Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2021-01-01 15:41

Sammanfattning börsåret 2020 - starkare svensk krona

Trots den värsta ekonomiska krisen sedan före andra världskriget så steg förstås den centralbanksstimulerade börserna och efterlämnade ett positivt börsår. Sverige och Stockholmsbörsen tillhör årets stora vinnare på marknaderna. Sammanfattning nedan.
En av årets stora vinnare
Alla siffror har jag hämtat från ProTA, och särskilt valutasiffrorna kan ni säkert ta med en nypa salt.

Vi börjar med valutor och tittar på växelkurserna mot några av våra största handelspartners

USDSEK backade och gick -10.32%
GBPSEK backade och gick -9.46%
EURSEK backade och gick -2.32%
NOKSEK backade och gick -6.44%
DDKSEK backade och gick -3.33%

Kort sagt stärktes den svenska kronan under året som gick, och man behöver ta detta i beaktande när man tittar på utvecklingen för utländska börsindex.

Ett urval av börsindex nedan.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI gick +12.86%, men storbolagsindex OMXS30 som många indexfonder följer gick bara +5.81%. Fortfarande imponerande givet den ekonomiska krisen, men visar att de svenska storbolagen förblir gamla dinosaurier och bäst förut.s
Det breda amerikanska indexet S&P-500 gick 16.26%, men när man drar bort valutakraschen för dollarn blir det bara +4.26% för oss svenskar.

Teknikbörsens Nasdaq Composite gick +43.64%, vilket efter valutaförsvagningen fortfarande blir otroliga +28.82%. Tesla-aktien gick otroliga +734.44% och var den som gick bäst i min bevakningslista. Aktien handlas nu på 559x årsresultatet för 2020 enligt konsensusprognoserna och 148x årsresultatet för 2022. Elbilsbubblan kan alltid blåsas upp ännu mer, men likt IT-bubblan 1999-2000 så innebär det fortfarande att elbilar är framtiden, om än inte dessa absurda värderingar av aktiebolag som Tesla. Med avsaknad av tillgång till en större idiot kommer det vara omöjligt att få hem vinsterna i Tesla-aktien för nuvarande aktieägare som kollektiv. Individen kan dock sälja.

Brittiska FTSE 100 var en av årets stora förlorare på -14.34%. 
Franska CAC 40 gick -7.14%.
Tyska DAX gick dock plus på +3.55%.

Från dessa ska den fallande euron dras, vilket visar att för svenskar var särskilt den brittiska börsen riktigt usel, och DAX gick knappt plus. Släng på att GBPSEK gick -9.46% så landar den brittiska börsen på -22.44% för oss svenskar.

Justerar man för den svenska valutans förstärkning har Stockholmsbörsen internationellt varit en fantastisk investering, t ex när man lägger på dollarrasets tio procent landar OMXSPI på otroliga +25.84%. Inte så illa för total ekonomisk kris och de amerikanska och europeiska centralbanksstimulanserna har definitivt kommit Sveriges finansmarknader till del.

Guldpriset avslutade året på 502:23 SEK per gram, en ökning på +9.89%, vilket står sig hyfsat som riskbalansering mot OMXSPI. Dock är guldet ner cirka 13% från toppen i augusti även om priset varit väldigt stabilt i svenska kronor under december och pendlat runt 500-lappen per gram.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. hur ser BIT KORN / SEK ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska varken köpa knark eller barnporr, så finner det helt ointressant.

   Radera
  2. Äger inga Bitcoin men gissar att den skapar alla moders pyramidspel, dvs det är en bit kvar till toppen. Skulle den stiga 5-10x härifrån så skulle det inte förvåna och inte heller kraftiga rekyler ned.

   Någonstans måste ju alla nytryckta digitala pengar/reserver/krediter ta vägen. Den förmögenhetsförflyttning som vi nu ser till kapitalägarna är historisk med skenande priser på aktier, bostäder, Bitcoin, etc, mitt under en pandemi.

   Stora förlorare är de som hyr och inte har kapital att investera. Vinnare är än så länge börsklippare (alla hinner ju ut i tid så klart när det vänder) och de som t ex köper fastigheter med hög belåning och hyr ut.

