Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2021-01-02 14:22

Nyårsfyrverkerier - det som åker upp kommer ner någonstans

Jaha, då var nyår avklarat komplett med fyrverkerier och t ex kinesiska lyktor. Det tål att påminnas om att allt man skickar upp kommer ner någonstans. Där det kan finnas något som kan brinna. T ex någon annans hus.
Den missade i alla fall plastsoffan
Även med cirka 400 - 500 m till närmaste granne och typ en kilometer in till byn vägen som fyrverkerier flyger så landar det varje år olika former av fyrverkerirester hemmavid. 

Den här gången var det en så kallad kinesisk lykta som landade på altanen och missade huset med ungefär en meter. Den missade även plastsoffan, som antagligen var lite mer brännbar än altanens trall.
Detalj

Kanske är det tur att man bor i Sjuhärad och platsen med mest nederbörd i Sverige, så allt var välimpregnerat i vatten. Annars kunde det förstås slutat värre.

Men kom ihåg att allt du1. skickar upp återvänder genom en funktion som kallas gravitation. Bara för att det inte landar på dig så betyder det inte att det inte landar på någon annans hus, bil eller för den delen altan. Eller på något annat brännbart. 

Eller i en beteshage eller vallodling, som gör att det tuggas i av ett betesdjur som sedermera dör.

Fast det man inte vet om behöver man inte bry sig om eller än mindre känna något ansvar över. Eller för den delen ta ansvar för.

1. Undantaget är ju om man skjuter upp något som når flykthastighet nog att bryta sig loss från Jordens gravitation, vilket väl krävs runt 40 000 km/h i hastighet för, men det är alltså inget du klarar av.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. På fyrverkerireklamen såg jag att det förutom "tyst fyrverkeri" fanns också "plastfritt" så det börjar komma nya tankar. Men med tanke på att pjäserna motsvarar nån slags lättare handeldvapen, men för alla och utan licens, och att vissa skjuter det på andra (inklusive ordningsmakten) så är väl ingen dålig gissning att kraven kommer öka ännu mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hårdare lagar är inte lösningen. Att de som sköter sig skall inskränkas i sin frihet för att man inte orkar lösa det riktiga problemet är aldrig lösningen.

   Radera
  2. Egentlige skulle bara de med vapenlicens kunna köpa och inneha fyrverkeripjäser. De är ju kollade samt att om man gör något dumt så ryker licensen.

   Radera
  3. Jag har inte sagt att hårdare krav kommer lösa problemet! :D Men likväl tror jag det är troligt att det kommer.

   Likaså vid ett regeringsskifte blir det säkert "hårdare tag" även om det inte är självklart att det ger så stor effekt.

   Mikael> Och det är inga problem med vapen....?

   Radera
 2. Värst med de där lyktorna är det stora lidandet för kossor. De hamnar på betes-åker-mark och upptäcks inte vid maskinell skörd. Metallen i dom strimlas in i det hö som sedan ges till kor. Deras magar blir uppskurna innifrån och de lider hemska kval innan de dör. Bra jobbat miljömuppar, för det är ju mest miljömuppar som föredrar dessa fram hederliga raketer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad som hade hjälpt i mitt fall hade varit någon form av märkning på lyktan (på en plats som pajar funktionen om man tar bort) som registreras och kopplas till köparen vid köp. Så hade man kunnat konsenvensutsätta köparen.

   Radera
  2. Har man inte metalldetektor i tröskorna nu för tiden eftersom kinesiska lyktor är inte största problemet utan alla metallburkar med öl/läsk eller varför inte energidrycker i...

   Radera
  3. Det finns dock lyktor helt utan metall, och bara i papper och tråd+ bränsle.

   Radera
  4. Bara riktigt sunkiga lyktor som inte är helt nerbrytbara vid det här laget.

   Radera
 3. Vill bara tillägga att man inte behöver uppnå flykthastighet får att lämna jordens dragningskraft, en raket med bränsle ombord kan i teorin hålla hur låg hastighet som helst. Det krävs dock motsvarande mängd bränsle som att accelerera upp något till flykthastigheten.

  För övrigt håller jag med och det är för mig obegripligt att nedskräpningsargumentet i sig inte räcker för ett förbud av raketer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nedskräpningsförbud finns ju numera..

   Radera
  2. Det krävs alltså en viss mängd energi i förhållande till massan.

   Radera
 4. Ännu värre är väl de som skjuter raketer och annat mot blåljuspersonal. Borde inte poliser få försvara sig mot sådant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den högsta önskan bland de som attackerar då de vill eskalerar en konflikt som alltid slutar med rubriker om polisbrutalitet och begränsningar för polisen så att de kriminella elementen kan fortsätta sin verksamhet ostört.

   Radera
  2. Så kan man ju också se det. Men har man inte gett upp då?

   Radera
  3. Det gäller att politikerna inte är populister utan kan stå emot dreven. MP är ett exempel på ett parti som hackar på alla drev och vrider sig om vindflöjel i opinionen. S är skickligare och låtsas gå med på MPs krav med vetskapen om att förslaget kan stoppas på annat sätt, senast satte C stopp istället.

   Radera
  4. De får väl svara med avvägt våld efter hur hotade de känner sig. Det var väl tex inte fel av polisen att skjuta demonstrant som kastade gatsten för en massa år sedan i Göteborg

   Radera
 5. Jag kan faktiskt inte förstå alls att det är ok att skicka iväg brinnande flygfarkost som kan landa var som helst.

  I den som vanligt idiotiska FB-gruppen i kommunen böljar grälen. Ena sidan (feministiskt/demokratisk/god) hävdar att hundar och vilda djur stressas, skräms och dör, och andra sidan (macho/bilälskande/republikansk/livets hårda skola) kontrar med att visa upp sina polskinköpta bomber och kontrar med att lova att skjuta ännu en mega-bomb över kommunen som hämd för alla skrämda-hund-inlägg. Den goda djurälskande sidan får helt oemotsagd hävda att risklyktor är bra och hälsosamma, trots att jag inte skulle vilja få en sådan på mitt hus. Men det vågar man inte säga på FB, för då kan man få påhälsningar av oliktänkande virrpannor från de olika sidorna. Det är inget bra debattklimat ...

  Själv så uppsakttar man gratis-tittningen på fyrverkerier på nyårsafton, och störs av de ständiga förorts-bomsmällarna året om, precis som man störs hela sommaren av macho-männens street-race-tävlingar. Tro mig, det är mycket grövre bilar än en trimmad Volvo som väcker en i denna Stockholmsförort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag obrännbart material på taket enligt senaste BBR så en lykta ska kunna landa utan att sätta eld på kåken. Men jag har funderat på varför inte staten kan göra raketer som når så högt att alla i kommunen kan se dem..

   Radera
  2. Själv föredrar jag att kasta in en fet tjeckisk smällare i hundgnällarnas trädgård eller om möjligt fönster runt midsommar eller så.

   Radera
 6. Eller så följer man kommunens direktiv om avskjutning mellan 23:30-00:30 samt håller sig någorlunda nykter vid tillfället och sedan är det bra. Att förbjuda för alla när det handlar om utsatta områden som missköter sig är fel, begränsa istället handeln inom 1h restid runt problemområdet så försvinner säkert problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär var skulle man kunna handla då?

   Radera
 7. Men de här lådorna som automatiskt skjuter upp ett tio till femtiotal fyrverkerier i serie brinner väl upp helt i luften?

  SvaraRadera
 8. Ja, det är mycket konstigt att man tillåter en hemmavariant av dessa gamla japanska interkontinentala brandbomber:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fu-Go_balloon_bomb

  SvaraRadera