Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2021-01-14

Nytt börsrekord i Stockholm under onsdagen - uppåt i Asien på torsdagsmorgonen - kronan faller kraftigt

Onsdagen bjöd på nytt börsrekord i Stockholm och uppgångar på de flesta börser, inklusive i USA. Under torsdagsmorgonen stiger även börserna i Asien.
Dagschart OMXSPI
Vi fick se ett nytt börsrekord med högsta stängningskurs någonsin för Stockholmsbörsens OMXSPI efter en uppgång på +0.43%. Dock följdes inte detta av börsrekord i USA, där visserligen S&P-500 gick +0.23% och Nasdaq Composite +0.43%, men detta räckte inte till nya rekordnivåer. Kongressen beslutade att göra Donald Trump historisk som enda presidenten som ställts inför riksrätt två gånger, vilket dock knappast på verkar marknaderna.

Enda indexet som backade i min lista var brittiska Footsie 100, som gick -0.13%.

Uppgångarna fortsätter i Asien under morgonen. ASX 200 +0.43%, Hang Seng +0.60%, Nikkei 225 +0.85% och Straits Times +0.53%.

De utländska uppgångarna stärks av ett kraftigt kronfall. USDSEK kostar nu 8:34 och bara under morgonen har dollarn stigit +1.21% mot kronan, det brittiska pundet +0.96%, euron +0.75% och norska kronan +1.00%. Det handlar alltså om ett ras för kronan, inte en stärkning för exempelvis dollarn. Om detta beror på beskedet från riksbanken att man ska egenfinansiera ("trycka pengar") för att köpa utländsk valutareserv istället för att ta lån låter jag vara osagt.

Guldpriset är dock i stort oförändrat för oss svenskar, trots raset för kronan, och kostar 494:- SEK per gram.

3 kommentarer:

 1. Hade det inte varit smartare av riksbanken att egenfinansiera en större guldreserv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. BTC påstås bli det det "nya" guldet

   https://www.fxempire.com/forecasts/article/bitcoin-is-the-new-gold-here-is-why-
   685937

   Radera
  2. Om Sveriges Riksbank hade tryckt pengar för att köpa upp och placera i Bitcoin hade de helt tappat anseendet internationellt. Först. Därefter hade land efter land följt efter.

   Jag gissar att problemstater typ Turkiet, Kina och Ryssland hade varit bland de första men sen skulle ingen vilja hamna efter. Länder utan en viss andel krypto i balansräkningen skulle sticka, negativt.

   JP Morgan menar att det krävs ett pris på cirka $146 000 per BTC "to match the total private sector investment in gold via exchange-traded funds or bars and coins". https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-05/jpmorgan-sees-146-000-plus-bitcoin-price-as-long-term-target

   Siffran är relativ priset på guld men indikerar ett par mångfaldiganden för Bitcoin för att nå paritet. Kan kursen nå dit, stannar det där?

   Mängden guld är i praktiken beroende av hur mycket som investeras i nya gruvor, hur mycket kvicksilver fattiga människor ska hälla ut i grundvattnet ungefär. Mängden Bitcoin är bestämd och dessutom avtagande med tiden.

   Jag vet vilken jag väljer. #HODL

   https://www.nasdaq.com/articles/swiss-firm-launches-no-fee-bitcoin-exchange-traded-product-on-nordic-growth-market-2020-12

   https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/1164452/bitcoin-zero-sek
   https://www.nordnet.se/marknaden/ovriga-certifikat/17397224-bitcoin-zero-sek

   http://www.nasdaqomxnordic.com/etp/trackercertifikat/info?Instrument=SSE109538

   https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/563966/bitcoin-xbt
   https://www.nordnet.se/marknaden/ovriga-certifikat/16404889-bitcoin-xbt

   Radera