Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2021-01-04

MÖP-måndag: Blir Dan Eliasson nästa generaldirektör för Försvarsmakten?

Det finns många som just nu ställer krav på MSB:s GD Dan Eliassons avgång eller avsked, så den socialdemokratiska spinnet mot Eliasson verkar fungera för att distrahera från statsminister Löfvens julshopping. Men var försiktiga med vad ni önskar er - Försvarsmakten söker just nu en ny generaldirektör, så kanske omplaceras Eliasson till försvaret istället.
Dan Eliasson, GD MSB
Drevet mot Dan Eliasson på MSB just nu är tacksamt för regeringen. Dels har MSB knappt något med pandemin att göra, utan MSB är mestadels en kunskapsmyndighet med samordnings och förstärkningsresurser åt den kommunala räddningstjänsten, eller för som fallet med den norska jordskredkatastrofen för räddningsinsatser utomlllands. Samordningsansvar för smittskydd har regioner och länsstyrelser, samt delvis kommunerna i den mån omsorgen berörs. Inte MSB.

Kort sagt är drevet mot Eliasson ett perfekt sätt att låta svansen vifta på hunden för att skattebetalarna inte ska dreva mot statsminister Löfvens (S) julshopping. Eliasson kommer därför inte heller sparkas i närtid. Åtminstone inte så länge drevet går och viftar på hunden tills Löfven är bortglömd.

Fast sedan kommer förstås den osårbare Eliasson bara få en ny GD-tjänst om han omplaceras.

Och Försvarsmakten söker just nu ny GD efter att Peter Sandwall blivit landshövding i Blekinge. Regeringen har ännu inte utsett en ny GD.
ÖB Micael Bydén

Försvarsmaktens högsta chef är förstås ÖB Micael Bydén, men hans närmaste medarbetare för att leda myndigheten är den civila chefen generaldirektören. Tjänsten upprättades 2005 av sista regeringen Göran Persson (S) för att se till att man under den strategiska blackouten avrustade korrekt och utan att likt övriga svenska myndigheter dra över budget.

Tjänsten som ekonomisk inkvisition på Försvarsmakten har lett till att FM antagligen är den enda myndighet som inte slösar med pengar eller drar över budget. Inom ram, gilla läget och får man en bajsmacka så äter man den är således normen för rikets försvar. Andra myndigheter kan dra över bäst de vill när något oönskat händer, men inte Försvarsmakten.

Så tjänsten som GD för Försvarsmakten är just nu ledig. Bli inte förvånade om Eliasson alltså omplaceras till det militära försvaret framöver, vilket väl skulle toppa den guldkantade karriären på Säpo, Försäkringskassan, Migrationsverket, Polismyndigheten och nu MSB.

I övrigt säger ju sig Eliasson jobbat från Kanarieöarna.

Det väcker en viktig fråga: Med vilken informationssäkerhet har Eliasson arbetat med en av Sveriges totalförsvarsmyndigheter på distans? Har adekvat mjuk- och hårdvara för säker kommunikation medförts och använts korrekt från turistparadiset eller har detta lett till eventuella säkerhetsläckor eller säkerhetsrisker?

För övrigt går ÖB Micael Bydéns förordnande ut till hösten. Så det är dags att dra igång spekulationer om han får förlängt alternativt vem nästa ÖB blir? Om någon har en lista över rikets generalspersoner - vilket inte längre finns publicerat hos Försvarsmakten - så vore det bra för att lista kandidaterna. Alla står inte i sina befattningar på Försvarsmaktens hemsida, t ex har vi en populär kandidat i Bryssel.

Så länge tackar socialdemokratin för drevet mot Eliasson. Vad gör man inte för att få bort fokus från (s)tatsministern? Kan det till och med vara så att S var de som läckte om Eliassons resa, väl medvetna om hur avskydd han är av drevare.

35 kommentarer:

 1. Sluta yla över Löfven. Det är ingen skandal. Visst omsmart att gå att handla men låt säga att han varit ute 10-15 ggr ett normalt år och nu 2-3 ggr. Tycker ändå jag är att ta ansvar. Tycker du målar upp det hela som världens största skandal vilket det verkligen inte är. Tror inte det här kommer påverka Löfven nämnvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.mjo att i den rollen han har att då gå ut och leta reservdelar till rakapparaten är skandal.
   Riskexponering och tidslöseri. Men en statsminister kanske har mycket luft i sitt schema under en pandemin, och han kanske är lätt att ersätta vid sjukdom/frånvaro?

   Radera
  2. Det är en skandal och det rätta vore att avgå. Men du har förmodligen rätt i att det inte kommer påverka Löfven o co nämnvärt.

   Radera
  3. Nej som sagt inte en skandal. Olämplig sure. Skandal, eh nej.

