Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-01-30 15:23

Rant om Socialdemokraternas fortsatta undergång och Katalys totala felanalys

I en mycket glädjande artikel hos SvD visar det sig att tankesmedjan Katalys försök till klassanalys och hur Socialdemokraterna återigen ska bli ett parti med 50+% av väljarstödet är helt fel ute. Man saknar helt förmågan att vare sig analysera sig själva eller sina väljare, och sitter kvar i 1800-talets marxism, framtagen av förvisso välformulerade skäggiga gubbar som en rätt bra analys av 1800-talets samhälle. Men idag är det 2021.
Lenin - kommunism!
Nedanstående är text jag rantade ur mig på Twitter angående Socialdemorkaternas och Suhonens försök till klassanalys. Den är således rätt kortfattad och jag har bokdeadline, så det får bli rakt av icke omskrivet nedan:

Glädjande artikel hos SvD om sossarnas även framtida totala oförmåga. De missar helt poängen och kommer aldrig återfå arbetarklassen. De tror att arbetarna fått det sämre, men verkligheten är att alla med jobb fått enormt mkt bättre. De är helt fel ute.

Reallöner har ökat, boendekostnader minskat, arbetarklassen springer runt med smartphones och åkte innan pandemin på utlandssemester som aldrig förr. Men sossarna försöker vinna dem genom att hävda att de fått det sämre. Kommer alltså inte lyckas.

Tvärt om är det så att arbetarklassen snarare nu ser sossarna som någon som vill ta ifrån dem den enorma välståndsförbättring de fått de senaste 40 åren.

Grunden i sossarnas hela tänk är AVUNDSJUKAN. Har någon annan fått det ännu bättre så är det fel. Det är orättvist. Arbetarklassen ser vad sossarna försöker hävda, men de vill inte ge bort det de fått till någon annan.

De i arbetarklassen som vill driva klasskamp röstar på Vänsterpartiet. Socialdemokraterna har blivit partiet för sistagångsväljarna "som alltid röstat S" och bidragstagarna. SvD:s artikel visar att S inte fattat sig själva ens, än mindre LO-väljarna.

Socialdemokraternas största problem är att Sverige och svenskarna har fått det så enormt mycket bättre. Det behövs skapas riktig misär, absolut (inte relativ) fattigdom och välståndet måste utplånas ner till 80-talsnivåer för att folk ska börja rösta S igen.

Den som definieras som fattig idag, definieras som det relativt, men är i praktiken rikare och har högre välstånd än en arbetare hade på 80-talet. Dagens fattigsvenskar (i medel) har det bättre än 80-talets arbetarklass. Typ.

Med reservation för exakt statistik, som jag får ta fram senare. Men justerat för köpkraft så är det något åt det hållet.

Iaf, när S pratar om "fattigsvenskar" eller "fattigpensionärer" så pissar man i praktiken 95% av världens befolkning i ansiktet. För dem lever fattigsvenskarna i ett enormt överflöd, och behöver inte ens jobba 16 timmar om dagen sju dagar i veckan för att alls få mat för dagen.

Faktum är att fattigsvenskarna generellt inte behöver jobba alls, utan överlever på bidrag på en välståndsnivå som ligger högre än kanske 95% av världens befolkning. Så nog visar S förakt för världens verkligen fattiga.

Återigen, exakt statistik och procenttal får jag återkomma med.

För övrigt är inte LO-medlemmar "vanligt folk". Mindre än 10% av landets befolkning är idag en LO-medlem med jobb. Det är inte en målgrupp man vinner val på, och S kan maximalt få några procentenheter till om de tar tillbaka ALLA LO-väljare.

Kort sagt har S helt fel fokus. Ska de vinna val framöver är det MEDELKLASSEN de ska få att rösta på dem. TCO och SACO-medlemmar är dubbelt så många som LO-medlemmarna. De vinner val åt politikerna. 

Så blir det när S propsade på att svenska folket skulle utbildas för att dölja arbetslöshetssiffrorna på 90-talet. Man fick en utbildad befolkning som nu jobbar som tjänstemän. Och bara 10% är arbetare (enligt definition LO-medlem med jobb) idag.

Sossarnas samhällsbygge var helt enkelt för lyckat och man avskaffade därmed sig själva. Antingen vänder man sig nu till medelklassen, eller så måste man skapa massiv misär. För det senare krävs nog ett kärnvapenkrig i det här läget.

Det här betyder för övrigt att SD inte längre heller kan växa genom att locka arbetarklassen. För det finns inte så mycket mer arbetarklass att plocka röster från. Och så har man också stått rätt stilla i opinionen i många år och nått sin platå.

43 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Wilderängs analys är klartänkt och motsvarar i stort sett vad jag själv under många år kortfattat formulerat som att: Socialdemokraterna i Sverige har skapat en medelklass som röstar borgerligt.

