Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-01-31 15:19

Lite nostalgi från förra IT-bubblan 1999-2000

Dags för lite Generation X-nostalgi igen, vi som är för unga för att kallas boombers. När IT-bubblan var som värst slutade man ha avtackningar för folk som sade upp sig hos min arbetsgivare, eftersom det blev för många som slutade varje vecka och det blev minst sagt demoraliserande. Jag var en av de sista som fick någon avtackning.
Galileotermometern var min avtackningspresent

Jag började på Linné Data 1996, direkt efter masterutbildningen i datalogi på Göteborgs Universitet. Vi bytte väl namn till Linné Göteborg, Linné Group och blev sommaren 1999 uppköpta (eller köpte snarare upp) Cell och bytte namn till det trendigare Cell Network och lät den ledningen ta över. Resultatet blev en extrem börsrusning och vi som hade konvertibler från typ 1997 tjänade väl ihop var sin bil eller något.

Den nya koncernledningen hade som alla andra på den tiden affärsidén att driva upp aktiekursen, vilket ledde till att folk började säga upp sig. Trots allt skrek alla konsultbolag efter konsulter - varje anställd konsult höjde börsvärdet med 4 - 10 MSEK för ett IT-bolag, så det var bara att anställa.

Jag sade upp mig på hösten 1999 och gick från typ 28 000:- SEK i månadslön till typ 33 000:- på CyberCom. Därtill fanns ett fint bonusprogram som innebar att jag i praktiken fick 50 000:- SEK i månaden om jag bara såg till att debitera kund för hela min arbetstid, typ. Så nästan en dubbling av lönen.

Rätt många sade upp sig, så till slut upphörde avtackningarna. Det blev väl rent demoraliserande att träffas dagligen i fikarummet och säga hejdå till dagens fd kollega. Jag var en av de sista som fick den då så trendiga Galileotermometern som avtackning, vilken jag fortfarande har kvar som husets enda analoga termometer enligt ovan.

Jag fick dock inte följa med på kickoffen till Kreta, dit man chartrat typ två 747 för att få plats med alla konsulter, eftersom jag hade sagt upp mig. Dagen efter kick-offen sade typ hälften av Göteborgskontoret upp sig. Så mycket för teambuilding på den kick-offen. Det ska inte falla på den lokala ledningen, utan på koncernledningen som väl inte var så uppskattade. Själva Linnékulturen har väl levt vidare i åtminstone ett separat bolag med avhoppare, och det finns fortfarande tjugo år senare återkommande after work för gamla Linné-alumni i Göteborg. För övrigt är min gamla Linné-kollega interaktionsdesignern Ingrid Elfberg från koncernens multimediabolag Interactive Design en av mina författarkollegor numera.

Spännande tider där för 20 år sedan. Vete tusan om det rent av dök upp IT-bolag som betalade några hundratusen om man bytte. Trots allt ökade ju börsvärdet med flera miljoner per anställd, så det var ju en bra affär att köpa anställda istället för andra konsultbolag.

Själv gick jag efter årsskiftet 2000 vidare till CyberCom, övervintrade kraschen som konsult åt ett stort läkemedelsbolags pre-kliniska forskning med en intern beräkningsportal för molekylanalys på ett superdatorkluster. Kul grejer. Sedermera tog uppdraget slut då bolaget anställde någon då projektet faktiskt var lyckat och jag sprang runt tillsammans med Handelsbanken och försökte sälja in BankID till kommuerna i Västsverige. De var dock inte intresserade 2003 och 2004 fick jag vara arbetslös efter att tackat nej till ett uppdrag heltid i Stockholm. Sedan jobbade jag 2005 - 2006 på Sigma i Göteborg och hamnade slutligen på konsult på Volvo, varefter jag inte jobbat som anställd av någon annan än mig själv.

Numera är väl bonusprogram någorlunda normen och en IT-konsult kan väl oavsett ha en lön uppåt 50 000:- SEK utan bonus, men det där var alltså runt millenieskiftet.

32 kommentarer:

 1. Jag var klar med min Master i Datavetenskap i Augusti 2001. Tajming har aldrig varit min grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misär, hur övervintrade du? Vad jobbar du med idag?

   Har en vän som blev klar precis när finanskrisen smällde, han körde lite taxi och lite annat ett tag. Fick ingenjörstjänst på Ericsson året efter dock.

   Radera
  2. Innan ni gottar er alltför mycket åt att till och med det som var värre var bättre förr kan ni väl skänka en tanke åt alla de som gick ut pilotutbildningar runt om i världen på våren 2020.