   Radera
  4. Det går aldrig att komma ifrån att det är synnerligen dåligt ledarskap att kräva uppfyllnad av andra och sedan själv springa på stan och gör det man sagt till andra är oacceptabelt. Statsminsitern kan inte kräva eliassons avgång-då måste han/och några ministrar göra samma sak-vilket inte kommer ske, de pålagor som gäller för befolkningen gäller inte för Politbyrån-det står väl ganska klart.

   Iofs så kan det vara så att de är vaccinerade och därigenom spelar det ingen roll i sak, men om de har vaccinerats före alla andra utan att vänta på sin tur så skulle det inte vara jämlikt...

   Jag kan leva med att nyckelpositioner blir vaccinerade först, men det kan inte S medge, för jag vet att alla människor har inte samma värde.

   Om Elkiasson skulle avgå så kommer han sparkas snett åt sidan i vanlig god ordning, systemet tjänar honom-inte tvärtom, inte omöjligt att han dyker upp i FM.

   Radera
  5. Förtroendet för strategin (och i förlängningen politiker och samhället i stort) urholkas. Allt fler kommer strunta i rekommendationerna. Fler kommer att dö. Notan för Covid kommer att stiga med belopp motsvarande flera rakapparats-fabriker.
   Ribban för vad som ska räknas som skandal höjd iofs undan för undan, men vår smidiga Löfven floppar spänstigt över med bravur.

   Radera
  6. Med den lönen vore det enklare/bättre att köpa en ny rakapparat. Fast med MP i regeringen kanske det är bättre att signalera "återbruk"

   Radera
  7. Oavsett om han behövde reservdelar till sin rakapparat eller går och köper en ny så borde han ha förstått att han skulle väcka uppmärksamhet. Han förflyttar sig dessutom inte ensam för livvakterna följer med, dvs när han går är det tre till fem herrar som går ut. Så han riskerar 3 till 5 gånger högre smittspridning än en ensam medborgare, som han samma dag avrått från att gå ut. Visst är detta en skandal. Hade han inte varit så kompetensutmanad så hade han skickat ut en av livvakterna eller någon annan att fixa fram reservdelen. Men frågan är vilken skandal som är värst: En statsminister som inte följer sina egna råd, en statsminister, som inte kan förutse folks reaktioner eller en statsminister, som inte kan hitta en enkel kreativ lösning?

   Radera
 2. Eliasson kanske läste fel när han sökte till MSB, Myndigheten för Sol och Bad.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Är det verkligen jättebra att lista Sveriges generalspersoner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utses av regeringen, så det är offentligt.

   Radera
 5. Energimyndigheten vore väl en bra tuva att hoppa till?

  SvaraRadera
 6. Eliasson bör väl också snart vara pensionsmogen så han kanske helt enkelt skulle trivas rätt bra med frun på Kanarieöarna. Det krävs väl bara 30 års tjänstgöring för full pension i hans ställning?

  Ett bra val av syndabock och stackars Försvaret isådanafall som missar en person med gott omdöme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är nog nära pensionsåldern. Det är nog inte fel att göra en liten blunder, bli avsatt och stå till förfogande på något departement med full lön och utan arbetsuppgifter. Han om någon vet hur en slipsten ska dras.

   Radera
 7. Då jag jobbar på en myndighet som i vår ska få en ny GD utsedd är i dagsläget livrädd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig, men i ärlighetens namn hur bra är övriga GDs? Föregångaren på MSB tex ?

   Radera
 8. Eliasson kan bara inte få sabba FM också. Det vore spiken i kistan. I övrigt hoppas jag att Bydén fortsätter.

  SvaraRadera
 9. Jag har funderat på varför Dan Eliasson är så populär och den bästa teori jag har kommit på är att han har kunskapen om hur man destabiliserar och omorganiserar en myndighet på ett sådant sätt att många högbetalda tjänster blir lediga. Han har kunskapen om hur man bereder plats och ordnar försörjning för fler människor med rätt kontaktnät och grupptillhörighet.

  Ett verifierande eller förkastande av den teorin kräver att man analyserar hur personalen har förändrats och om andelen med rätt bakgrund har ökat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Populär? Snarare så har han, efter sin tid på SÄPO, hållhakar på dom flesta i ledande ställning. Han blir därmed omöjlig att avskeda.

   Radera
  2. Så han skulle som chef ha snokat igenom massor med hemliga mappar och informationssamlingar för att hitta så många ledande personer med dokumenterad skit att han kan få ihop tillräckligt många för att kunna utpressa sig till fina jobb? Och för att kunna utpressa behöver han även kopiera materialet och på något sätt då sitta på en bevissamling för sitt brott.

   Det är en lite romantisk idé som borde ha funkat för ganska många som sett chefen vänstra på firmafesten och sedan diskret hintat det vid någon förhandling men jag tror inte på den som förklaring till fenomenet Dan Eliasson. Jag tror mera på att han är genuint duktig på att leverera något som är efterfrågat, frågan är då vad detta är.

