Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2021-01-08 08:54

Nordpools elhandelsområde importerar nu netto ett Ringhals 1 rysk och polsk kärn- och kolkraft.

Det nordiska och baltiska elhandelsområdet Nordpool importerar netto just nu polsk kolkraft och rysk kärnkraft och kolkraft motsvarande ganska exakt den nedstängda första reaktorn i Ringhals. Effekten på miljön har alltså blivit kolkraft och kärnkraft av tvivelaktigt ursprung, säkerhet och hantering.
Kraftverk i Vilnius, Litauen
Nordpool importerar just nu 1460+402+398+310=2 570 MW kraft från Ryssland inklusive Königsbergexklaven, och Vitryssland. Detta är kolkraft och kärnkraft, där den senare är högst diskutabel säkerhetsmässigt och i hantering och slutförvar av avfallet.

Från Polen importerar NordPool 301+329=630 MW kolkraft.

Samtidigt exporterar Danmark 1 558 + 585 MW till Tyskland och Norge 133 MW till Nederländerna för en summa om 2 276 MW export från Nordpool.

Nettot blir alltså 2570+630-2276=924 MW import av kärnkraft och kolkraft från Ryssland, Polen och Vitryssland. Som av en slump hade den nyss permanent nedstängda reaktorn Ringhals 1 en effekt på 881 MW elkraft.

Allt regeringen och Miljöpartiet har uppnått är alltså att Norden, Baltikum och Sverige nu körs på rysk kärnkraft, rysk kolkraft och polsk kolkraft. Enligt regeringen är detta alltså bättre, för inte kan det väl vara så att regeringen är idioter som gör dåliga grejer?

Datat hämtat från Svenska kraftnäts tjänst Kontrollrummet klockan 08:48 och är en ögonblicksbild. Elpriset är för övrigt just nu 80 öre per kWh i SE3 eller runt fyra gånger så högt som innan Ringhals 1 stängdes.

68 kommentarer:

 1. Regeringens definition av bättre kanske bara är liiiite bättre?

  SvaraRadera
 2. Det blir intressant om det blir en köldknäpp i februari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng.
   Det kan ju också bli så att det är en köldknäpp i andra länder, som gör att kapaciteten där inte räcker fullt ut till export, även om vi har "bara" milt vinterväder? Eller?

   Radera
  2. Synd att allt måste testas. Vår käre bloggare räknade ju enkelt ut att vi har ett underskott, något som även en politiker med hjälp av lite tjänare kunde få reda på. Antagligen krävs ett regeringsskifte, några hundra pensionsavgångar och sedan några decenniers projektering av ny kärnkraft innan vi är i fas igen.
   Putin klagar nog inte...

   Radera
  3. Uppgifter från kontrollrummet:

   "Elenergi är både en import- och exportvara. Sveriges elförbrukning är ungefär 140 TWh på ett år. De senaste åren har nettoexporten varit mellan 10 - 30 TWh"

   Radera
  4. @Östergren
   Är inte problemet att det är när och var? Att producera en massa sol och vind energi på sommaren och i Norrland som vi exporterar. Men nu när det är vinter räcker inte energin till.

   Radera
  5. Nisse - den räcker alleles utmärkt för oss i Sverige nu - vi exporterar 680Mw för tillfället.

   Den stora "boven" i dramat är Finland som importerar 144+9+989+60+1457 = 2659MW.

   Vet inte om Ringhals 1 hade hjälpt Finlands behov - det är nog bättre att bygga kärnkraften där vilket det också görs. 2022 ska de få 1600 MW ny kärnkraft och 2028 kommer ytterligares 1200MW.


   Radera
  6. Wofser> Undrade precis var Finland tog vägen.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Låter som fake news.
  Svetsaren själv har ju sagt att vi aldrig haft så stort elöverskott som nu!


  Ovanstående kan innehålla spår av ironi...

  SvaraRadera
 5. Med tanke på att de flesta hus i Sverige i dag värms med el, Luft/vatten eller luft/luft jord/berg värme. Det lär det bli intressant när priset på el stiger.


