Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-01-27 09:53

Gamestop-bubblan förklarad

Aktien för det döende bolaget Gamestop har rusat extremt de senaste dagarna efter en samordnad blåsning på Reddit och orsakat att minst en blankande förvaltarfirma tvingats göra en nyemission. Bubblan kommer krascha tids nog, om inte annat när alla blankande firmor i bolaget gått i omkull. Låt oss titta lite på vad som pågår.
Minecraftfolk utanför Gamestop, som har avvecklat hela sin svenska verksamhet

Gamestop är ett bolag som byggt sin affär på att sälja datorspel i butik, både nya och begagnade. Men i en värld där distribiutionen flyttat online har bolaget förstås en lika stor och lysande framtid som skivaffärer, DVD-butiker eller videouthyrning. I Sverige avvecklade man hela sin verksamhet med en nästan perfekt timing innan coronakrisen drog igång.

Aktien har dock de senaste dagarna tokrusat, men det handlar inte om några fundamenta alls, utan en Reddit-driven bubbla i en kamp om att sätta dit firmor som blankar aktier. Det handlar således inte egentligen om GameStop utan om hur småfolk lyckats sätta åt storkapitalet via en anarkistiskt samordnad aktion via Reddit. Hade det varit Sverige hade det sannolikt blivit påhälsningar av Ekobrottsmyndigheten för kursmanipulation för de som postat på Reddit om dessa gått att spåra, men nu handlar det om USA.
60-minuterschart Gamestop. Ej logaritmisk skala.

Veckochart Gamestop. Ej logaritmisk skala

Till en början - om du hör någon säga att det finns något som helst fundamenta som kan motivera aktiekursen i Gamestop, skratta och le, för du pratar med en kommande förlorare på aktien. Aktien kommer tids nog att krascha tillbaka till tidigare nivå och endast den som sålt kommer ha tjänat något. Nog om det.

Så vad hände?

Förvaltaren Citron postade på Twitter skryt om att de blankade Gamestop och hur himla bäst de var på blankningar efter att Gamestop börjat röra på sig som en del av den allmänna börsbubblan inom allt som kan inbillas är tech i USA. Anledningarna till rörelsen var att Gamestop tecknat ett avtal om att sälja Xbox i butik och att butiksförsäljningen bara gått ner några procent i julhandeln, samt ökat online.

Citrons högfärdiga tweet ledde till en kommentar och de facto uppmaning i en börstråd på Reddit om att trycka åt Citron. Sagt och gjort gick en massa - kanske tiotusentals eller hundratusentals - småsparare in och köpte lite aktier i Gamestop som sköt iväg.

De som blankat Gamestop tvingades köpa tillbaka sina aktier i en short squeeze och uppgången blev brutal. Bolaget har gått från ett börsvärde på 253 MUSD till 10 321 MUSD enligt Market Screener och 132x p/e på den vinst som konsensusprognoserna tror kan inträffa först år 2023. Teslanivåer på ett bolag i en döende bransch.

Igår gick sedan Teslas Elon Musk, tillika numera bokförd som världens rikaste man utifrån värderingen av hans Teslaktier och tweetade "gamestonk" i en referens till hans tidigare häcklande av de som blankat Tesla. Tesla gav ju till och med i somras ut Tesla short shorts för att driva med de fd blankarna i aktien. På Musks tweet fick småspararna förnyat mod och aktien drog iväg igen.

En tradingfirma var tvungen att göra en nyemission på nästan 3 miljarder USD för att täcka sina blankningsförluster i Gamestop.

Likt Jeremy Grantham påpekade i sin Bloomberg-intervju, och som jag alltid vidhåller, så är blankningar inte bara skitsvårt utan man kan också förlora i princip oändligt med pengar på negativa positioner. En aktie kan bara gå ner 100%, men den kan gå upp tusentals procent. Volatiliteten i en negativ position blir alltså mycket större och med det både riskablare och mer psykologiskt påfrestande. Jag själv tar aldrig negtiva positioner oavsett hur bra ett case är. The market can stay irrational longer than you can stay solvent, som det heter. Inom negativa positioner är timing allt och timing är skitsvårt. Du kan ha rätt, men om du missar timingen med månader, veckor eller rent av bara några dagar, kan du förlora allt du har - vi pratar bostaden, allt, inte bara det du satsat - om den blankade tillgången går åt fel håll tills din mäklare tvångsåterköper din blankning.

