Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-01-12 12:13

Gästinlägg: Förslag till ny skapa för klassificering av politiska partier – TG-skalan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat läsaren 3alexander.

OBS: Kan innehålla spår av ironi.

De senaste åren har det pratats mycket om blockpolitikens död och att den klassiska höger-vänster-skalan är förlegad. Istället har andra skalor föreslagits, där GAL-TAN kanske är den mest välkända. Men inte heller den skalan är riktigt rättvisande eftersom den förutsätter att vissa sakpolitiska ställningstaganden måste höra ihop med vissa ideologiska inriktningar. T.ex. grupperar GAL-TAN liberal med miljömedvetna (grön).

Bloggaren (inte gästbloggaren) håller sitt bejublade tal i Almedalen.

Jag vill istället föreslå en ny skala baserad på två allmänt accepterade sanningar. Nämligen 1) det var bättre förr, och 2) allt är relativt. Punkt 2 tillåter att varje individ eller politiskt parti själva kan definiera vad man menar med tidpunkten förr och således referera till en egenvald tid som den då allt var bättre.

Moderaterna, t.ex., längtar tillbaka till ca 1980. Således placeras de -41 på skalan (som alltid är negativ). Socialdemokraternas referenstid är folkhemmets gryning runt decennieskiftet ca 1949 och således placeras ca -72. Svärjedemokraterna drömmer om det sena 1950-talet, d.v.s. ca -63. Liberalerna vill tillbaka till 1920-talets katederskola och placeras därför på -101. Centerpartiet är svårare att inlemma. Den gamla bondefalangen skulle kunna placeras ca -131 men den nyare storstads-centern hamnar snarare -26. Här ser vi tydligt hur skalan kan användas för att förutsäga en potentiell spricka i partiet. Miljöpartiet, som det extremistparti det är, hamnar ca -5000, d.v.s. innan det varken fanns bilar, civilisation eller hämtpizza. Dock fanns det koldioxid redan då vilket förmodligen kommer att göra det svårt för miljöpartisterna att acceptera skalan.

Kvar har vi Vänsterpartiet, som är något svårare att placera. En falang skulle nog säga att det inte finns någon förfluten tid att se tillbaka till som gott exempel medan en annan falang nog gärna skulle vilja placera sig ca -53 eller kanske så tidigt som -66. Det skulle dock placera dem farligt nära SD på skala.

För att hantera det faktum att olika ideologier kan hänvisa till samma tidsperiod ha olika referenser kan man införa ytterligare en axel i skalan; nämligen öst-väst-axel. På så sätt kan t.ex. SD och VP båda referera till samma period men med olika geografisk riktning. Skalan skulle då kunna kallas Temp-Geo, eller kort och gott TG-skalan.

En klar fördel med den föreslagna skalan är att alla partier hela tiden förskjuts bortåt. På så sätt minskar det relativa avståndet mellan partierna i förhållande till nutiden. Detta skulle kunna förklara varför det nu för tiden är så svårt att se någon skillnad mellan de olika partierna. Miljöpartiet givetvis undantaget. De ligger tillräckligt långt bort i skalan för att vara urskiljbara.

"Jag pratade idag med Agda, 87, som ..."

25 kommentarer:

 1. Alltså... allt synes vara helt korrekt. (utan ironi). Utom då Mp... Där har bloggaren missat helt vad som rör sig i det partiet. Mp är ett hypertekniskt parti!! Anammar all ny teknik i syfte att frigöra människan från Naturen för att verkligen kunna använda Naturen som en Gudom. Medan människan, som syndare, skall kunna frälsa sig genom att frigöra sig via ny teknik som isolerar människan från sin Gudom och därmed kan människan ägna sig åt tillbedjan åt sin Gud, Naturen, genom ett antal bönetillfällen varje dag på en ekologisk bönematta... Medan eliten tar sig fram via olika teslafunktioner, på land, i luften och i vattnet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mp är emot produktion och transporter . Hur menar du att det skall kunna göras teknologi utan produktion eller transporter ?