  SvaraRadera
 6. Lite oberoende konsumentupplysning.
  SE3. 3-månaders går att teckna för 17.31 öre. 12-månaders går att teckna för 21.42 öre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I skrivande stund nettoexporterar Sverige 829 MW.

   Radera
  2. Jag läser dina inlägg och anar en politiker bakom tangentbordet. Nettoexport betyder intet om det är brist på effekt några dagar på vintern.

   Radera
  3. Politiker? Inte ens nära.
   Det är korrekt att vi har brist vissa dagar och då importerar vi.
   I det stora hela är dock elpriset på mycket låga nivåer.

   Radera
  4. Det är det jag menar med "politiker". När det blir besvärligt hoppas vi att någon annan producerar el som vi kan köpa. Problemet är om det inte finns någon el att tillgå i ett besvärligt läge. Det som händer då är att priset kommer rusa och i värsta fall kommer förbrukning att behöva kopplas från.

   Radera
  5. Ja, vid krig kan det bli så.
   Om fredstider fungerar systemet tillfredsställande även om det finns förbättringar att göra främst gällande kraftöverföringen inom landet.

   Radera
  6. Ungefär som skyddsutrustning i sjukvården? Om det inte är pandemi så kan vi köpa det vi behöver.

   Radera
  7. Exakt. Därför jag går runt med flytväst när jag tar en promenad på stan för man vet aldrig när översvämningen kommer.

   Radera
  8. @Östergren. Nej. Helt säkert kan det bli effektbrist även i fredstid. Svenska kraftnät har räknat på sannolikheter för sådana scenarion:

   https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2019/systemutvecklingsplan2020-2029.pdf

   Se sid 31, "Räcker effekten till?"

   Radera
  9. Niclas. "Om fredstider fungerar systemet tillfredsställande"

   Radera
  10. Problem kan bero på brist på elenergi, effektbrist och nätkapacitetsbrist.

   Idag är nätkapacitetsbrist ett problem för södra Sverige, för den ger effektbrist när effekten behövs som bäst. Men över ett år så kommer Sverige att vara nettoproducent av elenergi, även om man måste stänga ner halva Sverige emellanåt för att det blir effektbrist. Det här är ett slående exempel på att den politiska sidan inte prioriterar långsiktigt rätt, utan bara ser kortsiktigt.

   Och när skiten träffar fläkten kan de ta krafttag, slå sig för bröstet och skylla på den förra regeringen. Så det finns inga bra incitament för dem att agera i tid.

   Radera
 7. Kanske Finlands nya kärnkraftverk kommer nästa år, det skulle egentligen vara intressant med nån typ av kärnkraft och lågtemperatur fjärrvärme, det skulle lätt vara möjligt att lagra värme i berget, kyla kärnkraft men behöver värmepump för allt vvc. Kärnkraft är perfekt och lågtemperatur värme är lätt att lagra i berggrund. Dessutom producerar Kärnkraft redan idag mycket onytta värme men högtemperatur fjärrvärme ta elektriskt effekt som är inte bra at ta från kärnkraft, men lågtemperatur fjärrvärme skulle vara relativt ofarligt, för många isolerade byggnader skulle det även tillräckligt. Och värmepump från 15-40 till 60 grader är också effektivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finland nettoimporterar 2541 MW i skrivande stund.
   Kärnkraften står för 30.6% Vindkraft 2.6%

   Radera
  2. Olkiluoto 3-reaktorn kommer att producera el från mars i år, efter många förseningar och fördyringar. Det ryskbyggda kärnkraftverket i Pyhäjoki, Hanhikivi, planeras börja producera elektricitet år 2024, men bygget har försenats och endast förberedelserna är i gång.

   Radera
 8. Den Danska elexporten till Tyskland består mest av kraftvärme, så där kör de för fullt och eldar importerade träpellets och kolpulver i t.ex. Alvedöre ett och två utanför Köpenhamn.

