Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2021-01-24 17:18

Navalny som Kristusfigur - offras på korset för ryska folkets framtid?

I Ryssland skedde igår massiva protester mot Navalnys gripande vid återkomsten till moderlandet Ryssland. Men frågan är om protesterna ökar hans överlevnadschanser i fängelset, eller minskar dem. Och huruvida folket egentligen stödjer Navalny, eller om han bara är en Kristusfigur som kommer offras på korset för att bygga ett bättre framtida Ryssland?
De ryska inrikestrupperna Omon är specifikt till för att slå ner folkliga protester, vilket alltså diktaturen i Kreml förutsätter kommer ske av någon anledning.
Navalny utmålas ibland som en oppositionell ledare och rent av alternativ presidentkandidat, åtminstone här i Väst. Men samtidigt stöder han t ex den olagliga annekteringen av Krim, så riktigt vad för Kristusfigur han egentligen är är en annan fråga. Han är emot korruption och som nationalist vad den gör och hur den skadar Moderlandet. Något som också gemene man ser och avskyr. Man ska vara medveten om att när ämbetsmän fälls för korruption i Ryssland är det alltid utfallet av en maktkamp, där den gamla statliga maffiabossen åker ut för att ersättas med en ny om möjligt ännu mer korrumperad statlig maffiaboss. Det finns egentligen inget genuint korruptionsarbete, bara maktkamp.

Regimen i Kreml nämner aldrig Navalny vid namn utan kallar honom mer "en man" eller något i den stilen, för att inte ge honom gratis uppmärksamhet, vilket gett upphov till omfattande rysk humor där Navalny benämns på liknande vis av folket.

Det är samtidigt så att ryssarna inte nödvändigtvis stöder just Navalny, utan det han representerar. Han är kärlet man hoppas bygga ett nytt bättre Ryssland på, eller kanske den person på vars grav ett nytt Moderland ska växa från. För ryssar förväntar sig knappast att han kommer friges eller överleva särskilt länge. 

Gårdagens massiva protester över hela Ryssland, som även innefattande våldsamma kravaller där obeväpnade ryssar gick i handgemäng med kravallutrustade inrikestrupper, kastar en hel del smolk i bägaren på Kremls narrativ att Navalny inte är någon särskild person att bry sig om. Så kommer regimen backa och släppa honom levande ur fängelset, eller ökar risken för allvarliga livshotande fallskador och därefter döden på sjukhuset för varje demonstrant?

Det är i allra högsta grad sannolikt att Navalny som Kristusfigur kommer offras och dö på korset för att frälsa det ryska folket. För att dra en liknelse så var det inte Jesus som byggde den kristna kyrkan, utan det var Paulus och Petrus som stod för det.

Protesterna för Navalny mitt i den smällkalla ryska vintern är dock intressanta. Det ryska folket verkar geniunt förbannade. Om sedan Navalny bara är en symbol, och att det egentligen handlar om protester mot regimen för den misär och det lidande som man orsakat det ryska folket och detta har satt igång lavinen så kan vi inte veta var detta slutar.

En sak är klar - det ryska folket lider tillräckligt mycket för att våga protestera och lidandet överstiger smärtan från ett batongslag eller fem, eller att kastas i fängelse. Det kan rent av vara en merit att blivit gripen av regimen framöver.

Navalny må vara Jesus, men det var på Jesus död man byggde kyrkan.

Några videos. Man erbjuder sig till polisen istället för en ung tjej, så de kan få "en pinne" i statistiken. Snubbe som uppenbarligen vet hur man slåss och dessutom inte fruktar smärta (MMA?) går ensam upp mot 3-4 Omon i kravallutrustning och driver dem rent av bakåt några sekunder. Svettigt för inringade Omon i Moskva. Lättare att ge sig på och misshandla fredliga demonstranter, vilket dock inte tillåts pågå utan konsekvensutsättning av Omon. Kom ihåg att demonstrationer är förbjudet i Ryssland, gå direkt i fängelse utan att passera gå, punkt. Ändå protesterar man. Man är inte rädda för fängelset eller batongerna längre. Man har det redan illa nog och inget att förlora. Meduza har en karta över protesterna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Navalnys överlevnad hänger nog på att ledningen inte riktigt vet vad som skulle hända om han dog i förvar.
  Skulle man kunna rida ut protestvågen eller skulle det vara något som riktigt tände på? Det är väl det som ledningen funderar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin har ju sagt att Navalny inte är tillräckligt viktig för att mördas. Så om han skulle mördas i fängelset så tror jag det skulle anses va lite väl paradoxalt och uppenbart. Tror mer på att de låser in honom under *mycket* lång tid och försöker knäcka honom, eller att de släpper ut honom och låter honom "råka ut för en olycka" ute i det fria.

