Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-27 13:51

Shortsqueezen i Volkswagen under finanskrisen 2008

Brutal blankarslakt - short squeeze - likt den pågående i GameStop är inget nytt i sig, även om orsaken kanske är lite nyare i fallet GME. Ett exempel är den brutala rusningen i jättebolaget Volkswagen mitt under finanskrisen 2008, som även hade tragiska utfall utanför finansmarknaden.

Månadschart Volkswagen

Tisdagen den 28:e oktober var Volkswagen mitt under brinnande akut finanskris ett tag världens då största börsnoterade aktiebolag utifrån börsvärdet. Aktien sköt från 163 EUR i slutkurs två dagar innan till som högst 766 EUR per aktie i världens kanske sett till börsvärdet största short squeeze någonsin.
Dagschart Volkswagen under den akuta finanskrisen hösten 2008.

Vad som hände var att Porsche gick ut med att man hade fått i kontroll över bolaget genom att ha köpt 74% av aktierna, trots att man som trettionprocentig ägare under våren sagt att man inte avsåg att skaffa sig fullkomllig kontroll över bolaget med 75% av aktierna, eftersom delstaten Sachsen ägde 20% av Volkswagen. En så stor ägare skulle i praktiken göra det omöjligt för Porsche att komma över 75% av aktierna.

Beskedet att man avsåg att skaffa den sista procenten utlöste en brutal uppgång och en efterföljande short squeeze när blankarna tvingades avsluta sina positioner i aktien. Aktiekursen halverades sedan på några dagar och efter en dryg månad var man tillbaka på nivån som gällde innan. 

Denna short squeeze kunde alltså uppkomma i en extremt negativ och slaktad marknad under den akuta finanskrisen. Att se utveckling som för Gamestop när marknaden redan är hysteriskt positiv, särskilt som det samordnas via Internetforum specifikt för att trycka till blankarna, är i sammanhanget inte så konstigt.

Ett tragiskt utfall var att en tysk miljardär, som var listad som en av världens 100 rikaste personer 2008, tillika Tyklands femte rikaste, begick självmord i kölvattnet av Volkswagens rusning. Exakt hur illa han drabbades kanske vi aldrig får veta, men eventuellt utplånades en av världens största förmögenheter och ett hundraårig finansdynasti över en natt då man hade tagit negativa positioner i Volkswagen. 

Huruvida även mindre rika personer tog sitt liv lär vi aldrig få reda på. Men att säga att blodet flyter på gatorna är inte en metafor, utan härstammar från kraschen 1929 och de som begick självmord genom att hoppa. Det kanske är kul att sitta och skrocka över att blankare "får vad de förtjänar", men var medveten om vad de yttersta konsekvenserna av din skadeglädje kan vara. Är man dock empatistörd så skrattar man kanske åt det ändå. Kan vara ett bra filter av vilka personer med psykopattendeser man har i sin närhet.

Vad man ska ta med sig här är att Volkswagen tids nog föll tillbaka igen för att följa den allmänna marknadsutvecklingen ner till finanskrisens botten. Förvisso skedde detta i en negativ marknad, men kom ihåg vad ni brukar säga för dumheter som alibi när ni ligger back på en investering - "så länge man inte sålt har man inte förlorat något". Det samma gäller vinster. Har du inte sålt har du inte tjänat ett skit annat än siffror på en skärm.

23 kommentarer:

 1. GameStop är fundamentalt ett solklart case för blankning i nuläget. Jag ger jag blanka fan i.

  SvaraRadera
 2. En fråga i sammanhanget är om folk/ungdomar har börjat göra sånt här "for the LOLS" eller vad det kallas nuförtiden. Som t.ex när TikTok-användare i somras (juni?) sänkte ett politiskt möte i USA för en av kandidaterna genom att boka fullt utan att ha några som helst planer på att komma dit - det vill säga bara för att blockera möjligheten och jävlas med riktiga "kunder".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på vilken grupp som var tänkt att närvara på mötet. Var de demokrater så var det hela en rysk påverkansoperation, var de republikaner var det Qanon(?) Som låg bakom .

