Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-01-16 12:34

Region Stockholm: Endast 17% av Covid-dödsfallen på äldreboenden berodde huvudsakligen på Covid-19

Region Stockholm har gått igenom journaler för dödsfall på  äldreboenden (Säbo) i regionen. I endast 17% av dödsfallen är Covid-19 den huvudsakliga orsaken, men alla patienter med Covid-virus klassas som döda av coronapandemin i den svenska statistiken.
Pfizers vaccin
Region Stockholm har alltså granskat ett antal journaler, ett så kallat stickprov, för att röna ut huruvida det egentligen är Covid-19 som dödat de äldre på boendena.

Man har identifierat att för endast 17% av dödsfallen som klassats som Covid-19 har viruset faktiskt varit huvudsaklig dödsorsak. I 75% av fallen "bedöms infektionen bidragit till att patienten avlidit där ålder, skörhet och multisjuklighet varit bakomliggande faktorer". Covid-19 har alltså påskyndat en redan pågående process i de fallen. I åtta procent av fallen bedömdes orsaken till dödsfallet inte alls ha påverkats av Covid-19, trots klassninge i statistiken som baserar sig på att man påvisat Covid-19 inom 30 dagar före dödsfallet.


Den nya studien från Region Stockholm bekräftar detta. Boende på Säbo handlar inte om friska äldre, utan personer som antingen är kraftigt dementa eller redan ligger inför döden.

Väljer Sverige att definiera om vad som är dödsfall i Covid-19 kan alltså den svenska statistiken från äldreboendena minskas med upp till 83%, vilket kanske skulle göra oss mer jämförbara med en del andra länder.

Dock påverkar statistiken inget i sak, utan bara hur Sverige utmålas av olika personer och grupper med olika agendor - hade Sverige inte vidtagit åtgärder mot coronapandemin hade det sett värre ut på alla plan i samhället. Hur man definierar sin statistik påverkar inte detta, annat än som angreppspunkt för de som  avskyr vårt land Sverige.

Klagomålen har dock lett till faktiska konsekvenser som att man populistiskt har valt att prioritera intagna patienter på Säbo före exempelvis sjukvårdspersonal när vaccineringarna nu börjat. 

45 kommentarer:

 1. Väldigt viktigt att notera det. SäBo är mer hospice än något annat.

  Och oavsett vad de agendastyrda säger så är personalen där bra på att vårda patienter i livets slutskede samt lindra ångest och lidande.

  SvaraRadera
 2. Det är ju hopplöst att jämföra olika länder med varandra om man inte mäter dödsfallen på samma sätt. Man behöver först hitta de länder som räknar likvärdigt innan det är meningsfullt att jämföra.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.h5.scb.se/kommunfakta/pyramider/pyra_frame.asp?region=00

   Det är alltid bäst at visa hur många av dom som är över 80år dö per 100000.
   Vi har haft under flera år haft mindre i sista livsavsnitt, nu få vi en nytt topp under flera år sen i 20år börja boomers med sista livsavsnitt.

   Radera
  2. Prognos för 2028 från 2018, vi är 2-3år in i 50% ökning.

   "50 procent fler 80 år och äldre
   När kullarna födda på 1940-talet fyller 80 år ökar denna åldersklass i antal. År 2017 är de drygt en halv miljon, de förväntas att vara 255 000 fler om tio år. Det är en ökning med 50 procent. Förutom att det är stora födelsekullar som är i denna åldersklass bidrar också den ökande livslängden till att antalet ökar. Mäns livslängd ökar snabbare än kvinnors och det blir tydligt i åldersgruppen 80 år och äldre. Idag är det 65 män per 100 kvinnor bland personer som är 80 år och äldre, om tio år är det 78 män per 100 kvinnor."

   https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningsframskrivningar/befolkningsframskrivningar/pong/statistiknyhet/sveriges-framtida-befolking-20182070/

   Radera
 4. Endast 17 procent. Du hade lika gärna kunnat skriv hela 17 procent.
  Hur media väljer att rubriksätta informationen vinklas efter egen bias. Tröttsamt.

  SvaraRadera
 5. Oavsett hur man räknar är skillnaden mot våra grannländer enorm. Myndigheterna borde visat en mer ödmjuk inställning och lärt av våra grannar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Sverige, fram till och med december, gjort en perfekt balans mellan sabba livet för unga och rädda gamla. Krävs ledare av grov kaliber att göra sådana beslut. Nästan i stil med Churchill som mördade tusentals allierade för att rädda världen.

   Radera
  2. Du verkar helt ha missat att alternatviet fanns att slippa låta smittan spridas. Det är lätt att falla i den fällan om man inte haft koll på de demokratiska länder som klrat sig utan större intern smittspridning.

   Radera
 6. Och nu sänder man alla som tidigare dog med palliativ vård på säbon till sjukhus istället så att den vården går på knäna. Vad var vitsen med det annat än att få det att se annorlunda ut i statistiken?
  Min svärmor hade sina sista månader på säbo och gick bort där och jag är full av beundran inför personalen som gjorde slutet bra. En del nyanlända från nordafrika, pojkar, gjorde bra insatser och jag fick en del fördomar bortkastade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Folk och media klagade så mycket över att folk faktiskt dör på säbo att säbo nu skickar patientera till sjukhuset istället, så blir statistiken fin. Bra jobbat, media.

   Radera
  2. Wolodarski har ju gett paniken och hysterin ett ansikte. Klaga på alla enskilda parametrar och strunta i helheten verkar vara hans motto.

   Radera
  3. Problemet är ju att man inte ens kan erbjuda syrgas på säbo utan enbart en palliativ cocktail. Vill man ha syrgas istället för morfin så erbjuds man nu det på sjukhus tack vare viss starka röster.
   Förstår inte varför vissa ser detta som negativt?

   Radera
  4. Struts, tydligen var det dödsfall i familjen som ledde till sorgearbete som togs ut redaktionellt.

   Radera
  5. I vårt fall hade det inte känts bra med syrgasslangar för att förlänga förloppet någon dag eller vecka mer så bra som det blev.

   Radera
  6. Viktor, du har poäng.

   Minns när farsan fick lungcancer, de fixade dispans så han skulle kunna ha syrgas hemma och få tillbringa sista tiden där. Då ingick syrgas i Cocktailen minsann. Jag blev minst sagt förvånad av informationen att SÄBO inte har tillgång till vanlig syrgas.

   Har det varit så redan innan Corona så ser det ut att finnas förbättringspotential om vi nu vill kosta på de som ändå snart ska dö.

   Sen kan jag erkänna att jag trodde SÄBO var mer ålderdomshem och inte avsåg ren palliativ vård, men då förefaller brist på syrgas för en lekman märklig, varför?

   Radera
 7. Belgien har också höga dödssiffror bland äldre. Där har man antagit att någon som dött har dött av covid när personen kan ha avlidit av naturliga orsaker.

  SvaraRadera
 8. Om en multisjuk 87-åring dör av corona är det Tegnells fel, men om en multisjuk 87-åring dör dagen efter han blivit vaccinerad mot corona är det något som skulle hänt ändå. F.ö. läser jag DN.

  SvaraRadera
 9. Dödsstatistiken för 2020 är väl snart fullständig, ligger strax över 97000 vilket är de flest döda under ett år vi haft på mycket länge. Samtidigt, med ett snitt på 91-82000 per år, och 2019 som var en outlier i lägst antal döda vi har haft, så...

  Covid-19 dödade färre än vad skrämselpropagandan ger sken av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med omfattande restriktioner och åtgärder ska tilläggas, vi vet inte hur det sett ut om vi rullat på som vanligt.

   Sen om det har varit värt det för att rädda ett par (tio?/hundra?)-tusen levnadsår kan man ju förstås debattera.

   Radera
  2. Läsa SCB´s prognos från innan corona det är inte av coronaförnekare eller doomsdaylovers vriden.

   - Dödsstal ska stiger till 100000 fram till 2028
   - 50% mer över 80 åriga pga sveriges pyramiden

   Antal betyder ingenting, antal i riskgrupp per 100000.

   https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningsframskrivningar/befolkningsframskrivningar/pong/statistiknyhet/sveriges-framtida-befolking-20182070/

   Radera
 10. En god nyhet alltså, viruset är inte så farligt som många tror, annars brukar allt kring corona ges en negativ vinkling, Hjälp en ny mutation stäng ner, Hjälp en utlänning in i vårat land som blandar sin smitta med våran smitta osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag kan se vart en ny mutation en nyhet när den var farligare, i det här fallet smittsammare.

   Radera
  2. Miggs, inte så farligt?. Dagens understatement. Hittills 4 601 intensivvårdspatienter. En sjukvård på gränsen till utmattning. Som får stora återverkningar på alla typer av patienter som kräver annan vård. Dvs lidande i vårdköer pga inställda operationer, cancer m.fl sjukdomar som inte får behandling i tid. Har själv drabbats så vet vad det innebär.

   Radera
  3. Finns flera år när influensan tog lika många liv som Covid-19, skillnaden är att tidigare fanns fler vårdplatser än vad som finns nu till befolkningsmängd, men även om behovet nu är två patienter per säng så gör det inte själva viruset farligare för det.

   Radera
  4. Det är långtifrån bara Sveriges sjukvård som går på knäna för närvarande, har de gjort gemensam sak med oss och skurit ner vårdplatser i motsvarande grad i förhållande till befolkningsmängden?

   Trots alla restriktioner räcker inte vårdplatserna till, hur många patienter per säng hade det varit utan restriktioner?

   Radera
  5. Social distansering ja, nedstängning däremot har ingen effekt på smittspridning, finns inget vetenskapligt stöd för att ruinera samhälle och restauranger och andra företag med nedstängning, så ingen skillnad med restriktioner. i bästa fall är det inte kontraproduktivt.

   Radera
  6. Givetvis har nedstängning effekt på smittspridning precis som kondom har effekt för könssjukdomar. Men nedstängning gör man givetvis under max en månad i början av ett utbrott medans man jobbar för att få igång en organisation för testning, smittspårning, karantän etc.

   Radera
  7. Sjukvården går alltid på knäna den här årstiden! IVA ligger runt 108% även utan Corona!

   Radera
 11. Varför gjordes denna fel klassificering? Vilket syfte hade den och vem tjänade på detta?

  SvaraRadera
 12. Mätmetoden ger så klart för höga dödssiffror och svårt att jämföra med många länder.

  Men de nordiska länderna mäter nästan identiskt som Sverige. Olika folksammansättningar kan förklara en liten del, men visst har vi misslyckats mer än våra grannar att skydda sårbara grupper.

  https://emanuelkarlsten.se/sa-raknar-norge-danmark-finland-och-sverige-dodsfall-med-corona/

  SvaraRadera
 13. Vill påminna om att dödsfallen på SÄBO står för runt 50 % av dödsfallen. De som inte bryr sig om att gammla, sjuka personer dör några månader tidigare kan avräkna 50 % av dödsfallen.

  Fortfarande runt 5000 dödsfall av COVID19 som skett utanför SÄBO. Dödsfall som inte skett om Sveriges smittskyssmyndigheter (FHM) hade varit lika kompetenta som sina motsvarigheter i Taiwan. Skillnaden i kompetens kan exemplifieras av vad de olika myndigheterna gjorde för ett år sedan. Taiwan skickade en delegation till Wuhan för att ta reda på hur CCP ljög. Det slutade med att Taiwan beslutade att införa reserestriktioner. FHM gick vid ungefär samma tid ut och sa att smittan antagligen inte smittade mellan människor.

  https://www.cdc.gov.tw/En/Bulletin/Detail/jFGUVrlLkIuHmzZeyAihHQ?typeid=158

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/januari/nytt-coronavirus-upptackt-i-kina/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt finns flera andra bättre förklaringar till lägre dödlighet i Asien än vad en myndighet gör i relation till andra länders myndigheter.

   Dr. Giridhar R. Babu, a Bengaluru-based epidemiologist, who was part of the research team, attributes low COVID-19 mortality rate in South Asia to cross-reactive immunity, which plays a significant role in reducing the severity of the disease. ''The presence of cross-reactive T cells presumably from prior coronavirus infections can also attenuate the severity of the disease. Another reason for the low mortality is based on the emerging evidence suggesting asymptomatic and mildly symptomatic patients have high SARS-CoV2 specific cytotoxic T-cell responses, '' says Babu.

   https://www.theweek.in/news/health/2020/12/29/covid-19-understanding-the-lower-mortality-rate-in-south-asian-countries.html

   Radera
 14. Hade vi gett fanders i lockdown och nedstängning så hade det dött färre gamla och sjuka i influensa.

  SvaraRadera
 15. Om ett utomjordiskt rymdskepp körde förbi och såg att vi börjar med att vaccinera döende och dementa först skulle de nog undra vad vi sysslade med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om dom har en sådan människosyn så skulle dom nog inte sluta undra utan fortsatt undra varför vi spenderar resurser för att låta dessa leva.
   Jag skulle då inte vilja leva i ett samhälle där vi anpassar oss efter vad eventuella utomjordingar tycker.

   Radera
  2. Inte jag heller. Men det skadar inte heller att se saker i andra perspektiv.

   Radera
 16. Och ingen verkar fatta, att det som gäller, är vad läkare skriver i dödsorsaksintyget och inte vad en journalist eller bloggare skriver på ett minimalt statistiskt underlag.
  Dessutom har SoS uppdaterat, hur dödsorsaksintygen skall utformas, med hänsyn till c-19
  https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/ovrigt/information-till-dodsorsaksintyg-lakare-covid19.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, det ser ju ut som man försöker likrikta bedömningarna. Fast det framgår inte hur det ska skrivas om hen dör 30 dagar efter smittdiagnos om den avlidne fortfarande har Covid.

   Radera
 17. Jag får inte ihop ekvationen, i blogginlägg 2020-11-10 kl 14:14 citeras följande:

  ”Generellt dör 30% av svenskarna på sjukhus och 50% på Säbo. Att dö på Säbo är alltså det vanligaste dödsplatsen i Sverige. Av Covid-19 dock dog dock 49% på sjukhus och 45% Säbo.  På Säbo i Region Stockholm var andelen avlidna med Covid-19 42% på Säbo. Dödligheten i Covid-19 kan alltså sägas vara lägre på Säbo än normalt i samhället”

  På SÄBO bodde enl. SKR 2018 ca 88 000 personer, vi antar att siffran är ungefär samma i år, ok.

  50 % av de 88 000 dör på SÄBO, dvs 44 000 dör enl citatet. 45 % av dessa 44 000 ska ha dött av covid 19 på SÄBO vilket motsvarar 19 800 personer.

  19 800 ska då ha dött bara på SÄBO av Covid, men endast ca 10 0000 har avlidit i Covid 19 totalt i Sverige! Vart blir beräkningen fel eller vad stämmer inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid en given stund bor 88000 på Säbo, men eftersom de flesta av dem dör inom ett år så är et betydligt fler personer som bott på säbo under året. När någon dör flyttar nästa döende in.

   Radera
  2. Deras sängplats står inte tom året ut efter dödsfallet, om du förstår?

   Radera
  3. Nix, försöker tänka igen.

   Tittar i rapporten från SKR som avser döda år 2019, där man säger att ca 89 OOO dör i Sverige varje år varav 36% på sjukhem/särskilt boende. http://media.palliativregistret.se/2020/12/Palliativ-vard-i-sabo.pdf

   Här avser siffrorna totalt antal per år och inte specifik tidpunkt. Då dog ca 32 000 i boendena. Så antagandet bör väl ligga hyfsat rätt.

   Hälften av dessa, dvs 16 000 kan inte ha dött i Covid.

   I år hat ju antal döda på SÄBO dessutom stigit till 50 % enl inlägget.
   Så jag förstår inte ännu, men låt gå.

   Radera
  4. 39% dog enligt detta dokument i sjukhus 2017-19?
   Är der i år med 49% 30% mer?

   Radera
  5. ”Var dör de äldre – på sjukhus, särskilt boende eller
   hemma?”
   För cirka tio år sedan publicerade Socialstyrelsen en
   studie där en enskild kommun valdes ut. Man studerade
   alla över 64 år som avlidit mellan åren 1997 och 2003. Det
   visade sig att av de drygt 1 000 avlidna var andelen som
   avlidit på sjukhus tämligen konstant under tidsperioden,
   runt 30 procent. Andelen avlidna i särskilt boende ökade
   från 32 till 52 procent, och de som avled i det egna hemmet minskade från 34 procent 1997 till 15 procent 2003.

   Men det är väl lite äldre.
   https://www.nrpv.se/wp-content/uploads/2012/10/D%C3%B6dsplats-Sverige-Olav-Lindqvist-Carl-Johan-F%C3%BCrst.pdf

   Radera