Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-01-25 09:05

Hur exakt ska gränsen mot Norge hållas stängd?

Utspelet om stängd gräns mot Norge låter ju fint och kraftfullt från regeringens sida, men exakt hur ska man stänga gränsen mot det land vilket vi har den längsta gemensamma landgränsen mot, och där Sverige sedan länge saknar bemannade gränskontroller på annat än ett fåtal platser? Gränspolisen uppger att de saknar resurser för att bevaka ens alla stora vägar över gränsen, men hur ska t ex skoterleder och skidspår bevakas så här vintertid?
Oslofjorden
Norge är inte riktigt som Danmark, mot vilken vi bara har en redan hårt bevakad fast förbindelse och i övrigt har flyg eller färja. Istället är det vår längsta landgräns mot ett annat land, en gräns som längs större längden är obevakad vildmark. Nu kanske inte skoter- och skidåkare är det stora problemet och få coronasjuka kommer väl likt bästa krigsflykting försöka smita över gränsen ute i vildmarken.

Men antalet gränskorsningar med stora vägar är rätt många. Vi har Svinesund, som är övervakad, med gamla och nya bron. Sedan är det en helt oövervakad korsning mellan Vassbotten och Svinesund. Förvisso en smal väg, som går att spärra av relativt enkelt, men helt utan anläggning för gränsövervakning på någondera sida. Även Vassbotten är oövervakad, även om det finns lite spår av civilisation i närheten av gränsen. Sedan har vi överfarten vid Kornsjö från Ed. Som jag minns den är den också helt oövervakad på bägge sidor, och Google Streetview bekräftar detta. Här korsar för övrigt även järnvägen. Sedan finns det grusvägar ute i skogen på vägen upp till övergången vid Nössemark, som är ... vänta ... ni kan aldrig gissa ... oövervakad. Sedan har an en större oövervakad skogsväg med grus och 80 km/h mit tute i skogen (verkar kul) innan man når E18 och nästa övervakade gränskorsning. 

Vi nöjer oss kanske där.

Gränspolisen uppger till media att man inte har folk för att stänga gränsen ens vid dessa överfarter. Kom ihåg att det går tre skift dygnet runt för att stänga en gränsövergång, plus de som ska jobba helger. Vi pratar kanske om ett tiotal poliser per vecka och smal skogsväg.

Det enda som i praktiken kommer stängas mot Östfold för norrmän och andra utländska medborgare är färjan från Strömstad till Sandefjord, flyget, E6 och E18 och kanske järnvägen, där man kan kontrollera om det finns pestsmittade vid nästa station och i så fall ställa dem på perrongen under övervakning för att skicka tillbaka dem med nästa tåg om några timmar.

Nej, stängd gräns mot Norge ska nog mest ses som ett populistiskt utspel från regeringen. Verkligheten är att regeringen systematiskt och över lång tid har underfinansierat polisen, som har viktigare saker att prioritera än en stängd gräns mot Norge. 

Vad är för övrigt straffet för den norrman som tar vägen över Vasssbotten för att handla på svenska systembolaget? Skickas tillbaka till Norge med systemetpåsarna i den egna bilen? Detta är förstås en retorisk fråga - det existerar inte något straff annat än att få åka hem igen, och således avskräcker det exakt noll gränsshoppande norrmän.

Men det viktiga är inte att faktiskt vidta fungerande åtgärder, utan att säga att man gör det. Hur struntar regeringen i och utgår från att det inte kommer några relevanta frågor. Det är ett politiskt skydd, inte ett faktiskt skydd mot spridning från Östfold av den brittiska mutationen av Covid-19.

Det finns en enda möjlighet och det är att polisen begär hjälp från Försvarsmakten. Gränsövervakning bör vara en kompetens som man besitter och Försvarsmaktens peresonal har inte heller några större problem med att upprätta vägspärrar utan stödjande infrastruktur. Men vi får väl se om en sådan förfrågan om hjälp kommer och hur det i så fall skulle fungera. Numera får svensk militär faktiskt visa sig vid gränsen, vilket faktiskt var förbjudet fram till för några år sedan, sedan separationsavtalet vid unionsupplösningen. Enda undantaget var under andra världskriget, men det gamla krigsavhållande förbudet för svensk trupp inom någon mil från norska gränsen hävdes först någon gång efter år 2000 som jag minns det.
Nordby shoppingcenter innehåller Sveriges största matbutik, men de har nog haft rätt dålig stämning under tiden Norge i sin tur stängt sin gräns


26 kommentarer:

 1. Spärrar man de största gränsövergångarna (framförallt nära oslo) så är detta nog upp mot 80% av trafiken om inte mer. Meningen att spärra av någon grusväg i mellersta värmland eller en obebodd skog får ses som högst begränsad.
  Norrmän kommer ju inte fly till sverige för detta utan man vill minska mängden gränshandel ytterligare. Ett annat alternativ hade varit att stänga gränshandeln helt på den svenska sidan, vilket blir den praktiska konsekvensen av detta men utan att man tagit beslut om stängning så kanske man tänker sig slippa betala för konsekvensen.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. "Hur exakt ska gränsen mot Norge hållas stängd?"

  På samma vis som allt annat skötts - rekommendationer och uppmaningar om att "det är allvar nu" och att man ska "skärpa sig" från statsministern.