   Men om du har rätt och verkligheten är mera operettlik är nästan fråga varför ingen har likviderat honom. Antingen någon som vill hindra att skiten kommer ut eller någon som vill utlösa ett dödmansgrepp så skit på någon annan kommer ut.

   Radera
  3. Han har bra kontakter, lång erfarenhet och levererar det som regeringarna ber honom om utan knot.
   Är nog inte svårare än så varför han får bra positioner hela tiden.
   För att han ska ha skit på folk krävs inte bara att han har det utan att politikerna är mer spännande än vad de faktiskt är.
   Rent krasst, de är i huvudsak tjänstemän de sitter i möten och diskuterar innan de går hem till sina familjer. Att alla regeringarna sitter och håller på med olagligheter är bara trams.

   Radera
 10. Behövs det ingen konsul på Antarktis ?

  SvaraRadera
 11. Gissar att marinchefen varit på sin post för kort tid för att vara aktuell som ny öb så gissningsvis C armén alternativt kanske chefen för högkvarteret (en vice amiral just nu tydligen) eller insatschefen (general löjtnant)
  Chefen MUST skulle nog vara populär i media.

  Inte helt omöjligt att Eliasson blir GD försvarsmakten. Men varar ju inte så länge så kan inte göra allt för mycket skada nu när det blir mer pengar så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eliasson kan nog "effektivisera". Han kan minska antalet soldater för att lägga ner alla regementen och låta en central, värdegrundstränad, insatsstyrka av skrivbordsgeneraler och dialogsoldater utgå från Högkvarteret på Lidingövägen. Självklart bär dessa armband som säger "Skjut inte". Ett avhopparprogram för Spetznaz införs. När dessa landar med fallskärm ska de mötas av ett logistikförband som serverar varm mat och har banderoller "Spetznaz Welcome".

   Radera
  2. Den här var faktiskt rätt fyndig!

   Radera
 12. Två väldigt relevanta frågor:
  1. Varför kan man inte bara avskaffa GD för FM?
  2. Varför skulle inte FM kunna gå över budget likt vilken annan myndighet som helst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Hahahahahahaha sluta skämta så där. En födkrok mindre. Fatta hur många denne har runt omkring sig som då blir av med jobbet och hur många som står i kö för att få dessa tjänster.

   2. Kanske för att de är vana att lyda order.

   Radera
  2. 1) Ja, var syftet som nämns i blogginlägget att skapa tjänsten 2005 för att avrusta och FM har klarat sig gott utan GD före 2005 så känns det inte som om det skulle vara en katastrof om tjänsten avvecklades. Hade själv missat att tjänsten ens fanns.

   Försvaret har ju i princip avrustat färdigt vad det ser ut och nu bygger man upp vissa delar där det gick lite för långt, så hans GD lön går nog att fylla hål med.

   2) Vet ej, tycker alla ska försöka hålla sig till budget.

   Radera
 13. Cornucopia behöver plugga lite geografi om landskap och län... ;)

  SvaraRadera
 14. Vad avser ny ÖB så ligger det väl i röret (”den feministiska regeringen”) med en kvinna. Ett hett namn kanske är stf arméchefen Laura Swaan Wrede..

  SvaraRadera
 15. Om vi skall ta efter vännerna västerut vad gäller roliga alias för högre försvarschefer blir väl då Dan introducerad av Statsministern som "Demolition Man", givet hans insatser t.ex. inom Polisen.

  SvaraRadera
 16. Kanarieöarna är en del av vår stora Europeiska Union. Tekniskt sett var han bara utanför staten Sverige men fortfarande inom den superstatsbildning som Sverige ingår i. Inte värre än att sitta på Hawaii och jobba för för kontoret i Chicago bara han säkrar att hans kommunikation är adekvat anpassad till för tillgänglig säkerhetslösning, vilket han måste göra i Flen också.

  Att han däremot gör en potentiell smittspridarresa är ju dumt. Socialdemokratin ihop med MP älskar ju meningslös signalpolitik som de gärna kör ner i halsen på populationen. Det är uppenbart att de själva ser det hela som trams. Löven ute och shoppar, Maggan i fjällen och den ständige S-märkta GDn för MSB i Unionens utkant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har pratat med flera som tycker att det inte spelar någon roll om ett fåtal högt uppsatta är ute och reser. Dom kanske behöver det för att kunna hämta energi och fortsätta göra ett bra jobb. Huvudsaken är att inte vi andra gör det. Sen ska vi vara tacksamma för att vår regering tillåter frihet under eget ansvar. Vi hade ju kunnat vara en totalitär stat (som alla andra).

   Radera
 17. Hela problemsituationen kan lösas mycket enkelt:

  Inför KRAV på heltäckande burqa för alla statsråd och statssekreterare när de förflyttar sig i tjänsten. En variant av "skyddade personuppgifter", typ.

  Alla förtroendevalda på alla nivåer - kommun - region - stat - borde få samma privilegium om de använder burqa.

  Hur svårt kan det vara?!

  SvaraRadera