Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2021-01-10

Pandemilagen ger alibi att köpa sig fri från restriktioner

"Det är okej, jag har betalat böter."
Idag började regeringens nya godtyckliga och despotiska pandemilag gälla. Den gör det möjligt att via böter köpa sig fri från tidigare råd, rekommendationer och restriktioner, eller snarare riskera att köpa sig fri om nu polisen skulle ha resurser att se till att lagen efterföljs.
En liten spruta, tack!
Tidigare byggde restriktionerna i Sverige för privatpersoner på förtroende. Staten uppmanade och bad oss skattebetalare att följa vissa regler för allas väl. Vi kände att staten gav oss ett förtroende och eget ansvar, och de flesta svarade upp mot detta, utom förstås när det var nödvändigt att göra något annat.

Med pandemilagen ska det bli böter om man bryter mot restriktionerna, som i teorin blir olagliga även om det kommer dröja flera år tills överklaganden har gått hela vägen till Högsta domstolen för avgörande om pandemilagen bryter mot svensk grundlag och EU-rätten.

Staten säger nu att vi litar inte på dig, vi tror inte att du kkan följa enkla råd, och vi tänker skicka polisen på dig om du bryter mot det och bötfälla dig.

Bra, kommer många tänka. Då tar jag böterna om jag åker fast. Precis som med fortkörning, felparkeringerar eller andra överträdelser där konsekvensutsättandet stannar vid böter. Dessutom är det fullt möjligt att inte acceptera böterna och inte medge fel eller ansvar (t ex hävda att det är någon annan som är arrangör), vilket gör att det hela måste gå till tingsrätten. Varifrån man överklagar till hovrätten och sedan till Högsta domstolen, som knappast kan säga nej till att överpröva en ny väldigt luddig lag, som inte osannolikt bryter mot svensk grundlag. 

Tror ni polisen har resurser att åka runt och räkna ut ytan på en lokal och sedan räkna hur många som är i lokalen? Eller övervaka gator och torg, köpcentrum osv? När såg du ens en patrullerande polis sist undantaget Sergels Torg? Nu sägs det att länsstyrelserna ska springa runt och göra detta, varifrån nu de på kort tid ska få personal. Därtill kan mman nog bara totalvägra att legitimera sig om länsman vill bötfälla dig. Bötesbrott ger inte heller rätt för länsman  att tränga sig in i en privat lokal, eller att göra ett envarsgripande (frihetsberövande) tills polisen kan komma och tvinga dig att legitimera dig, Varpå du anmäler länsman för olaga frihetsberövning om du blivit frihetsberövad.

Detta är lite rättshaveristiskt ovan, men poängen är att när det inte längre handlar om frivillighet kan de som är antiauktoritära välja att skita i lagen och ta risken med böter. Böter blir ett alibi  - jag tar risken, det är ju bara böter och detta är nödvändigt.

Och för en slant kan du genomföra farfars begravning med 200 deltagare, bara man är beredd att ta böter. Vars storlek för övrigt är okänt än så länge. Så 200 domar i tingsrätt och hovrätt, och en dom i HD senare vet vi om det var lagligt, att lagen bröt mot grundlagen och vad rätt böter ska vara.

I slutändan innebär pandemilagen fortfarande att skattebetalarna måste samarbeta av god vilja. Det är allså inte någon skillnad mot tidigare. 

Det vore förstås djupt uppskattat att ha de fyra poliser på plats heltid hemma i byn, som vi betalar skatt för (dvs 0.2% av befolkningen ska vara poliser). Idag har vi ju noll. Dessa fyra poliser blir nog bara uppskattade om de heltid går runt och knackar dörr och kollar att pandemilagen följs. 

Men så ser inte verkligheten ut. Så folk kan hålla på som förut, för någon polis finns det inte. Pandemilagen är liksom de flesta andra lagar skkapad utan att det anslagits resurser för att tillämpa den. Och handen på hjärtat - tror ni polisen kommer prioritera grov brottslighet eller antalet personer på ett gym?

39 kommentarer:

 1. Svårt att förutsäga vad svenska polisen kommer att prioritera. Och det är väl också en funktion av grannsämja? Polisen kommer gissningsvis åka på tips, om de nu prioriterar att åka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom allt handlar om angiveri (ring länsstyrelsen) och kontrollanten garanterat hittar några att bötfälla (8 pers gånger 4 blir lagom) så blir hela insatsen en plusaffär för båda myndigheterna.. Det torde snarare bli så att myndigheterna satsar stenhårt på detta.

   Radera
  2. Gamla stasimetoder fungerar alltid. Låt folket ha koll och vara angivare.

