Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-08 13:19

Pandemilagen klubbad av riksdagen

"Först tog regeringen mitt gym, men jag protesterade inte
Sedan tog regeringen mitt lunchställe, men jag teg
Sedan tog regeringen teatern, och jag hurrade
Sedan tog regeringen mitt företag, och jag blev bankrutt"

Riksdagen klubbade pandemilagen idag, och den börjar gälla på söndag. Därmed ges regeringen makt att godtyckligt stänga ner företag och föreningars verksamhet, samt begränsa rörelse på allmän plats. I princip oinskränkt makt, inklusive andra medel ges till regeringen för att tillämpa detta.

Ein, zwei, drei, Pandemipolizei!
Det får ju sägas vara glädjande att så många har så stort förtroende för regeringens omdöme och kompetensnivå efter snart ett års coronapandemi, att de nu jublar över den godtyckla och nästan oinskränkta makt regeringen nu fått att krossa enskilda företag och föreningar helt utan rätt till ersättning för de drabbade.

Äntligen får alltså regeringen möjligheten att göra i princip vad som helst, utom slå mot folks bostäder (om du inte driver eget företag från bostaden, förstås, eller om bostadsrättsföreningen har hyresintäkter eller gemensamhetslokaler som drabbas).

Initialt utlovas att man ska slå mot landets gym. Exakt hur vet vi väl till helgen, då lagen börjar gälla på söndag.

57 kommentarer:

 1. Man kommer att slå hårt och okänsligt mot det man tycker känns som en smittdrivande verksamhet, och eventuell kritik mot valet av verksamhet kommer att bli "ingen vet idag exakt sanningen, men vi har inte TID ATT VÄNTA!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och alla kommer att applådera regeringens uppvisade handlingskraft!

   Radera
  2. Äsch, det är väl bara att titta på andra länders lockdowns och se vilka åtgärder som faktiskt haft effekt.

   Radera
  3. Och vilka lockdown:er har gett goda efter sett över ett längre tidsspann?

   Radera
  4. Danmark startade lockdown 13 mars och får nog anses vara det land som klarat pandemin bäst.

   Radera
  5. Östergren: De har ju ändå haft väldigt... snälla lockdownregler. Är det någon specifik åtgärd du tänker på och som inte visat sig verkningslös i andra länder som tagit till samma?

   Radera
  6. Least, är frågan ironisk?. Som Östergren nämner, titta på våra grannländer, liksom Sverige i ytterkanten av Europa. Där ser du den kraftiga verkan av lockdown från handlingskraftiga regeringar. Sveriges siffror är ju fullständigt katastrofala i jämförelse. Sen spelar också Sveriges bristfälliga smittspårning och testning viss roll.

   Radera
  7. Kina hade lite hårdare regler, fungerade det med.
   Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser fördelar/nackdelar lockdowns.
   Det är ju liksom inte så att respektive land startar lockdowns för att de tycker det är kul. Det styrs av tillgången till sjukvårdsplatser samt utbildad personal.

   Radera
  8. Bengt.
   Kan bekräfta att smittspårningen inte fungerat fullt ut.

   Radera
  9. Östergren, samma erfarenhet. Känner till flera konkreta fall av C19 sjuka, i nära omgivning. Absolut noll smittspårning, absolut ingen har blivit kontaktad. Så vissa smittade har tagit egna initiativ. Såklart egen statistik och nu är detta Skåne så extra laidback.

   Radera
  10. Östergren: Tar gärna exempel på vilka åtgärder som visat sig fungera och alltså därmed inte har varit verkningslösa i andra länder som också infört motsvarande.

   Bengt: Least fråga var riktad till mig pga att han missade att jag var sarkastisk.

   Jag kanske har missat något, men flertalet länder som haft jättehårda lockdowns och också, EFTER införandet, haft bland de värsta utvecklingarna av smittan. Så därför undrar jag vilka specifika åtgärder det är som de som förespråkar lockdowns menar fungerar.

   Radera
  11. singer. "Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser fördelar/nackdelar lockdowns"

   Radera
  12. Varför då ta Danmark som ett exempel på att lockdowns fungerar? När man lika gärna kan ta ett annat land som ett exempel på att det inte fungerar?

   Radera
  13. Frankrikes lockdown har inte fungerat. Inte Storbritanniens heller. Osv osv osv.

   Radera
  14. Och Kina... Det går inte säga något om Kina.

   Radera
  15. singer. Least ställde en fråga:
   "Och vilka lockdown:er har gett goda efter sett över ett längre tidsspann?"

   Radera
  16. Den förblir givetvis obesvarad. Han ställde den frågan för att han trodde jag menade att det fanns exempel på lyckade åtgärder när jag var sarkastisk, vilket givetvis inte framgick pga är på internet.

   Ingen har här kommit med exempel på någon lyckad lockdown-åtgärd. Det går inte bara säga "Danmark" för om man inte är specifik så är det inte alls säkert att det är pga deras lockdown-åtgärder som de begränsat smittan. Har de ens haft striktare lockdowns än oss, i praktiken? På det stora hela alltså.

   Radera
  17. Bra märkligt att bränna pengar i världen för något som uppenbarligen inte har någon märkbar betydelse annat än i konkurser och arbetslöshet och kastar fattiga länder ut i mer fattigdom.


   Radera
  18. Människan är ett märkligt djur.

   Radera
  19. Det slående med Danmark är att deras covid-deaths per capita i Worldometers är dubbelt så många som Finlands och mer än dubbelt så många som Norges. Trots att de låste ned först, och upprepade gånger.

   Apropå att de ska ha "klarat pandemin bäst", i synnerhet på grund av lockdowns.

   (Den jämförelsen görs sällan av kritiker till den svenska strategin. Tydligen får man bara jämföra Sverige med övriga norden, inte Danmark med övriga norden).

   Radera
 2. Skulle vara intressant att testa den nya lagen genom att dra den till det extrema. T ex går det att stänga riksdagen? Kan man hindra politiska partier att träffas? Vilken lag gäller om två lagar krockar, t ex en biblioteksstängning med stöd i den nya lagen som då strider mot bibliotekslagen. Många saker går ju att överklaga och kräva att beslutet inhiberas under överklagandeperioden, lex samtliga skyddsjakter av varg
  En spännande framtid väntar för jurister och eventuella journalister som vågar sätta sig upp mot husse

  SvaraRadera
 3. Världen förvandlas till kommunist-Kina men Kina har självklart inget med detta att göra. Bara töntiga konspirationsteoretiker som tror sånt.

  SvaraRadera
 4. [email protected]
  "Äntligen får alltså regeringen möjligheten att göra i princip vad som helst, utom slå mot folks bostäder"

  Folks Bostäder? Nja

  I lagen pandemihysteriklagen står följande:
  " lokaler och platser för privata sammankomster". Hur tolkar djävulens advokat det??? Det är aldrig folket som tolkar maktens lagar utan det gör makten själva.
  Vad är en privat sammankomst.
  Några släktingar på kalas?
  En bostad kan vara en plats eller en lokal eller likställas med en festvåning.

  Tolkngarna är oändliga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja i hemmet och på arbetsplatserna är det störst risk för att bli smittad, rekommendera max en person hemma samtidigt och särskilt i samband med arbete. Annars stängs bostaden av efter hot om vite.

   Radera
 5. Nu stänger Kina ner Shijiazhuang (ca. 11 milj. invånare). Kanske blir ännu ett börskalas i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja markanaden har aldrig fel har man hört.Ju värre det blir, desto mer all time high på börserna. Börsen är som orkestern på Titanic - man spelar tills musiken tystnar helt och centralbanks kaptenerna inte kan hålla den osänkbara börsen flytande längre.

   Radera
  2. Kommer du ihåg matroserna på Titanic som såg isberget?

   "That was a close shave, wasn't it?"
   "Smell ice, can you? Bleeding Christ!"

   Vi i Sverige bör inte oroa oss dock då Eliasson skaffat livbåtar åt alla. Han satt uppkopplad på kanarieöarna och beställde hem dom från alibaba.

   Radera
  3. Kommer inte ihåg matroserna. Bara att det gick illa för nästan alla. Det var väl 1.a klass eliten där några överlevde. Samt en Leonardo de caprio råtta.
   Hoppas inte det var Eliasson som beställt livbåtar till oss. Då är vi chanslösa.

   Radera
  4. @Grounded: Eliasson kontrollerade på Alibaba att dom var C E märkta (China Export)

   Radera
 6. På den positiva sidan verkar det finnas en uppfattning att pandemin är över i september.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis pandemin är säkert borta i september, varje år.

   Radera
  2. Speciellt valår, då kommer vi bli påminda vilka som minsann svek sitt ansvar och stod på knä för Demokraturen Sverige

   Radera
 7. Jobbigt detta för libertarianerna.

  Vilken tur att de tecknat en privat sjukförsäkring (där alla som ett mirakel håller sig friska) nu när den offentligen sjukvården knäar.

  Sen måste vi ju känna stor sympati för att den lokale Hulken inte får flexa sin biceps nästa vecka. Mest synd är det dock om kvinnorna nu när attraktionskraften till det manliga könet kommer sjunka snabbare än bostadsräntan.

  SvaraRadera
 8. Hur skiljer sig pandemilagen från t.ex. förfogandelagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förfogandelagen kräver väl en form av mobilisering?

   Radera
  2. Och hur är formalia för att inleda mobilisering? Riksdags-/regeringsbeslut? Antagligen liknande formulering som för att få nyttja pandemilagen.

   Radera
 9. Vad är det man brukar säga, instifta aldrig lagar som ger dig makt du inte är beredd att dina politiska motståndare kan ta över och använda sig av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara, detta är ju goda och vänliga politiker.

   Radera
 10. Nu gäller bara pandemilagen för krissituationer som uppstår på grund av just viruset covid-19. Lagen kan alltså inte användas i andra krissituationer. På gott och ont.

  SvaraRadera
 11. 55 närvarande för att rösta igenom en lag som denna...

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/en-tillfallig-covid-19-lag_H801SoU23

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att veta att det räcker med 55. Då kan vi permittera dom övriga 294 för gott.

   Radera
  2. Var det inte max 8 som gällde?

   Radera
  3. Apor som dresseras att trycka på rätt knapp räknas inte, inga kända smittvägar tycka finnas

   Radera
  4. Sjunkbomben, ja en var från S, V, MP, C L, M, KD, Sd blir 8st.


   Varje röst viktas utifrån deras röstandel i senaste valet. Sedan summeras rösterna.

   Inte första gången detta lyfts upp.

   Radera
  5. Tur vi har personval...

   Radera
 12. Hmm... det enda som saknas är en angiverifunktion... (men det kommer nog) Så är fascismens tid fulländad.

  SvaraRadera
 13. För att nedstängningar har ju visat sig så effektiva...

  Suck, vad är det för jävla idioter...

  SvaraRadera
 14. Skall nu Löfven sitta i sin bunker och dirigera övervakningsarmeer som inte existerar?

  SvaraRadera
 15. Jag tror att den här lagen kommit till för att lugna ett antal förskrämda gaphalsar som krävde total nerstängning. I början fick de svaret att "våra lagar tillåter inte det" och då morrade de i falsett om att vi måste ha nya lagar. Nu fick de en ny liten lag och nu får de hitta nya argument för att den faktiskt skall tillämpas.

  De förtjänar ett stort "Fjöl av!" hela bunten. Nån som kommer ihåg cykelhjälmslagen? Samma fjoll där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inne på samma linje, apberget måste matas med ständigt nya avledande symboliska åtgärder.

   Tegnell till årets svensk och ja till även fjolårets.

   My hero, ice cold.

   https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/tegnell-lovordas-i-brittisk-tidning-nationell-hjalte/

   Radera
 16. Instämmer och varför skriker ingen om att bygga ut sjukvården

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den måste havererad färdigt först innan opinionen går med på privatisering

   Radera
 17. En regering kan behöva en lag som denna, dock bör den ha kunnat hanterats i lugn och ro under året-eller hellre de senaste åren: Dock så är vår sittande regering så gravt inkompetent då de inte gjort detta och nu panikartat behöver få fram denna lag för att täcka sina brister-snabbt...

  Hela situationen är lite som att ge dessa klåpare i regeringen en juridisk "avsågad hagelbössa" och be denna att ge sig ut att jobba.

  Löfven kan inte handla på nätet
  Ygeman kan inte boka mötesrum
  Flera ministrar kan inte följa sina egna smittskyddsdirektiv, ej heller Myndighetsrepresenatanter.

  Dessa har nu fått denna "avsågade hagelbössa", det känns inte särskilt säkert.

  SvaraRadera
 18. hmm får skynda till friskis för att fortsätta underhålla hälsan så länge det tillåts.
  Off I go.

  SvaraRadera
 19. Vi i fredskadade Sverige (och med Ådalen 1931 i. minne ännu) har hittills fått hålla oss med "skarpa råd". Våra långt mer realistiska och verklighetsanpassade grannländer har olika former av lagstiftning som stödjer de åtgärder som krävs.

  Här i Tramsilanien har man kunnat lalla på och struntat i "skarpa råd" med relativa dödstal i topp jämfört med våra grannar. Finland tex. kan stänga av Nyland från resten av Finland med lagstöd, osv.

  Bara dags för oss att fatta att allt inte handlar om klimatsmarta överväganden och signalpolitik. Slut på tramset strax innan 10.000 döda.

  SvaraRadera