Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-12 09:19

Pandemin drev upp persondatorförsäljningen under 2020 - kraftig tillväxt för Apple och under fjärde kvartalet

Försäljningen av persondatorer uppvisade en måttlig tillväxt under 2020 enligt Garnters preliminära siffror. Högst tillväxt hade Apple, och överlag stod fjärde kvartalet för det mesta av ökningen.
Dator
Siffrorna från Gartner är att försäljningen av persondatorer ökade med 4.8% på helåret 2020 jämfört med 2019 till 275 miljoner datorer. Apple visade högst tillväxt med 22.5% ökade leveranser, följt av Asus med +13.7%, Acer med +10.3% och Lenovo med +8.4%. HP  stod i princip stilla och Dell ökade md 2.1%. Övriga märken minskade med 3.4%.

Fjärde kvartalet stod för mycket av tillväxten och ökade med 10.7% mot året innan. Apples försäljning sista kvartalet 2020 ökade med 31.3% jämfört med motsvarande kvartal 2019.

Det ska i princip enbart vara bärbara datorer som står för tillväxten.

Apples kraftiga ökning i fjärde kvartalet kan antagligen härledas till de nya M1-baserade Macbook Air, Pro och Mac Mini.

Försäljningen av persondatorer är den högsta sedan 2010 och Gartner menar att det är coronapandemin som driver uppgången. Det handlar om ett skifte där trenden mot mobiltelefoner har vänt och efterfrågan drivs av konsumenterna och inte företagskunderna. Gartner skriver:
"Prior to 2020, consumers had been shifting to a phone-first focus, yet the pandemic reversed this trend. PCs have resurfaced as an essential device as consumers, including younger children, are relying on them to for work, school, socializing and be entertained from their homes."
Gartner räknar inte Googles Chromebook till persondatorer, men här är tillväxten som mest extrem med en ökning på 80% på helåret, varav otroliga 200% under fjärde kvartalet jämfört med fjärde kvartalet 2019.

Siffrorna är preliminära.

8 kommentarer:

 1. Är nog en skola eller två globalt som i all hast köpt in Chromebooks till alla sina elever.

  SvaraRadera
 2. Det märktes på priserna för komponenter när man bygger ihop en egen dator att komponenterna under 2020 inte sjönk i samma paritet som innan (iaf det jag använt-i jmf med tidigare).

  En fotnot
  Varför är det så att katter alltid lägger sig framför skärmarna, gärna på tangentbordet? Vår gör alltid likadan som katten på bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att det är dit din uppmärksamhet riktas. Vill katten ha uppmärksamhet så lägger den sig där den får det.

   Radera
  2. Det är sant, katter vill ha mycket uppmärksamhet och gosa med sina ägare. Min 6 kg tunga "pälstrasa", en halv Maine Coon-katt, la sig alltid på mitt bröst som en slips och spann, så att jag inte fick någonting gjort hemma på kvällarna. Min katt brukade lägga sig på de mest omöjliga ställen, som t ex på en hög med klädgalgar på ett bord, ett typiskt Maine Coon-beteende, sägs det. Hon var också bra på att knuffa ner alla prylar från bordet på golvet, hon tog spjärn med ryggen mot väggen och sparkade med baktassarna och vips så låg alla sybehör på golvet. Det enda hon inte lyckades sparka ner var den 16 kg tunga Bernina-symaskinen, fast hon försökte sparka ner den många gånger. Hon hade ett härligt, kvirrande läte, som jag har aldrig hört från någon annan katt. Kvirrar författar-katten också? Sparkar hon ner prylar? Lägger sig på författarens bröst som en slips?

   Jag adopterade katten när hon var tre år gammal från Täby, där hon hade trillat ner genom ett öppet fönster på 10. våningen och spräckt käken. Hon skulle ha avlivats dagen efter, pga familjens flytt till Spanien, men fick istället flytta till Värmdö i sista stund och bli utekatt. Pälsvården var jobbig, men jag började tvätta katten med kattshampoo och kattbalsam, så att tovorna i pälsen blev lättare att reda ut. Hon gillade inte att bli tvättad, men accepterade torkningen med hårtork. Tovorna bildades på en dag och man fick ibland klippa bort dem, eftersom hon inte tyckte om att bli kammad.

   Min katt älskade att dricka direkt från kranen i tvättstället i badrummet, där hon hoppade upp på tvättmaskinen och när jag hörde dunset, fick jag gå och öppna vattenkranen och hon kunde dricka jättelänge. Hon var en riktig "Thatcher" och spöade upp andra katter på löpande band. Hon kunde gå flera kilometer långa promenader med mig och på hemvägen spöa upp en annan katt och jaga upp den i ett träd. Tyvärr blev jag väldigt allergisk mot katt med tiden och var tvungen att ha sovrummet som "en kattfri zon", men hon var alldeles underbar, den finaste katten i världen, med päls som silke. Hur klarar författaren av kattens pälsvård? Har författaren en "kattfri zon" i sovrummet? En kattlucka för utevistelse? Vad heter författarens katt? Lurvi-Turvi?

   Radera
  3. tack, misstänkte det var så, tycker om fenomenet, katten är från ett katthem, vi har inte behövt gnagarfällor sedan han flyttade in-trots att han bara har två tänder kvar, har charmat kvarteret får mat hos alla och klämmer sig numera genom sin lucka.... Han har kuvat hunden till underkastelse-ligger i hans säng med jämna mellanrum. Schäfern ser på och gnäller....

   Radera
  4. Min katt brukade springa in genom kattluckan med en skrikande sork i käften. Sedan lekte hon med den inne ett tag tills hon gjorde processen kort med den. Katterna behöver avmaskas då och då, när de fixar sitt käk själva.

   När katten blir gammal, försöker den hoppa upp i knäet med hjälp av klorna som "änterhakar", som den slår i husses eller mattes lårmuskler och det är ganska smärtsamt. Katter är duktiga tröstare, om husse eller matte är sjuk och ligger i sängen, då blir det mycket tramp med tassarna, purrning och lite akupunktur med klorna.

   Radera
  5. även pga värmen (särskilt på bärbara), min brukar även ligga på datorn. (statio)

   Radera
 3. De behöver höja nivån rejält på laptops för kameror, mikrofoner och högtalare och se till att de lirar bra ihop för online-möten.

  SvaraRadera