Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-13 20:27

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson
Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra oss till minnes när Public Service/SVT anordnade superspridarevenemanget Melodifestivalfinalen den 7:e mars 2020. Hoppa gärna till 1:48 för att vinka till publiken. Finns även en fin panorering över publikhavet på 2:10.
Direkt från sportlovet i Alperna och raka vägen till melodifestivalfinalen på en till synes fullsatt Friends Arena i Solna. Friends Arena tar upp till 65 000 personer på konserter, fast då är det ståplatser. Hur många som trängde ihop sig för att se finalen i det heliga Mello är oklart. Enligt Wikipedia ska det varit 27 000 på finalen, men det räknar inte de två genrepen och personalen. 

Det känns som SVT ska tiga stilla i alla frågor som berör coronapandemin.Lustigt nog verkar det vara väldigt tyst om finalen i Melodifestivalen och allt snack är om sportlovet i februari. Kanske enklast så? Annars kan denna spektakulära dumhet kanske förklara varför Sverige sedan dess har hamnat rejält före våra nordiska grannar vad gäller spridningen av smittan? Danmark körde sin final utan publik och de 10 000 biljetterna betalades tillbaka. SVT:s tävlingsproducent oc talesperson sade "Något krismöte är det inte. Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik."

Melodifestivalen var tydligen okej. Sedan dess har musikbranschen haft lite andra förutsättningar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

54 kommentarer:

 1. Ja, det var många som tyckte "kan vi kanske ta det säkra före det osäkra nu när det verkar som om vi har spridning i samhället". Men nej.

  Nu i efterhand är berättelsen att vi hade "otur med sportlovet". Man kan i så fall också konstatera att vi hade "otur med smittskyddsmedvetenheten" under samma period. Ett riktigt idiotiskt beslut.

  Och redan nu, när det ser ut som om vi platåar antalet nya fall (fast med en snabbt ökande andel smittade med "den brittiska varianten"), börjar man fundera på att lätta på restriktionerna. Så då blir det väl som i våras, en ganska lång utdragen nedgång eller nåt sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även Danmark, Norge och Finland hade väl sportlov ungefär samtidigt?

   Radera
  2. Man kanske rentav hade generellt otur när man tänkte?

   Radera
  3. Det finns inga belägg för att nedstängningen hindrat spridning. Så det var helt ok av svt. Dessutom en publik som till 99.996% överlevt Covid.

   Radera
  4. Jaså, du har genomfört en undersökning av publiken? Har du även kollat att ingen av publikens äldre anhöriga dog pga smittan?

   Radera
  5. Det finns inga belägg för att nedstängningen hindrat spridning. Så det var helt ok av svt. Dessutom en publik som till 99.996% överlevt Covid.

   Radera
  6. Det finns inga belägg för att nedstängningen hindrat spridning. Så det var helt ok av svt. Dessutom en publik som till 99.996% överlevt Covid.

   Radera
  7. Visa referenserna till att 99.996% av publiken och deras äldre anhöriga överlevt Covid-19?

   Radera
  8. Du tycker att vi ska tillåta evenemang om 27000 personer idag således? Vi har ju större immunitet mot sjukdomen nu än vi hade då.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Ingemar Stenmark brukar berätta att hans konkurrenter tyckte han hade så mycket tur hela tiden. Ja, sa Ingemar, det verkar som att ju mer jag tränar, detso mindre otur får jag. Det kanske är så att vår byråkrati inte tränar så mycket på någonting öht, och det är därför man hela tiden drabbas av otur?

   Radera
 2. "Vår slutsats är att smittskydden i regionerna genom isolering och smittspårning i hög utsträckning hindrade smittan från Italien att få fäste i Sverige. I stället kom smittan in i landet från en rad olika länder eftersom pandemin då redan var ett faktum, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten."
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/juni/covid-19-kom-till-sverige-fran-flera-lander/

  SvaraRadera
 3. Det här var det största beviset för hur uselt detta har skötts.

  SvaraRadera
 4. Samma dag som Mellofinalen hölls så var jag på hockey i ett fullsatt Scandinavium (VF-HV71, segern till HV som väl var). På måndagen efter ställde jag in en arbetsresa till Tyskland och Portugal (vaskade biljetterna då det inte fanns reserestriktioner från UD då).
  Så helt anekdotiskt så var det nog ungefär runt det datumet som krismedvetenheten fick fäste hos mig, även om jag innan dess bunkrat andningsmasker etc.
  Jag upplever att pandemin väldigt länge sågs som något som bara skulle drabba andra länder och att Sverige som vanligt skulle klara sig lindrigt undan. Möjligen kan man skylla på landets omfattande fredsskador och överdrivna tillit till den svenska förvaltningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken pandemi? 2020 var värsta året sen 2012. Minns inga nedstängningar på 90 talet heller, när fler dog i influensa.