  SvaraRadera
 4. I princip inga norrmän vill åka över gränsen då det blir karantän och testtagning vid återkomst. Fråga handlarna vid gränsen, kan lova att det är ett nästan icke existerande problem med norsk turism (handel eller nöje)...

  SvaraRadera
 5. Kina gör vad de kan för att bygga ett system där alla övervakas så att alla lagar följs. Men inte ens de lyckas. Nu vill väl nästan ingen Svensk ha ett sånt samhälle men vore det så är det nog ändå omöjligt.

  SvaraRadera
 6. Ett kraftfullt slag i luften.
  De få Norrmän som gränshandlat hamnar ju i karantän i Norge sedan länge, gränshandeln har redan kollapsat med skyhög arbetslöshet i t.ex Strömstad som följd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns risk för att Damberg och sosseriet framstår i ett löjets skimmer när gränshandlare får uttala sig i media:

   "Det finns inga norrmän som handlar vid gränsen och det har det inte funnits sedan i mars."

   Tror att sosseriet missbedömt risk benefit av att försöka verka kraftfull.

   Radera
 7. "I Sverige är det olagligt att vara kriminell."

  På samma sätt som stängda gränser tidigare har fungerat så kommer detta också att fungera. Det finns inga problem.

  “War is peace, freedom is slavery and ignorance is strength.”

  SvaraRadera
 8. Tror man skiter i om någon åker skoter över gränsen. Det handlar ju om att stänga de större vägarna så folk inte åker på shoppingturer i Årjäng och liknande. Men ja RIP arbetsmarknaden på samtliga dessa gräns-orter.

  SvaraRadera
 9. Enkelt, inför en skatt på gränspassage då skulle det snabbt monteras upp en organisation bakom det-som i så fall skulle kunna användas för att stänga gränsen, att S+MP missat denna inkomstkälla.....

  SvaraRadera
 10. Polisen kan även begära hjälp av Tullverket med inresekontroller av personer, detta är reglerat i utlänningslagen. Tullen får väl sägas ha god kompetens vad gäller att arbeta på gränsen.

  (Inte för att det löser problemet med 160 mil gräns och dåliga resurser till rättsväsendet, men som ett tillägg till påståendet att Försvarsmakten är enda aktören som kan bistå.)

  SvaraRadera
 11. Norska hemvärnet skall hålla koll på resor in i Norge vad jag hört, men de bryr sig såklart inte om folk som skall resa till Sverige.

  SvaraRadera
 12. I mitt hemmakontor hör jag Fälldins stämma klinga - "Håll gränsen!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tog min kommentar. Det var bättre förr.

   Radera
 13. För några år sedan gjorde jag en resa vid gränsen i området runt Vassbotten..mest av nyfikenhet och en viss passion för landsgränser i detalj. När jag då kommer körandes på den svenska sidan på en mindre väg..stod där ett 20 tal tullare och gjorde en kontroll. Så helt obevakad är nog inte gränsen ändå, dock är det en helt annan sak att bevaka den helt och hållet. Sist vi gjorde det under WW2 krävdes det ansenliga resurser och antal soldater för att då i och för sig lösa den något mer krävande uppgiften att hålla gränsen.

  SvaraRadera
 14. Strunta i att ploga så funkar det ett tag.

  SvaraRadera
 15. Mutationerna benämns med var de upptäcktes. Storbritannien och Sydafrika. Det är intressant att se hur benämningar som wuhan-viruset, eller kinesiska sjukan undviks av samma media.

  SvaraRadera
 16. Skulle man inte kunna märka alla norrmän som kommer över gränsen med en gul stjärna som de måste bära synlig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller en vaccinpasstjärna?
   Har man ansiktsförlamning slipper man stjärnan.🤣

   Radera
 17. De norrmän som ertappas med att åka över gränsen måste sitta i karantän när de kommer hem. Får inte sjukskriva sig.
  Hur karantänen övervakas framgår inte.
  De kanske blir anmälda till sin arbetsgivare?

  SvaraRadera
 18. Jämför med Norges kapacitet att hantera motsvarande stängning. Ändå inte vattentätt vid gränsen, men god kompensation genom inre gränskontroll och dryga böter.

  SvaraRadera
 19. Norge stängde ju gränsen mot Sverige några gånger förra året. Hur lyckades de med det? Varför kan inte Sverige göra likadant?

  Deras gräns är ju lika lång som vår, men de har bara hälften så stor befolkning att rekrytera gränspoliser från.

  SvaraRadera
 20. Vid Vassbotten/Holtet är det bevakning på norska sidan med Kamera. Har själv blivit genskjuten av norska tullen innan Halden efter de sett mig åka över gränsen vid Vassbotten kl 5 en lördagsmorgon i en hyrbil. Många frågor och genomsökt bil innan jag fick åka vidare. Dock inga (synliga) kameror på svenska sidan

  SvaraRadera
 21. Sverige betraktas som högriskland med reseavrådan. Vet inte hur de ser på det omvända d.v.s. svenskar som reser ut i världen.

  https://www.expressen.se/nyheter/eu-avrader-fran-resor-till-sverige-/

  SvaraRadera
 22. Jag behöver inte straff för att följa lagen. De flesta är som jag. Alltså inget problem. Det gör inget om några fuskar.

  SvaraRadera