Blankningar innebär att man lånar aktier till en liten ränta, främst från fondförvaltare som inte trejdar, men vill få någon extra procent på sin portfölj. Aktien säljs, t ex för 20 USD i fallet Gamestop. Tanken är sedan att köpa tillbaka den för 10 USD och därmed gjort 10 USD i vinst per aktie. Säg att man blankade en miljon aktier i Gamestop på 20 USD, vilket kanske kostar 2% i ränta eller 400000 USD för en position på 20 000 000. En hävstång på 50x för blankaren. När aktien rusade till säg 140 USD låg man alltså med en förlustsituation på 130 000 000 eller 130000000/400000=325x eller en förlust på 32 400% på satsat kapital i detta hypotetiska exempel. Innan dess har förhoppningsvis mäklande firma av blankningen återkrävt aktierna eller tvångåterköpt dem, på blankarens bekostnad.

Blankande aktörer är generellt illa omtyckta av småsparande spekulanter, som inte varit så länge på börsen och känner sig bäst i världen i en stark uppåtgående trend. Men de fyller en funktion normalt för att hindra övervärderingar av aktier. Fast som man ser med både Gamestop och Tesla kan den funktionen slå tillbaka extremt åt andra hållet.

Småfolket har nu skitkul åt det inträffade och hur blankade förvaltare riskerar att gå i konkurs. Men det finns inget underliggande värde i Gamestop. Aktien kommer krascha igen. De småsparare som inte sålt, utan hängt på bubblan på höga nivåer kommer förlora pengarna. Förhoppningsvis har de inte satsat några stora belopp utan sett detta som "en kul grej".

Frågan är bara när aktien kommer krascha. Ser man på Tesla, som förvisso åtminstone har en fungerande affärsidé, så kan bolaget vara allt mer extremt övervärderat i flera år, och förstås försvaras värderingsmässigt av personer som inte borde syssla med fundamental analys alls. Gamestop behöver inte krascha tillbaka i närtid, utan kan bli ett självspelande religiöst piano som Tesla-aktien. Ett tag till.

Men nu är blodet i vattnet. Frågan är bara vilken småaktie som Reddit ger sig på nästa gång man får nys på att någon aktör vill skryta med sina blankningar. Tills amerikansk lagstiftning är på plats så kommer detta hända igen. Eller kommer någon illa omtyckt firma ta en positiv position i någon aktie framöver för att sedan skryta med blankningar i hopp om att få en Gamestop via Reddit? Tanken svindlar.

Finns det någon risk för en upprepning i Sverige? Kanske, men det finns inte några så dominerande aktieforum längre och i de aktier som är små nog finns det antagligen inte blankningar i lilla ankdammen Sverige. Alla aktier kan inte blankas. USA och den amerikanska börsen är stor nog för att kunna göra så här även om bara några promille av alla som idag handlar aktier i USA ifrån sina mobiler läser forumet. 

Däremot kommer vi i Sverige få fortsätta se hur olika aktörer online kommer försöka snacka upp sina aktier för att sedan sälja dem till de man lurat på Internet. Det har redan skett många gånger, och kommer ske igen. Ibland ingriper Ekobrottsmyndigheten mot beteendet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

68 kommentarer:

 1. Det är alltså nu man ska gå in och blanka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog många som trott det och bränt sig. Lycka till.

   Radera
 2. Angående ditt avslutande scenario. Hur vet man att inte Citron har gjort just detta och nu skrattar gott?

  SvaraRadera
 3. En liten notis kan ju vara att Elon tweetade efter börsens stängning igår, så att skriva att det var småspararna som fick aktien att dra iväg igen stämmer nog inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steg på efterbörsen efter Stonktweeten. Fortsätter stiga på premarket idag.

   Cornu, Väldigt bra förklarat vad som händer. Det verkar som om reddit gruppen forsätter köpa upp i princip alla andra bolag som Melvin blankat. Ur led är börsen

   Radera
  2. Utan att försökt leta: Har du länk till reddit-tråden?

   Radera
  3. Found it. https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/l6g0qs/listen_up_boys_this_shit_is_about_to_get_bumpy/

   Radera
 4. Jag tycker det är skitfestligt samtidigt som det så klart är ren och skär idioti.
  En av de som drog igång det hela ligger +53,000% på sina optioner, och hans 50,000st aktier som han för $14 har än så länge gett honom 14ggr pengarna med. På sisådär en månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Hade det däremot varit Sverige så hade EBM satt efter den där personen för kursmanipulation.

   Radera
  2. Om det vore så och EBM satte efter den där personen hade de fått skämmas. Inget brott har begåtts. Tvärtom blev han både hånad och idiotförklarad av hela subredditen i flera månader. Positionen är över ett år gammal.

   Radera
 5. Bra skrivet. Jag ser fram mot en finansthriller snart!

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 6. För övrigt lite frestande att posta "jag är bäst på blankningar och nu ska X ner i källaren", där X är en illikvidaste av mina aktier. Med tanke på hur illa omtyckt jag är hade det varit kul, men jag utgår från att det är olagligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför får t ex ”aktiespararna” köra sin fond och skicka ut info till tusentals småsparare och berätta hur de investerat? Det blir ju alltid följa John på det, där de flesta köparna får en mycket sämre kurs.. och sedan samma sak när de kliver ur...varför är det ok?

   Radera
  2. Med dagens Reddit-hausse har Nokia nått price/sales 1.
   Twitter/analytiker-haussen i Evolution Gaming har gett price/sales 35.

   Radera
 7. Finns det någon risk att sådana här händelser blir den svarta svanen som utlöser nästa krasch om någon stor aktör dras med och går i konkurs?

  SvaraRadera
 8. Citron låter bekant. Var inte Andy Left en av dem som hårt blankade Tesla i flera år, för att plötsligt bli först att offentligt kovända (förra hösten har jag för mig)? Han kan ju ha ändrat inriktning och måltavla igen.

  Gamestop har jag bara hört namnet på, men Tesla har jag följt noga i snart åtta år. Under 2020 förlorade tsla-shorts totalt sådär 40GUSD -- mer än den samlade amerikanska flygbranschen, coronaåret!

  Så mycket pengar finns egentligen inte, utan resurser måste ha tillförts utifrån. Misstankar har länge riktats mot fossilsektorn (olja och fordon) som får kolossalt bra utväxling på minsta försening av förnybart och naturligen betraktar Tesla (Elon) som ett existentiellt hot. Åtskilliga miljarder per dag alltså, kan vara värt en slant i rätt språkrör (Gordon, Mark BS m fl källaraktörer). Samma kan antas om rymdindustrin, dock i avsevärt blygsammare skala.

  Som Cornu konstaterar har SEC som övervakningsmyndighet en nyckelroll att spela. Synd bara att man inte gör det på ett konstruktivt sätt utan det är svängdörr till svindelbankerna. Shortseller Enrichment Commission, sa Elon en smula bittert. Blankare är inte investerare som behöver värnas.

  David Einhorn var en idog Teslablankare och blev faktiskt dollarmiljonär på det. Dock var han miljardär innan ... Själv jobbar jag i motsatt riktning. :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vinner ju de som lånar ut till blankningarna på detta?

   Radera
  2. Men är det mer än enstaka procent? IOFS bättre än noll om man aldrig tänker sälja.

   De stora blankarna är marknadsstyrande institut som har rätt att gratis skapa aktier ur tomma intet. Nominellt bara för att möjliggöra affärer på en fungerande marknad, men de har visat sig ostraffat kunna kringgå detta och skapat en fiktiv float på 30-40% -- tills Tesla i somras tillkännagav att man skulle göra en split i form av UTDELNING till REGISTRERADE aktieägare. Poof, där gick den imaginära floaten upp i rök och det blev rusning att köpa de där 40% i form av äkta, registrerade aktier, för att kunna dela ut de nyemitterade till alla som trott att de var ägare. Flera storbanker klarade inte riktigt av att uppfylla sin skyldighet i tid. SEC tittade åt andra hållet som vanligt.

   Där uppstod en rejäl kick uppåt för TSLA. Styrelsen lär ha bemyndigande att göra en ny splitt utan att en bolagsstämma ökar antalet aktier.

   Radera
  3. Tyvärr ingen länk, bara livsvisdom ;-)

   Radera
 9. Illustration: Idag under för-handeln har tydligen GME redan hittills stigit ~100% mot stängningskursen igår, till över 300. Imponerande, Gamestop!

  twitter.com/AskDrStupid/status/1354346746218999809

  SvaraRadera
 10. FT hade en längre artikel om problematiken vid snabba rörelser i en modern börs. En smärre rusning kanske skapades av användare på Reddit. Men dessa rörelser förstärks sedan både av bothandel och optionshandel, när massor handlar bulloptioner köper försäljarna av dessa upp bakomliggande aktie för att täcka positionen. Man får alltså betydligt mer omsättning på aktier när man handlar i optioner än i rena aktier. Detta blir sedan självförstärkande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, positiv feedback (i bägge riktningarna).

   Radera
  2. Men detta är inget problem. Det är trading.

   Radera
  3. Nej, men problem uppstår när några aktörer tar sig friheter och utnyttjar obalanser. Se mitt svar till dig nyss, ovan.

   Sånt är livet.

   Radera
  4. Där kom en till artikel om det, den jag pratade om handlade om teslas spurt tidigare, en aktie r/wsb också investerat tungt i.

   www.ft.com/content/ae1ecff4-9019-4a2a-97ea-55a3cd15c36a

   Radera
 11. Så länge ingen presenterar en vettig analys av Gamestop har vi inget att förhålla oss till.
  Bolaget sägs ha en rullande omsättning på 5.2 miljarder USD.
  Skulle de lyckas göra förvärv av ny verksamhet på dessa nivåer kan bolaget vara en vinnare på sikt. Detta gäller även Tesla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller övriga aktier som Reddit har kört återfinns tex Blackrock och Nokia.

   Radera
  2. Kul att jag sitter här och talar med mig själv.
   Gamestop. För de som inte känner till bolaget är det världens största återförsäljare av fysiska dataspel. Lyckas de göra en Netflix som också började med fysiska produkter för att sedan gå online kan bolaget vara in the game om x antal år.
   Frågan är mer varför de inte vaknat och ställt om till digitalt och låtit Steam och Epic Games äga den digitala marknaden på internet.

   Radera
  3. Påminner om ett skämt i IT bubblan, Svensk koppar tror jag det lilla bolaget hette som förvandlade sig till IT firma. Efter ett tag var skämtet att man skulle ta tillbaka namnet och börja göra biz i koppar igen...

   Radera
  4. Gamestop kan bli en gas, olja och koljätte. Meddela sen att de ställer om och kommer att tjäna multi. Gräva coins och öppna bank.

   Radera
  5. Ny har vi haft bostads- bitcoin- och Teslabubblan väldigt länge utan att någon som helst reflektion från de som ropat varg.
   Nu påstår jag absolut noll gällande Gamestop. Men att jämföra ett bolag som Gamestop med en omsättning på ca 50 miljarder SEK (uppgifterna varierar) med Core Ventures (Svenska koppar) är ett skämt.

   Radera
  6. Gamestop får väl isf börja producera egna exklusiva datorspelskultur ala Netflix som usp.

   Radera
  7. Ja. Uppköp av gamingbolag (och göra det exklusivt) är en variant.
   Problemet är dock att ingen tar aktiekursen på allvar så det kommer att bli bekymmer att köpa upp bolag med nytryckta aktier.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Skulle skriva förut, men glömde ”nu fattas bara stt någon kommer in och förklarar för bloggarjäveln att han helt missförstått Gamestops affärsmodell (lex bitcoin å tesla) å att det visst är en rimlig värdering, å att det kommer vara rimligt när raketen nåt månen också.. ”

   AMC, Blackberry, BBBY, Nokia.. jag blir alldeles stressad av detta och vill att det ska sluta.

