Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2021-01-07

Ingen marknadspåverkan av onsdagens misslyckade amerikanska statskuppförsök

I slutändan är det svårt att se någon marknadspåverkan på gårdagens misslyckade amerikanska statskuppbesök. Det viktiga börsindexet S&P-500 steg, dollarrörelserna är små och guldpriset har fallit tillbaka. I USA har kuppmakarna konsekvensutsatts och kongressen går vidare med rösträknandet av elektorsrösterna.
Flaggan på Vallgatan i New York
S&P-500 stängde på +0.57%, medan Nasdaq 100 gick -1.40%. I Asien stiger generellt börserna med ASX 200 +1.59%, Hang Seng -0.50%, Nikkei 225 +1.60% och Straits Times +1.57%.

USDSEK ligger i princip oförändrat på 8:18 kronor och guldpriset är på 505:- SEK per gram, upp något från att ha rasat ner mot 500:- under gårdagen från tidigare 512:- SEK.

Statskuppsförsöket blev kortvarigt även om kuppmakarna gjorde stor skada på kongressens lokaler. Effekten ska blivit vandalism, plundring och skadegörelse, fyra döda och några timmars fördröjning av kongressens genomgång av elektorsrösterna.

Foto- och filmbevisen kuppmakarna själva tagit och postat online kommer rimligtvis vara utmärkt bevismaterial och ge upp till 20 års fängelse åt vad som verkar vara konspirationsnötter från QAnon-rörelsen. Begåvningsnivån visar kanske vilka det är som går på sånt. Dock finns det de som försökt vara lite mer diskreta och maskerade och kan ha varit pådrivande med nötterna filmats. Här en filmsekvens med rop på ryska vid inbrytningen.

Det påstås också att Mr Trump vägrade ge order om att skicka in det begärda nationalgardet och att det till slut var vice president Pence som gjorde detta. Trump ska också hållit tillbaka de federala myndigheterna innan kuppförsöket. Inget av detta är dock bekräftat.

Mr Donald Trump hyllade kuppmakarna och kallade dem för särskilda och sade att han älskade dem, samtidigt som han fortsatte hävda att han vunnit presidentvalet med en jordskredsseger, men för att två sina händer bad han kuppmakarna om att inte använda våld. Kongressen instämde inte kring jordskredseger då invändningarna mot valresultaten röstades ner under natten svensk tid. Twitter har sedermera raderat Mr Trumps tweetade film för brott mot Twitters regler. Flera tidigare kritiska kongressledamöter har efter statskuppförsöket bytt ståndpunkt och sagt att de inte längre kan ifrågasätta valresultatet.

Det blir nu en intressant övning i att säkerställla att de lite mer diskreta maskerade personerna inte installerat hårdvara eller mjukvara i kongressens IT-system. Övningen därefter är att se vad Mr Trump hittar på de kommande 14 dagarrna tills Biden ska sväras in som president.

I övrigt är det ju alltid positivt att få se vilken begåvningsnivå och hur dessa högertroll ser ut i verkligheten. Ta en titt på bilderna från stormningen av kongressen när ni läser en del kommentatorer, så får ni en uppfattning om vad ni har att göra med för personer.

32 kommentarer:

 1. Trodde bara att sånt hände på film...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför de filmade allt... :U

   Radera
 2. Pelosi hade tydligen flytt utan att låsa sin terminal, kuppterroristen som tog sig in hos henne hade lagt ut en bild av skärmen med öppna mejl. Bl a. Vad mer vete fåglarne.

  SvaraRadera
 3. Räknas rörladdning till "hårdvara"? Tydligen har man hittat en sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse: Tydligen minst TRE stycken!

   Seth Abramson Retweetade
   Ana Cabrera
   @AnaCabrera
   ·
   16h
   A law enforcement source has confirmed to CNN that pipe bombs were found at the headquarters for the DNC, RNC and grounds of the United States Capitol. All of the devices were safely detonated by the police, the source tells @evanperez
   .

   Radera
  2. Mer bekräftelse på twitter:
   Luke Barr
   @LukeLBarr
   ·
   3h
   A federal law enforcement source tells ABC News that the device pictured here (obtained by @JackDate ) and the other at the DNC were actual explosive devices and were not fake devices. Confirming @JakeBGibson 's reporting.

   pbs.twimg.com/media/ErI4vhdXAAAj5Pa?format=jpg&name=small

   Fake fake? Njäe, va.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Minst fyra människor har avlidit i samband med "incidenten", åtminstone en av skottskada tydligen.

  Om jag inte minns fel finns det i vissa amerikanska jurisdiktioner möjlighet att döma för mord om någon dödas I SAMBAND MED ATT BROTT BEGÅS -- OAVSETT ORSAK. Får någon hjärtsnörp när du rånar macken kan det bli Death Row och Sprutan.

  Just nu osäker på om DC är ett av de minst 52 lagstiftningsområdena med den regeln, men troligen ses det snett på detta i federalen.


  Men annars är det tydligen Business As Usual. o.o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump ligger inte på latsidan och konflikterna ökar på alla plan, inte bara internt i US utan även externt mot Kina. Nu ska de kinesiska telekombolagen avlistas i NY och även Alibaba och Tencent faller hårt på risk för avlistning:

   https://www.cnbc.com/2021/01/06/nyse-will-delist-three-big-china-telecoms-reversing-decision-once-again.html

   Radera
  2. Östergren, var det där ett svar till mig? Hurså?

   Radera
  3. Business as usual. Inte nog med att han eldade på gårdagens händelse, han kände sig även tvungen att ge sig på kineserna.

   Radera
  4. Aha, den lilla detaljen ;-)
   Deflection således. Tvivlar på att det hjälper honom stort.

   Radera
  5. Nyligen inhämtat (via ständigt trovärdiga källan internet) att facktermen är "felony murder" för delaktighet i brott varpå dödsfall följt.

   Torde vara applicerbart på samtliga som trängde in eller bidrog till inträngandet i Capitolium. Inklusive underlåtenhet att hindra! Änklingen till den skjutna kvinnan kan gärna grina ihjäl sig, om någon mot förmodan frågar mig.

   Case in point: Annika Östberg satt av 25 år för att hon inte hindrat polismord begångna av hennes boyfriend, som höll henne under vapenhot tills han sköts. Någon måste ju straffas, degen måste in.

   Radera
 6. Trump-eran är definitivt slut. Det kan förstås ske mer tok, men det förstärker bara ett "Berlin-bunker-moment". Trump kommer inte att kunna nå en fungerande plattform för inflytande över det republikanska partiet eller USA framöver.

  Tidigare framstod Trump för marknader/börs som en främjande kraft. Idag är det tvärtom. Den psykotiska dårskapen hos Trump har bara en fördel i detta läget, det sätter punkt för allt inflytande över republikaner från nu och utesluter valet 2024.

  Dårar som Ted Cruz mfl. som tror de kan vinna på att associera sig med Trump kommer att falla de med. Kelley Loeffler gjorde en rejäl U-sväng igår och svamlade om att valoegentligheter som hon "egentligen" ser nu inte är "relevanta" och motsätter sig inte Georgias presidentval längre. Kappvändarna flyr...

  Markanderna ser stabilitet och återgång till normalitet framöver trots möjligt hot om höjda skatter. Alternativet med våldsverkande utklädda halv-analfabeter som stormar statens instutioner och hotar demokratin är inget gångbart alternativ för marknaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror Cruz vinner på att stå fast jag. Om han hade kappvänt nu?
   Man kan fräsa på med skatterna nu, TINA som sagt.
   Och den "finansmoral" som skapade Euron har fallit. Jag avundas inte nästa surkålsledare.

