Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-03 10:29

Sjutton europeiska länder har just nu fler dödsfall per capita av Covid-19 än Sverige - lista

Just nu är rullande sjudagars dödsfall per capita i Covid-19 högre än i Sverige i sjutton europeiska länder sedan pandemins start. Det handlar alltså om vilka länder som har flest dödsfall i Covid-19 förhållande till befolkningens storlek just nu. Lista nedan.
Landet med flest dödsfall per capita i Europa senaste sju dagarna
Sverige har just nu 6.34 dödsfall i Covid-19 per en miljon invånare sett till medelvärde för de senaste sju dagarna.

Följande länder i Europa har högre dödsfall per en miljon invånare i medelvärde de senaste sju dagarna:

1. Litauen 20.26
2. Kroatien 14.02
3. Slovakien 13.55
4. Ungern 12.27
5. Tjeckien 11.70
6. Lettland 11.59
7. Bulgarien 10.71
8. Schweiz 8.85
9. Storbritannien 8.77
10. Italien 7.95
11. Tyskland 7.73
12. Polen 7.54
13. Bosnien & Herzegovina 7.10
14. Österrike 6.85
15. Portugal 6.85
16. Serbien 6.40
17. Norra Makedonien 6.51

18. Sverige 6.34

Några länder fetstilade av bloggen, antingen länder med högre välstånd och rikedom än Sverige eller länder som hyllas av sk svärjisar.

Datat hämtat från Our World In Data och är förstås en ögonblicksbild i ett Europa i snabb förändring. En del länder har ökat mycket snabbt på sistone och man får sedan se vad effekterna blir av julfirandet.

50 kommentarer:

 1. Fast senaste 7 dagarna är ju ointressant för Sverige iaf med tanke på eftersläpning i rapporterna. Man bör nog jämföra 7 dagar för 2-3 veckor sen om det ska bli någotsånär att lita på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har ju t ex inte kommit in några dödsfall alls från Sverige sista två dagarna till ourworldindata. Men flera länder har hack i kurvorna över jul/nyår så borde inte ändra de stora dragen, att det är illa i stora delar av Europa just nu.

   Radera
 2. En annan ögonblicksbild säger något annat.
  Plats 26 globalt och 8,61/100.000
  https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jättestor skillnad faktiskt. I din lista så är är det 16 europeiska länder som har högre dödstal än Sverige. I cornus lista är det 17...

   Radera
  2. Inte direkt ögonblicksbild då döda per miljon invånare gäller från COVID-19 kom och inte hur det ser ut nu. Våren ligger alltså med i dessa siffror.

   Radera
 3. Sverige har en lång eftersläpning i rapporteringen. Dock, så är siffrorna från ourworldindata INTE från de senaste 7 dagarna. De är snarare ca 14 dagar gamla för de är medvetna om eftersläpningen. Deras samlingssida där är kanon om man är intresserad av statistik: https://ourworldindata.org/coronavirus

  Mer intressant är kanske överdödlighetsjämförelser. T.ex. detta (något gammalt innehåll idag): https://www.ft.com/content/a2901ce8-5eb7-4633-b89c-cbdf5b386938
  Där ser man att Norge och Finland är bäst i klassen men Sverige ligger i nivå med/snäppet bättre än de flesta europeiska länder+USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS Här finns lite intressant överdödlighetsdata runt om i världen. Statistik veckovis för ett stort antal länder fram till mitten av December: https://ourworldindata.org/excess-mortality-covid. Stämmer med vad som är skrivet ovan.

   Radera
 4. Det handlar väl inte enbart om de som dött, utan väl också hur många som insjuknat? Liksom fördelningen av de som får långtida eller bestående komplikationer.

  SvaraRadera
 5. Bra att jämföra statistiken, men dumt att göra det vid jul/nyår eftersom helgerna påverkar rapporteringen på olika sätt i olika länder.

  SvaraRadera
 6. Justerat för svensk efterblivenhet i rapportering:

  https://adamaltmejd.se/covid/

  SvaraRadera
 7. Vart enda land har gnällspikar ang rapporteringen. Antingen så rapporteras det för lite, eller som balterna anser, så rapporteras det för höga siffror.. Jag själv är en gnällspik men på andra saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, man måste vara lite gnällig.