  SvaraRadera
 9. MP är så skruvade att när de talar om det svenska elöverskottet att de indirekt påstår att om 120% av Sveriges årliga elbehov produceras under första halvåret och Sverige är helt nedsläckt under andra halvåret så har Sverige ett elöverskott på 20%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nog är de skruvade. Att ha elöverskott betyder obalans i energisystemet. Inget att skryta med. Speciellt som vissa delar har överföringsbrist. Vindkraften ska inom några år stå för en tredjedel av produktionen, när det blåser vill säga. Hoppas Ygeman har en plan.

   Radera
  2. Klart Ygeman har det. Ska bara boka ett mötesrum så att han kan delge den...

   Radera
 10. Självklart är detta bättre! Att ifrågasätta makten är bara sådant som Trump anhängare gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Råder dig att gå in och kontrollera uppgifterna själv på kontrollrummet.
   Borde ju lugna nerverna då vi nettoexporterar.

   Radera
  2. Det ser ut att bli minus tio grader här i Skåne nästa vecka. Men såg också det. El-priset ligger dock kring kronan.

   Radera
  3. @Östergren
   Av det du refererar till, framgår det också, att 1,7GW kommer från kraftvärme, där produktionen släpper ut 25ggr mer CO2 än kärnkraften

   Radera
  4. Kenneth.
   Jag är för kärnkraft.

   Radera
  5. @Östergren Det jag skrev,avsåg inte dina preferenser till kärnkraften, utan endast ett konstaterande av fakta. Med nedläggningarna av R1 och R2, har vi lagt ner produktion av den storleksordningen, som enligt IPCC släppte ut ca: 12g CO2/kWh och bytt det mot värmekraftsproduktion som släpper ut ca: 300g CO2/kWh.
   Och då har vi inte ens diskuterat CO2 intensiteten på importen från Litauen och Polen.

   Radera
  6. Kenneth.
   Då kanske du kan lista ut vad jag tycker om det du skriver.

   Radera
 11. Deprimerande att de väljer att skjuta landet i sank på eget bevåg gång efter annan.

  SvaraRadera
 12. Ännu ett kärnkraftverk byggs väl i Pyhäjoki där atomstroyexport/rosatom levererar en reaktor av typen VVER-1200/491. M.a.o. ej tvivelaktigt ursprung där i alla fall.

  SvaraRadera
 13. Om det blir en köldknäpp i februari borde vi alla brassa på lite extra med värmen och se om det går knäcka nätet eller i alla fall skjuta elpriset till himlen.
  Det skulle vara ett bra och nödvändigt uppvaknande för energipolitiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda som går till himlen är bitcoin.

   Radera
  2. @Östergren: BC går även till andra planeters himlar

   Radera
  3. Härliga tider. Bitcoin rusar. Elon Musk är världens rikaste och snart åker vi till mars.

   Radera
  4. Ja FED stimulerar ekonomin med förhoppningen om att Musk kommer att handla 1 miljard oxfiléer om dagen.

   Radera
  5. Underbart att alla Tesla fanboys betalar festen.
   Vi andra för nöja oss med City kebab med extra sås.

   Radera
  6. Trodde det var Powell som indirekt gjorde det.

   Radera
  7. Powell kommer att belönas med en fribiljett när SpaceX tar sikte mot mars.

   Radera
  8. Du har koll på produktportföljen och uppdateringarna.

   Radera
  9. Om det blir en köldknäpp på -30 C i januari-februari, så blir det mycket problem i många gamla sommarstugor med låg permanentstandard och plintgrund. Jag och mina grannar får brassa på lite extra med värmen inomhus, så att lite av den leds genom golvet till husgrunden, där alla vattenledningar finns. De är försedda med invändiga värmekablar, men det är ännu viktigare att se till att den dyrbara vattenmätaren inte fryser, eftersom man hyr den. För 30 år sedan var det en långvarig köldknäpp med -28 C som lägst och vattenledningen i husgrunden frös och jag fick ställa in en stor 2000 W fotogenkamin där. Nu är jag medveten om risken och kollar temperaturen utomhus samt i husgrunden lite oftare under senvintern och ställer in flyttbara värme-element där i förebyggande syfte.