   Radera
 2. Trevligt att du bevakar skeendet.

  Jag håller tummarna för att detta är början på en lavin som rör om grytan så pass mycket att Kreml förlorar förmågan att hålla igång kriget i Ukraina. Sedan går det kanske att rädda Ukraina till en stabilare ekonomisk och politisk nivå med mindre korruption och mera välstånd? Att få ordning på Ryssland är en större utmaning, jag undrar hur det kan göras? Det skulle vara skönt med en granne som både i statsledning och folkdjup är rik&nöjd.

  SvaraRadera
 3. Får hoppas att Ryssland klarar detta. Men det är nog som du säger, Navalny är rökt

  SvaraRadera
 4. Rökt eller högt spel? "Inifrån fängelset" har han publicerat en rätt omfattande essä komplett med bilder, ritningar och flygfoton om bakgrunden, finansieringen och uppbyggnaden av superskurkfortet som köptes för 350k (valfri fiktiv valuta) med underjordisk degustationskammare och flykttunnel ner till sjön.

  Är inte tillräckligt insatt i ryska eller ryska förhållanden, men om någon har för gott om tid så kan man börja digga här nånstans:
  //twitter.com/KevinRothrock/status/1351558130157686787


  Bellingcat Retweetade
  Kevin Rothrock
  @KevinRothrock · 19 jan.


  Navalny says Putin’s palace even has an emergency escape hatch that leads to the sea. Personally, I think it’s more likely that this is where James Bond gains access.

  --- Djärvt av den obeväpnade befolkningen att ge sig på omon med snöbollar i sån köld.
  KRAM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen etc togs förstås fram innan han fängslades. Färdigställdes av hans personal efter fängslandet.

   Radera
  2. Jo jag hajjar. Därav de ironiska citattecknen. Likafullt verkar det lovande att fördjupa sig i materialet, för er mer kunniga.

   Radera
 5. Gissningsvis blir han uppvaktar i fängelset eller något.
  Ryssland är svagare än både Sydkorea och Kanada var för sig, men lever med psykopatiskt uppblåst självbild.
  Hamnade ofrivilligt i samtal med en putinist. Kan man vara så hjärntvättad trots att man bor i Sverige vill jag inte veta hur batongsvingarna är.
  Alla tillkortakommanden eller motsättningar mot Putin är någon annans fel och utländska komplotter.

  SvaraRadera
 6. Tror nog att analysen i artikeln är korrekt. Det är nog inte Navalny som kommer att ta landet in till demokratin. Men om han dör nu så vet ju alla att oavsett orsak så står regimen bakom det hela.

  Vilket såklart gör att minsta lilla skugga av "demokrati" försvunnit och det lämnar öppet för just en förändring.

  Till slut lessnar folket på förtryckarfasoner. Problemet är väl bara om man är så nedtryckta likt de arabiska ländernas folk att man inte klarar av att skapa en organiserad oposition så kommer bara landet återgå till de som alltid haft kontroll.

  Se avsnittet Egypten.

  Det som talar för ryssland är väl att man likt tunisien har en relativt stor del av de yngre som är välutbildade.

  Jag kan känna ett hopp för att det ska gå mot ett positivt håll kommande 10 åren. Samtidigt som jag är härdad av andra demokratirörelsers fall.

  Navalny är en person vars åsikter jag inte alls delar. Men han har verkligen ett mod på gränsen till dödslängtan. Och det kanske är det som är den äkta nationalisten. Att våga dö för sitt modersland. (Och inte som schvärjevännerna vara beredda att på sin höjd få en varning på tweetern)

  SvaraRadera
 7. Det är vid skrivande stund +3 grader i Moskva, klockan 04.20 på morgonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Vet du hur vädret är i Kapstaden?

   Radera
 8. +1 för den spegelvända bilden!

  SvaraRadera