Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-09 08:53

Twitter stänger permanent ner Trump - uppmanade till fortsatt våld

Internettjänsten Twitter har permanent stängt ner Mr Trumps konto efter att han fortsatt twittra sådant som kan tolkas som uppmaningar till fortsatt våld. Trump uppger att han tänker starta en egen tjänst istället.

Verktyg

Donald Trumps privata konto är alltså permanent avstängt av Twitter, medan det officiella presidentkontot med sina 33 miljoner följare finns kvar. Twitter uppger följande anledningar på sin blog:

"Due to the ongoing tensions in the United States, and an uptick in the global conversation in regards to the people who violently stormed the Capitol on January 6, 2021, these two Tweets must be read in the context of broader events in the country and the ways in which the President’s statements can be mobilized by different audiences, including to incite violence, as well as in the context of the pattern of behavior from this account in recent weeks. After assessing the language in these Tweets against our Glorification of Violence policy, we have determined that these Tweets are in violation of the Glorification of Violence Policy and the user @realDonaldTrump should be immediately permanently suspended from the service. "

Hela motiveringen hittas här.

Även Facebook och Instagram har spärrat om än inte permanent raderat Trumps konton.

Ur ett framtida historiskt perspektiv är det förstås olyckligt att inte kunna studera Trumps fall, men förhoppningsvis finns det forskare som redan laddat ner allt från kontot, samt svaren på hans inlägg.

Det handlar dock inte om censur - censur är när staten hindrar någon från att tillämpa sin yttrandefrihet (t ex från att starta en egen tidning eller Internetsajt), inte när ett privat företag stänger av en användare som brutit mot användaravtalet och reglerna.

Det planeras redan nya angrepp mot Washington online och Trumps sista tweets kunde enligt Twitter tolkas som fortsatta uppmuntringar till angrepp.

Trump sägs uppge att han avser att starta en egen tjänst, vilket står honom fritt. Återstår där att se hur mycket han kommer eskalera sitt agerande och huruvida han tänker benåda sig själv för all framtid innan han ersätts och därmed fritt kan ägna sig åt uppvigling på den egna tjänsten.

Apple har kontaktat Internettjänsten Parler och gett dem 24 timmar att moderera sin tjänst annars kastas deras app ut från Apples AppStore. Tjänsten har använts för att koordinera angreppet på den amerikanska kongressen, som ingalunda var en spontan händelse.

51 kommentarer:

 1. Det är så lugnt och skönt när alla tycker samma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller inte minst alla högertokar och tokliberaler.

   Radera
  2. Men speciellt högertokar och tokliberaler. Ju mer extrem åsikt, desto mer måste den få odlas i fred för att inte tappa sin renhet.

   Radera
  3. Jag måste ju bara hålla med alla här!
   :D

   Radera
 2. Lars du är ändå författare och en bra sådan, du om någon vet väll vad ord betyder. Varför förklara du ordet censur betydelse felaktigt? Censur är inte något enbart staten kan ägna sig åt utan vem som helst.
  Enligt ordbok:
  Censur: förhandsgranskning för ev förbud av tryck eller inspelat alster avsett för masspridning.förbud mot spridning av tryck eller inspelat alster. Jag tycker det är viktigt att orden fortsatt är cementerade och får behålla sin ursprungliga mening så vi alla talar samma språk och inte glider in i något Orwellskt språkbruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är varken förbud eller förhandsgranskning. Inge har inte förbjudit Trump att skriva sin skit på en egen plattform.

   Radera
  2. Der var inte twitters agerande jag menade utan din förklaring vad censur är :
   "censur är när staten hindrar någon från att tillämpa sin yttrandefrihet "

   Detta är fel då censur inte enbart är något stater kan använda sig av utan även privat företag, personer osv.

   Radera
  3. Bra där, @Gargamel, man ska inte börja glida på ordens betydelse. Då befinner vi oss på ett sluttande plan. Man ska kalla en spade för en spade.

   Radera
  4. "Statskupp" är ett annat ord som dom senaste dagarna fått en ny betydelse:)

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. På tal om censur. Är signatur Niklas blockad?

   Radera
  7. Nja. Om DN väljer att inte publicera din insändare är det inte censur. Det här är exakt samma sak. Om du däremot förvägras att stå på torget och dela ut egna utskrifter av din insändare, då är det censur.
   Som Lars skriver: ingen hindrar Trump att publicera sina åsikter på ett eget nätverk vilket är motsvarigheten till att dela ut utskrifter på torget.
   Yttrandefriheten är en specifik rättighet som reglerar förhållandet mellan stat och individer. Den har inget att göra med relationerna individ-individ eller individ-kommersiell aktör.

   Radera
  8. Vet, ej Östergren. Jag blockar inte folk, jag släpper in folk, sk vitlista. En del som inte uppfört sig släpps ut igen. Det enda som sparas är siffrorna på de som insläppta, ett Google-id. Det finns flera som kallar sig Niklas har jag sett, för att kunna svara på din fråga måste jag veta vilket Google-id, typ 123456789.

   Radera
  9. För att ta reda på ID klickar man på signaturens länk och tittar sedan i URL:en. Ditt ID, Östergren, är t ex 14033047281329221498.

   Radera
  10. Trump har ju dessutom resurser att bygga upp en plattform.

   Så någon censur är det inte. Men är man högertok är allt som inte låter en sprida fake news och lögner censur.

   Radera
  11. Det vore bra om det enbart fanns en anonym och en Niklas osv. Niklas kommenterade häromdagen vilket syntes på mail. Kommentaren nådde inte bloggen. Även Anonym kommenterade, syntes på mail, även på bloggen i någon minut, sen försvann posten.

   Radera
 3. Det är uppenbart att Trump uppmanat sina anhängare till aktion. I alla sina uttalanden har han talat med kluven tunga. Han säger saker som hans anhängare vill höra, samtidigt som han säger saker som motsäger det. En slags helgardering så att han alltid kan neka till att han sagt något. Men hans anhängare hör bara det de vill höra.

  Att de nu stänger hans primära kanal för manipulation är ett hårt slag, men är förmodligen bara tillfälligt då han kommer att hitta alternativ.

  Tror inte den elaka clownen som säljer snake oil är besegrad. Den kommer att fortsätta att hemsöka USA.

  Roten till det onda, att en så stor del av befolkningen kan manipuleras så här, hittas förmodligen i bristfällig undervisning i skolan. Det är således inget som går över bara för att man gör sig av med Trump. Han har visat vad man kan göra, så även om han försvinner kommer någon annan att utnyttja samma principer för manipulation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får intrycket att du ogillar Donald Trump?

   Radera
  2. Utbildning är nog tyvärr inte någon vaccination mot "manipulation". Utan att kunna allt om USA:s politik så misstänker jag att många Trumpeter känner sig glömda av samhället och politiken och det har historiskt lett till en del otrevliga politiska utvecklingar.
   Tyvärr ser jag liknande tendenser här hos oss däe ett stort parti lever av att många känner sig utanför och att "Eliten" lever i en annan värld. Den som lever får se vartåt det bär men utsikterna är inte helt goda...

   Radera
  3. "Flyover country" -- klart man känner sig lite bakefter.

   För den vidskepligt lagda publiken finns en spelfilm från 50-talet som handlar om just en skojare som säljer snake oil till lättlurade lantisar i mellanvästern. Till sist besegras han dock av hjälten och bärs bort iförd tjära och fjäder. Där förekommer namn som Trump och John Barron ... Spooky, inte sant?

   (John Barron använde The Donald som pseudonym för att lämna positiva recensioner på sin egen bok. Så heter yngste sonen också, som av en händelse.)

   Radera
  4. Det är inte svårt att djupt ogilla en person som använder uppenbara lögner som sina främsta argument, och förtäckt utpressning för att få folk att göra som han vill.

   Men att han lyckas sprida sitt psykotiska tillstånd till halva USAs befolkning är väl en slags bragd i sig. Och det sätter fingret på det ansvar som kanaler som Twitter och liknande måste ta i fortsättningen. Förmodligen kommer det att stiftas lagar om det framöver när detta lagt sig något, och USA börjar tillfriskna.

   Radera
  5. Svinto. Ang din motivering, så är det ju knappast något unikt i politik sammanhang.

   Radera
  6. De gjorde bara det de lärt sig i skolan. De har lärt sig att det är rätt att göra revolution. De läser någon sorts trohetsed till USA. De har lärt sig att det bra att frihetens träd ibland behöver vattnas med tyranners blod osv. De beter sig bara som de skall bete sig när man ser att USA är hotat.

   Radera
  7. Carmania, inte ens hans fru gillar Trump. Möjligen hans pengar.

   Radera
  8. När Trump talar och hans anhängare följer honom påminner det om en stor banjo-duell. Trump hade gärna avslutat sin presidentperiod med en Grand Finale i form av en kärnvapenattack mot både Nordkorea och Iran.

   Radera
  9. @mikael. Det ska vattnas med blod från både tyranner och patrioter. Så man ser det som att man gör sin plikt och dör man på kuppen så var det för greater good.

   Det ligger djupt rotat, hela grejen med rätt att bära vapen etc är ju att folket ska kunna göra uppror mot en korrupt administration etc. Det är sista säkerhetsventilen i konstitutionen.

   Problemet nu är väl att det borde vara mot Trump som upproret sker...

   Radera
 4. Ur en annan del av flödet:
  Danny Zuker @DannyZuker
  7 jan.
  Suspended from all social media, @realDonaldTrump is currently ranting about Mitt Romney on an Amazon customer review page for dress socks

  SvaraRadera
 5. Det bästa med att vara på rätt sida historien är vetskapen om att dessa metoder aldrig kommer att användas mot en själv. Och om VISA avaktiverar en för brott mot värdegrunden handlar det ju inte om yttrandefrihet, det är ju bara att bygga sitt eget internationella betalningssystem.