   Radera
  3. Jag har en känsla av att polisen kommer att prioritera brott mot pandemilagen högst.

   Radera
 2. Det handlar väl mer om att innan så kunde man inte utfärda regler alls. Nu kan man säga x-antal per m2. Om då bara 95% av alla följer det så är det ändå bättre än om 100% inte har en aning om vad som är en rimlig trängsel i en butik. Inte ens statsministern fattade ju vad som bar lämpligt under julen så det är väl bra att det tydliggörs nu.

  Samma med privata fester. Nu kanske flertalet uthyrare av lokaler slutar hyra ut dessa till stora bröllop mm. Då kommer man åt mycket.

  Sen står det faktiskt i lagen att den inte gäller i privatbostäder. Så polisen kommer inte knacka på hos dig oavsett hur många du packar in i boningshuset. Däremot ska du nog undvika en stor fest i din nya maskinhall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan. Får säga till folk att avboka.

   Radera
  2. Eftersom det imorgon kommer att öppnas massor av "svartkrogar" är alla privatbostäder möjliga svartkrogar... eller.. att grannen tänker nita dig! Ring Länsstyrelsen! (Sedan så kan man bara överklaga i Förvaltningsrätten, men givetvis, struntar man i att betala böterna blir det ett ärende i Tingsrätten, som då möjligen vandrar vidare till Hovrätten där man fastställer de 4 000 kr som böterna gällde - plus de kostnader som senare juridisk hantering kostat, vilket torde bli så där 400 000kr...)

   Radera
  3. Finns säkert redan beskrivet i landskapslagarna sedan gammalt och med lämpliga konsekvenser. Lagar kan vara gamla och bortglömda men inte ogiltigförklarade...

   Radera
  4. Lagar som inte står i lagboken är inte gällande. Vi är inte USA eller UK

   Radera
  5. Är det så? Annars är det rätt billigt att dräpa en dansk eller smålänning.

   Radera
  6. @Johan - var har du fått det ifrån? Har lagen klubbats i riksdagen gäller den, även om den inte finns i "lagboken" i tryck. Den finns ju i författningssamlingen och gäller därmed.

   Radera
  7. Brottmål
   Döms den tilltalade för brottet i ett mål där åklagaren för talan, ska den tilltalade ersätta staten för vad som betalats av allmänna medel i ersättning till försvarare.[17] Ersättningen ska begränsas enligt reglerna om ersättning till rättshjälpsbiträde enligt rättshjälpslagen.[18] Ersättningen kan också jämkas.

   Frikänns den tilltalade i mål, där åklagaren för talan, eller avvisas eller avskrivs åtal som väckts av åklagaren, kan rätten besluta att den tilltalade ska få ersättning av allmänna medel för sina kostnader för försvarare, rådgivning och bevisning.[19] Målsägande som utan skäl gjort angivelse eller på annat sätt föranlett allmänt åtal, kan förpliktas att ersätta staten dess kostnader i målet.[20]


   I ett brottsmål, till skillnad från tvistemål, kan kostnaden alltså bli 0kr för dig. Hela vägen. Om du vägrar t.ex. en offentlig försvarare. Sannolikheten att du vinner minskar kanske. Men driv skiten hela vägen till HD. Förlora. Betala 2000kr.

   Rätta mig gärna om jag har fel.

   Radera
 3. Slutsatsen är att det behöver vara hårdare straff. Många som kör fort riskerar gärna böter men försöker hålla sig inom hastighetsramarna för att inte förlora körkortet.
  Bli av med bidrag eller kommunalskatt baserad på personliga poäng?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personliga poäng? Nu börjar det likna Kina.

   Radera
  2. Har vi inte redan något liknande. Prick i systemet som alla klagar på.

   Radera
 4. Trängsel vid korvmojen kanske ses allvarligt på? ;-)

  SvaraRadera
 5. Tydligen var det ytterst nära att europa blev strömlöst i fredags.

  https://futurezone.at/amp/digital-life/massive-stoerung-im-europaeischen-stromnetz/401150544

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frekvensen svänger mycket i svenska kraftnätet idag.
   Störningen i fredags sänkte frekvensen till 49.75 Hz i nätet i Österrike, pga en störning från östra eller sydöstra Europa. Strömmen kan kanske försvinna lagom till kylan i Stockholmsområdet med -10 C i övermorgon.

   Radera
 6. Poängen blir väl att det finns åtgärder mot kommersiella aktörer som skiter i rekommendationer. I övrigt blir det nog väldigt lite skillnad. Sen förstod jag inte riktigt det där om länsman och envarsgripande, nu har vi väl inga länsman sen länge men då de fanns var de väl riktiga poliser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länsman avser de påstådda anställda på Länssyrelsen som sägs vara tänkta att kontrollera.

   Radera
  2. Vi har numera inga poliser på Värmdö, efter att de två närmaste polisstationerna lades ner för ett par år sedan. Polisbilen åker från Nacka strand eller Flemingsberg, så det tar 20-40 minuter för polisbilen att köra hit. Jag tror knappast att de har resurser att skicka ut hit för att kontrollera efterlevnaden av pandemilagen.

   Radera
  3. Eftersom pandemilagen blir självfinansierat via böterna kommer polis och länsstyrelsen att fokusera på detta nya "problem"..

   Radera
 7. Jag brukar följa trafikreglerna och hålla hastighetsbegränsningar. Har ingen GPS som håller koll på var fartkamerorna finns. Så för min del kommer det inte att vara några problem att följa den nya pandemilagen. Det ligger väl i generna antar jag... ;-)

  SvaraRadera
 8. Min bror fick ett sms från sitt gym om att det kan ta 89 pers enligt reglerna, så det var bara att träna på som vanligt. Budskapet har verkligen gått fram...

  SvaraRadera
 9. Om valet står mellan grov brottslighet och att kontrollera gym, så kommer poliserna definitivt prioritera gymmen. Det är som trafikkontroller, minimal insats, man syns ute i vardagen så folk vet att vi har poliser, och de fyller i rapporter för att nå upp till sina mål om X antal insatser per dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På ett gym är ju dessutom risken mindre att någon skjuter på dom.

   Radera
  2. Beror på vilket gym och var det ligger...

   Radera
  3. Däremot finns en risk att man blir skjuten av polisen när man är på gymmet.
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/polisen-falls-for-skott-in-i-gym

   Radera
  4. Gäller väl bara om det är någon som rånar något i närheten.

   Radera
 10. Där jag bor ser man patrullbilar mer eller mindre dagligen, speciellt på kvällar. Anekdot så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där jag bor har jag bara sett polis en gång på 17 år. Det var på ca 500m avstånd, från altanen när de sökte efter en förmodat drunknad person borta vid badet. Men då var det ett jäkla pådrag. Polis, brandkår, helikopter och båtar som for kors och tvärs. Sen dyker den drunknade personen upp promenerandes från land, efter någon timme för att kolla vad som pågår. Han hade tagit en simtur mot kvällningen, legat och flutit en stund och begrundat himlen, och sen gått upp. Någon som var ute med hunden hade rapporterat en död kropp i vattnet.

   Radera
  2. Då var det ju väl att den drunknade flöt upp och gick tillbaka igen! Utan polishjälp.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. ... Stasi-system med familj/grannar som angivare?

  SvaraRadera
 12. Såklart dom kommer att prioritera gymen man ser ju detta i resten av väst världen som i Australien 50 poliser för att omringa en grill i flera dagar att casco sen serverar mat i huset bredvid verkar dock inte vara ett problem

  SvaraRadera
 13. Som jag förstår det finns det bara en valuta vi alla värderar någorlunda lika, tid.
  Om alla böter förvandlas till frihetsberövande blir det lika dyrt för Carola och mig att felparkera.
  Dessutom har den valutan ett med ålder stigande pris, unga drabbas mindre hårt då de fuskar på tunnelbanan än äldre generaldirektörer som reser på semester under en pandemi.
  Funderar man ett ögonblick så inser man att bötesstraff är bland det mest orättvisa vi har i landet, en ensamstående förälder drabbas ohyggligt hårt av en parkeringsbot, de bättre bemedlade struntar i att betala den utan väntar tills kronofogden hotar med indrivning, då har skulden stigit avsevärt, vilket den välbeställde fullständigt skiter i, det är ju bara pengar, inte tid.

  SvaraRadera
 14. Var hittar jag pandemilagen och var hittar jag vad som för tillfället gäller? Inte helt lätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så svårt, den finns publicerad på bland annat regerings hemsida (eller länkad) och så klart i Svensk Författningssamling där man finner alla lagar:

   https://www.svenskforfattningssamling.se/sites/default/files/sfs/2021-01/SFS2021-4.pdf

   Radera
 15. Polisen var ju jävligt engagerad i att fara runt på div. allmänplatser för se till så grillförbudet följdes. Dessutom ryckte dom ut på samtal där inringaren angivit personer som grillar.
  Så det är nog inte orimligt att antaga att polisen även kommer rycka ut i pandemilagens namn.
  Sen ser det ju bra ut för statistiken oxå att få lösa några brott. Bötesbrott eller ej.

  SvaraRadera