   Radera
  3. Pilotutbildningar man dessutom betalar ur egen ficka (eller med lån).

   Radera
  4. Jag var IT-vaktmästare och lärarvikarie på en högstadieskola under ett år. Var ganska roligt men ett år räckte.

   Radera
  5. En bekant har berättat om hur denne suttit på arbetsintervjuer hos MTR för tjänster som tunnelbaneförare. Flertalet seniora före detta trafikflygpiloter har då konkurrerat om samma platser. Det var nästan lite sorligt berättade han.

   För deras skull hoppas jag att det återgår till något sorts normalläge. Dock tror jag att tiden för billigt och frekvent nöjesflygande är över...

   Radera
 2. Cell Networks. Visst var Jessica Staël von Holstein där? Hjälpte dem med att identifiera förvärvskandidater i utlandet. Härliga tider. Tills det inte var det:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning. Cell var Christer Sturmarks bebis, sedan togs det över av någon annan i slips och kostym. von Holstein var väl Icon Medialab?

   Radera
  2. Johan Staël von Holstein körde Icon. Skrev väl också boken ”Inget kan stoppa oss nu” ett knappt år innan utförsåkningen skiftade från alpint till finansiellt tema. Ödmjuk kille.

   Radera
  3. https://youtu.be/5ACyETK6KrA

   Radera
  4. Cell Ventures som var kopplat till Cell Networks blev ju en viktig pusselbit för framtida superföretag. Martin Lorentzon träffade Felix Hagnö där vilket resulterade i TradeDoubler vilket resulterade i Spotify vilket kommer resultera i xxx nya fina bolag..

   Radera
  5. En Johan Staël von Holstein som nu kör pyramidspel istället. Har han haft nått bolag som tjänat pengar mer än enstaka kvartal?

   Radera
  6. Jag hoppade in ifrån Rikspolisstyrelsen till Cell Network 2000, efter sammanslagningen med Mandator. Det var Niklas Flyborg som höll i rodret då.

   Radera
 3. Noterade i början av bubblan att väldigt många nya projekt startades på företaget, och alla skulle generera miljardvinster inom bara något år. De projekt jag kom i kontakt med hade väldigt lite substans och verkade mest vara byggda på önsketänkande som någon hade fantiserat ihop över en öl i bastun. Jag insåg att det var något som var fel, men var liksom de flesta andra själv i bubblan, och kunde inte agera korrekt. Mina konvertibler som då låg ca 600k plus blev värdelösa på bara några månader. Blev dock inte arbetslös då eller senare heller.

  Föredrar en viss stabilitet och har därför stannat kvar hos samma större arbetsgivare i 40 år, således är pension nu en möjlighet. En fördel med en stor arbetsgivare är att man lätta kan prova på olika smaker av utvecklingsjobb, och det är hyfsat enkelt att påverka sin omgivning så att den blir bra, åtminstone tillfälligt innan amöban ändrar form igen.

  SvaraRadera
 4. En IT-konsult med lite fler års erfarenhet tjänar långt över 50 idag. Snarare 70

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som anställd? IT-konsult är ju rätt brett, men ingen av våra tjänar så mycket.

   Radera
  2. Vilken stad och område inom IT menar du nu?

   Lönemässigt med min erfarenhet (civilingenjör med 7 års arbetslivserfarenhet) så kan jag få ett jobb som IT-konsult mot bank på 65k i Stockholm. i Umeå där jag bor ligger många runt 42-45k med 7+ års erfarenhet. Då är det Systemutveckling vi pratar.

   Radera
  3. Väldigt blandat beroende på vilken bransch man riktar sig mot. Generellt skulle jag säga att de högavlönade konsulterna inte har så överdrivet mycket om man räknar grundlön och prestationslön separat. Det verkar vara bra betalt mot tråkiga sektorer (bank). Medans spelbolag, spotify är rätt snåla då de vet att de erbjuder annat än lön.

   Radera
  4. Kanske i Stockholm, men inte i Göteborg. Det finns en sorts magisk gräns runt 50-60 tkr som är svår att passera. Timpris på konsulter har en dålig spridning erfarenhetsmässigt, en konsult med 15 års erfarenhet kostar kanske bara 30% mer än en konsult med 3 års erfarenhet, vilket ger ett tak lönemässigt som senior konsult. Konsultbolaget har mycket bättre lönsamhet på konsulter med mindre erfarenhet. Som konsult i egen firma kan man dock dra in intäkter motsvarande kanske 80 tkr med 5-10 års erfarenhet, men då tar man ju all risk själv.

   Radera
 5. Mycket intressant historia.

  SvaraRadera
 6. Riskkapital finns fortfarande för den som kan sälja in sig själv. Affärsplan på 20 sidor som innehåller AI och Voice as UI garantera 50 miljoner. Efter 2 år visas en halvtaskig demonstrator för ett tradionellt bolag som vill verka modernt och bredda sin portfölj och bolaget säljs för 100 millar. Sedan dör bolaget långsamt efter 2-3 år med röda siffror och ingen försäljning.
  Bara att repetera receptet hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollar man på Breakit.se så är det tyvärr uppenbart att du har rätt.

   Folk som inte skulle klara av att ta med 20 kr och handla glass i kiosken verkar få in hur mycket pengar som helst.

   Radera
  2. Ha! 20 spänn räcker väl inte till en glass, det var minst två år sen.
   /Gubbe med keps /Allt var bättre förr

   Radera
  3. Den enda riktiga inflationsindikatorn är priset på en piggelin. GB aka Illuminati styr världsekonomin med en isglass

   Radera
  4. Skulle någon kunna ta fram ett Piggelinindex -- eller kanske en sammanvägd portfölj av GB:s populäraste produkter -- och normera Valueguards index mot det?

   Jag tror att resultatet skulle förvåna!

   Radera
  5. Det finns väll redan bigmac index ?

   Radera
 7. Kan man tolka din historia som att vi inte har en teknikbubbla då? Jag har inte upplevt att det pågått någon huggsexa om utvecklare eller IT-konsulter på marknaden de senaste åren. Det finns massor av jobb, men lönerna rör inte på sig, och företag är rätt försiktiga med vilka dom anställer.

  SvaraRadera
 8. Har varit IT-konsult i 13 år, har aldrig hört talas om några bonusprogram. Enda gången jag fick bonus var när jag veckopendlade 30 mil och hotade säga upp mig, då fick jag 3000 kr extra. jag antar att det är andra löner i Sthlm, här nere i Södra Sverige, såg det annorlunda ut. Vi har dock haft ett optionsprogram, men avkastningen därifrån har varit sparsam.

  2007- ingångslön större IT-konsultbolag 26000 kr
  nu 2020 på samma bolag 44000 kr efter totalt 20 år i branschen som seniorprogrammerare/arkitekt

  Några 50" lär jag aldrig komma upp i, möjligtvis strax innan jag går i pension. Det hjälper inte heller att säga upp sig och börja någon annanstans, lönerna är ungefär lika för alla bolag.

  Som någon annan skrev här har priserna ut mot kund legat stilla de senaste 10 åren, till skillnad från t.ex. snickare, rörmokare och andra hantverkare. Företagen kan inte höja lönerna hur mycket som helst, till slut slår man i taket. Kunderna behöve rofta en programmerare, sen om det är en med 2 eller 20 års erfarenhet bryr man sig inte om, men priset man är villig att betala är max det vad en junior resurs kostar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "2007- ingångslön större IT-konsultbolag 26000 kr
   nu 2020 på samma bolag 44000 kr efter totalt 20 år i branschen som seniorprogrammerare/arkitekt

   Några 50" lär jag aldrig komma upp i, möjligtvis strax innan jag går i pension. Det hjälper inte heller att säga upp sig och börja någon annanstans, lönerna är ungefär lika för alla bolag."

   Jo - du skulle med största sannolikhet kunna höja din lön över 50.000 om du byter.

   Att du gått från 26.000 till 44.000 på samma företag tyder på att du har en någorlunda eftertraktad kompetens.

   Radera
 9. Som köpare av en del IT-konsulter (rätt mycket faktiskt) så hoppas jag innerligen att siffran 70 tusen i månaden som lön för IT konsult inte är normen. Med den prisboken jag sitter och tittar i så skulle de bolagen vi har avtal med gå back och då köper vi inte juniorerna, tvärtom. Jag dristar mig till att från min egen anekdotiska vy säga att det idag är rätt så lätt att hitta den konsulten du vill ha till ett relativt lågt pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju andra modeller än att köpa konsulter som bemanning på timme. Ett konsultbolag som säljer in ett större projekt (ofta till en myndighet/kommun) kan ju ha ett gäng juniora konsulter och några seniora, där de seniora har en lön som kanske är högre än snitt-timpriset för alla konsulter i projektet men där man ändå totalt sett har positiv marginal.

   Radera
 10. Nostalgi. Ser fram emot April 2000 a la 2021 el 2022 versionen.

  SvaraRadera