   Radera
 5. Den 17 januari 2020, skrev jag mitt första FB-inlägg, om att man borde stoppa direktflyg från Wuhan och Irak.

  Den 20 januari 2020, i en intervju i Aftonbladet

  Men kinesiska regeringsexperter har i dag bekräftat för nyhetsbyrån AFP att viruset smittar mellan människor.
  Enligt Anders Tegnell förändrar det inte läget avsevärt.
  – Att det smittar mellan människor i vissa situationer finns det redan en del som tyder på. Men det smittar inte ”effektivt”, som vi epidemiologer säger, eftersom vi inte har sett någon spridning i exempelvis sjukvården.

  Anders Tegnell tror att ytterligare några fall kan dyka upp, men att spridningen i så fall fortsätter att vara lokal.
  – Att vi skulle få en stor spridning i Sverige är inte troligt.

  Så det kan gå :-/

  SvaraRadera
 6. Ovanligt nog vann rätt låt trots flera bra kandidater. Alltid något 🤪

  Förresten så visade det sig att det inte gick att visa att mellofestivalen bidrog till ökad smittspridning. Hittar inte artikeln om det dock?

  SvaraRadera
 7. Alla publika evenemang är jämlika, vissa är dock mer jämlika än andra. Är ju inte extremodds på att vissa beslutsfattare fanns med i publiken.

  SvaraRadera
 8. Inkompetensexperten och rikssyndablocken "stod absolut fast vid", vid denna tidpunkt, att pandemin skulle ligga "i närheten" av influensan och att Kina-siffrorna var konstiga. Det var ett smalt område som ingen annan än han och hans fina internationella kontakter egentligen behärskade, och alla var överens, allt var överdrivet. Sedan gick man tvärs mot resten av världen förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ju dock visat sig att pandemin ligger i närheten av influensan, alla år fram till 2012. Frågan är väl snarare varför det inte fanns någon rejäl influensa på flera år där 2013-2019...

   Radera
 9. Kommer ni ihåg SVT's superspridartävling Melodifestivalen 2015?

  SvaraRadera
 10. Minns? Nä. Sörjer? Nä. Längtar till nästa?
  Fill_in_the ___


  SvaraRadera
 11. Sörmland var hårdast drabbat i början och var lite ”före” Stockholm då i mars. Av en slump var Andra chansen veckan innan, den 29 februari i just Eskilstuna. Sörmlands största stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl förenklat. Kolla demografin i Eskilstuna.

   Radera
 12. Här vevade du igång gnällpositivet rejält. Bra! Vi kan aldrig få nog av bitterhet.

  SvaraRadera
 13. Med tanke på svt Finansierar sin verksamhet genom stöld, så lär ju inte moralen i bolaget ligga på någon speciellt hög nivå..
  ”I svt ligger moralen på en låg och behaglig nivå, man tål att höra allt, utom sanningen”

  SvaraRadera
 14. Med tanke på svt Finansierar sin verksamhet genom stöld, så lär ju inte moralen i bolaget ligga på någon speciellt hög nivå..
  ”I svt ligger moralen på en låg och behaglig nivå, man tål att höra allt, utom sanningen”

  SvaraRadera
 15. Svenskarna tänkte på sitt arv från vikingatiden och kände sig därför oövervinnerliga över ett litet fjuttigt virus.

  SvaraRadera
 16. Mello för 27 000 pers på Friends Arena är helt ok, men att sitta två personer från samma hushåll vid samma bord i en restaurang som råkar ligga i ett köpcentrum är det absolut inte! Kompetensen har talat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror väll på vart ytterdörren leder

   Radera
 17. Tycker att Sverige har tagit en ganska hemul väg i detta debacle. Ja, man får offra lite för att vinna lite, och det har vi gjort, stort.

  Att komma efteråt och säga vad vi skulle ha gjort är faktiskt höjden av idioti, och visar bara på de som ser bakåt hur efterblivna de är.

  Däremot kan vi se framåt med kunskapen vi nu har i ryggen och ta bättre beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men regeringen verkar inte ha lärt sig någonting, bättre beslut tar fem iallafall icke.

   Radera
  2. Precis, myndigheterna har inte lärt sig någonting. Hade man gjort det hade man agerat. Det visas tydligt genom att vi har en smittspridning bland toppen i världen och antal inlagda som allvarligt överlastar sjukvården och ger skenade vårdköer. Samt 100 000 långtidssjuka.
   Ett läge som för grannländerna skulle anses (och faktiskt är) katastrofalt. Men i Sverige låt gå.

