Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-11 17:26

MÖP-måndaggästinlägg: Konsekvenser av kravaller på andra sidan havet

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den sporadiskt återkommande skribenten Blankröstaren

Den här blankröstaren flyttade över havet och bosatte sig straxt utanför Washington DC. Hur straxt? Det tar 20 minuter att köra in till händelsernas centrum. Just där vi bor är det ungefär som vanligt, men det är klart att vi har följt händelseutvecklingen med viss spänning. (Och för att redan här förekomma halmgubberiet: Nej, jag tycker inte att det var bra att storma kongressen, och nej, jag vill inte att någon politiker ska avrättas).

Konsekvenser för svensk försvars- och säkerhetspolitik

Som vanligt verkar det också vara hemma i Sverige, att det är mycket snack i både gamla och nya medier om Amerika. Det är skönt att veta att hela situationen är genomlyst och förstådd och bäst illustrerad från en redaktion på en ö i en stad i ett land halvvägs till Nordpolen. Och förstås på Facebook.

Hursomhelst, spaltmil skrivs om mannen i den ljusreflekterande byggnaden och hans motivationer och mentala hälsa, och det är många störstord om hotet mot demokratin. Det är väl få som tycker att det var en god idé att en mobb stormar riksdagen, det gäller på båda sidor om havet. Men det jag saknat hittills är konsekvenserna i Sverige.

För antingen så är det vi såg häromdagen en uppiskad mobb av diverse hattbärare och skelleftesupportrar och för all del även genuint oroade medborgare, som helt till ingen nytta och med ingen chans att åstadkomma något permanent, i stundens hetta, stormade byggnaden utan egentligt mål och mening. Att i så fall kalla det ett statskuppsförsök känns säkert bra och gör sig bra i en rubrik, men möjligen kunde man kräva att det skulle göras något mer än att bära runt på ett podium och ta selfies, för att det verkligen ska vara ett kuppförsök. En allvarligt menande kuppmakare hade rimligen sett till att mobben varit ordentligt beväpnad, vilket rykten gör gällande är ganska enkelt här borta, och dessutom sett till att summariskt avrätta åtminstone talman och väl valda senatorer. Han hade heller kanske inte försökt störa en närmast ceremoniell punkt i processen att byta president, som lätt kan genomföras någon annanstans eller senare. (Dessutom får det nog ses som klen planering om kuppmakaren inte tar hänsyn till att det som händer, om processen av någon anledning inte är genomförd på rätt sätt, är att presidentposten tydligen fylls av "talmannen". Så om man bara stör en ceremoni, utan att avrätta någon, och därigenom ser till att Nancy Pelosi blir "interimspresident", då har man inte lyssnat på vad supportrarna tycker om henne. För att förtydliga: Ingen jag pratat med, i något läger, här borta föredrar Pelosi framför Biden). 

Och om det är så, då är det ju märkligt att tuta i alla undergångstutorna hemma i Sverige.

Men det kan ju också vara så, att det här är en skakning på nedre däck, och att landet i själva verket är precis så lättomstörtat som ledarskribenter och facebookare menar. Om vi bara är en hårsmån från avgrunden, och allt som krävs är en högljudd samlare av folket för att allt ihop ska implodera i någon form av oberäknelig och fascistisk enpartistat eller diktatur, så är det naturligtvis mer än rimligt att tuta i alla tutor man har.

Om det är så lätt att förändra världens största och förmodat mest stabila demokrati, så att den plötsligt beter sig helt irrationellt, då måste det i så fall betyda att precis samma händelseutveckling kan ske i alla andra länder, inte minst de som inte alls är demokratier. Det betyder i så fall att hotet från Ryssland är mycket, mycket, större än vad undertecknad och andra försvarsvänner har hävdat sedan innan Georgienkriget. Och alla "men vad ska Putin med Gotland till"-argument blir irrelevanta om vi menar att alla statsbildningar kan bete sig oväntat och överraskande.

Den andra slutsatsen att dra av detta är rimligen att vi heller inte kan bygga vårt nationella oberoende på ett förmodat stöd från USA. För som sagt, om detta stöd kan försvinna över natten kan vi inte betrakta det som mer än i bästa fall en oväntad bonus. Och i så fall måste vi dels införa allmän, verkligt allmän, på det israeliska sättet, värnplikt, och öka försvarsbudgeten till många gånger dagens. Dessutom blir det mer än brådskande att genast gå med i NATO, för även om NATO i sin nuvarande utformning har USA som precis så tongivande som deras roll rimligen innebär, så skulle ett NATO utan USA ändå vara uppbyggt av huvudsakligen ett antal stabila västländer. Även om något enstaka av dessa skulle bli irrationellt över natten lär risken för långtgående konsekvenser av detta vara mindre ju fler som är medlemmar. Dessa medlemmar gemensamt kommer att vara betydligt taggigare än ensamstående köldhål uppe vid polcirkeln som inte ens har egna kärnvapen.

Om du menar allvar med att du är oroad för Amerikas framtid, så måste du också ta konsekvenserna i inrikespolitiken. (Menar du inte allvar kan du istället hålla snattran och doomscrolla i tysthet). Och praktiskt nog är slutsatsen densamma oavsett vilket av ovanstående fall som är det korrekta. Den, rent akademiska, skillnaden är att antingen ska vi satsa på försvaret för att det är moraliskt rätt att ta ansvar för sin egen säkerhet, eller för att det är oundvikligt eftersom ingen annan* kommer att lösa våra problem. 

Peace out!

/Blankröstaren

* Om inte Finland steppar upp och tar befälet.

37 kommentarer:

 1. Alltid intressant med perspektiv. I grund är amerikansk inrikespolitik irrellevant då vi är i EU och Sverige, men i samma andetag är den ju naturligtvis inte det på grund av konsekvenser och beroenden på olika plan som vi här hemma och i resten av världen har att förhålla oss till.

  SvaraRadera
 2. Problemet är väl Presidentens uppförande på sistone, med ständiga påståenden om valfusk, osv. Inte ok. Så ja, det är hans fel att det hände. Om det inte hade varit för att folk blev skadade & dödade så hade jag tyckt att det var mer kul än allvarligt....

  Pelosi verkar vara minst lika rubbad som Trump.

  SvaraRadera
 3. En byggnad är som mest symbolisk, ska man ta makten i ett land måste det till mycket, mycket mer, som stöd av byråkratin och militären.

  Att kalla det som skedde för ett statskuppsförsök blir liksom bara fjantigt. Att kalla det för ett upplopp känns iofs inte heller rätt, i jänförelse med de i stort sett fredliga protesterna från Antifa/BLM framstär ju detta mer som ett scoutmöte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det inte byggnaden, utan det som fanns i - Pence, Pelosi och elektorsrösterna - som man ville åt och som Trump uppmanade till att man skulle stoppa.

   Radera
  2. Nu har riksrärrscirkusen dragit igång igen. Problemet, som jag ser det, är väl att detta bara riskerar att göra Trump till martyr.

   Nåja, underhållning är underhållning... dags att poppa popcorn...

   Radera
  3. det närmaste den här soppan kom ett statskuppsförsök var väl när Nancy stoltserade häromdagen att hon ringt befäl i militären i ett försök att få dom att ej lyda eventuella order från Trump under hans sista tid som president.

   Radera
  4. Som jag fattar det är militären ansvarig att inte lyda order om dessa är olagliga, exempelvis om Trumpeten är arg och vill skjuta kärnvapen på någon som han stör sig på. Visst han kan ge ordern, men den är olaglig om det inte finns en bra anledning, och då skall militären vägra.

   Radera
  5. Som någon militär sa. Om militären väcker Trump är det en sak, men om Trump väcker militären är det en helt annan sak.

   Radera
  6. Planen kan ha varit att störa övertagandeprocessen så att den inte skulle gå att genomföra och då skulle Trump kunna motivera att sitta kvar som president tills oroligheterna avtagit. Trump fick trots allt 74 miljoner röster vilket är det näst bästa valresultatet någonsin efter Biden och han har stort stöd inom militären och polisväsendet så inte helt omöjligt, dessutom blir konservativa väldigt rädda när det är kravaller och ropar då på lag och ordning i form av Trumps lösning.

   Radera
 4. Tack för ett bra gästinlägg och att den publicerades trots att den är kritisk till bloggens statskuppsförsöks-rubriker.

  SvaraRadera
 5. Den som påstår att det har gått lätt och fort att förändra USA har antingen inte särskilt bra koll på vad som har hänt i det landet de senaste 20 åren eller så är det en sedvanlig apologet till högerpopulisterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu upplever jag personligen inte något större tjat om US, å andra sidan har jag inte sociala medier så jag slipper därmed tjatet.
   Hur som blir det ju lite lätt patetiskt om man ska tjata ihjäl sig om US förfall utan att kontrollera hur det ser ut på hemmaplan i Sverige och Europa.

   Radera
  2. Sen är ju tjatet om elaka Kina ganska fascinerande (om deras spioneri) samtidigt som de som ropar på vargen gladeligen använder FANG-s tjänster som bygger på samma princip.

   Radera
  3. Vad anser du har hänt i US de sista 20 åren då?

   Radera
  4. @ Östergren. Det är väl situationen i Sverige och Europa som gör de senaste årens utveckling i USA så oroväckande.

   @ Fet och Fluffig. Väldigt, väldigt mycket. Det är lite det som är min poäng. Det är väl ingen förutom den svenska populisthögern som egentligen är förvånade över att den amerikanska högern gör vad de har sagt att de ska göra.

   Radera
  5. Martin.
   Gillar man ökade klyftor har ju US och Sverige varit fantastiskt de senaste 20 åren, så ja, det finns likheter.

   Radera
  6. Men Martin, klart det finns ett gång tokdårar?
   Första gången någon sa till mig vad populism var var i ngn av våra nyhetssändningar det var runt 30 år sen. De verkade vettiga di däringa populisterna men reportern menade att det var helt galet. Jaha.

   Radera
  7. @Östergren. Exempelvis, ja.

   @Fet och fluffig. Du tänker på Ny Demokrati antar jag?

