Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2021-01-21

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson
Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra oss till minnes när Public Service/SVT anordnade superspridarevenemanget Melodifestivalfinalen den 7:e mars 2020. Hoppa gärna till 1:48 för att vinka till publiken. Finns även en fin panorering över publikhavet på 2:10.
Direkt från sportlovet i Alperna och raka vägen till melodifestivalfinalen på en till synes fullsatt Friends Arena i Solna. Friends Arena tar upp till 65 000 personer på konserter, fast då är det ståplatser. Hur många som trängde ihop sig för att se finalen i det heliga Mello är oklart. Enligt Wikipedia ska det varit 27 000 på finalen, men det räknar inte de två genrepen och personalen. SVT 

Det känns som SVT ska tiga stilla i alla frågor som berör coronapandemin.Lustigt nog verkar det vara väldigt tyst om finalen i Melodifestivalen och allt snack är om sportlovet i februari. Kanske enklast så? Annars kan denna spektakulära dumhet kanske förklara varför Sverige sedan dess har hamnat rejält före våra nordiska grannar vad gäller spridningen av smittan? Danmark körde sin final utan publik och de 10 000 biljetterna betalades tillbaka. SVT:s tävlingsproducent oc talesperson sade "Något krismöte är det inte. Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik."

Melodifestivalen var tydligen okej. Sedan dess har musikbranschen haft lite andra förutsättningar.

16 kommentarer:

 1. Ja, det var många som tyckte "kan vi kanske ta det säkra före det osäkra nu när det verkar som om vi har spridning i samhället". Men nej.

  Nu i efterhand är berättelsen att vi hade "otur med sportlovet". Man kan i så fall också konstatera att vi hade "otur med smittskyddsmedvetenheten" under samma period. Ett riktigt idiotiskt beslut.

  Och redan nu, när det ser ut som om vi platåar antalet nya fall (fast med en snabbt ökande andel smittade med "den brittiska varianten"), börjar man fundera på att lätta på restriktionerna. Så då blir det väl som i våras, en ganska lång utdragen nedgång eller nåt sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även Danmark, Norge och Finland hade väl sportlov ungefär samtidigt?

   Radera
  2. Man kanske rentav hade generellt otur när man tänkte?

   Radera
 2. "Vår slutsats är att smittskydden i regionerna genom isolering och smittspårning i hög utsträckning hindrade smittan från Italien att få fäste i Sverige. I stället kom smittan in i landet från en rad olika länder eftersom pandemin då redan var ett faktum, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten."
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/juni/covid-19-kom-till-sverige-fran-flera-lander/

  SvaraRadera
 3. Det här var det största beviset för hur uselt detta har skötts.

  SvaraRadera
 4. Samma dag som Mellofinalen hölls så var jag på hockey i ett fullsatt Scandinavium (VF-HV71, segern till HV som väl var). På måndagen efter ställde jag in en arbetsresa till Tyskland och Portugal (vaskade biljetterna då det inte fanns reserestriktioner från UD då).
  Så helt anekdotiskt så var det nog ungefär runt det datumet som krismedvetenheten fick fäste hos mig, även om jag innan dess bunkrat andningsmasker etc.
  Jag upplever att pandemin väldigt länge sågs som något som bara skulle drabba andra länder och att Sverige som vanligt skulle klara sig lindrigt undan. Möjligen kan man skylla på landets omfattande fredsskador och överdrivna tillit till den svenska förvaltningen.

  SvaraRadera
 5. Den 17 januari 2020, skrev jag mitt första FB-inlägg, om att man borde stoppa direktflyg från Wuhan och Irak.

  Den 20 januari 2020, i en intervju i Aftonbladet

  Men kinesiska regeringsexperter har i dag bekräftat för nyhetsbyrån AFP att viruset smittar mellan människor.
  Enligt Anders Tegnell förändrar det inte läget avsevärt.
  – Att det smittar mellan människor i vissa situationer finns det redan en del som tyder på. Men det smittar inte ”effektivt”, som vi epidemiologer säger, eftersom vi inte har sett någon spridning i exempelvis sjukvården.

  Anders Tegnell tror att ytterligare några fall kan dyka upp, men att spridningen i så fall fortsätter att vara lokal.
  – Att vi skulle få en stor spridning i Sverige är inte troligt.

  Så det kan gå :-/

  SvaraRadera
 6. Ovanligt nog vann rätt låt trots flera bra kandidater. Alltid något 🤪

  Förresten så visade det sig att det inte gick att visa att mellofestivalen bidrog till ökad smittspridning. Hittar inte artikeln om det dock?

  SvaraRadera
 7. Alla publika evenemang är jämlika, vissa är dock mer jämlika än andra. Är ju inte extremodds på att vissa beslutsfattare fanns med i publiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Covid biter inte på skitnödiga mellanchefer i fjäderboa och paljetthatt.

   Radera
 8. Inkompetensexperten och rikssyndablocken "stod absolut fast vid", vid denna tidpunkt, att pandemin skulle ligga "i närheten" av influensan och att Kina-siffrorna var konstiga. Det var ett smalt område som ingen annan än han och hans fina internationella kontakter egentligen behärskade, och alla var överens, allt var överdrivet. Sedan gick man tvärs mot resten av världen förstås.

  SvaraRadera
 9. Kommer ni ihåg SVT's superspridartävling Melodifestivalen 2015?

  SvaraRadera
 10. Minns? Nä. Sörjer? Nä. Längtar till nästa?
  Fill_in_the ___


  SvaraRadera
 11. Sörmland var hårdast drabbat i början och var lite ”före” Stockholm då i mars. Av en slump var Andra chansen veckan innan, den 29 februari i just Eskilstuna. Sörmlands största stad.

  SvaraRadera
 12. Här vevade du igång gnällpositivet rejält. Bra! Vi kan aldrig få nog av bitterhet.

  SvaraRadera