  SvaraRadera
 6. I USA pågår ju diskussioner om "section 230" och hur big tech har för (?) stor makt över yttrandefriheten. I andra länder diskuteras lagstiftning angående dessa företags möjligheter till censur. Det här är ju komplicerat, men att stänga av och censurera i stället för att argumentera är verkligen inte lösningen. Det är ju så totalitära stater agerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Alexei Navalny om det han skriver om avstängningen, twitter.com/navalny/status/1347969772177264644

   Radera
 7. Man skulle nästan kunna tro att vissa här tror att det är en värdegrundsfråga att Twitter stängt av den avgående presidenten som vägrar erkänna ett demokratiskt val och uppmanar sina anhängare att ta till våld som sitt land. Värdegrund? På riktigt?
  Nulli secundus

  SvaraRadera
 8. Angående videon längst ner: Vet inte om jag ska vara förvånad eller cynisk över att det inte förmedlats riklig mängd verkanseld från polisen där. På det cyniska spåret kan man ju fundera på om det hade blivit annat utfall om "demonstranterna" varit POC.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sry för otydlig. Om dom inte varit vita.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Person_of_color

   Radera
 9. Undra om det inte vore bättre att låta Trump avslöja sig och göra sig till åtlöje i offentligheten istället för att blockera honom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löje, till priset av hur många döda? (Oräknat då de 4k PER DAG som kuolar i covid.)

   Radera
 10. Hur som helst så befinner vi oss i en snabbt nedåtgående spiral som drivs från många håll medvetet eller omedvetet. Tyvärr ökar motsättningarna och ingen visar tecken på förståelse eller hänsyn för motsidans synpunkter. Ingen bra utveckling, tycker ALLA har ett ansvar att besinna sig nu.

  SvaraRadera
 11. Hur mycket har Twitter tjänat på på Trump?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump har varit en mästare i sin hantering av Twitter. Twitter FB har naturligtvis varit nöjda med hans utspel då det gynnat annonseringen.

   Radera
  2. Även här hemma har Aftonbladet Expressen etc tjänat multum på Trump.

   Radera
  3. Precis...
   De största Profitörerna som nu fem i tolv ska markera.money talks.

   Radera
 12. Twitter stängde också av Ron Watkins, Sidney Powell och Michael Flynn i natt. Dessutom hade de en massiv utrensning av de större QAnon-kontona:
  https://twitter.com/Shayan86/status/1347661073730699266

  SvaraRadera
 13. Lars. Du kan bättre än såhär. Var fortsatte han att uppmana till våld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars kan svara för sig själv, men det är HELT UPPENBART att Twitter har sett klart olämpliga saker som strider mot användarreglerna och att det var därför hans konto stängdes (efter flera varningar, väl). Samma torde gälla Fejsbok och Insta. Twitter låste även presidentkontot efter att han försökt kringgå blockeringen den vägen.

   DÄRFÖR kan du nu inte läsa hotelserna.

   Kan inte du lite bättre?

   Radera
  2. Twitter skriver ju rätt detaljerat i sin motivering (som är länkat blogposten). Läs under rubriken "Assessment".

   Sedan kan det ju alltid diskuteras hur man skall tolka ord med potentiell dubbelmening. Men det är ju Twitters plattform och de har ju tolkningsföreträde där.

   Radera
  3. Med absolut säkerhet parodi:
   twitter.com/barronjohn1946/status/1347694753786200064

   Radera
 14. En polisman har fått ge sitt liv för att försvara Capitolium. I USA är det helt avgörande i all retorik och slutledning.

  Nu har drevet börjat gå efter den opportunistiske Ted Cruz som satsade allt på helt fel häst.

  SvaraRadera
 15. Att benåda någon för framtida brott har väl inte varit möjligt och lär väl inte ske här heller.

  SvaraRadera
 16. Det här handlar ju inte bara om DT - enligt vad jag förstår är det främst konservativa som drabbas av Tech jättarnas bannlysningar. Gör du inte det väl enkelt för dig Lars när du säger att de äger sina egna plattformar?

  SvaraRadera
 17. Jag stödjer inte Trump men det förefaller ganska så märkligt att Irans ayatollor får lov att hota USA med terror på Twitter samtidigt som Trump blir bannad för att indirekt underblåsa våld. Efter att ha läst (frånvaron av) reaktionerna på att Amazon, Google och Apple har krossat den oberoende plattformen "Parler" så blir man ju helt förfärad över vilken ytlig förståelse av samhället många besitter. Att yttrandefrihet är själva grundstenen i en demokrati verkar vara okänt för flera, inte bara denna bloggs upphovsman.

  SvaraRadera