Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-01-15 13:20

Kreml drar sig ur Open Skies-samarbetet

Den ryska diktaturens statskontrollerade nyhetsbyrån TASS meddelar att Kreml och Ryska Federationen drar sig ur det militära samarbetsavtalet Open Skies, som gett medlemsländerna rätten att genomföra spaningsflygningar över varandras länder. Avtalet har varit betydelsefullt särskilt för små länder utan egna spionsatelliter och agerat förtroende- och säkerhetsskapande. Därmed försvåras möjligheten att upptäcka krigsförberedelser och etablerandet av nya militära anläggningar, vilket drabbar fredssträvande demokratier negativt.
Ryska utrikesdepartementet i Moskva

OpenSkies-avtalet lär nu falla, då det knappast finns något behov för Västs demokratier och Natomedlemmar att flyga över varandras länder för att röna ut vad som pågår. Sverige har haft nytta av avtalet, då det gett oss möjligheten att genomföra spaningsflygningar över t ex Kolahalvön, området runt S:t Petersburg eller Königsbergexklaven närmast oss i Östersjön.

Trump-regimen har kritiserat Ryssland och Kreml för att bryta mot olika delar av avtalet och nu drar istället sig Kreml helt ur samarbetet.

Kvar blir möjligheten till flygspaning på hög höjd från utanför ett lands territorium, signalspaning och förstås spionsatelliter, vilket Sverige själva saknar. Det finns dock kommersiella tjänster Sverige kan köpa färskt bildmaterial från av en kvalitet som överstiger lite äldre spionsatelliter. Dessa tjänster är generellt begränsade av USA och tillåts därför inte nå den upplösning som en ny spionsatellit klarar av, men kan likväl fylla många funktioner, om än inte alla. Dock kan köp av sådant bildmaterial avslöja vad vi är intresserade av.

Det finns också kvar möjligheten till personbaserad inhämtning på plats, sk spioneri, men det kan vara förknippat med dålig stämning för inblandade arbetare och tjänstemän, till skillnad mot Open Skies.

I sammanhanget bör man fundera på vad Ryssland och Kreml anser sig ha att dölja och således planerar. Det finns bara ett land i Europa som anfaller grannar, ockuperar och annekterar deras territorium, samt bedriver ett varaktigt ställningskrig i ett grannland sedan 2014, och det är Ryssland.

Ryssland själva har genomfört flera Open Skies-flygningar över Sverige de senaste åren, och via dem också avslöjat sin kännedom om en del annars hemliga anläggningar, då olika avstickare runt om i de annars tomma svenska skogarna knappast sker av en slump. Inhämtningen via Open Skies har så att säga slagit åt bägge håll, då det röjer vad man är intresserad av och vad man känner till.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Diktaturen i Moskva flyger inte längre över diktaturen i Stockholm.
  Varför?
  Jo,för att diktaturen i Moskva skrattar ihjäl sig när dom flyger över diktaturen i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, diktaturerna i Stockholm och Moskva är verkligen jämförbara. Skiljer bara 131 placeringar (plats nr 3 och 134 av 167 och 9,38p mot 3,11p av maximalt 10p) på demokratiindexet https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

   Radera
  2. MEN ÅSIKTSKORRIDOREN DÅ? Visserligen fick Mattias Karlsson sitta och mysa en timme i public service i veckan, men Sverige är fortfarande helt jämförbart med en gangsterregim som giftmördar sina meningsmotståndare, right?

   Radera
  3. Du skulle inte ha lyssnat så mycket på vännerna i BSS när du var liten.

   Radera
  4. Du får inte glömma att staten ger skattepengdiande presstöd till Fria Tider, Samhällsnytt och de flera andra högerextrema sajter. CenSuR!

   Radera
  5. Tycker vi skålar på en slurk Novichok, det är ju ändå fredag.

   Radera
  6. Det klassiska som händer nu är att varenda (skurk)stat vill testa USA som har en ny president på väg in i Vita huset.

   Radera
 2. Det ryktas att Pelosi och amerikansk media nästan lyckades starta kärnvapenkrig med ryssarna i veckan. Pelosis försök att ta kontroll över kärnvapenbollen genom att bakvägen kontakta pentagon, samtidigt som amerikansk media rapporterat att Trump låst in sig och var upprörd över sakernas tillstånd var tydligen tillräckligt för att Putin och de övriga toppskiktet i ryssland begav sig till sin bunker och gjorde sig redo att avfyra ...