  Själv kommer jag naturligtvis att fortsatt ge min röst till Socialdemokraterna samt att jag ansluter egentligen till en annan definition av begreppen Arbetarklass och Medelklass än vad som här framgår. mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag tolkar dig rätt är du alltså ett tydligt anekdotiska bevis för Wilderängs tes om sistagångsväljare.

   Radera
  2. Fänrik Henrik: Vad bevisvärdet än må vara så blir jag strax 70.

   Radera
  3. Chief, av nyfikenhet, vad är det som gör att du vill rösta på S?

   Radera
  4. Mad-Mac: Tack för meningsfull fråga! ... Svaret är helt enkelt att i brist på bröd får man käka limpa...

   Radera
  5. @Chief Skogaholmslimpa, eller?

   PS. Själv så gillar jag inte sniglar, jag föredrar snabbmat.

   Radera
 3. Matpriserna har dessutom i stort sett stått still eller bara ökat marginellt sedan Lidls ankomst visade att lågpriskedjor även kan konkurrera med kvalitet.

  Konsum som blev COOP konkurrerar numera främst med bättre öppettider. ICA hade nog varit nere i division 2 nu om det inte var för den framgångsrika reklamen som blivit ett kulturfenomen i sig självt.

  SvaraRadera
 4. För mig är det lätt att dra paralleller till MP som slutat vara miljökämpar och främst blivit partister. Med det menar jag att partiet, partiets makt och partitopparnas förmåner, blivit viktigare än att hårt och konsekvent driva miljöfrågor. Nu krisar de och då diskuteras det, som jag uppfattar media, hur de ska locka fler väljare - inte hur de ska komma tillbaka till sina kärnvärden. Vill man ha många väljare är det väl, lätt ironiskt, bara att lova "fri sprit och bredare trottoarer".
  Jag är väldigt undrande inför de flesta (alla?) partiers visionslöshet. Varför inte visa oss bilden av vilket samhälle de vill ha, varför inte bli lite striktare i tillämpningen av sina påstådda inriktningar. Renodling, kärnvärden, visioner, konsekvent agerande, konsekvensanalyser, rättframhet.
  Det är väl så att de flesta är rätt nöjda med sin situation men gärna vill ha det lite bättre, utan att ta några risker. Att rösta på något annorlunda, något som kan medföra förändring, är för en överväldigande majoritet inte ett alternativ. Man vet ju vad man har men inte vad man får om något förändras. Därför - samma, men bara en aning bättre för mig.
  Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feta katter jagar inte mössen

   Partiorganisationerna har blivit karriärvägar.

   Radera
  2. Visionerna försvann för länge sedan. Idag är makten framför allt som gäller (i princip oavsett parti) och när vänstern skriker och demokratins avskaffande och kastar skit på alla med annan åsikt begriper de inte att jobbar med krigsförberedande åtgärder för andra makter (slå splittring, exempelvis att det finns inget svenskt att försvara gör säkert att unga gärna skulle offra sina liv för... inget enligt de styrande) och att de som klarar tänka själv ser mindre och mindre anledning att välja ut ett lag från en pool med intellekt som närmaste sandlåda vid ett dagis och kommer förr eller senare skita i att delta i valen.

   Ovan är inget nytt, samma brist på visioner diskuterades redan på 80-talet. Läs gärna SAS gamla VD's analys av politiken i "Riv pyramiderna" (mycket annat bra,bara en kort analys om politiska läget i slutet av boken). Han träffade mitt i prick med hur dagens system skulle se ut i väst genom extrapolering av dåtiden beteende av de styrande.

   Frågan är väl hur slutet blir? Folket slår ner makten eller om makten lyckades så splittring till den grad att olika "fraktioner" klubbar ner varandra istället och den vinnande sidan utropar sig vinnare och vi är tillbaka i diktatur.

   Radera
  3. Av exakt denna anledning måste politiska partier bytas ut då och då. De blir maktinstitutioner i sig som ser till sig själva istället för att regera. Därför måste småpartispärren bort så att folk vågar rösta på andra partier utan att känna att man "kastar bort" sin röst (vilket man egentligen inte gör, men den upplevelsen och "avkastningen" väger över). Den är odemokratiskt och skapar bara korruption och stagnation likt gamla tiders autokratier.

   Se på UK och USA med deras mongoloida valsystem som är tänkt att skapa starka partier och styren, sprungen ur en tid när demokrati sågs som total dårskap som skulle leda till undergång. Blir bara total dynga av de villfarelserna när tidsandan inte längre skapar gentlemän som värnar samhället och vill göra det bättre för alla överlag.

   Radera
 5. Pratade med en kompis om det.

