Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-01-02 10:25

Uffe förklarar frånvaron av oppositionskritik mot Löfven - har själv varit och shoppat

Moderaternas partiledare bekräftar varför oppositionen hållit käften om Stefan Löfvens (S) med flera ministrars aktiviteter runt jul. Som förutspått så beror den kompakta politiska tystnaden på att även oppositionens partiledare varit ute i julruschen och Ulf Kristersson (M) "tänker inte moralisera över [...] klockaffärer".
Ulf är glad
Bloggen var alltså korrekt ute med slutsatsen att även övriga partiledare varit ute i julhandeln och därför kommer det ingen politisk kritik mot Stefan Löfven (S), Morgan Johansson (S) eller Magdalena Andersson (S).

Kort sagt är alla politiker lika dåliga kålsupare i fråga om att agera föregångspersoner och vara lite bättre än vanligt folk. Istället hittar även politikeradeln på olika egna anledningar att gå runt rekommendationerna, precis som vi andra.

Ulf Kristersson (M) väljer förklaringen att det handlar om att det är "viktigt att hålla de lokala butikerna hemma i Strängnäs vid liv". Så nu vet ni det.

Det är väl bara att hålla med. Själv har jag hela tiden förespråkat att man ska stödja bokhandeln, biblioteken samt sina favoritrestauranger genom att besöka dessa ansvarsfullt, enbart om man är fullt frisk, och med hygienkrav och social distansering. Och gärna ansiktsmask, vilket dock är svårt på restaurang. Det är ju kul att se att även politikerna resonerar på samma vis, även om de predikar något annat till skattebetalarna. Framöver kommer det nog bli rätt tyst med predikanden och det lär särskilt dröja till Stefan Löfven (S) framträder på en presskonferens igen och skäller ut svenska folket. Även han anser sig ha goda förklaringar till att ha shoppat. Förstås.

Fast det är klart. Från den 10:e januari kommer man med den nya despotiska och godtyckliga pandemilagen helt enkelt förbjuda shopping i butiker som politikerna inte själva besöker och behöver inte längre predika.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Ja det var ju väldigt svårtippat, så grattis!
  (Sarkasmen ej riktad mot bloggförf.)

  SvaraRadera
 2. Risken är väl att de förbjudef "kritik mot ledningen", med motiveringen att det är moraliskt viktigt för samhället och kampen mot pandemin att dessa personer uppfattas som ledstjärnor och föredömmen.
  Vi skulle förstås heller inte veta något om detta beslut då den informationen förstås vore olämplig och skadlig för nationen.
  Despotiska lagar i händerna på personer med uppenbart bristande omdöme kan inte vara bra.

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte på riktigt att sittande regering skulle göra något sådant, däremot skapar man ett prejudikat dom ger kommande regeringar möjlighet att skaffa sig den makten med hänvisning till detta tillfälle.
  Det behöjer ju inte vara en pandemi som trigger då det är rätt svårt att kontrollera, men tex. skenande brottslighet skulle kanske kunna vara grund för detta...

  SvaraRadera
 4. Jag undviker att besöka köpcentra i dessa tider. Försöker handla i fristående butiker där det går. Emellertid ”måste” jag ibland bryta mot rekommendationerna och göra ett besök på ett köpcentrum. Hittills har ingen fotat mig eller hängt ut mig på sociala medier...;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligtvis mindre risk att bli smittad i ett luftigt köpcentrum med modern ventilation än i din lokala trånga ica butik dit sjuklingar går för att de måste handla mat.

   Radera
 5. Tidningarna drevar inte ens ordentligt, förmodligen för att alla medarbetare brutit mot rekommendationerna. Det politikerna hade kunnat organisera vid det här laget vore skiftgång i laboratorierna. När jag idag hämtade ut ett test åt min fru så sa apoteksbiträdet att så inte är fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Israel har nattöppna vaccinationskliniker och kan så vaccinera upp mot 100.000/dygn. Snart är hela Israel vaccinerat

   Väntar nu på rapporterna om hur regionerna fumlar till den svenska vaccinutrullningen genom att ha varit naiva på något sätt, eller inte sett vaccinet komma..

   Radera
  2. Jag tror faktiskt att vi kommer att lyckas hyfsat med vaccinutrullningen mest för att vi har EU i ryggen och dessutom kommer regionerna att göra allt för att det ska funka, höjs ju röster nu för att ta bort regionerna och de vill de inte.

   Men det kommer att vara mycket tjafs om vaccinationskön. Just nu på Aftonbladet kritiseras att inte vårdpersonal är först i kön utan att det istället är symbol och dåligtsamvete som gör att vi har den turordning vi har. Bloggen har skrivit om detta tidigare så han verkar få rätt även här.

   Radera
  3. Att sätta "hyfsat" som mål är mediokert. Vi ligger uppenbart långt efter andra, tex Israel. Vet att vaccineringen mot svininfluensan gick "hyfsat" snabbt. Sen fattar jag att antalet doser som levereras till SE är en trång sektion.