   Radera
  2. Trump är in floden han är dammen, försök styra ett land där halva befolkningen tror du är illegitim. Etablissemanget hade alla chanser att bevisa att valet var öppet och trovärdigt och träsk varelser som Cruz tror att lite protester vid räkningen ska räcka. Antingen kommer de att primära kandidater eller starta ett nytt parti. Jag tror på det första, inbillar er inget det var Trump som gjorde så republikanerna behöll platser.

   Radera
  3. Сорри,не понемаю брокзн Шведиш

   Radera
 7. Djupt beklagligt det som hände men papper på golvet, omkullvälta möbler, kvarlämnade saker och uppbrutna dörrar är inte så farligt i sammanhanget. Det har varit värre attacker mot federala byggnader under 2020 även ifall dessa inte försvarar gårdagen.

  Det finns även ännu obekräftade uppgifter att det var Nationalgardet som först sa nej och det först efter att Trump sa att de kunde kallas in som Walker sa åt gardet att städa upp efter nötterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det märkligaste var att poliser med automatvapen stod bredvid ingången där alla besökare/demonstranter/statskuppmakare gick in - utan att göra något eller ens skjuta varniningsskott.

   Radera
 8. Oacceptabelt beteende såklart av mobben men papper på golvet, lampskärmar på sned etc, får väl i sammanhanget anses vara småsaker. Skandalen är väl snarare att säkerhetsarrangemangen verkar ha varit så undermåliga. Kanske hade demokraterna fått igenom sitt motto "Defund the police!" i DC?

  SvaraRadera
 9. Javisst, några dödsfall får man räkna med -- i mötesfrihetens namn?
  Whataboutism i sin fulla, otäcka prydno!

  Vet skäms, axel och sparven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är för tydlig i din politik Lessmog. Idag är det många som talar med sina känslor, och som sagt tekniker är så känslosamma

   Radera
  2. Kan bara beklaga.
   Humor är nåt helt annat faktiskt.

   Radera
 10. Jag är en trogen läsare och tycker bloggaren oftast är sansad och korrekt. Men att kalla gårdagens händelser för statskuppförsök är en grov överdrift och för mycket "click bait" för min smak. En pöbel avbröt arbetet i ett par timmar, men mer var det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbart iscensatt för att uppnå syftet, vilket så gjordes.

   Radera
  2. Så en världsnyhet var alltså click bait?
   Välj era krig.

   Radera
  3. Det har meddelats på annan plats (webben) att kuppmakarna faktiskt var ytterst nära att nå syftet, att sabotera det giltiga valets "fel" utslag. Om inte några kvicktänkta kongresstjänstemän hastigt hade satt lådorna i säkerhet för marodörernas framfart så vete fasen ...

   Många är tyvärr vilseförda i den platta jordens pannkaka.

   Radera
 11. Blev ju visst en marknadspåverkan. Fin börsuppgång. Numera ger sånt som förr ansågs sprida osäkerhet på marknaden bara en boozt uppåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast man kan ju hävda att en osäkerhetsfaktor försvann nu då Trump sannolikt brände sina skepp. Att Sthlm gick bäst i i Europa idag tillsammans med Helsinki berodde på att vi var de enda länder som höll stängt runt trettondagen.

   Radera
 12. Så det har alltså varit ett statskupps försök i staterna orkesterat av den avgående presidenten samt eventuella ryska operativa agenter, enligt obekräftade uppgifter? Är det korrekt uppfattat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ATT ett kuppförsök har skett? JA!

   HUR det gick till, VEM som "orkestrerade" som du säger och exakt VILKA operatörer som deltog får bli föremål för utredning och historik när väl arkiven öppnas. I vanlig ordning således.

   Eftersom det lyckligtvis ser ut att ha misslyckats. Eljest finge vi läsa i Криминалыние Нотитз hur det egentligen gick. Efter vår död. (Eller i Xinhua)

   Läs vidare om Putschkin ...

   Fler frågor på det?

   Radera