Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-01-30 10:53

Miljöpartiet och Liberalerna ut ur riksdagen i SR Ekots Sifoundersökning

Enligt Kantar Sifos nya opinionsundersökning åt Sveriges Radio Ekot åker Miljöpartet ur riksdagen om det vore val idag. I övrigt inga särskilda nyheter i opinionsundersökningen. Även de så kallade Liberalerna åker förstås ut, men det är mer fakta och inte en nyhet.
96% röstade inte på Miljöpartiet

Ännu en opinionsundersökning visar alltså på att Miljöpartiet åker ur riksdagen, till glädje för de 96% (avrundat) som inte röstade på Miljöpartiet i senaste valet, men ändå återigen har fått dras med dem styrandes och ställandes i regeringsställning.

Miljöpartiet ska eventuellt byta kvinnlig partiledare i morgon i ett val av ny kvinnlig partiledare. Kandidaterna är partisekreteraren Märta Stenevi (44), riksdagsledamoten och gruppledaren Annika Hirvonen (31), riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (30) och ledamoten i Umeås kommunfullmäktige Elin Söderberg (36).

Två av kandidaterna saknar alltså plats i riksdagen, och kan därmed inte delta i riksdagsdebatter som ledamot, men förlänas sannolikt med en ministerpost i regeringen istället, så det löser sig ändå.

Valberedningens förslag är Märta Stenevi, men Miljöpartiet är kända för att som extremt litet parti kunna kuppas av spännande kompiskonstellationer lokalt, som därmed kan skicka ombud till partikongresser eller sådana här fyllnadsval av partiledare, så vad som helst kan hända.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Intressant att i sosseriet så är absolut ingen intreserad av partiledarposten (officiellt) innan det så att säga "är klart", medan i stödhjulet Mp är Gud och hans moster möjliga kandidater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jante, en grundsten i socialdemokratin

   Radera
  2. Turboprop: Riktigt observerat ... under de mindre pejorativa beteckningarna Solidaritet och Jämlikhet några av de grundläggande förutsättningarna att skapa det Sverige vi känner.

   Radera
  3. Fast Löfven har väl deklarerat att han är intresserad av att sitta kvar även efter kommande val, dvs. om partiet vill ha honom, sa han (vilket de vill).

   Radera
 2. Jag är imponerad av att S håller nivån. Om man antar att mätningen är representativ undrar jag varför fler inte rör sig vänsterut till V eller folkhemsnostalgiskt till SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att SD tydligt har positionerat sig som ett national-konservativt parti som välkomnar vinster i välfärden och vill driva en borgerlig politik i alla övriga frågor har väl stoppat en del av blödningen ditåt. Att Åkesson har gått ut och öppet deklarerat att moderater och kristdemokrater gör väl gamla sossar än mer skeptiska.

   Radera
 3. Båda blocken får 46% enligt Svensk väljaropinion, om jag räknar rätt och räknar bort Mp och L.

  En regering med S och C som vilar på stöd av V är ganska trolig.

  SvaraRadera
 4. MP ska man inte räkna bort, de plockar in Greta och så hamnar de på runt 8 % på valdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varning Sjunkbomben här får inte skrivas om barn. Eller har G fyllt 18 och blivit lovlig att nämna vid namn?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Greta är numer lovligt namn...

   Radera
 5. Glöm inte att sosseriet även gått från 90.000 betalande medlemmar till 75.000

  Vilket de förklarar med "covid och att vi inte kunnat prata med folk har gjort att de glömt oss"
  Rörelsen kör verkligen Baghdad Bob nu...

  SvaraRadera
 6. Den som blir nytt språkrör blir ju per automatik ny vice statsminister, så inte behövs det en plats i riksdagen inte.

  SvaraRadera
 7. Det kommer bli sjukt jämnt mellan båda blocken i nästa val. Frågan är vem som blir bäst på att locka röster från partier som faller under 4%

  SvaraRadera