  De flesta fattar inte att om man pratar om "the 1%" så räknas väldigt många svenskar in i den om man jämför med hela världen....

  Och de flesta svenskar inser hur bra de har det.

  Det är bar
  a de som faller för avundsjukelockropet (SD kör ju det med...) som tror att de har det illa. Skulle vilja låta en svensk socialbidragstagare (som klagar) spendera en månad i spanien/italien/grekland och leva på deras skyddsnät. Även de som har det sämst i Sverige (som inte är kiminella/missbrukar) har det väldigt väldigt bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Människor i Sverige är olyckliga, tyvärr. De byter ut folket nu så de kan köra på.

   Radera
  2. Hellre en glad invandrare än en bitter och sur schvärjevän

   Radera
  3. Cornu: tack! Inte riktigt alla i Sverige än då....

   Radera
 6. Som tidigare sagt. Sossemedlemmarna har under 2020 minskat med 15.000 från 90.000 till 75.000.

  SvaraRadera
 7. Jag klagar inte och är inte avundsjuk. Har ett trivsamt jobb med hyfsad lön, som ger mig både ork över samt medel att lägga på fritidssysselsättningar. Däremot har jag en gnagande känsla att välståndet medelklassen numera tar för givet ganska snart kan tas ifrån oss. Vi lever fortfarande på resultatet av we gamla sossarnas kamp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare har vi välstånd trots sossarnas kamp de senaste 50 åren. Socialism skapar nämligen inget välstånd. Medelklassen har det nog rätt stabilt med sina tjänstepensioner och privatägda boende.

   Radera
  2. Joakim: Vadå cit:...-"sossarnas kamp de senaste 50 åren"?
   Socialdemokratiska partiets samhällsomvandling var på det stora hela fullföljd för 50 år sedan ( med några få afterglows i form av MBL och LAS samt showen runt Löntagarfonderna ) och har sedan dess varit närmast ett förvaltande parti och som sådant i egentlig mening Riksdagens enda konservativa parti.

   Radera
  3. Ehuru den gode Chiefen och jag inte delar politisk hemvist måste jag nog ge honom en poäng här, när Tage lämnade över till Olof 1969 (vill jag minnas) så var i allt relevant folkhemmet byggt och jag håller med om att S sedan dess varit förvaltande och möjligen ägnat sig åt några, för nationen, helt irrelevanta "pet projects" jfr. folkhemsbygget som faktiskt var, i termer av politiska projekt, rätt spännande.

   Om jag skulle drista mig till att kalla dem konservativa vet jag inte, snarare positionsbevarande, men jag tror att jag förstår var chiefen kommer ifrån.

   Radera
 8. "Antingen vänder man sig nu till medelklassen, eller så måste man skapa massiv misär. För det senare krävs nog ett kärnvapenkrig i det här läget."

  Nej, det behövs inte kärnvapenkrig - det räcker med peak oil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.google.se/amp/s/ourfiniteworld.com/author/gailtheactuary/%3famp

   En av de bästa nuförtiden för oss doomers. Speciellt kommentarsfältet.

   Radera
 9. Du har rätt i sak, men...
  Många även ner i 40'årsåldern röstar på S som någon typ av tacksamhetsskuld. "Det var S som byggde Sverige, de är kanske inte så bra nu, men jag ska minsann fortsätta rösta på dem".
  På samma sätt som att fårk är med i facket "facket införde 8h arbetsdag för länge länge sen, de har väl egentligen inte gjort nåt sen dess men jag tänker betala pamparnas löner som tacksamhet för det".
  Betyder inte att S kommer gå tillbaks till 50%, de kommer nog tappa nån % per val framöver.
  Arbetarklassen kommer fortsätta rösta på SD eller V.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, länder som inte har varit välsignade med decennier av S jobbar ju som bekant fortfarande 72-timmarsveckor.

   Radera
  2. Pratar du med en riktigt indoktrinerad fårk så är det så att Sverige, S i synnerhet, är världens centrum och goda samvete som hela världen vill ta efter.

   Radera
 10. Det finns några områden där arbetarklassen definitivt fått det sämre. För det första har vi "delade turer", något som i stor utsträckning verkar drabba offentligt anställda inom vård och omsorg och som omöjliggör socialt umgänge under veckorna. Sedan har vi alla "behovsanställda" osv. Vi har idag en ganska stor del av arbetsmarknaden som påminner om daglönesystemet. Dessa grupper har inte haft samma utveckling som tex metallare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att arbetarklassen bör upp till kamp emot SKR - stat, kommun, region - istället för mot företagen?

   Radera
  2. Ironiskt nog styr väl sossarna i massor av kommuner och regioner och står för detta beteende?

   Radera
  3. Cornucopia: Kamp emot kvalen oavsett varifrån dessa kval stammar ...

   Radera
  4. De flesta åt vänster brukar skylla på liberaliseringen och avregleringen som tvingar även vänsterstyrda kommuner att ha denna typ av anställningsformer. Samtidigt som förvaltningarna administrativt sväller...
   Kan också översättas till landsting och regioner, även om många här är quasi borgerligt styrda.

   Radera
  5. Jag menar att sossarna definitivt ska ta upp kampen mot delade turer (och behovsanställningar). Man bör också ta upp kampen mot ojämlikhet inom skola och hälsa tex. Det är ju en skam för ett parti som sossarna, som strävar efter jämlikhet, att vi har utanförskapsområden. Man måste erkänna att man misslyckats på dessa punkter och formulera en politik som kan vända denna utvecklingen, men som inte bygger på Sd:s nationalism/konservatism. På så sätt kan man åter bli relevanta.

   Radera
  6. Pelle.
   Fast dessa områden göder S med röster, det vore självskadebeteende att arbeta bort dessa. Typ som bloggaren var inne på.

   Radera
 11. Vad gäller delade turer anser jag att facken har sig själva att skylla. Under lång tid har man arbetat på att avskaffa deltidstjänster, därav t ex fenomenet med delade turer. Något jag själv råkade ut för. Under flera år jobbade jag tre timmar, ledig sex, jobba tre fem dagar i veckan. Dvs tolv timmars arbetsdag men halva lönen. Hade kunnat bli två perfekta deltidstjänster om inte för politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får erkänna min okunskap i ämnet, men vad har facken gjort för att försvåra/avskaffa deltidstjänster?

   Radera
 12. I grund och botten handlar det om makt. Lättfőrtjänta pengar där man spelar ut grupp mot grupp i ett főrsők att vinna makt. Varför inte lämna dessa personer som bara skapar problem istället för att lösa som normala människor?! Endast en teater som går 2000 år tillbaks (eller mer) i historien!

  SvaraRadera
 13. Det finns andra områden än klasskampen som sådan t.ex. kriminalitet, i vissa avseende haltande sjukvård som kan fungera mycket bättre, offentligt slöseri i kombination med ineffektiva myndigheter. Vill inte S så kanske någon annan vill driva dessa frågor. Problemet är att alla partier tjänar på status quo.

  SvaraRadera
 14. "Faktum är att fattigsvenskarna generellt inte behöver jobba alls, utan överlever på bidrag på en välståndsnivå som ligger högre än kanske 95% av världens befolkning."

  Låt oss för enkelhetens skull anta att EU och Nordamerka har sammanlagt 10% av världens befolkning och att alla i resten av världen lever som på stenåldern. Om gissningen skulle stämma måste fattigsvensken ha det bättre än median amerikanen/europen.

  Var inte så ens när jag började skolan på 70-talet och deffinitivt inte nu.
  Läs Rosling.

  SvaraRadera
 15. Visst, vi har det bra. Villa, bil, resor, elektronik, etc, etc. Men, försvaret är nedlagt (men får väl ngn lite skärv nu igen), landet är ständigt nån enstaka vecka från svält p.g.a JIT-lager, skola i förfall marinerad i genus-trams, sjukvård med oändliga köer, fulla fängelser och skenande brottslighet. Arbetslöshet i paritet med Italien. Elnät/elproduktion under all kritik. Brandförsvar i förfall. Det behöver inte vara såhär. Allt detta hade kunnat vara annorlunda. Det är inte ens svårt, men ingen är intresserad. Jag tycker det är tråkigt. Men visst det går ingen nöd på mig och jag har det jättebra.

  SvaraRadera
 16. Det vi står inför nu är The Great Reset, New World Order och en extremt omvälvande revolution av hela världen.

  Någon medelklass kommer inte att finnas kvar. Marx och hans gubbar var måhända skäggiga, men det är eliten runt Stureplan också.

  Det är marxism i någon modern tappning som ligger i pipen, vi kan nog glömma allt vad partier och politik heter.

  En gränslös värld är vad som väntar. Gränslöst dålig för de få kvarvarande som arbetar, gränslöst bra för de som styr.

  SvaraRadera
 17. Sossarna har alltid drivits av Jante och av att gripa makten, det ligger i deras politikergener, annars blir man inte sosse. Lägg därtill på att de med egen beskyllan konsekvent sedan lång tid agerar i tredje steget av förvärva, ärva, fördärva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kapten Crunh: Dina två inledande konstateranden så självklara att de framstår som närmast triviala. Ditt avslutande påstående då att se i ljuset av att den tiden är sedan länge förbi då SAP´s partiprogram var att per automatik se förverkligade i Riksdag och Regering ... Det senare då till följd av vad jag kortfattat formulerat som att Socialdemokrati skapar en medelklass som röstar borgerligt.

   Radera