   Radera
  2. Vad är produktion? Vad är transport?
   Att jag spelar gitarr och sjunger är ju en produktion, jag cyklar till min show, där nattar jag över massa produktion ju? Cykeln och gitarren är ju som sagt ekologiska, cirkulära?

   Radera
 2. Har svårt för ironi, kan inte spåra den.

  SvaraRadera
 3. Utan att skämta menar jag att den bästa tvådimensionella klassningen är: Traditionalism vs. Modernitet/Progressivism. Och Centralisering/Kollektivism vs. Decentralisering/Individualism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär samma skala som World Values Survey brukar plotta in olika länders värderingar på.

   Radera
  2. Ska jag klassificera något parti längs en linje så tycker jag det är enklast med en skala över hur konsekventa partiet är. Exempelvis V kör samma åsikter alltid, vilket är konsekvent, men röstar ofta mot vad de själva tycker för att blidka sina vänner i S vilket också är konsekvent, de ligger alltså i ena änden av skalan, man vet vad man har partiet. C/M/S är partier som vilt ändrar både sina åsikter utåt och hur de faktiskt röstar och beter sig, lite mer på andra sidan av skalan. Kd är ett mittenparti som utåt är väldigt inkonsekventa och ändrar sig hela tiden, men röstar som de alltid gjort i faktiska omröstningar och lite som man förväntat sig kd ska rösta senaste 30 åren.

   Radera
  3. Sånt här är ju intressant att benchmarka mot. Håller med om ovan kategorisering. De gamla nassarna placerar jag då in som progressiva/kollektiva. På samma ställe bolsjevikerna om än ännu längre bort. Så det rimmar inte med vad media kallas höger/vänster, vilket jag inte fattat genom åren.

   Radera
  4. Nä politik handlar bara om en sak, it's all about the money.

   Radera
  5. Hur stor del av individens överskott från produktion ska distribueras till gemensam välfärd/egen förbrukning.

   Radera
 4. Var hamnar KD på skalan då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Runt tiden strax före läroplanerna 1965/1969 som ersatte ämnet kristendomskunskap med religionskunskap?

   Radera
  2. Ja, KD bör nog hamna runt -56, både pga läroplanerna men också map de kärnvärden som var allmänt rådande då. På G-axel placerar vi dem väl åt väster.

   Radera
 5. Ser inte riktigt vilket syfte skalan fyller? Precis som många diskussioner kring vad som är höger / vänster eller Gal/Tan så verkar det vara en ganska meingslös klassificering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske skulle läsa igen?

   Radera
  2. Framgår inte något egentligt syfte enligt min mening

   Radera
  3. Tredje raden "OBS: Kan innehålla spår av ironi."

   Radera
 6. Är det där hur Tor Keksvik klär sig? Ser ju ut att stämma...

  SvaraRadera
 7. Kul. Om jag drabbas av överskottsenergi någon gång ska jag mappa in de svenska partierna på internationella grafer liknande https://fof.se/sites/fof.se/files/150318a.jpg. Jag misstänker skillnaderna emellan partierna inte ens syns i den utzoomade skalan.

  SvaraRadera
 8. Tror man behöver fler dimensioner.

  Möjligen skulle man kunna använda sig av strängteorin som ju har 10 dimensioner, där partierna kan vibrera olika intensivt i olika dimensioner beroende på hur viktig dimensionen är för dem.

  Gör man sen en syntes med kvantfysiken för att komma åt tunnling (vända kappan efter vinden) så har man nog en ganska heltäckande teori för att både kvantifiera och göra förutsägelser med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men men men ... då räcker inte antalet partier för alla dimensioner, ju!

   Starta nya?

   Radera
 9. För mig är den viktigaste politiska dimensionen den som har ändpunkterna: realism/pragmatism respektive idealism/utopism. Det är ganska lätt att plotta in såväl dagens svenska partier som nittonhundratalets värsta regimer på den skalan.

  SvaraRadera