Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-01-22 08:04

Nedåt i Asien på fredagsmorgonen - vinsthemtagningar på gång?

Under fredagsmorgonen faller börserna i Asien, dollarn och guldet, och man kan fundera på om vinsthemtagningar är på gång. Dock har inte Stockholm gått något vidare på en vecka, men när lavinen är igång är det för sent för snöflingorna att rösta. Ökad pandemioro kan också spöka. Och förstås som alltid dansken.
Dansken muckar, med ...
Stockholmsbörsen släpade sig uppåt något igår med OMXSPI på +0.40% och i USA var S&P-500 högst motvillig till ytterligare uppgångar och stängde på +0.03%. Teknikbolagen på Nasdaq har dock inga hämningar och Nasdaq 100 gick +0.82%.

I Asien under morgonen går samtliga de index bloggen följer ned. ASX 200 -0.34%, Hang Seng -1.26%, Nikkei 225 -0.44% och Straits Times -0.69% i skrivande stund.

Även dollarn faller och  USDSEK ligger nu på 8:28. Kronan stärks mot samtliga valutor jag följer oc resultatet blir att även guldet faller och kostar nu 495:- SEK per gram.

För egen del med den nya aktieportföljens åtta aktier gick det bra igår och samtliga aktier steg för ett utfall på +2.65% på hela portföljen vilket var bättre än OMXSPI:S +0.40%. Sedan får vi se hur det går vid negativ börs idag. 
+2.65%
Det som går upp fort har som bekant en tendens att även gå ner snabbt, så det fungerar lika bra åt bägge hållen.

Sedan nojar man nu allt mer över nya virusmutationer och att vaccinen inte skulle fungera mot dessa, vilket även implicerar att de som tidigare varit sjuka skulle kunna insjukna en gång till, utan att ha fel på sina immunförsvar eller varit feldiagnosticerade tidigare. Vi får se om en sådan skräck tar fäste på finansmarknaderna. EU ska även diskutera att stänga samtliga gränser inom unionen, något Tyskland motsätter sig. Och Danmark har stoppat leveranser av vaccinsprutor till Sverige och använder dem själva istället. 

Kort sagt dålig stämning inför helgen. Särskilt om isen lägger sig i Öresund. Vilket får en att undra om inte Danmark eldar kolkraft och utvinner olja och gas för att dra på klimatförändringarna som de vet är enda skyddet mot att svensken går över sundet. De drunknar hellre än blir svenskar.
... som alltid samma resultat mellan de två länder i världshistorien som krigat mest. En del ständiga förlorare - värre än italienare - lär sig aldrig.

Den danska kronan faller förstås. Valutan då alltså. Inget hindrar ju att Kalle Sexton även axlar den danska kronan på sin hjässa när detta är över.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Rätt så! Öfer sundeth! Endast på så hvis man kan tala med dansken på god svenska.

  SvaraRadera
 2. Vi behöver inte höja havsnivån så många meter innan det "Danska Problemet" är löst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad gör vi om dom tunnlar sig in igen som danskarna gör till Tyskland snart?

   Radera
 3. Danmark har ju en pandemilag sen en tid tillbaka, vilket ger regeringen vissa befogenheter att fatta beslut.

  Med tanke på det kan det ju tyckas vara lite oförutseende att inte kräva direktimport till Sverige, det är ju ingen nyhet att material tillhörande vaccineringen kommer bli föremål för brist. Glastillverkare (tomma vialer) krävde redan under våren 2020 långtgående volymåttaganden från sina kunder för att garantera leverans i 2021...

  SvaraRadera
 4. Är det så alltså, att vi tsm med dansken har innehar det krigsrekordet?

  SvaraRadera
 5. Låter som ett bra tillfälle, danskarna är ju upptagna med att gräva ner ruttnande minkkadaver i sina grundvattendepåer och fiskeflottan håller väl på att tråla upp det sista utan för UK nånstans. Men ta gärna med eget dricksvatten om ni korsar sundet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fan skall du med vatten i Danmark för? Har du aldrig varit på ölresa till valfri dansk processindustri?

   Radera
 6. Danskarna rasade när Sverige stängde gränsen mot Danmark (vilket påverkade t ex danskar som skulle till Bornholm). Men självklart fogade vi oss. Och vad fick vi i retur för den tjänsten? Jo, de konfiskerar våra vaccinsprutor. Framåt mot Danmark!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske måste vi ställa in anfallet mot Danmark:

   ”Jag tog del av uppgifterna och kontaktade omgående min danske kollega tidigare i kväll (torsdag). Han försäkrade mig om att Danmark inte fattat något beslut om att hindra leveranser av vaccinkanyler som är på väg till Sverige från eller via Danmark. De fall det rapporterats kring i medier rör sig enligt den danske ministern om två ordrar som annullerats av grossisten”, skriver Hallberg i en kommentar till TT.

   Radera
  2. Haha Dansken tar oss igen. De har 1000åriga planer.
   De inte formellt leverans men lagen gör det automatiskt för grossisten som jag förstår. Moment 22 men det kanske löser sig nu.

   Radera
  3. Hm gick inte att sudda, formellt STOPPAT leverans men de har förbjudit export

   Radera
 7. "Och Danmark har stoppat leveranser av vaccinsprutor till Sverige och använder dem själva istället"

  Den berömda EU solidariteten slår till igen

  SvaraRadera
 8. Vaccinering betyder skydd för 8 månad. Frysa alla äldre i riskgrupp till vi har kunskap hur vi kan avfrysa de igen och vet hur vi behandla deras sjukdomar. Det har varit populär i 90talet at prata om. Vi är i framtid nu :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis inte ens till nästa höstvåg, detta ser fint ut för Pfizer, en sån har de inte haft sen Viagra

   Radera
 9. Nåja, Sverige har aldrig över tid varit så snälla mot dansken. Från brytet 1523 så har vi bara robbat dem på Halland, Skåne, Blekinge, återtagit Gotland, Estland, Norra Dalarna, Härjedalen, Jämtland, till slut hela Norge, svamlade om militärt stöd i andra Schleswigska kriget på 1860-talet men backade.

  SvaraRadera
 10. OMX 30 slog i all tysthet nytt ATH i går med 1996,44. Snart är 2000 strecket passerat%
  Över 58% upp på 10 månader. Inte illa för dem som träffat rätt.

  SvaraRadera
 11. Tycker inte att det är relevant att prata o nationalstater inom EU längre det är ett passerat stadium.

  SvaraRadera