Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-01-25 13:32

Trettioåtta minuter med Jeremy Grantham på Bloomberg

"För varje dag kurserna går upp så vet du en sak med säkerhet och det är att den långsiktiga avkastningen därmed kommer bli lägre." - Jeremy Grantham
För er som har tid med att titta på Dumtuben så har Bloomberg en 38-minuter lång intervju med Jeremy Grantham angående hans uttalande om att vi just nu ser en börsbubbla av episka proportioner på de amerikanska börserna. En bubbla som kommer krascha tids nog. Intervjun nedan.
Grantham tar t ex ett exempel med ett batteribolag som gick 13x, alltså 1200% efter börsintroduktionen, och nådde ett större börsvärde än General Motors, men inte kommer ha några som helst intäkter på fyra år. Något sådant fanns inte 1929.

Bland annat säger Grantham också det jag brukar säga, dvs att man aldrig ska blanka en aktie. Grantham menar att det bara är för de 3-4 proffs som klarar av det.

Granthams GMO är beredda att förlora kunder och kundernas kapital på att varna för börskrasch och gå ur marknaderna, och Grantham säger att vanliga förvaltare har absolut noll incitament till att varna sina kunder.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Kommer US ränta gå negativ? Hur kan man analysera något med traditionella modeller?
  Jag minns att mitt tankeexperiment med nollränta gav pajkastning på liten amatörtrader för 20 år sen. Den gröna modellen är delvis falsk sen är det ingen tillväxt om man ersätter uran med sol, kanske det är bättre men det är inte mer energi.

  SvaraRadera
 2. Den allra främsta indikatorn på förestående börskrasch med 90-99-99,9-99,99999 % är väl att permabjörnen tillika bloggförfattaren nyligen annonserade att han gått lång i aktier och aktiefonder med några procent av sitt kapital?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det tänkt, ja.

   Radera
  2. Det är annars känt som lars wilderäng indikatorn

   Radera
 3. Det där var ironiskt nog uppfriskande att lyssna på om man får säga så. Länge har jag gått med oro och dålig magkänsla som jag försiktigt uttryckt till bekanta och kollegor om den tid vi lever i, men förutom någon enstaka person har mina åsikter blivit förkastade som domedagsnonsens. Alla verkar tro på en evig uppgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du relativt ung Emil? De som är födda på 70-talet eller tidigt 80-tal eller tidigare borde vara väl förtrogna med vad som händer när bubblor spricker.

   När IT-bubblan sprack gick jag på Chalmers, satt i studentlägenhet. Det kapital som mina föräldrar hade gnetat ihop åt mig blev kraftigt reducerat genom oförsiktiga köp i enskilda aktier (Telia, Ericsson, Nokia). Hade i och för sig gjort ganska bra resultat i internetfonden (eller något dylikt som SEB hade) men bubblan blev kännbar.

   I stället för "starta vuxenliv och buffert" så är det ju i stället pensionspengarna som står på spel. Med 13 år kvar till sysselsättningsgraden är tänkt att vända ner för F.I.R.E. så är det ju det som står på spel. Går det åt helvete så blir det nog inte F.I.R.E., man ska ju försöka diversifiera så gott det går och så som det känns nu så kan man väl tycka att 100% aktier med 13 år kvar tills man ska börja leva för pengarna kan vara väl så offensivt.

   Radera
  2. Stämmer. Jag är i starten av vuxenlivet, har bara börjat bygga buffert och har ännu inte upplevt en ekonomisk kris som självständig vuxen.

   Jag förstår att det måste vara svårt att positionera sig rätt i ditt läge också då det är enormt mycket som är satt på spel.

   Radera
 4. Det kommer alltid nästa börscrash, men problem som många tycker idag är money supply.
  Idag är det inte på detta sett: https://en.wikipedia.org/wiki/Money_supply#/media/File:Money_supply_during_the_great_depression_era.png

  SvaraRadera
 5. Tesla, Nio, Xpeng och andra EV-aktier har stigit kraftigt detta år. Jag undrar om de kommer att stiga ytterligare då det är framtidens fordon..

  SvaraRadera
 6. Självklart är det en bubbla som kommer att spricka men då kommer det att vara köpläge igen...

  SvaraRadera
 7. "För varje dag kurserna går upp så vet du en sak med säkerhet och det är att den långsiktiga avkastningen därmed kommer bli lägre."

  Inte nödvändigtvis sant om inflationen drar iväg. Bättre att sitta på en högvärderad aktie som flyter upp med inflationen än obligationer som blir värdelösa.

  SvaraRadera
 8. Han verkar ju ropa varg lite hela tiden så han får säkert rätt tillslut. ;)
  Men om han var utanför amerikanska marknaden de senaste åren har han ju missat rätt grovt. Men han har säkert rätt denna gången - det är annorlunda nu: Han kommer få rätt!

  Recorded January 23, 2018:

  Right now GMO favors Emerging Markets and EAFE stocks over US stocks and has positioned its portfolio for foreign outperformance over the next few years. Capitalism has produced its benefits, but fails to account for the tragedy of the commons, with pollution, rampant use of fossil fuels and marketing of opioids still taking place despite the harm caused to human life.

  Grantham’s talk was indeed as spooky as advertised, and gave attendees plenty to mull over while considering how to position their portfolios against the backdrop of high asset prices and troubling environmental issues.

  SvaraRadera
 9. Bubblan gäller väl främst upphaussade och extremt övervärderade teknikbolag? Jag har svårt att se hur värdeaktier som t.ex AT&T, Duke Energy med flera kan anses ingå i en bubbla...

  SvaraRadera
 10. Vi vet från Japan att centralbankerna kommer att köpa aktier när så behövs. Det knepiga kommer när det mesta redan ägs av centralbanken, till sist finns det färre fria aktier än medborgare. Kasmnska dags att buda uoo skogaholmlimpor då, följt av tillgångsinflation på frysboxar då alla måste förvara sina skogaholmslimpor så de inte möglar. Alla vet ju att en möglig limpa får man inget för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turlasvante även den schweiziska köper nu också aktier. MMT gör så att alla regeringar kan spendera rejält. Pengar är gratis. Modern Monetary Theory gör så att 20-talet blir som för 100 år sedan. Dröjer kraschen till 2029 som förra gången?

   Behåller aktierna, men stuvar snart om lite mellan olika för en del går ännu bättre.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera