Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-01-11 11:59

Parler hackat - all information nedladdad och spridd, inklusive DM och verifierade kontoidentiteter

Den så kallat konservativa sociala mediertjänsten Parler som användes för att sprida och planera statskuppsförsöket i USA har blivit fullständigt hackat. All information, inklusive privata direktmeddelanden och identiteterna på "verified citizen"-konton som verifierat sig med fotolegitimation, har laddats ner och spritts, vilket inkluderar inlägg som Parler-användare raderat i panik efter angreppet på kongressen. Allt FBI behöver göra är att börja pussla och lagföra. Uppdaterat: Privata DM ska inte ha läckt ut, utan bara publika poster, vilket dock inkluderar sådana som användare trodde de raderade.
USA
Parler hade inte visat sig radera inlägg som uppmanade till våld, mord och angrepp på den lagstiftande församlingen och vicepresident Pence, eller annan planering av förra veckans statskuppsförsök. Inläggen var bara flaggade som raderade, men informationen fanns kvar.

Dessa tillsammans med all information på Parler, inklusive privata direktmeddelanden och fotolegitimationen på "verified citizen"-konton har laddats ner och spritts till ett stort antal servar på Internet i ett spektakulärt hack av aktivister, där man lyckats få fullständiga administrationsrättigheter och skapat miljontals administrationskonton på sajten.

Det är nu bara en fråga för FBI att ladda ner datadumpen och börja pussla ihop och lagföra folk. Tids nog kommer det nog framgå väldigt väl hur kuppförsöket organiserats. Vi får också se om amerikanska myndigheter kommer begära svenskar utlämnade eller lämnar vidare uppgifter till det svenska rättsväsendet i den mån det planerats våldsamma aktioner eller politiska mord och högerextrem terrorism även i Sverige. Det går förstås som svensk privatperson att ladda ner datadumpen och börja titta på vad olika mer eller mindre kända svenskar inom politik och media ägnat sig åt på sajten. Kanske snart i Aftonbladet eller Expressen på ett Internet nära dig?

Parler-appen har kickats ut från både Apples App Store och Googles Android-appbutik. Amazon stängde i praktiken ner tjänsten då den kördes på deras servrar. Det nedladdade datat ska omfatta 70 TB data och tio miljoner användare. Bland annat ska man behövt ange mobilnummer för att öppna konto, vilket innebär att många svenskar är direkt kopplade via sina mobiler.

Att kalla Parler för konsvervativt är att vara lite snäll. Tjänsten samlade istället extremhögern och konspirationsnötter, särskilt nötterna inom den sk QAnon, samt anhängare till Donald Trump.


Det tål att påminnas om att aldrig skriva något på Internet - inte ens så kallade privata DM - eller ens på din privata dator, som du inte kan leva med att det blir allmänt tillgängligt. Det finns om inte annat på alla tjänster administratörsrättigheter som kommer komma åt allting om det inte är klientsidekrypterat, vilket extremt få tjänster är. Och klientsidekryptering kan knäckas via t ex spionprogramvaror som avlyssnar ditt tangentbord. Planera särskilt inte en statskupp och mord på folkvalda, varken on eller offline. Sök hjälp och terapi istället om du inte mår bra, hör om inte annat av dig till psykakuten istället.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

51 kommentarer:

 1. Äntligen lite bra nyheter!

  Återstår sen att se hur aktörer agerar, som sagt. Ett antal dussin kuppmakare har gripits, men det går trögt att åtala anstiftarna. Det var i alla fall kul att åklagarna hade sparat några åtalspunkter mot Roger Stone, så där är han inte benådad. Smart drag!

  Bör man använda chiffer och osynligt bläck när man bokar tid hos psykakuten?

  SvaraRadera
 2. If you have something that you don’t want anyone to know, maybe you shouldn’t be doing it in the first place.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plockade du det citatet från Kina-diktaturen?

   Radera
 3. Wow, tänk vad mycket effektivare STASI hade varit om dom hade haft tillgång till sån här modern teknik, hade inte ens behövt göra jobbet själva, bara förlita sig på aktivister/angivare.

  Personligen har jag inget att dölja (iaf inte än) så kan lika gärna förespråka en normalisering och utökning av det här och tillåta alla former av avlyssning: telefoner, post, meddelanden, Internet osv. Då kanske vi kan få ner alla former av extremism och brottslighet, vilket vore trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja!
   Låt oss förbjuda toalettdörrar och persienner också - jag har inget att dölja och jag är stolt över min...frisyr.

   Radera
 4. Lars, kan du förklara varför du tycker att onsdagens händelser I USA var ett statskuppförsök? Själv tycker jag att använda ordet statskuppförsök är en väldig överdrift. En pöbel störde den amerikanska riksdagens arbete som försenades ungefär sex timmar. Det var helt enkelt en demonstration som övergick till våldsamheter och olaga intrång etc. Var ser du ett kuppförsök i det här? En kupp måste väl ha en plan för hur den ska lyckas? Om det fanns en plan I onsdags så har jag inte sett några antydningar på att planen var mer än att bara störa arbetet med att bekräfta elektorerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är rätt många som namnger det som det. Även ledande amerikanska politiker.

   Med tanke på att man hade med sig utrustning för att ta gisslan så.... Var det mer planerat än vad folk säger. Bara för att några ser ut som "plötsligt i vinslöv" innebär det inte att det inte fanns personer med förmåga och våldskapital.

   Radera
  2. Instämmer i att det är långsökt att kalla det försök till statskupp. Min lekmannamässiga förståelse att man i en kupp försöker ta över makten. Förstår inte hur man kommer till den slutsatsen givet vad som publicerats. Förhala valprocesseen i dess slutskede ja, intrång och vandalism ja. Våld ja. Korkat ja. Statskupp nej.

   Radera
  3. Syftet har uttryckligen sagts av personer och skrivits online att man skulle få tag på Pence och Pelosi och hänga dessa, så att Trump därmed skulle behålla makten. Att försöka hindra en president från att avsättas enligt valresultatet är definitivt en statskuppsförsök.

   Radera
  4. Min uppfattning är att det ska ses som ett försök till statskupp genom att det riktades mot deras riksdag. Vi är förmodligen många som ser det så. Borde ske någon undersökning. Cornucopia? är du intresserad?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Ja. Bara för att kuppmakarna var idioter och inte åstadkom skada mer än att fördröja demokratin några timmar, gör det inte till något annat än ett kuppförsök, just bland annat på grund av uttalade syften att skada eller mörda folkvalda.

   Detta återfinns också på bland annat Parler och kan höras om man lyssnar på vissa videos.

   Radera
  6. Att med våld störa elektorerna är självfallet ett gravt brott. Statskupp kan man tala om.
   Men man bör också ha förståelse för plötsligt i Vinslöv?
   Som underhållning var ju mannen med talpodiet bäst. Sen shamanen flankerad av två andra som inte hade sin image lika klart för sig och således inte kommer gå till historien som shamanen redan gjort.
   USA har åter bevisat att verkligheten överträffar Hollywood.

   Radera
  7. Ja, som flera har påpekat är sign John och Col illa informerade.

   Det kan inte råda något som helst tvivel om att det hela var noggrant planerat och att #45 var högst aktivt medverkande i kuppen. Inte minst talande är hans stora förvåning att den gick i stöpet. Se t ex analysen i 200 punkter för två dagar sedan av Trumps tal: "Nu tågar vi mot Capitolium och stoppar stölden!"
   twitter.com/SethAbramson/status/1347908845281095680
   eller
   twitter.com/SethAbramson/status/1348373138388766723

   Men det är inte över förrän det är över, som man säger. Vänta er en fortsättning i alla delstater, t ex nu på söndag.

   Radera
  8. @Cornu: Sagts online? De reste väl tom en galge utanför och de skanderade "Hang Pence"

   Radera
  9. Det är ingen kupp om man går in i Capitolium utan vapen och en plan med uppbackning från annat håll. I så fall är det bara några stollar det handlar om. Dessutom blir de insläppt av vakterna vilket demonstranterna inte kunnat räkna med. Att ha buntband med håller inte som bevis för att de tänkt ta gisslan. Det var pöbelmentalitet hos vissa som spårade ur. Problemet var att vakterna inte stoppade dom vad det nu berodde på.

   Radera
  10. Utan vapen? Försök hänga med lite va!

   Radera
  11. Lite som att kapa ett flygplan utan skjutvapen inte kan betraktas som terrorism...

   Radera
  12. Lessing, finns ju foton på flera indicier med halstrade vapen. Minst en identifierad.

   Radera
  13. Hej Corny, jag misstankar att du har fjäll i ditt autocorrupt ... ;-)
   Humor är kul.

   Radera
  14. Scenariot är ju inte så svårt att räkna ut. Pence och Pelosi hängs på stället, ytterligare ledamöter fängslas med buntband och misshandlas. Läget är mycket allvarligt. Trump påkallar undantagstillstånd och säger att allt detta kunnat undvikas om det inte förekommit massivt fusk. Trump behåller undantagstillstånd då han ser stor risk för Antifa aktioner samtidigt som han får Kapitoliummarodörena att "step down". Stor sorg och ursinne i USA som Trump slår sig för bröstet att han tar tag i och beordrar nyval översett av militären i swing states om ca 6 månader, fram till dess råder partiellt undantagstillstånd och benådade general Michael Flynn utses till särskilt ansvarig för inrikes säkerhet med federala myndigheter och styrkor rapporterande direkt till honom. Osv.

   Radera
  15. Låter som en spännande historia att skriva en ny bok om. Kanske var det Putin som lurade bakom draperiet också? Problemet är ju att det finns flera reserver om talmän, elektorer, kongressledamöter skulle avlida så det blir ju mycket folk att hänga både här och där. Sedan bör man nog hänga de flesta medieranställda, polis och militär så att dom inte blandar sig i. ”Vinter-rep” kanske kunde vara en bra titel?

   Radera
  16. Det avgörande hade varit en omskakande och utlösande händelse så allvarlig att Trump skulle med upplevt fog kunna påkalla nationellt undantagstillstånd.

   Radera
  17. Lessmog: och, det blev redigt tydligt där.

   Radera
  18. stefanhsinger: Vad roligt att du uppfattade ironin! :-) Sånt är ju svårt.

   Radera
  19. Där har du en poäng Abbe. Men nä det är för långsökt. Trump skulle inte gått i land med det. Konstitutionen är för stark. Och det vet Trump. Han kan inte bli utsatt för domstol. Det är nonsens från de som hatar honom inklusive svensk media. Han borde ha bränt sig själv för all framtid men det avgör hans supportrar.

   Radera
  20. Nattmössa.
   Omstörtande händelse kunde (var nära att ske) ha varit om kuppmakarna avlivat utpekade delar av ledarskapet (Pence och Pelosi) och förstört det "fejkade" valresultatet, vilket skulle ha lämnat Trump som ensam vid rodret, redo att åter fatta sin tunga börda och rädda nationen medelst lämpligt undantagstillstånd.

   Vad som är så svårt att fatta för oss mer normala människor är hur sjukt skickligt Trump har lyckats lura sina medlöpare att spela med. Kan bero på att några av dem har lurat honom ...

   Vi lär inte övertyga varann här. Den som lever får se brukar det heta.

   Radera
 5. Att kalla Parler för "konservativ" är väl som att kalla Gulag för socialdemokratiskt.

  För övrigt väldigt slarvigt implementerad tjänst. Tekniskt beroende av allt de konspirerar mot.

  SvaraRadera
 6. Killen i päls var ju Kung ju :)

  SvaraRadera
 7. Har svårt att se hur Parler kan återkomma efter denna läcka. De kan säkert få upp tjänsten igen om de fått till leverantörer av infrastruktur. Men nu är det nog många som aktar sig för att börja använda (igen). Andra alt tech får fler användare men rimligen också en tankeställare om säkerhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl folk på AWS som tankat upp det. Inget hack i egentlig mening, bara kopiera det man redan sitter på.

   Radera
 8. Det är fascinerande hur man inte sätter upp egna, krypterade P2P-informationskanaler när man planerar statskupp och förespråkar folkmord år 2021. Möjligheterna är ju oändliga idag!

  Det är tur att det till synes inte är högbegåvade som har sådana planer.

  SvaraRadera
 9. Svar
  1. Lite som med Encro. Bättre att använda Whatsapp då det har miljarder användare, samt skriva kryptiskt, även om polisen (eller iaf säpo) med stor sannolikhet har tillgång till det. Folk med Encro skrev ju allt i klartext då dom trodde dom var säkra.

   Radera
  2. Kan vara bra att ha koll på WhatsApp nya licensvilkor. Förutom alla sina privata kontakter så delas alla nätverk man ansluter och position med Facebook.

   "Device And Connection Information. We collect device and connection-specific information when you install, access, or use our Services. This includes information such as hardware model, operating system information, battery level, signal strength, app version, browser information, mobile network, connection information (including phone number, mobile operator or ISP), language and time zone, IP address, device operations information, and identifiers (including identifiers unique to Facebook Company Products associated with the same device or account).
   Location Information. We collect and use precise location information from your device with your permission when you choose to use location-related features, like when you decide to share your location with your contacts or view locations nearby or locations others have shared with you. There are certain settings relating to location-related information which you can find in your device settings or the in-app settings, such as location sharing. Even if you do not use our location-related features, we use IP addresses and other information like phone number area codes to estimate your general location (e.g., city and country). We also use your location information for diagnostics and troubleshooting purposes."

   Radera
  3. Om något är "gratis" så är du produkten :).

   Radera
  4. Poängen är att det finns andra system där man inte är produkten t.ex. Signal. Så slipper man dessutom att det skapas algoritmstyrda filterbubblor, alla är mottagliga även om man är fullt medveten om det.

   Radera
 10. Meanwhile, om man bortser från att Sverige (inte) är den 51:a delstaten i USA så finns det ju relativt stora händelser här som är långt mer relevanta för oss svenskar. Det är det absolut bästa med att Trump inte längre kommer vara president, medierna får träna sig i att rapportera om annat. Jag har aldrig tidigare varit med om en sådan besatthet av USA:s president. Visst påverkas vi (mestadels indirekt) av vilken politik som förs i USA, men pandemilagen blippade knappt till i flödena jämfört med det som hände i USA.

  Den som tror att massövervakning av ett världens befolkning är en bra brottsbekämpande metod är historielösa, oavsett vem som gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit riktigt tröttsamt att under 4 år matas med allt negativt som USAs president gör. Kommer bli skönt att matas med allt positivt som USAs president gör de kommande 4 åren.

   Radera
  2. Instämmer till hundra procent. Obegripligt varför svensk media lägger ner så mycket energi på att hata Trump. Det skapar konspirationsteorier även det. Vad är det som är deras ömma tå som Trump trampar på? Fake news? Men som sagt det ska bli skönt om media inklusive SVT kan fokusera på nåt annat nu. Läser inte och lyssnar inte mer än vädervarningar nu från MSM för de har helt flippat ur vad allt vad neutralitet och objektivitet innebär. Och allt finns ju kvar efter Trump. De motsättningar som många tolkar som folket mot etablissemanget.

   Radera
  3. Det är bra Trump försvinner. Jag har hävdat han har bra utrikespolitik men han är helt opålitlig för allierade. Allt hänger på om han tycker man är fantastisk och älskar en, det kan gå upp och ner. USA internt är deras sak men utrikes har betydelse. Hans administration har gjort en del bra saker som med Nordkorea. De kommer vi höra mer av nu förmodligen. Mellanösternstater och Israels fredsavtal. Måtte det fortsätta.
   Trump driver politik som han driver sitt företag. Det kan vara så att Nordkorea och Mellanöstern känner igen sig i det och har lättare förhandla med en sån som Trump. Presidenter som driver mänskliga rättigheter känner de inte igen sig i och förstår sig inte på.

   Radera
 11. Något missvisande rubrik att kalla det för "Hackat". Vad man gjort är att ha crawlat stora delar av sajten, likt Google gör, samt sparat ner detta i en fil som nu finns uppe. Kan likställas med att spara ner alla blogginlägg på den här bloggen.

  SvaraRadera
 12. Man vet aldrig om det ska vara råg eller vetemjöl i påsen.

  SvaraRadera
 13. "Parler hade inte visat sig radera inlägg som uppmanade till våld, mord och angrepp på den lagstiftande församlingen och vicepresident Pence"

  Fanns det någon som på allvar trodde att dom tog bort det helt och inte bara dolde det? Jag förutsätter att det är exakt samma sak som både Facebook och Twitter gör, just för att det ska vara tillgängligt ifall rättsväsendet kommer och knackar.

  SvaraRadera
 14. Är det möjligt att alla som är missnöjda med Techjättarna går samman och köper eller startar en serverhall i t.ex. Boden? Flera har ju nu blivit utkastade från de stora. Bitcoin har haft en där som gick i konkurs. Alla serverhallar i Sverige får 0,5 öre skatt på el. Yttrandefriheten gäller som begränsning. Nu begränsar företagen vilka som ska få verka och skriva på deras servrar. Obs frågar för att jag är okunnig i detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Företag som får statliga stöd (=skattebetalarnas pengar) borde maan kunna ställa vissa motkrav mot ja... men makten tycks anse att befolkningen är fienden.

   Radera
 15. 0,5 öre kWh ska det vara.

  SvaraRadera
 16. "Mötet" utanför Capitol Hill blev organiserat på Facebook.

  Parler är en plattform som tillkommit pga andra plattformars godtyckliga censurerande. Parlor är inte 4chan för Qannon-folk. Att så många har så ytlig förståelse för behovet av oomkullrunkeliga principer om yttrandefrihet är mycket oroväckande.

  Många, Wilderäng inkluderad, verkar inte förstå att det inte är uteslutet att nästa gång är det dina åsikter som inte skal få uttryckas. Uppmaning till våld förföljs inom rättssystemet i en rättsstat inte av överdomare i Silikondalen....

  SvaraRadera