Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-01-15 08:36

Ny enorm serverhall ska etableras av SAP i Trollhättan - kommunen ger inga besked om jobb

Samtidigt som Sverige importerar kolkraft från Tyskland och Danmark under morgonen kommer beskedet att Trollhättan tecknat avtal med virusprogramvaran SAP - även känd som Hitlers hämnd - om att etablera en enorm så kallad serverhall stor som tolv fotbollsplaner på Stallbacka industriområde. Man försöker åtminstone inte ge några siffror på hur få jobb som kommer skapas när SAP:s verksamhetssänkande programvara ska bränna den närliggande vattenkraften.
Olidans kraftverk i Trollhättan
Sverige importerar just nu 602 MW kolkraft från Tyskland och 1 340 MW kolkraft från Danmark, vilket kan ställas i relation till vattenkraftverken i Trollhättan och Göta Älv. Trollhättans Olidan ger 130 MW och Hojum ger 178 MW. Närliggande Vargön ger 34 MW och Lilla Edet 43 MW. En gång var det här Vattenfall hade sin vagga och kraftverken kunde försörja inte bara den nya staden Trollhättan och residensstaden Vänersborg, utan hela Götaälvdalen och Göteborg.

På Stallbacka industriområde mellan Trollhättan och Vargön har nu Trollhättans Stad (kommun) och det tyska virusspridarföretaget Hitlers Hämnd SAP tecknat ett avtal om att uppföra en 60 000 m2 stor serverhall, dvs motsvarande tolv fotbollsplaner. Enbart denna serverhall lär dra mer energi än den samlade elproduktionen från Göta Älv och Sveriges största sjö Vänern enligt ovan.

Trollhättans kommun försöker åtminstone inte ge en siffra på hur få jobb som kommer skapas med all vattenkraft i området utan nöjer sig med att fokusera på jobben i byggfasen med "en etablering leder till nya jobb, både i bygg- men även i driftsfasen". Att såväl mycket av byggjobben och särskilt driftfasen kommer bestå av utländska experter, där de senare jobbar på distans eller tillfälligt flygs in till den intilliggande flygplatsen, och att de faktiska lokala jobben bara blir en handfull vaktmästare som ska städa, klippa gräset och byta ut standardkomponenter ungefär som man byter en glödlampa nämner man inte. Istället är det de sedvanliga flosklerna man får höra när kommunpolitiker blivit blåsta och sålt ut svensk kraftproduktions välstånds- och välfärsskapande till utländska IT-jättar. 

Vid det här laget borde det vara uppenbart för kommunerna att det inte skapas några jobb att tala om av internationella IT-jättars serverhallar i bananmonarkin Sverige.

Initialt blir det bara kostnader för kommunen som förbinder sig att bygga ut infrastruktur på området, så SAP sedan kan välja att etablera sig vid utgången av 2023 och teckna ett faktiskt kontrakt på marköverlåtelseavtal.

Ja, SAP är ett virus per definition. Det är inte önskat av datoranvändarna, det tar upp massa minne och datorkraft, sänker hela företag och organisationer och kostar skitmycket pengar både löpande och att bli av med. Det installeras genom användarfel och chefsinkompetens. Tydligen är det relativt få svenska kunder som har viruset installerat numera och till och med Försvarsmakten har inlett ett projekt för att bli av med det verksamhetssänkande mångmiljardviruset viruset kallat PRIO, byggt på SAP:s plattform, så datorhallen i Trollhättan är främst till för andra länder och är ännu en export av greenwashing från bananmonarkin Sverige, som istället måste importera kolkraft till övriga energiförbrukare.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Man behöver verkligen se till att företag betalar för den el som de använder.

  Den gamla svenska ideologin att sponsra de stora tunga nedsmutsande industrierna är ju mer och mer fel i dessa tider. Att dessutom det nu utnyttjas av enorma internationella bolag till att skapa en handfull arbetstillfällen men förbruka el som en mindre stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Större stad om jag får be. Alltså en mellanstor svensk stad, typ Västerås.

   Radera
  2. Sant.

