Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-01 16:38

Statsminister Stefan Löfven förklarar sig på Instagram - men ber inte om ursäkt för sin shopping

Som kriskommunikationskanal efter att statsminister Stefan Löfven (S) visat sig vara ute och shoppa flera gånger under december månad trots hans förmaningar om motsatsen för skattebetalarna används statsministerns Instragramkonto. Vid kris ska man använda kanaler man kontrollerar, istället för media som kan felcitera. Han förklarar sig, men ber inte om ursäkt.
Kan nu gå vidare
Löfven skriver:
"De allra flesta har gjort sitt allra bästa för att ändra sitt beteende och följa de råd och rekommendationer som finns för att rädda liv, stoppa smittspridningen och underlätta för den vård- och omsorgspersonal som arbetar mycket hårt och gjort det så länge. Det gäller även mig. Så jag förstår att folk har reagerat när de läser att jag har uträttat ärenden i december. Jag har handlat mat, reparerat en klocka, letat efter reservdelar till min rakapparat, varit på Systembolaget och handlat en julklapp till min fru Ulla. Vid dessa tillfällen har jag säkerställt att det inte har varit någon trängsel. Och även jag försöker, precis som så många andra, att i övrigt alltid följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. I efterhand funderar jag så klart på om exempelvis julklappen till Ulla kunde ha beställts på nätet istället, i god tid."

Grunden i kriskommunikation är att använda egna kanaler som inte kan missbrukas, och statsministerns PR-personer har här valt Instagram. Därmed har Löfven framfört sitt och går nu vidare enligt strategin att ignorera och inte framträda i mediakanaler hans personal inte kan kontrollera. Genom att inte be om ursäkt medger han inte att han gjort något fel, och kan därmed inte klandras.

Istället försöker han "precis som så många andra" att göra sitt bästa. Underförstått att man inte alltid lyckas, inte heller hans kritiker. Eftersom det gäller även skattebetalarna, så hänvisas här till en form av Stockholmssyndromet, där vi minsann är medskyldiga och inte bättre själva utan ska acceptera, rent av förmänskliga och gilla den som begränsar våra liv.

Efter frånvaron av ursäkt har det publicerats ännu ett förmanande predikande inlägg på samma kanal, helt utan någon ödmjukhet.

Min invändning och ilska mot Löfven baserar sig på att han förmanat och skällt ut svenska folket, och sedan gör det samma själv, dvs situationsanpassar och alibiserar. Själva beteendet kanske inte innebar smittspridningsrisk - det vet vi inte för annat än folksamlingen som blev i Gallerian och behövde skingras av vakter - men problemet är att han på detta vis visar att alla djur är jämlika, men somliga djur är jämlikare än andra

Slutsatsen är som jag skrivit tidigare i höstas - döm inte ut andras beteende när du inte själv vet omständigheterna. Varken den som åker på semester eller gör något annat. Sköt dig själv och lägg dig inte i vad andra gör, vilket dock Löfven och regeringen gjort.

Själv kommer jag att fortsätta situationsanpassa och ta eget ansvar. Precis som Löfven eller Magdalena Andersson.

13 kommentarer:

 1. Även att jag tycker att Löfvens agerande har varit tvivelaktigt så tycker jag det är rätt att inte be om ursäkt. Om han inte tycker att han gjort något fel så visar det i varje fall på lite integritet.

  Sen finns såklart risken att det här bara är vad hans kommunikationsstab sagt åt honom att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är det proffs och inte han personligen.

   Radera
  2. Hade förstått om han levde på garantipension och var tvungen att leta reservdelar till rakapparaten.
   Men nu snackar vi alltså om Sveriges högst avlönade politiker som dessutom utger sig för att inte vara miljonär.
   Är detta satir?

   Radera
  3. @ÖStergren:
   "Är detta satir?"

   Ja. Den är tänkt att underhålla dig till dess att Kina utöver tillräckligt dominans i världen.

   Radera
  4. Satir är det väl att han inte skulle vara miljonär. Om så vore har han nog världens sämsta ekonomiska rådgivare. Sex år som statsminister och innan dess partiledare, fria resor, fritt boende osv. Eller spelar han bort stålarna?

   Radera
  5. Och det var för svårt att be någon på kansliet att sticka iväg och handla? Dåligt omdöme.

   Radera
 2. Bilder för min inre syn:

  Hans 'handlers' hade stuckit på semester och så smet han iväg på nåt impulsdrivet tok och personskyddet hade ingen att ringa för att få auktorisation att stoppa toket utan fick vackert valsa med ut i Gallerian.

  SvaraRadera
 3. Måste erkänna att jag gjorde en Löfvén och gjorde ett julklappsinköp den 23e. Men jag bar åtminstone munskydd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle du gjort det om du vore statsminister?

   Radera
 4. Löfven kritiserade ju först Morgan Johansson när denne var ute och handlade ett par dagar innan också

  SvaraRadera
 5. En minister från Kanada avgick efter semesterresa utomlands...

  SvaraRadera
 6. Mitt förtroende är förbrukat (det var det nästan innan med men nu är sista lilla borta)

  Jag har verkligen följt rekommendationerna , uppmanat andra att göra så. Ställt in och skjutit upp typ allt i snart 1 års tid. Har inte besökt ett köpcenter sen i mars. Har dock besökt vissa utvalda butiker med egna ingångar utifrån under sommaren och början på hösten.

  Sen ser man stor-svetsaren spatsera omkring inne i en galleria två dar innan jul och det var visst bara ett av uppåt 4-5 besök i julträngseln. Fy fan vilket hån mot oss som tagit hans uppmaningar på allvar. Tydligen gällde inte det han sa utan det var fritt fram och springa runt i alla affärer. För inte kan en klockaffär räknas till nödvändiga besök som inte kan skjutas upp!! Blir så jävla förbannad faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera