Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-24 14:41

Regeringen inför inreseförbud från Norge - UD avråder från resor till Norge

På grund av spridningen av den brittiska mutationen av Covid-19 stänger Sverige gränsen mot Norge genom ett inreseförbud från midnatt ikväll. Utrikesdepartementet inför också en reseavrådan till Norge för icke-nödvändiga resor, vilket bland annat påverkar försäkringsfrågor vid resa.
Oslo
Beskedet kom från inrikesminister Mikael Damberg på en pågående presskonferens.

Svenska medborgare har förstås fortfarande rätt att återvända till hemlandet från Norge, då vi inte kan vägra svenskar att resa in i landet. I praktiken innebär inreseförbudet bara ett förbud för norrmän och transittrafik av godstransporter kommer fortsätta. Svenskar kan förstås sprida virusmutationen, men rekommendationen är att man ska testa sig två gånger och hålla sig isolerad när man återvänder från Norge.

Norge själva har drabbats av vad norrmännen är rädda för en klusterspridning av den brittiska smittsammare mutationen i Osloområdet.

Regeringen vill nu hindra norrmännen från att åka till Sverige och shoppa när norska affärer och köpcentrum i Osloområdet stängs ner.

Utifrån tidigare erfarenhet av coronaviruset SARS-CoV-2 så är det nog naivt att tro att vi på sikt kan hålla borta den brittiska mutationen, som redan hittats i Sverige. Det handlar antagligen snarare om att fördröja spridningen ytterligare några veckor innan den etableras på bred front i Sverige.

För stunden ska antalet bekräftade fall av Covid-19 och även intensivvårdspatienter minska i Sverige, men bli inte förvånade om det kommer en tredje våg senare i vår på grund av den brittiska mutationen, kanske februari - mars, eller rent av april. Det här är inte över på långa vägar, även om kanske riskgrupperna snart är vaccinerade och man därmed kanske kan vara lite försiktigare med åtstramningar.

Den svenska regeringen har tidigare kritiserat Danmark, Norge och Finland för att de ländernas stängningar av gränsen mot Sverige permanent skulle skada relationerna med Sverige.

14 kommentarer:

 1. Åtgärder kan kännas lugnande för många även om det saknar betydelse för smittspridningen.

  SvaraRadera
 2. Sannolikt finns de muterade varianterna redan i Sverige. Men man testar ju inte för dem utan fortsätter blunda. Den tredje vågen kommer bli värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då går det mot all erfarenhet av nya virus, smittsammare ja, men med tiden mindre farliga och dödliga.

   https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-14..latest&country=SWE~EuropeanUnion&region=World&cfrMetric=true&interval=total&aligned=true&hideControls=true&smoothing=0&pickerMetric=location&pickerSort=asc

   Radera
 3. Precis som Hobbie skriver så finns de (den) varianten troligtvis redan här, och den är väl inte farligare, även om den kanske sprider sig lättare?! Allt för att skrämma upp folk och få den fogliga och acceptera drakoniska restriktioner.
  Varför skrivs det för övrigt inget i Sverige om att Amerikanska myndigheten NIH, National Institute of Health, den 14/1 ändrade sina riktlinjer vad det gäller covid-19 behandlingar, nämligen från "avrådan" till "vare sig rekommendation eller avrådan" för parasitmedicinen Ivermectin? Detta efter intensiv lobbyverksamhet från läkargruppen "Front Line COVID-19 Critical Care Alliance". Detta låter kanske inte remarkabelt men det betyder att Ivermectin likställs med andra etablerade behandlingar som även används i Sverige, nämligen "monoclonal antibodies & convalescent plasma". Ivermectin används i Sverige bara som veterinärmedicin, men inte minst i många utvecklingsländer förskrivs den till människor, och 2015 resulterade den i Nobelpriset i medicin. Ivermectin har inte minst i studier visat på mycket god förmåga som profylax då den getts till vårdpersonal. https://covid19criticalcare.com/

  SvaraRadera
 4. Mer restriktioner krävs. Skriver detta när jag är inne på andra veckan sjuk i covid. Önskar ingen detta. Och då har jag varit jävligt försiktig, så till den grad att släkt och vänner tyckte jag gick till överdrift.

  Värsta influensan jag åkt på. Fy fan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kryning anbefalles!

   Antar att du har läst på så ögona blör om Covid, men om du har missat det så har dr Seheult gjort en lång serie korta vloggar under MedCram.com . Vad jag minns från när jag följde dem noga är att ett slemlösande medel, N-acetylcystein, på något sätt bromsar det skadliga oxidationsförloppet. Det är receptbelagt, men jag fick det i samband med en rätt otäck lunginflammation för sådär 25-30 år sedan och det löste verkligen upp den sega hostan.

   Uppenbarligen är jag ingen läkare och saknar förskrivningsrätt. Men vore jag MD (militärläkare) så skulle jag tveklöst kommendera: HÄLSA TILLBAKA!

   Radera
  2. Alla kommer få covid till slut det finns ingenting man kan göra för att hindra det. Tyvärr. Sånt är livet.

   Radera
 5. Propagandaaktion för att dupera folk att regeringen har kontroll och att problemet finns någon annanstans. Det handlar om att eliminera panik hos allmänheten eftersom alla vet att det är krisläge inom vården och att det inte finns kapacitet att klara en ev tredje våg.
  Ingen på FHM säger heller att den snart är här utan man låtsas som att det regnar.

  SvaraRadera
 6. Rädda för smittan från Norge?
  Hittills under januari har Sverige haft i snitt drygt 1000 fall per 100t invånare
  Norge som jämförelse har haft drygt 200 fall per 100 t invånare
  Normalt sett borde det vara Norge som stänger gränsen mot Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är ju inte vanlig corona utan engelsk corona. Den kommer ju hit också, men om man kan fördröja det ett tag är ju fler människor vaccinerade. Och det är säkert nyttigt för danskar och norskar att se att Sverige också kan stänga gränsen.

   Sedan är det säkert så att regeringen känner ett behov att visa handlingskraft, efter att media och opposition har klaga på dess passivitet i snart ett år.

   Radera
 7. På SVTs hemsida går att läsa att det finns en spridning av det brittiska viruset i Sverige redan:
  "I Sverige finns i nuläget 55 inrapporterade fall av den brittiska varianten, i sexton av dem saknas resekoppling. I Norge finns 70 kända fall av mutationen och inget av dem har kopplingar till resor eller resenärer."
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sverige-borde-fa-battre-koll-pa-sin-egen-bakgard

  SvaraRadera
 8. Min gissning är att den brittiska varianten redan är 10 ggr vanligare i Sverige än i Norge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt därför är gränsstängning mest av allt en avledningsmanöver
   Tämligen verkningslöst när man dels inte har tillräckligt med poliser för att bevaka gränsövergångar och dels inte bevakar flygresenärer vilket hade varit det enklaste

   Radera
 9. Märkligt att det effektivaste anses vara just gränsen.. Vill man fördröja smittspridning så borde det handla om områden med mer spridning och i just detta fallet alltså Oslo området.. Om man överhuvudtaget tror på att minska rörlighet för att minska spridningen så borde man såklart stängt för resor till/från Stockholm i våras. Numera har jag ingen koll på om det finns stora skillnader i smitto frekvens. Men med EU och generellt öppna gränser borde restriktioner basera sig på något objektivt och gälla ett område primärt i egna landet sen skulle en samsyn mellan länder såklart underlätta

  SvaraRadera