   Radera
  3. Vontobels Bitcoin tracker är upp 227% efter avgifter. Orkar inte kolla Bitcoin/USD och räkna om till SEK. Har varit en bra investering i år, får se om det håller i sig.

   Radera
  4. Eftersom det bara är knarket och barnporren som backar bitcoin kan inte alla gå ur marknaden och ta sina vinster. Det är en gigantisk bubbla.

   Radera
  5. Centralbankerna ökar penningmängderna. Guld är krångligt (både att förvara själv eller att någon förvarar det åt en) och en illikvid tillgång. När kommer Wilderäng förstå att Bitcoin är 2000-talets inflationshedge? När reklamintäkter från Liberty Silver sinar?

   Radera
  6. Webhallen och rätt många människor i ex Argentina accepterar också bitcoin som betalningsmedel. Barnporr Och framförallt narkotika handlas främst i konventionella valutor, då företrädesvis i US dollar. Mycket svårare att spåra transaktioner i fysiska sedlar än i ex bitcoin. Men allt detta känner bloggaren naturligtvis till, men är en man en "IT människa " och av någon anledning "missade" crypto hajpen så känns det såklart lite surt, det är en observation jag gjort i bekantskapskretsen så fenomenet är statistik säkerställt.

   Radera
  7. Visa på dockan var du blev kjänkt.

   Verkligheten är att om jag inte givit bort mina bitcoin efter att testat tekniken och kommit fram till (och bloggat om) alla dess sedan dess bekräftade brister som folk ljög ihop om, så hade jag sålt dem för 10x pengarna, eller på typ hundra kronor styck. Finns noll som talar för att jag suttit på dem i tio år. Endast en amatör är bitter över fiktiva affärer de aldrig skulle gjort i verkligheten.

   Radera
  8. Bra nivå....

   Jag blev som du givetvis förstår inte kränkt , och det är I grunden och botten bra att du och ett fåtal andra har en kritisk hållning gentemot bitcoin och kanske tekniken som helhet. Finns alldeles för många som är helt frälsta och kryper allt längre in i sin filter bubbla när kursen för BTC mfl ökar.

   Att du "testet tekniken" är fantastiskt och mer än många andra, men att slutsatsen att den främst är till för narkotika handel och andra brott, tyder eventuellt att testet/utvärderingen behöver slipas lite på.

   (Sen så är vi alla olika, av dom första BTC jag skaffade ligger 50% kvar, övriga måste jag handlat knarkotika för :) )

   Men en kritisk hållning till egentligen vad som helst, bör bygga på faktiska förhållanden och inte på desinformation. Men du gör och skriver precis vad du vill på din blogg, det har nog dom flesta vid det här laget hajjat.

   Radera
  9. Ingen av teknikutfästelserna håller - det är inte billigt, det är inte snabbt, det är inte hemligt, det är inte säkert. Tvärt om är transaktioner skitdyra, oerhört långsamma, alla kans e vad du gör och du kan bli av med allt du har på bråkdelen av en sekund utan möjlighet att få tillbaka dem. Dessutom slukar systemet mer energi än ett normalstort europeiskt land, och om tillräckligt många skulle köra Bitcoin skulle inte bara hela världens energi gå åt åt ett system som inte löser några problem, utan även helav ärldens Internetkapacitet. Enda värdet är knark och barnporr, eller tror du att alla ska handla på Webhallen för pengarna?

   Och, man kan nog köpa vapen också.
   Faktiska pengar har sitt värde i att de accepteras för att lösa dina skatteskulder. Bitcoin

   Radera
  10. Tack för att du tar dig tid och redovisar din åsikt. Har du ytterligare tid får du gärna förtydliga resonemanget.

   Transaktionerna är "skitdyra" , i förhållande till vad? Transaktioner i ex SEK har ofta en kostnad på 25% .är Transaktioner med krypto valutor så mycket dyrare? Vilka Transaktionskostnader hade du när du "testade " bitcoin, redovisar gärna om du minns :)


   Transaktionerna är långsamma? Även här här undrar jag, i förhållande till vad?

   "Alla kan se vad du gör" ja? Det är väl lite av tanken med det hela? Eller vad menar du? Varför vill knarköparna att deras Transaktioner ska synas? Varför bortser du från att majoriteten av knarkotika affärer sker med konventionella valutor?