   Radera
 8. Som svar på coronavirusets oundvikliga uppgång under vintern blir väl mer av nedstängning det som kommer, borde börja finnas tillräckligt med statistik och samlad data för att tala om hur effektivt lockdown är, sätter man till begränsande åtgärder bör man se det i utvecklingen av smittspridningen, något statistiskt samband mellan lockdown och minskad smittspridning har inte jag lyckats läsa mig till.

  Kanske reptilhjärnan fungerar bäst i dessa sammanhang.

  SvaraRadera
 9. Sen kan fundera över om länderna tillämpar samma mätstandard för att bestämma att dödsorsaken var covid.

  Man bör då jämföra länder som bedömer liknande annars kan man dra fel slutsatser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i det avseendet står Sverige och Belgien ut genom sina diametralt skilda definitioner på död av/med Covid19, där Sverige i början av året hade samma definition, men efter en tid ändrade till en MYCKET snävare, Belgien har vidhållit samma definition under hela året.

   Radera
  2. Då duger siffrorna bra i propagandasyfte, vad man nu önskar att visa.
   Det kan ju vara så att i olika länder vill man mäta annorlunda helt enkelt för att man behöver stöd för sina olika strategier.

   Radera
  3. I Sverige så ska dödsorsaksintyg skickas in till Socialstyrelsen av behandlande läkare inom tre veckor efter dödsfallet, vilket innebär att det är viss fördröjning tills vi får de slutliga resultatet i hur många som dött i COVID. De preliminära siffrorna på positivt test inom 30 dagar före dödsfall stämmer dock hyfsat bra.

   Radera
  4. I genomsnitt inträffar döden 6 veckor efter konstaterad Covid19 för dem som dör i anslutning till Covid19, alltså 42 dgr efter positivt testresultat.
   De som dör mer än 30 dgr efter konstaterad smitta dör enligt svensk norm INTE av eller med Covid19.
   Statistik är ett fantastiskt hjälpmedel i politiken.

   Radera
  5. I Belgien katalogiseras alla döda som har Covid19 nämnt i anamnes som döda av Covid19 oberoende av faktisk dödsorsak.
   Belgien får väl rusande dödsstatistik då de börjar vaccinera sin befolkning och denna information kommer in i persondata.

   Radera
  6. Jag har noterat att data och statistik från myndigheter allt för ofta kan ifrågasättas avseende proffessionalitet, men det är som det är.

   Radera
 10. Så Sverige är alltså på plats 18 av 49 i Europa? Låter inte alls bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att veta om plats 18 är bra eller dåligt måste man även känna till varje lands förutsättning, inte direkt ett idrottsevenemang med färdigt uppställda regler, men även där har slumpen och andra okända faktorer inverkan.

   Radera
  2. Klart det är dåligt om det stämmer.

   Radera
  3. Så vad du säger Miggs är att alla länder har olika förutsättningar och Sverige ska inte jämföras ned andra. Bra, då är vi överens.

   Radera
  4. Östergren Europa har 45 länder inklusive multinationella som Andorra, Monaco, Lichtenstein och San Marino som inte verkar vara med hos Our World in Data.

   Radera
  5. Oavsett om Europa har 45-49 länder är plats 18 inte bra.

   Radera
  6. Sämst i Norden är inte heller bra. Gro Harlem Brundtland är inte imponerad.

   Radera
  7. Inte Christer Gardell heller. Nu har självaste Tegnell sagt att Sverige kan jämföras med Belgien. Han har naturligtvis tagit en av värstingarna. Notera en befolkningstäthet på bortåt 20x Sverige. Å andra sidan säger han att jämförelser går inte att göra. Men han kan iofs påstå vad som helst. Tex igår på presskonferensen låg vi på en platå. Fast kurvorna hittills pekat uppåt och data från helgerna är ofullständiga.

   Radera
  8. Ja bloggaren då är vi överens, inte ens utrikesfödda kan man rakt av jämföra mellan länder, eftersom covid slår så olika beroende ursprung invandrarna har i olika länder.

   Radera
  9. Måste vara invandrarna som drar upp Östermalm i statistiken menar du?

   Radera
  10. I Norge är det ju svenskar som blir sjuka, då de är invandrarna som jobbar i serviceyrkena i det landet.

   Radera
  11. Hur områden med hög smittspridning i storstäder påverkar i sin tur städerna i övrigt vet jag ej och troligen ingen annan, ytterligare ett skäl för att inte ta dessa jämförelser mellan länder med så stort allvar.

   Radera
  12. Sverige är rödlistat i Norge så det är karantän 10 dygn som gäller.