   Varmvattenledningen frös också hos grannen med plintgrund, som har försetts med Leca-block mellan plintarna, liksom den har gjort många gånger sedan dess och de har fått använda varmluftspistolen mot rören i husgrunden för att tina upp dem. Hos en annan granne frös vattenledningen sönder och gick av i plintgrunden. Senare frös även deras avlopp, när de skulle få gäster, så frun fick koka upp vatten i omgångar och hälla i toaletten och efter en stund ta bort vattnet och koka ännu mer vatten osv, ända tills det gick att spola normalt. Hos en annan granne på området frös vattnet när säkringen till bergvärmen gick under deras utlandssemester och vattenledningen frös, sprack och fyllde torpagrunden med vatten. Hos en bekant längre bort brukade vattnet ofta frysa på vintern och de fick gå till den enda manuella vattenpumpen på området, fylla vattendunkarna och släpa hem dem på pulkan. Frun i familjen brukar komma hem till mig för att tvätta deras kläder i min tvättmaskin. Vi har två modernare sommarstugor med hög permanentstandard och riktiga avlopp, istället för de mindre tillförlitliga pumpavloppen, så jag har alltid erbjudit mina grannar att använda min toa, dusch och tvättmaskin när de har problem och de har också fått hämta dricksvatten och färdighuggen ved gratis.

   Radera
  10. Det är ju skönt med utanpåliggande vattenledningar så att man kommer åt att värma dem! Jag som har platta på mark kommer få problem om det fryser.. får väl skruva upp golvvärmen för att hålla alla rör i plattan frostfria

   Radera
  11. Blir det strömlöst samtidigt som det är typ -30 C ute så kan många få problem. Då kan man inte skruva upp golvvärmen för att hindra att bottenplattan fryser och värmekabeln inne i vattenledningarna funkar då inte heller. Vattenledningen och avloppsröret ligger inuti isolerlådor nedanför huset, ganska ytligt, och kan också frysa då. Man får knalla iväg till den manuella vattenpumpen med ett par tomma vattendunkar, en halv km hemifrån.

   Men jag kan ställa in Corona-fotogenkaminen i husgrunden och elda med ved i braskaminen inne och laga mat på den eller använda gasol-köket. Vi har också en Provence-gasolkamin i uterummet, som vi kan ta in och använda vid behov. Värmeljus och vanliga kronljus finns också i stora mängder till belysning. Ett problem med fotogenvärmare är att de ofta sotar förbannat mycket och fotogen luktar illa, om man inte köper en dyrare och renare sort.

   Radera
  12. Kör numera med luftvärmepump, men kan om det kniper slå på el-golvvärmen. Jag är med på att betala någon krona extra för att påpeka en poäng för politikereliten i förebyggande syfte.

   Radera
 14. Mp och C är politiska virus, som vi behöver vaccineras mot.
  S skiter ju vilket, så länge de får behålla makten och lajva ansvarstagande politiker.

  SvaraRadera
 15. Ännu en effekt av övergången till signalpolitik. MP sitter och snidar på nästa signalpolitiska seger. De vill inte se, diskutera eller utvärdera denna totalfadäs. Det är ju en signalpolitisk framgång. S vet mycket väl vad det handlar om men det är ju så skönt med regeringsmakten.

  Realpolitik är ju så trist. Det handlar ju om verkligheten.

  SvaraRadera
 16. Vem äger producenterna? Är det Vattenfall så har de lyckats med sin lobbying för att få upp priserna.

  SvaraRadera
 17. Vilken tur att vi får några serverhallar till sverige så att vi hamnar i ännu större underskott

  SvaraRadera
 18. Kan vara klädsamt att påpeka att nedläggningen av Ringhals alltså inte var ett politiskt beslut utan ett beslut fattat av Vattenfall.

  Här är ju Vattenfall inte längre statens verktyg för styrningen av energipolitiken utan ett internationellt affärsdrivande verk med vinstkrav. Tack Carl Bildt + en avregleringsivrande socialdemokrati.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fel, staten äger Vattenfall och en särskild statsrådsgrupp leder hållbarsutvecklingen. Regeringsöverenskommelsen mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna ligger till grund för statsrådsgruppens arbete.

