Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-01-26 14:37

Regeringen har bestämt sig för att krossa restaurangerna - vill förlänga stoppet till sista september

"Slösa aldrig bort en bra kris."
På en pressträff idag kom beskedet att regeringen slutligen vill krossa restaurangbranschen helt, så inte ungdomar och personer med långt från arbetsmarknaden kan få jobb och sluta rösta på Socialdemokraterna. Man vill nu förlänga förbudet med högst fyra vid ett bord och alkoholstopp 20:00 på kvällen till sista september, trots den obefintliga smittspridningen som skedde med slappare regler än så under sommaren 2020.
Hotell Pigalle, Göteborg
Förra sommaren var restriktionerna på restaurangerna fortfarande relativt sett lösa och någon sista stängningstid fanns inte, utan mest att man skulle ha bordsservering och inte beställning i barer, samt förstås förbudet mot livemusik om det var fler än 50 gäster. Ändå var smittspridningen minimal sommaren 2020 och många sommarkrogar klarade sig ganska väl.

Det går inte för sig, då ungdomar och personer långt ifrån arbetsmarknaden därmed kan få jobb och med inkomster sluta rösta på bidragspartiet Socialdemokraterna.

Därför meddelade socialminister Lena Hallengren (S) idag att man avser förlänga förbudet mot fler än fyra vid ett bord och slut för servering 20:00 på kvällen till sista september. Regeringen anser att den måste förlängas, trots att majoriteten av svenskarna och alla i riskgrupperna ska vara vaccinerade till sommaren, och trots att smittspridningen uteblev sommartid förra året trots avsaknad av vaccineringar.

Enda förklaringen är att man på detta vis vill krossa de sista krögarna och ondskefulla jobbskapande företagarna som levt och hållit ut på hoppet om att åtminstone få en hyfsad sommar. Kan man se till att upprättahålla arbetslöshet och bidragsberoende hos grupper med låg anknytning till arbetsmarknaden så länge som möjligt, så ser man större möjligheter att segra i valet år 2022.

Besöksnäringen överlevde delvis på uteserveringar och den låga smittspridning som sommarvädret innebar förra året, och eventuellt kapital man fortfarande hade kvar. Den chansen ges inte i år. Företagare ska veta hut, liksom deras anställda, och livsverk ska krossas trots vaccinationer av riskgrupper och allmänhet.

Relaterat till detta kan man fundera på vad detta innebär för fastighetsägarna, särskilt på turistorterna. Och förstås turistorternas ekonomi i sommar. En mördad turistort är en bra socialdemokratisk väljarbas om man erbjuder lite bidrag.

Och ungdomar som inte fick sitt första jobb och för alltid kommer komma efter i livsinkomst är förstås även det en bra socialdemokratisk väljarbas.

Tillägg: Det påstås att förlängningen inte med säkerhet gäller alkoholförbudet efter klockan 20:00, utan bara övriga restriktioner. Vad som ska hända med alkoholförbudet återstår att se. Senaste förlängningen skedde med två dagars varsel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

68 kommentarer:

 1. Varför hörs INGA röster om en utbyggnad av sjukvården och därigenom IVA - varför är man passiv med eviga begränsningar. Vi har haft pandemier tidigare både ASIATEN och HONG KONG - utan några som helst begränsningar eller nedstängningar. Något måste vara mycket galet med de styrande idag.
  Skyll inte bristen på IVA på Covid-19.
  2019: I hela landet fanns det förra året 526 så kallade IVA-platser, enligt enligt Svenska intensivvårdsregistret (SIR)
  1993: 4300 IVA-platser.
  Det är ett politiskt beslut. Inte medicinsk katastrof. Hade Covid 19 skett 1993 hade de flesta platser fortfarande varit tomma - Vårdpersonalen då? Skyll inte på Covid-19 för att våra politiker skiter i personalen och har gjort i massa år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns helt enkelt inga pengar kvar för sjukvården.
   Och medborgarnas krav på vård ökar, men betalningsviljan följer inte med.

   Radera
  2. Bra skrivet, och befolkningen växer hela tiden.

   Radera
  3. Regeringen krossar ju skattebasen nu, varifrån ska pengarna komma till utbyggnad av nånting?

   Radera
  4. @Greenious
   Är det krögarna/krogarna som du menar utgör skattebasen?

   Radera
  5. Det finns pengar men det finns inte personal. Det var redan innan Covid brist på IVA-personal. Dessa går inte att skapa fram oavsett hur mycket pengar man än har. Det måste även finnas plats / ytor för IVA-patienter. Många större sjukhus är redan trångbodda som det är. Varför tror ni Sahlgrenska i Göteborg hade ett militärtält? Som dessutom var en mediahöna som hade väldigt liten effekt för att hjälpa till med IVA-behovet.

   Bristen vi har idag tog år att skapa och kommer att ta år att åtgärda. Därmed inte sagt att det förslag som Cornu skriver att regeringen vill göra är bra. Jag håller med om att det är en katastrof och jag hoppas verkligen att folk får upp hur totalt inkompetenta och verklighetsfrånvända våra politiker har blivit. Ideologi har gått och går före allt annat. Även liv.

   Radera
  6. least: betalningsviljan? lol...

   Radera
  7. Skattetryck Sverige 44%, Syd Korea 28%.

   Det är inte betalningsviljan som är problemet. Det är hur vi använder skattepengarna.

   Radera
  8. Kul med lekmän som uttalar sig! Jämföra en IVA-plats 1993 med en idag... Blev en skärmdump på den kommentaren till samlingen!

   Radera
  9. Glöm att nedstängningarna slutar efter september. Dom kommer garanterat fortsätta decennier framåt. En politiker generation måste gå minst, eller ca en Sovjet era. Ingen politiker kommer erkänna att det var fel med nedstängningar och därför kommer dom aldrig kunna ta bort de. Kom ihåg att vi har med ett mutations benägenhet virus att göra.

   Radera
  10. @least Vi har höga skatter så betalningsviljan är det inget fel på. Däremot har vi en regering som förskingrar pengarna och låter dem gå till allt förutom kärnverksamhet. Kärnverksamheten är vård, skola, rättsväsende, infrastruktur samt stridsvagnar.

   Radera
 2. Ifall nu restaurangerna är smitthärdar så är det väl toppen att man begränsar deras verksamhet.

  Detsamma kommer att ske med gym och simhallar, stängt tillsvidare.
  Även köpcentrum kommer att stängas ner under våren.

  Dock är lite taskigt att ingen ersättning kommer att erbjudas de enskilda näringsidkarna. Men man får väl leva på det buffertsparandet som man som ansvarsfull företagare har i tillgängligt likvida medel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wait what?

   Det visar ju ERFARENHETEN från förra sommaren precis att de inte är. Snacka om att döda en hel bransch i total jävla onöda. Hoppas på en revolt deluxe på det här beslutet så regeringen får krypa till korset och skämmas hela vägen. Kanske en nakenvadring á la Cersei hela Drottninggatan upp till Observatoriet... där Tengnell och Giesecke kan stå i översterockar och ropa "Skam! Skam!" till jublande krögares jubel nedanför backen.

   Radera
  2. Exakt ingen kommer att demonstrera till stöd för krögarna.
   Oppositionen kommer att sitta tysta.

   Att man förlänger restriktionerna handlar om något annat än smittspridningen, vad vet jag dock inte.

   Radera
  3. @Struts. Fast Tengnell är väl den som försökt så gott han har kunnat att balansera smittspridning vs nedstängning. Att han inte har befogenheter gentemot politikens pandemilag är en annan sak.

   Radera
  4. T: just därför han ska stå och ropa "skam!" till politikerna, väl?

   Radera
 3. Dumheter, under juni-september hade vi till och med underdödlighet... finns absolut INGET som talar för att det blir annorlunda i år...

  SvaraRadera
 4. Det ska väl till en allvetande socialdemokrat för att kunna veta i januari, vad som är nödvändig pandemibekämpning i juni. Man missade/kunde/klarade inte att stänga ner i våras, och då blir S-logiken i dess infernaliska visdom att man måste ta igen det dubbelt upp denna våren istället. Med ränta.
  Söte Jesus kan inte denna ohemula koloss på lerfötter rämna snart.

  SvaraRadera
 5. Hoppas verkligen att detta blockeras av riksdagen. Vilket parti jag än kommer att rösta på nästa gång så blir det inget som låter detta ske. Restriktionerna ska sänkas så fort smittspridningen sjunker och inte införas förrän den stiger igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast oppositionen har ju hela tiden klagat på att regeringen har gör för lite. Svårt att klaga då när regeringen verkligen tar i så det märks.

   Radera
  2. Exakt, Jimmie&Uffe vill ju ha tuffare tag, så att det blir som i Europa.

   Radera
 6. Under alla längre ledigheter så har smittspridningen sjunkit. Elefanten i rummet är förstås att smittspridningen sker i skolorna som sedan dras hem till föräldrar och vidare på arbetsplatserna.
  Sedan är det förstås ingen bra lösning att stänga alla skolor i flera år så då får väl vi helt enkelt gilla läget att folk insjuknar tills epidemin dör ut. Därför bör vårdkapaciteten byggas ut kraftigt för att under lång tid kunna hantera Covid-19.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag. Stäng skolorna. Kolla sedan hur mycket personal som har samhällskritiska funktioner som inte dyker upp på jobbet. Ungefär varannan inom vården. Osv.

   Eller skall bara deras barn gå i skolan?

   Radera
  2. Fast jag skrev precis tvärtom.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Min poäng är att vi kan inte stänga skolorna och därmed komma åt rotorsaken till smittspridningen. Alltså måste vi gilla läget med fortsatt smittspridning, alla andra åtgärder blir då plakatåtgärder som t.ex. att stänga restauranger på kvällen men inte lunchrestauranger. (En redigeringsfunktion för inlägg vore trevligt, aktiv i 5 min så man hinner fixa felskrivningar)

   Radera
  5. Eller så sker smittspridningen på arbetsplatserna.

   Radera
  6. Eller så sker smittspridningen i kollektivtrafiken.
   Eller så ...

   Säkert mer än en vektor inblandad.

   Radera
  7. Enligt studier så bidrar skolor inte mycket till smittspridning. Finns bra exempel i USA där man stängt skolor i delar av en delstat och skillnaden i smittspridning med de som körde på fast med åtgärder för att minska risker som tester mindre grupper mm var små eller obefintliga

   Radera
 7. Den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen innebär att den som driver en restaurang eller bar
  måste ta ansvar för att lokalerna är utformade så att trängsel inte uppstår.

  Lagen var tänkt att löpa ut den sista maj 2021 men har nu förlängts till och med oktober 2021.

  Vad gäller förbudet att servera alkohol efter klockan 20.00 är detta ett annat beslut från regeringen och alltså inte kopplat
  till den tillfälliga lagen. I förra veckan fattade regeringen beslut om att förlänga detta fram till den 7 februari.

  SvaraRadera
 8. Om det är beräknat att det innan sommaren ska ha erbjudits att vaccinera sig för alla som vill det vad är då incitamentet att ha några restriktioner kvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var nu inte positiv och logisk.
   Nu är det företagares livsverk som gäller. Ser du något enklare sätt för de vänsterblivna att förstöra dem?

   Radera
  2. Förutsätter ju att vaccinet funkar på högst önskat sätt. Om det vet ingen idag. Många verkar förutsätta att vaccinet innebär en återgång till det normala. Jag hoppas det, men räknar naturligtvis inte med det.

   Radera
  3. Kanske ligger i just det att alla inte vill vaccinera sig och därmed kommer restriktionerna "behövas".

   Radera
 9. Det skulle vara intressant att läsa utredningar och liknande och vilka som tycker att detta ska fortsätta till September 2021.

  Skulle inte förvåna mig om det är några få som ligger bakom och att de dessutom vill förbjuda spritförsäljning (och konsumtion) helt och hållet.

  Eller så har de helt enkelt sett väldiga nedgångar i typiska brott som sker Fredagar och Lördagar mellan kl 23 och 02.

  SvaraRadera
  Svar
  1. polisen har det mycket lugnare när krogarna stänger 20:00 och inga fotboll/ishockey arenor med publik
   "https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-har-sparat-miljoner-under-coronakrisen"

   Radera

 10. Restaurangerna får väl helt enkelt sadla om till en annan verksamhet? Om man inte är villig att förändra sin verksamhet efter hur världen förändras så är konkurs en naturlig slutdestination.

  SvaraRadera
 11. Krögarna Torsdag 14/1: "Ni måste säga till tidigare om det ska bli förlängt alkoholstopp, nu har vi bokat helgen redan!"
  Regeringen idag: "Hold my beer"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det var exakt min försra ranke.

   Radera
 12. Jag får väl börja med att erkänna att jag lutar mer till höger än vänster i mina politiska sympatier. Det sagt, så får jag erkänna att även om så är fallet så kan jag ändå till och från tycka att enstaka initiativ från partier mer till vänster kan verka vettiga så därför står man ju lite undrande till detta. Även om S t.ex. har totalt fallerat med sitt "Europas lägsta arbetslöshet 2020" mm så kan jag för min själ inte tro att ett parti kan vara så fruktansvärt korkade att dom är beredda att offra, i princip, en hel nation för att klamra sig fast vid makten!

  Tror som Wofser skriver att man möjligen har sett vissa nedgångar i brott mm och det kan säkert finnas en och annan rabiat galning inom S som vill stänga ner restauranger permanent men om detta är ett försök av partiet S att säkra makten då är vi ju i ett oerhört bekymmersamt läge. Vad göra då, storma Rosenbad - det vore ju ett underbetyg till landet.


  SvaraRadera
 13. Trodde de skulle vaccinera alla till sommaren? Stämmer inte det längre eller fungerar inte vaccinen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja märkligt. Hur skall man kunna motivera befolkningen att injicera vaccin med oklara långtidsbiverkningar om man redan nu förstör hoppet om somriga utekvällar med livemusik och kräftor.

   Radera
  2. Nä så blir det nog inte. Vet inte heller varför man ska vara så stressad när man väl kommer till april att man öser på det logiska vore att ge ett septembermål

   Radera
  3. Folk verkar på allvar inteckna en utveckling med fullt genomslag för vaccinen i alla avseenden. Otroligt! Rimligt är möjligen en förmodad (i vart fall tillfällig) bromseffekt på epidemin.

   Radera
  4. Vad menar du Sälen?

   Vaccineras de flesta (speciellt i riskgrupp) och vaccinet ger 90-95% skydd så får vi självklart flockimmunitet. Redan nu närmar det sig flockimmunitet i Stockholm (jämför kurvor på antal döda t.ex. Sthlm/Malmö).

   Radera
  5. inför vaccinationspass så att dom kan gå på krogen fotbollsmatcher shower teater ... när dom vill och hur många som helst i lokalen skulle motivera många att vaccinera sig :-)

   Radera
  6. @carmania, varaktigheten, varaktigheten! Jämför med hur många virus som helst som det inte gått att ta fram ett långvarigt vaccinationsskydd mot. Varför har vi inte knäckt det för samhället så kostsamma noroviruset, trots att celluppbyggnaden talar för det?
   Det återstår att se hur långvarigt skyddet är och om man måste ta om sprutorna med jämna mellanrum. Intill att den kunskapen finns, om kanske något år, har jag svårt att se att man kommer att släppa restriktionerna helt. Absolut inte heller i de länder som har lyckats ducka för viruset så långt, men troligen inte heller i de länder som varit normaldrabbade, typ Sverige, Tyskland, UK etc.

   I förra vecka visade det ju sig också att vaccinet bara skyddar mot sjukdom och inte infektion. Sällberg har ju rätt när han berättar att det är ett stort framsteg, men vad han inte berättar (just för att inte skrämma upp det medelhavssemestertörstande fårket) är att det kan medföra att smittspridningen kan fortgå och framförallt drabba de förhållandevis stora grupper som av olika skäl inte kan vaccinera sig. (Foliehattarna ingår inte här.) I sådant fall kan den nya avståndsnormalen gälla i 5-10 år till, till dess att en mindre dödlig stam muterat fram.

   Jag är ingen expert i ämnet och har bara ett tiotal universitetspoäng i mikrobiologi. Däremot har jag stor respekt för komplexiteten i frågan och att det även i detta fall är onödigt att extrapolera fram positiva resultat innan de bekräftats. Återigen så vill jag betona att jag hoppas att det går som alla önskar, men kan inte lägga alla ägg i den korgen ty till det är den för opålitlig.

   Radera
  7. @sälen Varför skulle ett mindre dödligt mutera fram om det nuvarande liksom kan härja fritt UTAN att döda oss? Alltså givet att vi har ett vaccin som ser till att vi inte blir sjuka. Det sätter evolutionen ur spel lite, eller?

   Radera
  8. Nix, det är exakt det evolutionen leder till. Virus som inte dödar/inhiberar sin värd sprids lättare. Ju mindre sjuka värdarna blir desto fler spridningstillfällen uppstår. Går att lösa med större smittsamhet som det populära UK-viruset. Men det är ändå svårt att konkurrera med en mindre sängliggande värd (allt annat lika), det är den generella principen. Återstår att se om detta virus också funkar så.

   Radera
  9. Ja, jag vet, men om vi har ett vaccin som inte förhindrar smitta, MEN förhindrar sjukdom. Då kommer inte det mindre dödliga viruset ha ett evolutionärt övertag längre?

   Radera
  10. Precis, så illa kan det bli! Det finns många aspekter på vaccineringen som inte diskuteras offentligt då frågorna uteblir från journalisterna. Är man lite insatt kan man ju dra en hel del slutsatser av vad som INTE sägs. Jag rekommenderar ett kraftigt avbeställningsskydd om man inbillar sig att det plötsligt är solresedags (etc.) och allt ska vara glömt.

   Radera
 14. Är det ett beslut från regeringen? Hittar inget i tidningarna.

  SvaraRadera
 15. Undrade samma sak. Hittade tillslut svar på SVT direktrapportering kl 13.18 - det är lagen om att se till att lokaler är utformade så att undvika trängsel som förlängs. Alkoholstoppet efter kl 20 är dock ett annat beslut som fn gäller till 7:e februari.

  SvaraRadera
 16. Kontaktade en bekant, som lär vara mycket väl insatt, för att tipsa om inlägget. Svaret var:
  "Tyvärr har denne bloggare fått mycket om bakfoten bla att alkoholstoppet förlängs till september vilket inte stämmer."

  Det är allt jag kan bidra med nu. Tolka det som önskas, men katastrofen kanske tar en något annorlunda form när/om den inträffar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå. Och jag som redan har kommenterat. Det får bli en läxa i källkritik.

   Radera
  2. Ja, lev och lär. Ibland trampar man i fel fiol. Eller nåt. ;-) Bara att gå vidare, visare.

   Radera
 17. https://www.theonion.com/study-finds-most-restaurants-fail-within-first-year-of-1842618316/amp

  SvaraRadera
 18. Ojdå, ja här har nog cornu bara lyssnat med halva örat på pk:n om han inte tagit del av den genom andra sekundära källor. Ni kan själva lyssna på Hallengrens inledande anförande: https://youtu.be/Ylnjc4u0Cjk (tar ett par minuter, hoppa förbi hon som snackar först - Hallengren sitter på skypelina). Det som går på remiss är förlängning av lagen som ger regeringen MÖJLIGHET att reglera restauranger/alkoholstopp, förlängning av MÖJLIGHETEN att reglera förslås till utgången av september (sägs av Hallengren få samma slutdatum som "stora pandemilagen" som kom nu i januari). Som andra sagt här ovan gäller beslutet om stopp kl 20 fn till början på februari.

  Sen tror väl jag egentligen precis som bloggaren. Utmärkt tillfälle för regeringen att förlänga kl 19.59 dagen för när förra beslutet gick ut. IOGT-NTO-ränderna går aldrig ur socialisterna. Slösa aldrig bort en bra kris. Säkra bidragsberoendet. Men att man idag/om en vecka/om en månad ska förlänga kl 20-stoppet till utgången av september är hallengren väldigt tydlig med att det inte är fråga om.

  SvaraRadera
 19. Du vilseleder med din text, antingen medvetet eller omedvetet. Alkoholförbudet klockan 20.00 fattas två veckor åt gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Texten skrivs av en bloggare och inte en journalist utbildad i källkritik.

   Radera
  2. Nej. Jag har stor respekt för bloggaren. Han är både författare och samhällsdebattör med tidvis stort medialt genomslag. Han argumenterar dessutom ofta för just faktabaserad debatt och belyser problemet med medveten och omedveten desinformation. Jag anser därför att man kan kräva en större faktakontroll av så här tydliga och stora faktafel.

   Radera
 20. (Antal döda per tusen invånare)
  År. Totalt. Antal/1000.
  2000 93078 10,478
  2001 93752 10,523
  2002 95009 10,626
  2003 92961 10,357
  2004 90532 10,046
  2005 91710 10,136
  2006 91177 10,005
  2007 91729 9,989
  2008 91449 9,880
  2009 90080 9,644
  2010 90487 9,610
  2011 89938 9,484
  2012 91938 9,621
  2013 90402 9,373
  2014 88976 9,128
  2015 90907 9,166
  2016 90982 9,085
  2017 91972 9,200
  2018 92185 8,851
  2019 88766 8,616
  2020 97336 9,371

  SvaraRadera
  Svar
  1. SCB´s framskrivning har varit:

   2019 92,6
   2020 93
   2021 93,5

   Men verkar skaläras relativ linear, jag undrar om det finns nån korrekt befolkningspyramiden justerad filter. Det verkar finns flera filter för vid socialstyrelsen men bara på vissa årsbasis, ingen detail.

   Radera
  2. På årsbasis kan 40talister göra stor skillnad.
   https://www.scb.se/contentassets/a3783ad640c044b59dbc9b3c5973d8f0/sa-gor-scb-statistikskolan-dia1.png

   Radera
 21. Hur är det egentligen med bevolkningsframskrivning, från 2019 skulle dödstal enligt scb har stigit betydligt, men 2019 har bara död 89 istället av 92,6 som förväntades. Varför räknas alltid 2020 mot 2015-19 medan scb har redan förväntad ökad dödstal från 2019 medan det blev mild vinter och mild sommar.
  https://www.scb.se/contentassets/24496c5905454373b2910229c29001ec/be0401_2019i70_sm_be18sm1901.pdf

  SvaraRadera
 22. "Slösa aldrig bort en bra kris."
  Och faktakolla aldrig en bra story -- särskilt inte om du hade fel.
  Det kan vi varken förneka eller dementera?

  Kommentar? Fejk nys? Vinkling? Hjärnsläpp i medelåldern?

  Får vi nånsin veta vilket av alla (svenska?) partier Bloggaren hejar på?

  Frågorna hopar sig. Missa inte den rafflande fortsättningen.

  SvaraRadera