   Radera
  13. Att vara på 18:de plats är naturligtvis inte bra, på något sätt måste vi ta förstaplatsen.

   Radera
 11. Inte bra. Och om vi tittar på befolkningstäthet i förhållande till dödsfall/capita så ligger Sverige absolut sämst till i Europa vad jag kan se.
  Skalar vi bort halva Sveriges yta ligger Sverige näst sämst efter Montenegro.
  Och Danmark/Norge/Finland ligger naturligtvis hittills långt under Sverige
  både i totala dödsfall och smittade. Notera att Danmark har 6x högre befolkningstäthet.
  Källa Our World in Data.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för JÄVLIGT i alla fall?

   Radera
  2. Hur mycket av överbefolkade invandrarområden och illegala invandrare finns i grannländerna med stor smittspridning högre andel med komplikationer och dödsfall jämfört med personer utan invandrarbakgrund.

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mer-forskning-om-trangboddhetens-effekter

   https://www.expressen.se/ledare/staten-maste-ta-hojd-for-att-sverige-ar-ett-invandrarland/

   Radera
  3. Miggs.

   Avseende invandrargrupper så fick ditt inlägg mig att ägna en tanke åt de människor som innan pandemin satt fast i stängda gränstrakter mot Europa. Media skrev rätt mycket om situationen i början på året då läget var klart besvärligt och oron för att coronasmitta skulle spridas i lägren.

   Hoppas situationen har löst sig mot det bättre och att det inte bara är media som tappat intresset.

   Radera
  4. Miggs, ja det har en viss inverkan. Men nu har ju myndigheterna envist hävdat att det det gått så illa just i Sverige pga äldreboendena. Fast ungefär lika stor andel äldre avlidit i våra grannländer. Det här handlar bara om att FHM underskattade gravt smittans spridning och regeringens senfärdighet. Både i första o andravågen (man lär sig inget). Nu efter helgerna kommer det bli ännu värre och en partiell lockdown kommer. Tyvärr 9 månader försent.

   Radera
  5. Trollkung, en följd av den stelbenta meningslösa jämförelsen mellan länder är att det kan nyttjas på ett olyckligt sätt.

   Radera
  6. Danmark har inte sex gånger så hög befolkningstäthet som Sverige om man räknar in Grönland. Och Grönland är precis lika relevant för smittan i Köpenhamn som Lappland är relevant för smittan i Stockholm.

   Radera
 12. Imorgon få vi kanske första prognos för dödlighet 2020, sen lite mer trovärdigt i flera veckor dock det är ett indikation. Men dödlighet per 100k är också problematiskt eftersom det saknas nån korrektur för pyramiden, vi få mycket folk i demografi som nära sig livets slut. Pyramiden se verkligen inte bra ut framöver.

  SvaraRadera
 13. De kommande årens forskningsrapporter kommer att vara intressant läsning. Som jag förutsätter kommer att komma. Där det analyseras varför olika länder har drabbats på olika sätt och där det förhoppningsvis går att dra slutsatser om vilka åtgärder som varit effektiva och vilka som inte varit det.

  All heder åt Anders Tegnell som inte pudlar och bara fortsätter med sin lugna, akademiska stil, inte försöker vinna politiska poänger, och egentligen bara fortsätter upprepa de enklaste råden: håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk.

  SvaraRadera
 14. Dödligheten är alltid exakt 100%

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan när ligger Storbritannien, Schweiz, Italien och Tyskland i Östeuropa eller på Balkan?

   Radera
  2. Sedan det blev inne att hata Sverige över allt annat oavsett verkligheten.

   Radera
 16. Eftersom jag är mer otålig och grälsjuk än den eminente Sven-Erik och inte gärna sitter och väntar på framtida forskningsrapporter så finns det en hel del bra förklarande material redan som ger en fingervisning.

  Bloggaren har emellanåt försökt och lyckas göra bra statistiska förklaringar kring dödlighet och annat, men de flesta har redan bestämd åsikt och går knappast att påverka.

  En annan som är utmärkt pedagog i ämnet är Ivor Cummins, ta exemplet Irland

  https://www.youtube.com/watch?v=SdKkZLqhmDM

  SvaraRadera
 17. Märkligt att det går bra att kritisera brister i Sveriges militära försvar utan att anses som Sverigehatare men inte pandemi hanteringen?
  Brukar annars vara inbitna sossar eller Tegnellfans som argumenterar så krokigt.

  SvaraRadera