   Man kan alltså bli av med sina BTC, menar du att detta är unikt för BTC/crypto? Människor blir alltså inte av med/bestulna/lurade på sina sek/usd/argentinska pesos genom kriminaliteten, inflation etc?
   Jag skulle vilja påstå att innehav i BTC och andra krypton är mycket enklare att skydda mot olika typer av stöld än många andra tillgångar, om man vet hur man hanterar innehavet vill säga.

   Jag tror inte " alla kommer handla på webhallen" för BTC, halmgubbar likt dessa undanbedes.

   Man kan säkert köpa vapen för BTC, precis som man kan köpa vapen med allt som betraktas som betalmedel ex dollar eller rubel.
   Är det ett motargument mot BTC som betalningsmedel? Att man kan köpa saker för det?

   Gällande energi och BTC.
   Vad är det som slukar energi?
   Du får gärna definiera "köra bitcoin" "internetkapacitet" och "problem" . Blir svårt att kommentera annars.

   Beträffande "värdet " .värde kontra pris är alltid lite lurigt, men priset för en BTC är just nu runt $29k. Det kan iaf jag betala ganska mycket skatt för.

   Radera
  11. Kan det inte finnas ett värde i att individen kan dra runt med sitt coin utan att ha en påse som Myndigheten kan titta i? Man kan åka från Kina?
   Finns väl lokala lagar mot annat än de bloggaren diskuterar nu? Om individen säljer sprit i islamistländer, är det då således knark och juridisk lag SKALL lydas oavsett?
   Jag håller med om kritiken som bloggaren ger Bitcoin men samtidigt menas att barnporr, vapen och knark är grejen, alla kan ju se vad man gör?

   Radera
 2. Lurigt år 2020. Har aldrig sett något liknande. Att Danmark och Sverige presterar bäst i hela världen där de flesta marknader gick ner är unikt och redan historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem kunde förutspått det. Tror det var få i början av året eller ens i samband med coronakraschen som trodde något sådant.

   Radera
  2. Blir intressant hur UK utvecklar sig i år med Brexit och massvaccination AstraZeneca Oxford i ryggen. Även Österrike blir intressant som fjolårets loser om de kan få snurr på turismen andra halvåret 2021.

   Radera
  3. Hemligheten ligger i vetskapen om att vi svenskar är rätt unika i att vara ganska så överlägsna andra folk. Vi vet oftast mer än alla andra och har en moralisk skyldighet att lära andra människor hur man blir perfekt d.v.s. svensk. Agerar alla som vi så blir jordklotet felfritt.

   Radera
  4. Utveckling sedan 2010-01-01:

   OMX Stockholm All-Share Cap GI (inklusive utdelning) +270%
   OMX Stockholm 30 GI Inklusive utdelning) +189%

   OMX Stockholm PI (exklusive utdelning) +157%
   OMX Stockholm 30 (exklusive utdelning) +97%
   OMX Copenhagen 20 (exklusive utdelning) +335%

   Ledsen att sabba illusionen/satiren att vi är bäst. Dansken vinner på knockout med 335 mot 97. Förvisso har SEK stärkts med ett par procent under mätperioden men det förtar inte Danmarks överlägsenhet.   Radera
  5. Bra genomgång varför US equity, bitcoin etc gick upp 2020:

   https://www.nytimes.com/2021/01/01/upshot/why-markets-boomed-2020.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

   Radera
 3. Att det används för handel med barnporr och vapen är ointressant eftersom någon annan cryptovaluta hade ersatt bitcoin omgående om det hade kunnat stängas ned eller konfiskeras. Innan bitcoin fanns handlade man med Liberty Reserv för samma varor. Detta var dock inte en kryptovaluta och ej decentraliserad vilket gjorde att USA stängde ner och konfiskerade. Det enda som är lockande med bitcoin är decentraliseringen och att det är svårt för regeringar att kontrollera på gott och ont. I övrigt är det som Lars skriver till stor del korrekt. Det måste ersättas av något som är snabbare och billigare vid transaktioner. Dessutom straffar ens egna misstag en hårt om man inte vet hur man lagrar btc säkert. Blev själv av med 10 btc pga kraschad hårddisk.

  SvaraRadera