  Rykten åsido... Demokraterna har ju demoniserat ryssland i 4 år nu, iom att Trump lämnar ser de väl varthän det barkar... Biden-administrationen kommer helt säkert försöka ena landet framöver genom det klassiska sättet, en gemensam extern fiende, neocons och andra krigsivrare har velat platta till ryssland länge nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De lär inte köra att Ryssland hjälpte Biden till makten. Däremot för att hålla uppmärksamheten borta från Kina kan hända. EU tecknar handelsavtal med Kina, så det ser inte ut att vara något problem med koncentrationsläger, anfalla sina grannar osv. i vissa fall.

   Radera
  2. Är det inte att betrakta som kuppförsök att försöka ta kontroll över bollen från sittande president? Eller är det helt ok?

   Radera
  3. "Det ryktas att" tja, du har ju i alla fall en referens...

   För egen del vet jag inte vad som var egen oro och vad som var politisk taktik i att markera en förväntan om att militären inte lyder idiotiska befallningar. Jag ser inte varför det skulle innebära en önskan att skaffa sig förmåga att avfyra kärnvapen.

   Radera
  4. Så länge Ryssland har omfattande landstigningstonnage och marininfanteri i Kaliningrad exklaven samt luftlandsättningsförband i Pskov så är Ryssland ett direkt kvalificerat hot mot Sverige.

   Inga dumomskrivningar om att det inte är riktat mot oss är nonsens. Aggressiv anfallskapacitet som man år efter år lägger omfattande budgetar på och tränar.

   Det är i stora drag bara Sveriges kust i ett överraskande läge som kan vara målet. Att skicka en D-dags formation mot typ Sjaelland eller Åland innebär en lång överfart som skulle kunna ge relativt lång ledtid för att kunna hindras rejält.

   Att använda landstigningstonnage för att typ göra en halböj mot Polen eller Lettland är bara korkat då det innebär långt mer risk, långsamt och onödigt då det är enklare med markstridskrafter.

   Så att Ryssland håller denna kapacitet och tränar marininfanteri i landstigning istället för att lägga all tid på att träna i terräng är ett direkt kvitto på att Ryssland är ett direkt aggressivt hot mot oss. Den dagen de börjar montera ner denna i försvarssammanhang helt onödiga kapacitet så kan man börja tala om att Ryssland inte är ett konkret hot.

   Ryssland hotar aktivt Sverige och har särskild kapacitet för angrepp och ändå fattar flera i Sverige inte ändå eller går man andras ärenden?

   Radera
  5. "Bollen" behövs inte i Vita huset utan bara på resande fot dessutom måste försvarsministern bekräfta ordern samt presidentens identitet måste bekräftas. Så det stämmer inte att någon kan få kontroll över kärnvapen enbart genom att komma över koderna, förmodligen är detta ett rykte som sprids av de som ville se en statskupp.

   Radera
  6. Jag researchade bollen ordentligt inför Höstsol. Den är bara en kryptografisk verifikation av presidentens identitet som ordergivare, samt innehåller en del olika färdiga anfallsplaner att välja mellan. Försvarsledningen såväl som det strategiska kommandot kan ordervägra, eller för den delen inleda kärnvapenangrepp på eget initiativ om de vill. Det finns ingen Wargames-automatik, utan det är en manuell process.

   Radera
  7. Se bollen som en föregångare till Mobilt Bank-ID.

   Radera
  8. vad gäller kärnvapen så är Ryssarna helt underlägsna. Det hjälper inte att ha lika många när det vet att många flera av USAs kommer att träffa sitt mål, och bara några få av deras. Så Ryssarna vet att de inte vill utmana USA.

   Om det eventuellt skulle slippa iväg en missil mot Ryssland som detonerade skulle inte Ryssland våga dra iväg allt vad de har. Det mest sannolika skulle vara att Ryssarna tar på sig offerkoftan och tar sitt ärende till FN eller liknande och kräva ersättning via lagliga företrädare, för det är sånt som USA förstår. Och de skulle betala.

   Men USA vs Ryssland är på väg att bli omodernt. Nu kommer Kina in på ett sidospår. Och ingen av USA eller Ryssland vet hur de skall hantera situationen. Bita den hand som föder en eller inte, en svår fråga. Och under tiden rasar utvecklingen vidare i Kina.

   Detta var en improviserad analys. Jag tar ingen ståndpunkt alls.

   Radera
  9. Min improviserade analys är att Kina inte kan tillåtas vara först med AGI eller ASI för den delen. Då är det kört på riktigt.

   Radera
 3. Kan vi anta att fredsrörelsen kommer att lägga skulden på USA

  Smart av Ryssland att dra sig ur före Biden tillträder.
  Och man visar att man planerar att fortsätta sin aggression och osäkerhetsdrivande omvärldspolitik

  Schvärjevännerna kommer elegant peka på att USA är dumma (De är lika mycket usefull idiots som fredsrörelsen i Sverige)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, de senaste 4 åren med Trump har ju varit fredligare än på länge...

   T.o.m. Nordkorea har hållit sig i skinnet, märkligt nog.

   Visserligen pga ngn form av MAD-situation, inte att förväxla med kalla krigets variant...

   Radera
  2. Brukar säga det till fredsvänner så blir de alltid lika kränkta :D "trump var ju bättre för mänskligheten vad gäller krig än Obaman".

   Sen kanske han är sämre på de flesta andra punkter.

   Men.... Diktatorer verkar ha mer respekt för en oberäknelig mobbare än en seriös person
   som Obama.
   Stormningen av Kapitolieum visar att deras srädsla var befogad :)

   Hade velat se Nordkorea torpedera ett Sydkoreanskt fartyg när Trump var igång. Han hade inte tvekat att straffa dem. Obama var liten och rädd i så många sammanhang. Vilket öppnade för giftgas i Syrien (trots den röda linjen), Krim med mera.

   Radera
  3. Nordkorea har ju i och med kortdistansrobotskjutningar från u-båt viljat ge sken av de är med i MAD racet.

   En u-båt utanför Kaliforniens kust med nukleärt bestyckade robotar skulle kunna skapa rejält dålig stämning i LA, SF och SD.

   Radera
 4. Lite märkligt ändå. Nu blir ju de mindre nationerna mycket mer beroende av USA och deras satelliter.

  SvaraRadera
 5. Peta upp försvarsbudgeten till 2% av BNP så har vi råd med egna satelliter typ ett lågflygande system i polär bana med medelupplösande bildsensorer och radiolänk med små markstationer. Det blir ett fint komplement till FTN. Kostnaderna har fallit rejält och vi behöver inte täcka hela globen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har satelliter, de studerar norrsken och en massa annat mys, samt gör det som staten i övrigt vill att de skall göra.

   Radera
  2. Se källa:

   https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/sverige-i-rymden/svenska-satelliter/

   Vi är inte riktigt så bakom flötet som många tycks tro.

   Radera
  3. Ja vi borde ha en användbar beställarkompetens men att tro på att dessa satelliter har hemlig last för underrättelseinhämtning är önsketänkande.

   Radera
  4. Inte last, men förmågor. Det finns även några samarbeten med Frankrike.

   Radera
 6. Rätt skall vara rätt så därför bör nämnas att USA lämnade avtalet 22.11.2020

  SvaraRadera
  Svar
  1. So what, Sverige flyger inte över USA utan över Ryssland.

   Radera
  2. Eller menar du att detta är Trumps fel som drog sig ur?

   Radera
  3. Att slå på stora trumman om att Ryssarna lämnar avtalet och o sammanhanget inte nämna att deras motpart redan lämnat avtalet/överenskommelsen... är det att betraktas som en seriös analys av skeendet eller är det måhända något annat?

   Radera
  4. Ja, det var ganska uselt att utelämna.

   Radera
 7. Ja mörka moln hopar sig på flera ställen nu. Nordkorea uttalar sig väldigt aggressivt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prat är både billigt och ofarligt. Något läskigt kommer istället oftast överraskande utan föregående uttryckta hot.

   Radera
  2. Njae, det finns gott om historiska exempel på både ock. Jag vill nog påstå att många av de större konflikterna föregåtts av rätt tydliga signaler, antingen ”prat” eller andra aktiviteter.

   Radera
  3. Små hundar skäller oftast mer än stora :)

   Radera