   Det vore utmärkt om detta inte fuckades upp, så snart riskgrupper vaccinerats faller ju succesivt argumenten för drakoniska regleringar, då dödlighet/IVA-inläggningar snabbt bör gå ned.

   Radera
 6. Hatar köpcenter så jag försöker undvika dem oavsett corona eller ej.

  SvaraRadera
 7. Strategin/uppmaningarna har väl aldrig varit att helt skippa besöken i butiker och köpcentrum utan att undvika om det går/dra ner på besöken och undvika trängsel?

  Om man planerar bättre så kanske man kan skippa vartannat besök i butik/köpcentrum och då har man minskat både trängsel och möjliga smittotillfällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med planering borde mer än hälften av besök inte behövas. Och vid något enstaka besök i nordstan så är det ingen trängsel att tala om och det under några av de dagar de brukar ha som mest besökare.

   Radera
 8. En ny "blöjor och Toblerone"-debatt alltså. Jag är inte särskilt upprörd över Monas handlande av blöjor och Toblerone, de är kroppsliga basbehov, fast det var fel kort som användes. Toblerone kanske hjälper upp det låga blodsockret vid behov, jag har ofta lågt blodsocker pga matallergi och kan behöva någonting sött ibland. Har jag druvsockertabletter i handväskan så äter jag dem, men godis funkar också (jag är inte diabetiker).

  Löfven har lagat sin klocka, sökt efter reservdelar till sin rakapparat, handlat mat, besökt Systembolaget och inhandlat en julklapp till sin fru. Att handla mat är ett basbehov, de andra besöken kunde ha skjutits upp några veckor. Frun hade kanske uppskattat att maken inte riskerar sin hälsa för hennes skull och en julklapp kan handlas efter nyår. Man behöver inte dricka champagne till nyår, det kan räcka med "pandemireserven" i form av kartongvin, whisky (till herrarna) och likör (till damerna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med Monas blöjor och Toblerone var väl vem som betalade, inte valet av varor.
   Det var väl egentligen kriminellt, då hon justerade saken först efter att tidningarna började dreva.

   Radera
  2. Måååna var skicklig på spinkontroll; Stefan kunde ta ett par lektioner där.

   Det stämmer att det inte bara var "ett par chokladbitar" utan systematiskt missbruk av tjänstekort för privata ändamål, plus att hon flera gånger blev tillsagd att sluta. Hon var väl vice statsminister då, så det tog säkert mod att våga säga ifrån. Bra gjort! För visst var det kriminellt. Till sist åkte hon ju också fast, men då för ännu värre brott.*

   Å andra sidan var det ju andra tider och dreven går nog hårdare nu, så hennes "livsvisdom" kan ha blivit antikverad. O tempore, o mores som Snoddas sa. Eller om det var Kalle Blomkvist?


   * På tal om urkunder, alltså ;-)

   Radera
  3. Tobleroe-affären är väl en otrolig försköning av problemet. Det är bara att kolla följande stycke på wikipedia:
   "jag tog ut ett förskott på lönen, och det kan väl de flesta göra." Samtidigt framkom också uppgifter om svartbetalad dagmamma, en obetald TV-licensavgift och 98 obetalda parkeringsböter av vilka 32 hade gått till kronofogden för indrivning, samt en obetald cykel hon köpt till sin dotter.

   Hon försvarde ju sig med: "Jag är baske mig ingen ohederlig person!", och där har ju ju rent logiskt sett rätt om hon menar att man hon inte var dömd i domstol för lagbrott. Sen bättrade hon ju på den där hederlighetskänslan när hon år senare gjorde det där osanna intygandet ... Jag undrar vad Mona gör idag, finns det ännu en väg tillbaka för en sådan social överlevare?

   Radera
  4. Monas livvakts-affär däremot var ingen bra grej, aj aj aj Mona!

   Mona Sahlin hade skrivit ut falska löneintyg till sin tidigare livvakt, som använde dem för att kunna köpa en lyxlägenhet i Saltsjöbaden. Han har erkänt brukande av osann urkund. Mona Sahlin och hennes livvakt fick strafföreläggande för att ha använt falska intyg. De ska betala 47.200 kronor respektive 23.200 kronor i böter.

   Radera
  5. Mauritius-semestern var dyr, aj aj aj:
   "Mona Sahlin reste med familjen, en assistent och två Säpo-livvakter till Mauritius. Kostnaden för att ha med assistenten och livvakterna på flyget och det femstjärniga hotellet fick staten stå för, vilket skapade ännu en debatt om Mona Sahlins omdöme och hantering av skattemedel."

   Radera
  6. "Lite mat, cigaretter och blöjor. Och två Toblerone. Inköpen på totalt 266 kronor på Konsum i Ektorp blev det symboliska slutet Mona Sahlins politiska karriär i mitten på 90-talet.

   Affären handlade om privata utgifter för totalt 53 174 kronor som Mona Sahlin betalade med regeringens kreditkort. Skulderna reglerades visserligen i efterhand – men i flera fall efter påminnelser."

   Det blev alltså mycket mer än blöjor och två Toblerone.

   Radera