   Sen finns det ju fall som Northvolt som komme förbruka motsavarande 100.000 småhus i fabriken i Skellefteå. Men där pratar man ju om 3000+ arbetstillfällen
   (Något som även syns på bostadspriserna)

   Radera
  3. Ja, Northvolt har jag inga anmärkningar på, det är riktiga industrijobb. Däremot får Västerås skylla sig själva som förlorade 3000+ jobb för de ville ha en serverhall åt Amazon istället, som åt upp all nätkapacitet. Förhoppningsvis (säger jag som sörlänning) kommer Norrland till slut exportera 0 MW till södra Sverige när serverhallar och nya industrier äter upp norrländsk exportkraft.

   Radera
  4. Varför skall dess serverföretag ha ett lägre elpris? Jag förstår inte logiken, annat än att politikerna vill skapa en elbrist som driver upp priserna och ökar skatteintäkterna, lägg till elbilar, industrin osv.

   SAP, ja det måste vara en kvarleva från 30-40 talet, ingen sunt förnuftigt tänkande människa kan anse det som ett bra systemstöd. Om inte minnet sviker mig så var en SAP-konsult den dyraste man kunde införskaffa för 5 år sedan.

   Radera
  5. Det hade ju varit trevligt med en riktig infrastruktursatsning i Sverige nu när pengar är gratis och kostnader återvänder som intäkt i skatt, moms etc.
   En förbättring av stamnätet vore en vettig investering.

   Radera
  6. 47an Löken.
   SAP guidar för 27.2-27.8 miljarder EUR i omsättning vilket är mer än något svensknoterat företag mäktar med.

   Radera
  7. Med deras priser inte så märkligt, märkligare är denna självplågning många företag tar på sig med SAP som stö(d-eller-r)system...

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Tacka vet jag företaget som hade "set your business free" som slogan.
   Saknar de snygga t-shirts vd Bengt skickade till mig på det glada 90-talet.
   Ja IFS lyckades till slut. Dock kvarstår SAP som nummer 1 oavsett klagosången som man hört från dag 1.

   Radera
  10. @Östergren, menar du att inget svensknoterat bolag omsätter mer än 27-28 miljarder EUR?

   Radera
  11. Mad-Mac. Får be om ursäkt för felaktigheteten.
   AB Volvo har högre omsättning. Trevlig helg.

   Radera
  12. En gång i tiden arbetade jag som IT-konsult, då bjöds på tårta och feststämning när någon av de anställda fått ett SAP-uppdrag för då visste vi och ledningen att degen skulle svälla svulstigt stor.

   Radera
 2. Jag tycker hela koncept av central serverhall är absolut inte smart.
  Vi har miljon bostadshus som behöver tappvarmvatten året runt, vår föreningen 10-15kw och det gå om det tappas eller inte eftersom vvc har alltid förlust.
  Det skulle i fiberanslutna område inte vara så hård at köra med decentral serverpatron.
  Med bergvärme skulle det även vara lätt möjligt at köra mycket mer och regenerera hål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte aktuell pga bristande fysisk säkerhet samt brist på reservkraft osv. Möjligen kan det fungera för distribuerade system som inte lagrar annat än fragment av data lokalt (typ en sökmotor eller liknande).

   Radera
 3. Detta är ju hål i huvudet, men vi får försöka se det positivt. Försvarspolitiskt är ju detta helt rätt när Amerika får direkta intressen i Sverige och nu även Tyskland. Har man läst bloggarens böcker så är ju inte länderna på den europiska kontineten de som kommer till vår hjälp vid ett krig. Men ju fler västländer investerar/lurar i Sverige dessmer kanske de är behjälpliga i ett skymningsläge.

  SvaraRadera
 4. SAP ja, det systmet har ungefär samma fantastiska utvecklingskurva som deras sponsrade favoritgolfare Ernie Els karriär.

  SvaraRadera
 5. Den enda logiken jag kan finna är att politikerna önskar att kunna posera med att vi är en framsynt IT kommun i framkanten av den moderna utvecklingen.

  SvaraRadera
 6. Sveriges nettoimport av el uppgår till omkring 1 procent av efterfrågan nu på morgonen/förmiddagen. Huvudförklaringen till elimporten från Danmark och Tyskland är vidareexport till Finland och Litauen. Finland importerar 4,5 GW, 2,5 GW från Sverige, 1,5 GW rysk fulel och 0,5 GW oljeskiffer från Estland. Finlands nya kärnreaktor är 13 år försenad och övriga reaktorer som Finland och Litauen har planerat för har ännu inte börjat byggas.

  SvaraRadera
 7. En anledning kan även vara att det finns många SAP-användare i norra EU

  SvaraRadera
 8. Serverhallarna har långsiktiga elhandelsavtal som säkrar tillgång på grön el. Man kan alltså se det som att all vindkraft byggs för att försörja serverhallarna. I oktober 2020 hade Svenska kraftnät inneliggande ansökningar på 2015 megawatt, bland annat Google, Amazon och Microsoft enligt Expressen. Det är i närheten av vad vindkraften producerar i genomsnitt. Sverige lockar med grön el och knappt någon skatt, dessutom billig el per kWh jämfört med andra länder. Har jag missuppfattat det här eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, blanda inte ihop effekt och energi. Vindkraft ger energitillskott i systemet, planerbar kraft ger effekttillskott. Energitillskott fungerar bara om det finns väldigt bra möjlighet att lastbalansera mellan stora områden. Inget som fungerar något vidare i Sverige för tillfället och inga lösningar i sikte inom 10år iaf.

   Således inte en bra lösning för Sverige som helhet att byta en fast effektlast av serverhallar mot energitillskott i form av vindkraft.

   Radera
  2. Om serverhallarna nöjer sig med elleveranser enbart när det blåser så inte mig emot.

   Radera
  3. Dom har kontrakt med vindkraftsparker. Blåser det inte får dom väl kanske ta det som erbjuds men tycker inte det går komma från att det byggs vindkraft för att försörja en ny storförbrukare. Sen att det blir elöverskott på sommaren är en annan sak, den förbrukas inte i Sverige.

   Radera
  4. Vindkraftens fastpriskontrakt är tyvärr ett stort bekymmer för det svenska elnätet. När det blåser bra och det finns ett överutbud av el så leder dessa till prisdumpning och förlorade intäkter för andra elproducenter, elproducenter som kanske kan producera el också när det inte blåser, och som har sin produktion i områden dit överföringskapaciteten är begränsad men som tvingas lägga på grund av prisdumpningens påverkan på deras ekonomi. Då står vi där utan el de dagar det inte blåser, och med lokal elbrist som gör att nya elkonsumenter måste nekas tillgång till elnätet.

   Radera
 9. @Cornucopia
  Vill du ha lite uppslag för bloggen så kan du alltid göra en uppföljning av Microsofts etablering i Gävle/Sandviken. Denna lovsjöngs av samtliga kommunpolitiker och det skulle skapas jobb som vore det ett nytt Sandvik eller Billerud.
  Än så länge har vi inte sett några arbetstillfällen men väl sinande brunnar, olagliga dammbyggen, söndergrävda stränder, transformatorstationer ovanpå Gävles enda grundvattentäckt, högspänningsledningar genom ett av Sverigest största och mest kända rekreationsområden. Ja listan kan göras lång. Ej heller får vi glömma att Region Gävleborg fått sätta upp ett dedikerat team som enbart jobbar med att kontrollera smittspridningen av covid-19 hos de 1000-talet influgna utländska arbetarna.
  Här finns massor att gräva i för den som vill se hur det går när utländskt storkapital lurar upp svenska kommuner på läktaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herrejisses vilket skithålsland Sverige blivit!

   Radera
  2. Där tog du allt i med f d statsmannaord!

   Radera
 10. Dissekera gärna denna tanke.

  Finns det inte en försvarspolitik fördel med att ha globala itföretags infrastruktur i Sverige?

  Framtiden är internet och digital. Politiker styrs till stor del av företag. Företagen vill hålla Sverige säkert. De globala företagen har sitt säte i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle kunna tro att det handlar om att nästla in USA i Sverige. Desto större betydelse för USA desto större intresse har de att försvara Sverige. Försvaret har samövat med USA eller i varje fall NATO, förmodligen för att stärka banden så det saker på gång. Det här med serverhallarna är så märkligt att orsaker måste sökas på annat håll än i ekonomi. Dessutom väldigt tyst om det i tidningar och opinionen.

   Radera
  2. Det förutsätter att våra politiker är slugare än de verkar, dvs att statsministern kan handla på nätet och att en annan minister kan boka mötesrum. Jag är dock inte lika övertygad om deras slughet.

   Radera
  3. På vilket sätt är Facebook kritiskt för USAs försvar?

   Att det finns ekonomiska intressen och USA länge använt militär styrka för att hävda dessa, allt från olja till bananer men allvarligt, serverhallarna byggs för att få kortare ping tider till europeiska användare.

   Radera
  4. Det är ju skillnad på vem sakerna (hårddiskarna) tillhör och vad (och vems) data lagras på dem.
   Håller med @Richard Ohlin där.
   För det innebär att även om det är ett företag från USA så är det europeiska användares data i serverhallen då.
   Det ger inte särskilt stor anledningen att försvara, snarare idag ett sätt att tillmötesgå GDPR i EU och att se till att det finns mer kapacitet att lagra amerikanska användares data i USA, och samtidigt få elen billigt.

   Radera
  5. Om det inte handlar om försvar är allt runt serverhallarna en fullständig gåta. Inklusive att det inte finns en opinion mot dem. Det finns absolut inget värde för Sverige i detta. Tvärtom det blir massor av problem, kostnader och miljöförstöring när vindkraftsparker byggs för att försörja dem med el.

   Radera
  6. Det finns framförallt en fördel för svenska företag och konsumenter att ha dessa serverhallar i Sverige, eftersom de i huvudsak levererar olika tjänster för dessa.

   Microsofts datacenter i Sverige ersätter främst on-premises installationer av Microsoft mjukvara på egna servrar, eller om man redan använder Microsofts online-tjänster så slipper man köra mot servrar placerade i Irland vilka är de som idag servar den nordiska marknaden.

   AWS levererar IT infrastruktur för ett flertal företag och tjänster. Exempelvis så distribueras allt innehåll på Netflix av Amazon, och man driftar också de system som gör att svenska lastbilstillverkare kan erbjuda fordonsövervakning till sina kunder. Detta är möjligt genom att AWS har lokala datacenter över nästan hela världen.

   Radera
 11. Men skulle man inte kunna använda dessa strömslukare till att reglera nätet, när det är effektbrist är det ju bara att stänga av strömmen till några av dessa så kan allmänheten fortsätta få ström. Dessutom blir ju argumentet mot kärnkraft att vi producerar för mycket ström mindre värda om det används mer ström...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom har flyttat hit dels för att de får säkra leveranser och sen har de säkert avtal också som säkrar att de inte frånkopplas i första hand.

   Radera
  2. Det är toppen att tyska och amerikanska bolag flyttar hit med kritisk IT kapacitet. Det gör dem mer benägna att vilja försvara svenskt territorium vilket ju är bra då vi egentligen inte har uthållighet för det själva.

   Radera
  3. De svenska företag vars epost, telefoni, affärssystem, servrar, workstations mm som du precis släckt ned, ska deras arbetare gå hem för dagen och glädjas åt att det i alla fall finns el till kaffebryggaren hemma då menar du?

   Radera
 12. 600 000 m2 = 0.6 kvadratkilometer = 60 hektar. Låter väldigt mycket. Kanske har det blivit något fel i ekvationen, en fotbollsplan är dryga hektaren. En nolla för mycket kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sveriges största matvarubutik är på 1,8 hektar, har jag för mig.

   Charlottenberg.

   Radera
  2. Det märks att fotboll inte är bloggens specialitet.
   En fotbollsplan modell större är 0.7 hektar.

   Radera
  3. Sportboll. Beror väl på knatte eller vuxen.

   Radera
  4. Blev helt förvirrad där av 60 hektar.

   Radera
  5. På tal om vindkraft:

   https://www.youtube.com/watch?v=l_lGpUwOpnw

   https://www.avanza.se/placera/telegram/2021/01/15/vestas-vestas-stoppar-150-turbiner-pa-grund-av-bladfel-efter-turbinkollaps-i-sverige.html

   Radera
 13. Socialdemokratiska Arbetarpartiet.

  När jag såg rubriken gick tankarna direkt till att nu ska en socialistisk propagandacentral uppföras.

  Att SAP är ett skadligt virus håller jag definitivt med om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag suttit och tänkt ytterligare djupa tankar, så jag replikerar på mig själv.

   Tankarna går så här:

   socialistiska propagandacentraler? nähej, så var det inte.
   men vänta nu, annie lööf, centerpartiet och en massa energislukare i form av serverhallar?
   vilka företag? aha, råkapitalistiska jättar med politisk agenda.
   hmmm.

   Notera att de lösryckta tankarna är skrivna sans versaler. Det kallas stream of consciousness. Hade jag varit ännu mer lösryckt hade jag skippat skiljetecknen med.

   Radera
 14. Måste ju vara en eller flera politiker som fått en segelbåt eller liknande. Ett sådant avtal skrivs inte på annars.

  SvaraRadera
 15. Om både kommunstyrelsens ordförande, oppositionsrådet, näringslivschefen och stadsdirektören är nöjda kan det omöjligtvis vara något problem.

  SvaraRadera
 16. Lars Wilderäng
  @Cornubot
  ·
  36m
  Svarar
  @Revengeoft3plit
  Ingen kommunpolitiker kan motstå en schysst Powerpoint, en professionellt producerad företagspresentationsfilm, och två middagar med vin på Statshotellet.

  SvaraRadera
 17. Schreck, Angst und Panik som tyskarna själva säger.

  Egentligen ett team från IBM som drog igång 1972 och tänkte att det måste ju vara tre bokstäver i ett bolag.

  SvaraRadera
 18. Det är svårbeskrivligt irriterande att klimatkris och efterfrågan på ny elanvändning som drift av serverhallar kombineras med forcerad vaskning av kärnkraft.

  SvaraRadera
 19. Under gårdagens frågestund i riksdagen fick finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund en fråga av en SD:are om varför svensk kärnkraft läggs ner när det nalkas/råder elbrist.
  Först kom det sedvanliga svamlet om att det var marknadens beslut. Detta borde frågeställaren förstått och formulerat frågan bättre. Men sen…
  Helt frankt och fräckt proklamerar han att eftersom Sverige exporterat en stor mängd el under förra året så finns ingen elbrist!! Den jäveln svamlar ihop ackumulerad energi med kapacitet och ignorerar faktumet att om tillgången inte kommer fram där den behövs så är det faktiskt en brist.
  Blandar bort korten totalt, för att inte säga ljuger rakt upp och ned! Fy fan vad jag blev förbannad! Satans lurendrejeri och Bagdad-Bob-fasoner!

  Det hände mellan kl 15-16. SVT Forum 14 januari 2021. Tyvärr kan jag inte kolla exakt var, men har för mig det var närmare kl 16, kanske vid 15:50.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ministrarna kan inte skilja mellan energi och effekt. Det är sorgligt.

   Radera
  2. Dilemma är at regeringen gör kärnkraft inte lönsamt och sen peka på företags beslut.
   Alla gröna politiker som äger fonder som har innehav som påverkas av deras egna beslut skulle kanske utredas. Det är högst problematiskt om institutionell kapital tvingas at investera i bolag som inte bedöms är självbärande dock grön, det kanske leder i flera år till bra performance dock bubbel.

   Radera
 20. Tack för att du uppmärksammar detta Cornu. Samtidigt vill jag bara blunda för jag blir så ledsen och arg av alla dumheter som får fritt utlopp. Ambivalens.

  SvaraRadera