   Radera
 6. En någorlunda samlad bedömning av skeendena de senaste åren, veckorna och dagarna frestar mig med tanken att det rent konkret, reellt, är mindre bra att världens enda stormakt "leds" av en kliniskt sett mentalt svårt störd, impulshämmad och enormt narcissistisk person som har fingret på kärnvapenknappen.

  Att han dessutom har fått hjälp att manipulera så stora skaror att ställa sig bakom honom in i det sista (vilket vi lyckligtvis inte har sett -- än) är ägnat att väcka bekymmer.

  Det kan nu inte råda något tvivel om att det fanns noggrant utarbetade, väl förberedda planer på ett väloljat Machtübernahme, understödda och iscensatta av "pålitliga" femtekolonnare och underlättade av att hederligt folk ogärna ger fan i givna order även om de är olagliga och ogiltiga. Likaså bekymmersamt.

  Sverige och Europa har förvisso många andra besvärligheter att tampas med på hemmaplan, men ta inte det till intäkt för att förringa hemskheten i detta skeende.

  Den som lever får se. Försök göra det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde /rant out

   Radera
  2. Varför tror du att jag är färdig? ;-)

   Radera
 7. Det klagas en del på svensk media. Tycker nog att svensk media är som en västanfläkt mot diverse konservativa never trumper kanaler typ the Bulwark.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 8. Röstar du blankt låter du din granne bestämma.

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet och som boende i USA kan jag hålla med.

  Det verkar dessutom som att hela situationen har fått mer uppmärksamhet i Sverige än USA, kan det kanske vara för att slippa diskutera den egna maktens inkompetens och julfirande, m.m?

  Att kalla det kuppförsök verkar oxå vara Svensk medias påhitt. En kille med vikinghjälm som tar selfies är inte riktigt ett bra kuppförsök.

  Det som är otroligt oroväckande är dock säkerheten, hur kan det vara möjligt att ta sig in i det som borde vara det mest säkra. Vad hade hänt om "riktiga terrorister" hade gjort detta? Men återigen kanske det då handlar om inkompetens som inte kan skyllas på Trump, och då blir diskussionen inte lika rolig längre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom blev insläppta

   Radera
  2. Nej, de bröt sig igenom polisspärrarna utan direkt motstånd (pga oväntat antal) och gick in.

   Radera
 10. Nu dog det faktiskt 5 personer efter under stormningen.
  Lyckad kuppförsök är när delstater bryter sig loss från Federationen. Californien har sedan länge velat bryta sig loss under parollerna Calexit och Yes California!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några californier som förespråkar utträde är inte detsamma som att delstaten vill utträda.

   Radera
 11. Finns det någon som gillar Nancy?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att hon har vunnit varje val till kongressen som hon har ställt upp i sedan 1988 så borde svaret på den frågan vara ja.

   Radera
  2. Alternativt lyckas skaffa tillräckligt med pengar till sina kampanjer varje gång.

   Radera
 12. Det finns en ansats till argumentation i inlägget som går från att 1 demokratisk väststat har förändrats hastigt och irrationellt till att alla andra typer av stater även kan genomgå samma förändring , och då Ryssland är en annan typ av stat kan de även...så därför måste vi vidta åtgärder. Håller inte som slutledning även om slutsatsen kan vara rimlig. Men det är svårt att se hur irrationalitet hos kuppmakare skulle vara huvudfaktor map Ryssland tex. Det är vad de sittande ser som rationellt som är avgörande, och då är väl grundtanken att identifiera trösklar för angrepp och höja dem (bla på Gotland), vilket gör att de bedömer angrepp som mindre rationella. Sannolikheten att Duman skulle stormas av arga bönder och varietéartister som sedan får ngt slags militärt befäl och trycker på knappar är aningen vag.

  SvaraRadera
 13. En spöklik Zilverzurfare har frågat efter belägg. Bonjour, till er tjänst!

  Flödet är ymnigt och mäktigt, men här är i alla fall _en_ startpunkt:
  twitter.com/SethAbramson/status/1349065250096762884

  200 twits av en produktiv advokat, professor och journalist som skrivit 3 böcker med temat Proof om hela svindleriet. Heltidsjobb att följa med! Fattar inte hur karln orkar. Kan aldrig ha tid att surfa ...

  SvaraRadera
 14. Varmt tack @Lessmog! Tar man del av den infon plus lite från Bellingcat blir det rätt tydligt att händelserna 6 januari inte bara var några knäppisar som flippade ur i ett demonstrationståg, utan ett på förhand planerat försök till statskupp, så som det begreppet definieras.

  Jag trodde tills jag tog del av materialet att det "bara" handlade om en mobb som improviserat löpte amok, men det hela är betydligt allvarligare än så. Låter man detta passera utan åtgärd riskeras USA:s demokratiska styrelseskick med oöverblickbara globala konsekvenser.

  Informationen du länkade till borde vara obligatorisk läsning för alla som är intresserade av utvecklingen i USA och dess möjliga följder.

  SvaraRadera
 15. Man rodnar från min sida!
  Så du blev vitlistad?
  Kul att ha gjort nån nytta den här veckan.

  SvaraRadera