   Radera
  3. Källa på 100 000 långtidssjuka. Om du inte presenterar en trovärdig och korrekt källa kommer jag avlista dig från vitlistan för låg kvalitet.

   Radera
  4. Och nej, en Youtube-film eller en foliehattsajt är inte en korrekt källa.

   Radera
  5. Uppskattningen är från Novus 20210311 (Coronastatus). Där man uppskattar att 150 000 kan ha långtidscovid.

   Radera
  6. Försäkringskassan borde väl sitta med siffrorna. Och, dessa visar 4600/1500 (>tre mån / >12 mån) långtidssjuksskivna med orsak långtidscovid.

   Radera
  7. Att ha långtidscovid innebär inte per automatik att man är sjukskriven.

   Radera
  8. novus.se/novus-coronastatus/

   Radera
  9. Okunnigt. Novus kulligaste. De redovisar noll data och skriver att de inte ens presenterar några siffror utan bara höftar.

   Radera
  10. Dessutom skriver de att långtidscovid inte när på viruset. Således kan man vara sjuk i ngt annat.

   Radera
  11. Det är uppskattningar, precis som mkt inom Corona. Det kan vara fler än 100 000, det kan vara färre. Ok, jag borde skrivit "kan vara 100 000". Sen om det är bara 25 000 så är det allvarligt.
   Fastslagit är att 200 barn bara i Region Stockholm fått diagnosen. Och barn drabbas mkt lindrigare om man ska tro FHM. Och mörkertalet är säkert stort.

   Radera
  12. När jag blir förkyld normalt brukar det ta 2-3 månader innan jag är helt frisk i luftvägarna igen, och hostan gått ur. Det är inte långtidsförkylning, det är vanliga läketiden för skador efter infektioner. En anledning till att det pratas om långtidscovid är att folk är nojiga av mediaskriverier och att man om man inte är helt symptomfri enligt reglerna inte får lämna hemmet. Fast man inte är sjuk längre. Att ha kvar rethosta efter en influensa är helt normalt, det är inte långtidsinfluensa.

   Radera
  13. Nu har alla långtids förkylningseffekter helt plötsligt stämplats som Covid-19, fast dessa effekter fanns förr efter varenda förkylning, men då brydde sig ingen eftersom man fick leva som vanligt i samhället även med rethosta.

   Radera
  14. För att kunna säga "långtids-Covid" måste du ha en kontrollgrupp med hur mycket långtidseffekter folk som blev förkylda men INTE hade Covid-19 fick. Dvs om långtidseffekterna av en passerad infketion är längre av Covid-19 eller inte.

   Radera
  15. Det betyder inte att det inte finns 200 kliniska fall av långtidscovid, men alla som är torra i halsen efter en infektion har inte långtidscovid.

   Radera
  16. Javisst, "vanlig" influensa och förkylning kan också ge långtidssymtom. Hade själv en elak förkylning som gick över luftrören och plågade mig oerhört i ett halvår. Och ja, "långtidscovid" blir svårt att mäta. Men långtidsymptom från C19 blir inte mindre allvarliga för det. Och det blir tyvärr väldigt många långtidssjuka med den stora omfattningen av C19. Som belastar sjukvården ytterligare. Därför anser jag, ännu en anledning att begränsa smittan tillfälligt med hårda åtgärder. Om det inte finns bättre förslag.

   Radera
 18. Hårdrock är den musikgenre som kontinuerligt säljer bäst i Sverige, utan trenddippar, år efter år - och ändå har en hårdrocklåt aldrig vunnit Mello.

  Nästan så man skulle kunna tro att urvalsjuryn inför start var partisk...

  SvaraRadera
 19. Ännu som ännu ett fall där delar av den (ut)bildade medeklassen ororar sig för vad som man kan se på TV, medan det är en delvis etnifierade underklass som i högre utsträckning blir svårt sjuk och dör,

  Fundera på varför man nu förbjuder sällskap att ära på restauranger i gallerior och försöker dämpa besök i t.ex. Ullared....

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Finns det någon statistk som visar att just mellofinalen var ett superspridarevent?
  Det fanns ju många andra publika event vid den tiden. Båtmässan i Älsjö med tiotusentals besökare höll på fram till
  11 mars. SHL körde fulla omgångar med tusentals i publiken både 7 och 10 mars (över 12000 i Scandinavium).
  Pendeltåg och tunnelbanor var fullpackade som vanligt åtminstone den 12 mars (sista dagen jag åkte kollektivt).
  Finns det något som tyder på att Mello skulle påverka mer? Förutom att det alltid är roligt att gnälla på SVT?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla de du skriver om borde räknas som superspridarevents, inklusive mello.

   Radera