   Radera
  2. Styrs inte Vattenfall via ägardirektiven? Där regeringen har en representant i styrelsen.

   Radera
  3. Styrs inte Vattenfall via ägardirektiven? Där regeringen har en representant i styrelsen.

   Radera
 19. Landets energiminister Anders Ygeman menar att vi inte alls har någon elbrist i Sverige. Så här uttalade han sig exempelvis för en månad sedan:

  "Till att börja med kan jag konstatera att det inte råder någon brist på el, såsom Anders Hansson vill framhålla, utan att tillgången till el är god i Sverige. Under 2019 nettoexporterade Sverige rekordmycket el med mycket låga utsläpp av koldioxid och även under 2020 har nettoexporten varit mycket stor."

  Varför ska jag lita på en bloggare när Sveriges ansvariga statsråd säger att det inte är något problem? Eller är det kanske så att bloggarjäveln förstår skillnaden mellan effekt och energi och tycker att han är lite förmer jämfört med en minister?

  (Kan innehålla spår av ironi).

  Källa:

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svar-pa-skriftlig-fraga/elbristen-i-skane_H812755

  SvaraRadera
 20. Just nu -27C där jag är i Sverige. Inte så mycket effekt att skicka vidare söderut. Ni i södra delen får väl elda med flis o kottar så länge..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan elda med kottar, men de innehåller mycket lignin och brinner med hög temperatur. Jag tar vara på kottarna från min tomt oh låter de torka ordentligt, tills det är dags att tillsätta dem i brasan. Man kan också göra tändkottar av dem med återvunnen stearin från ljusstumpar.

   Radera
 21. Den fria marknaden löser allt.
  Inga problem när vi har privata monopol på elnäten.
  Finns inga regler om att man inte får bygga kärnkraft, marknaden sköter detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns massor regler emot kärnkraft och många regler för Vind och solenergi, men vattenfall har helt rätt at stänga ner, 5-10% mindre produktion baskraft betyder kanske 30% högre pris. Dessutom behövs mer infrastruktur och vem få jobb att bygga elnät av svensk kraftnät ? Javisst vattenfall. Industri tjänar mycket på dubbel infrastruktur men samhället och miljö ingenting. Kärnkraft är bra för miljö och samhället och konkurrenskraft inom svens produktion. Grön betyder alltid dubbel infrastruktur och det är väl kul om vattenfall och ABB/Hitachi/GE kan sälja två gånger istället av bygga en gång. Dessutom betalas vilken pris som helst när vi få nån blackout och media rapportera om Nils Nilsson har död pga blackout. Siemens Finspång vänta bara att bygga nån stor gaskraftverk i Sverige.

   Radera
 22. Vindkraften kan producera mellan 300 MW till över 8 TW i Sverige, beroende på vind. Vid max är det mer än svensk kärnkraft, men den går som sagt inte att planera eller starta igång vid behov.

  När det blåser mycket i Sverige blåser det oftast även mycket i Danmark, vilket gör den nordiska elmarknaden väldigt vindkänslig.

  Miljöpartister och vänstern förstår inte detta. De är helt enkelt väldigt blåsta. (Ej skämt, det är ju så!)

  SvaraRadera
 23. För att försöka föra de mest oroliga för vår möjlighet till el till sans.

  Sedan årsskiftet verkar Sverige importerat under ca 4 timmar och väldigt lite effekt under dessa timmar. Exporten hittills under året är däremot ganska stor. Över 98 % av tiden export och obetydlig import under de mindre än 2 % av tiden.

  Betyder att mycket kol inte bränts i främst Finland och Polen om som vanligt mest export gått dit.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 24. Kanske slutar det på samma sätt för Sverige som för Japan:
  Mångdubblat elpris på kort tid pga brist! Delvis pga att en stor del av kärnkraften är avstängd

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-07/japan-orders-power-suppliers-to-boost-output-to-avoid-shortage

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Johan Z vi får säkert ett variabelt elpris där perioder med internationellt låga priser avlöses av korta höga priser.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera