Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2021-01-20 08:55

Pandemilagstängda företag ska få ersättning för fasta kostnader - men tidigast i april

Regeringen har tillsammans med stödpartierna C och L beslutat om ett nedstängningsstöd för de företag som drabbas av nedstängning på grund av pandemilagen. Dels betyder det att man kommer försöka svälta ut bolag genom att inte stänga ner dem uttryckligen, t ex genom att begränsa alkoholtillstånd, antal kunder eller öppettider. Dels kommer inte stödet betalas ut förrän tidigast i april efter EU-godkännande. Dels täcks bara fasta kostnader, t ex hyra.
"112 företagsakuten, var god dröj till april!"
Nedstängningsstödet ska bara ges till företag som "inte kan bedriva sin verksamet till följd av beslut om nedstängning som meddelats med stöd av pandemilagen och tappat minst 30% av omsättningen". Det är alltså ett mycket grovmaskigt nät som används för att fånga upp dessa företag.

Istället kommer regeringen antagligen bara besluta om åtgärder som får företagen att stänga ner frivilligt eller gå i konkurs, t ex begränsade öppettider, alkoholtillstånd eller begränsat antal kunder. Därmed har man inte stängt ner dem.

Stödet ska bara täcka fasta kostnader, vilket kan diskuteras vilka dessa är. Då man kan permittera anställda så täcks antagligen inte lönerna, utan det är typ lokalhyra, telefon- och Internetabonnemang, leasing av fordon och liknande. Frågan är också om det handlar om bokföringsmässiga kostnader eller faktiska kostnader, vilket skulle drabba det företag som t ex köpt sina hantverkarbilar kontra det som leasat dem. De som leasat har en fast kostnad per månad, medan den som köpt istället bokför kostnaden som avskrivningar, men har inga faktiska fakturor att betala.

Eftersom det handlar om ett företagsstöd och därmed snedvrider konkurrensen inom EU:s inre marknad måste EU-kommissionen godkänna stödet, vilket tidigast sker i början av april

Företagen måste därför vänta upp emot tre månader innan de alls får stöden, om de får stöden.

Nedstängningsstödet är alltså mycket osäkert formulerat, både kring huruvida man får ersättning och huruvida man kvalificerar sig för ersättning, samt svarar inte på hur företagen ska överleva i väntan på att de pengar det betalat som skatt ska betalas tillbaka som stöd av staten.

Det finns nu i äkta svensk anda åtminstone femton olika företagsstöd för dig som är egen företagare att hålla reda på. Har du t ex hört talas om skattereduktion för investeringar i inventarier? Inte? Nä, den är fortfarande på remiss, så vänta med dina investeringar  då du kan få hela 3.9% i avdrag om dessa klassas som inventarier. Kanske inte var att man skulle vänta som var avsikten, utan tanken var att skynda på investeringarna för att ekonomin skulle återhämta sig.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Vad spelar det för roll om de går under? De röstar ju mestadels borgerligt.

  SvaraRadera
 2. Indirekt kommer detta, i de fall det faktiskt blir aktuellt, vara ett stöd till fastighetsägarna. Det här kommer rädda många fastighetsbolag med uppblåsta balansräkningar och aktiekurser. Kanske inte riktigt vad lån som tas upp av staten bör användas till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och i förlängningen fastighetsägarnas kreditgivare. Dvs bankerna. Så egentligen intet nytt under solen.

   Radera
 3. Varje krona i stöd eller bidrag är en stulen och bortslösad krona.
  Eller?
  Inte när det går till småföretagare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju staten och inte företagen som stänger ned marknaden och i detta fall även utvalda företag. Det är ungefär som att staten skulle säga till en privatperson att vederbörande inte får arbeta trots anställning och egen vilja. Och sen neka bidrag.

   Radera
  2. Finns ju massvis med andra exempel där staten INTE ger ersättning till drabbade företag - t ex förbud.

   När raket och smällare förbjöds - gick det då ut ersättningar till företag som drabbades?

   Finns ju ett otal olika företag och bruncher som drabbats av diverse förbud utan att få ersättning.

   Radera
 4. Undra om man inte offrat restaurang för statsfinansernas skull då det är verksamhet som är lätt att starta upp igen sett till skatteintäkter mot staten. De tre konkade restaurangerna vi har i centrum har redan nya innehavare redo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur många av dem som nu köps av de kriminella grupperna? I Linköping ryktas det om låneerbjudanden till desperata krögare.

   Radera
  2. Klart det är så men det är inte "liberalt" att prata om klaner med eller utan blodsband.

   Radera
  3. Inte helt ovanligt att lånehajar kommer fram under ekonomiska kriser. Just denna kris känns extra upplagd för det, då det på sätt och vis finns ett slutdatum (tack vare vaccinering). "Om jag håller lite längre så vänder det snart, då kan jag betala tillbaka lånet" är det säkert många som tänker. Dock så brukar väl kriminella vilja ha betalt mer än ränta... Det måste vara en jäkligt tuff situation för många.

   Radera
 5. Förslaget om skattereduktion för investeringar på 3,9 % för 2021 har varit känt sedan i september 2020 och gjorde i alla fall så att min arbetsplats sköt fram ganska stora investeringar till i år.

  Jag tycker det är en jättesmart åtgärd men den borde såklart presenterats i slutet av året istället.

  Grundregeln verkar bli "Förslaget är en temporär åtgärd och omfattar investeringar som görs under kalenderåret 2021 i form av förvärv av maskiner och andra inventarier om utgifterna för anskaffningen dras av genom årliga värdeminskningsavdrag."

  SvaraRadera