   Radera
  2. Om du menar att båda sidors anhängare ägnar sig åt sådant här, så beror det väl inte så mycket på vilken grupp som tänkt att närvara?

   Radera
  3. Försökte mest vara lustig. Gick uppenbarligen sådär.....menar jag nåt så är det att narrativet skiljer sig åt beroende på vem som för fram det :)

   Radera
 3. Just nu Danmark ned 3%, Portugal ned 4,5 %

  SvaraRadera
 4. Samma sak händer nu AMC Movies och Blackberry har jag hört...

  SvaraRadera
 5. Aldrig fattat hatet mot blankare. Det är en position som behövs för att hålla marknaden i balans tycker jag, annars sitter alla och bara vill att allting ska uppåt hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så. Är det så? Stämmer din tes? Vad med likviditets och soliditetsproblemen?

   Radera
 6. Skillnad mot sverige. I USA har de flesta förvaltare rätt att "hyra ut" aktierna i din portfölj. Något som möjliggör en aggressiv blankning. Låga courtage och förvaltningsavgifter finansieras av dylika rörelser.

  Vilket ju gör att man kan undra vad som skulle hända om den som lånat aktierna av förvaltaren konkar, och om förvaltaren sen konkar för att denne inte kan täcka sina aktieåttaganden mot kudnernas port följer.

  Hur ser det ut i Sverige. Hur ser det ut på Avanza och Nordnet. har de rätt att låna ut mina aktier till blankare?

  (Korspost från gamestopinlägget)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Avanza och Nordnet kan man välja att låna ut sina aktier för blankning till en viss ränta.

   Radera
  2. Är det ett aktivt beslut och man får ta del av räntan så är man ju iaf medveten om risken och gör ett aktivt val

   Radera
  3. För avanza var det opt-out. Så en del kan nog ha sina aktier tillgängliga för aktielån utan att vara medvetna om det.

   Radera
  4. Aktier i samtliga kapitalförsäkringar verkar lånas ut av Avanza om man ej aktivt sagt nej till det.

   Radera
  5. Men det är enbart den sparformen. Ej ISK eller vanliga depåer

   Radera
  6. I kf ägs de ju av Avanza, inte av dig. Så Avanza kan göra som de vill.

   Radera
  7. Är det inte höga räntor och avgifter på att ligga kort mer en en dag?

   Radera
 7. Sachsen ? wtf
  Niedersachsen.

  SvaraRadera
 8. Någon måste ta kommandot över wikipedia. På den svenska står det att det var VW spekulationer som knäckte honom.

  På den engelska står det att det var ett lån vars säkerhet försvann iom börsnedgången. Spekulationerna om VW aktier finns med, först som en sanning och sedan var det inte sant. Mycket luddigt.

  På den tyska så är det bara lånet som ses som orsak och att spekulationer mot VW inte ens var sant utan i sig bara var spekulationer från pressen.

  De verkade vara tvungna att sälja ratiopharm för att komma ur knipan.

  SvaraRadera
 9. Under förutsättning att man faktiskt har möjlighet att realisera sin vinst/förlust så anser jag att man tjänar/förlorar pengar för varje öre aktien/fonden rör sig upp eller ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elon Musk kan inte sälja av alla sina Tesla aktier utan att aktien kraschar.

   Radera
 10. puttarna är svindyra, så nog ganska många som köpt björnlotter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Optionerna är dyra numer, formeln stämmer inte som förr. Kolla positiva bets före valet i US, helt galna. Men det går in. Smack sa det på mångas konton?
   Jag tycker man kan öka på detta faktiskt, jag vet att "den ansvarsfulle" inte vill men why not? Svaret är att den ansvarsfulle är psykotisk i den iskalla avskalade realiteten men om alla går med på det, kör med fulla gas. man måste leva och det är ju materialismen. Kommer att bytas mot lägereldismen.

   Radera