   Radera
  10. Upp med mungiporna nu Gunanr!
   Nu startar vi en SPAC och låter de svenskar med diagnos FOMO få vara med på raketen.
   Vi kan fylla den med Cornucopia-aktier. Sen när alla vill vara med på raketen styckar vi upp i C-bubbel, C-böcker, C-blogg, C-prepper etc. Garanterad succé och miljardvärdering i SEKetas runt hörnet.

   Radera
  11. Ska vi köpa Cornucopia? Är det verkligen en verksamhet med framtiden för sig? Eller man investerar inget själv i en SPAC kanske? Bara lurar andra å sen köper bolag? Vet inte vem i gänget som ska stå för säljpitchen bara.

   Jag vill ju gärna vara med från början, men samtidigt vill jag att det ska vara riskfritt.

   Radera
  12. Jag är inte girig. Jag kan sälja domänen och bloggen för 100 MSEK om ni kan få ihop det i en SPAC.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  14. Domännamnet coronucopia.com (obs stavningen) kommer förfalla om ett tag om ingen här vill ge mig ett bud och köpa den.

   Radera
  15. ... ehh ... finns det virus där? ...

   Jo, jag minns att Lars skojade till det lite i våras.

   Radera
  16. Han bytte loggan nån dag efter att jag reggade domänen och nämde den i en kommentar här, sen kanske han kom på idén själv på eget håll, vad vet jag.. :)

   Radera
  17. Även kontot https://twitter.com/coronucopia/ kan följa med.

   Radera
 12. "Frågan är bara vilken småaktie som Reddit ger sig på nästa gång man får nys på att någon aktör vill skryta med sina blankningar."

  Blackberry. Har redan hänt.
  https://imgur.com/a/K6kdDJq

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och nu ytterligare en
   https://imgur.com/a/38u2DeX

   Kommer bli svårt att hänga med...

   Radera
  2. "Och nu ytterligare en"

   Ja, det blir svårt att hänga med om man tror att något som rekommenderats i månader är nytt, i dag.

   Det är inget som görs snabbt utan det har tagit lång och mycket tid för de som såg GameStop-blankningarna att framföra varför det som händer nu kan ske. Mer än ett halvår. Det är inte marknadsmanipulation att poängtera något i samma forum i sex månader och att andra inte hoppar på förren det rör på sig ordentligt.

   Radera
 13. Skillnad mot sverige. I USA har de flesta förvaltare rätt att "hyra ut" aktierna i din portfölj. Något som möjliggör en aggressiv blankning. Låga courtage och förvaltningsavgifter finansieras av dylika rörelser.

  Vilket ju gör att man kan undra vad som skulle hända om den som lånat aktierna av förvaltaren konkar, och om förvaltaren sen konkar för att denne inte kan täcka sina aktieåttaganden mot kudnernas port följer.

  Hur ser det ut i Sverige. Hur ser det ut på Avanza och Nordnet. har de rätt att låna ut mina aktier till blankare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza frågade för några månader sedan om deras kunder ville gå med i deras aktieutlåningsprogram för blankning.

   Radera
 14. Att den kommer krascha igen är definitivt ett faktum, för tillfället är kriget däremot i full fart! Hoppas det svider i dessa viders plånböcker.

  Motivationen bakom det hela verkade saknas eller så missade jag det i artikeln; faktumet att deras (fulingarnas) blankning av gamestop och efterföljande försök till manipulering för att nå blankningen skulle leda till att GameStop antingen konkar eller måste sparka större delen av sin personal, verkar varit grundmotivationen bakom det hela. Ilska emot dessa sviniga taktiker.

  Visst, gamestops framtid ser mörk ut som den är, men att med flit försöka tjäna pengar på att ~10,000 personer kan förlora sina arbeten, i DESSA TIDER, tar priset för mig. Oavsett om den går åt skogen att ligga i GME monetärt så är jag stolt att vara med i kriget mot dessa typer.

  Har inga uppdaterade siffror på hur många som jobbar på GME idag, men 2019 var det 14,000 heltidsarbetare och 22,000-42,000 deltidsarbetare (wikipedia).

  SvaraRadera
 15. Gamestop på Kungsmässan ser jag. Gamestop köpte ju upp en svensk (nordisk?) kedja. Kommer inte ihåg vad de hette men var det inte typ Game Zone eller något liknande. Kommer ihåg att de skyltade om nån gång för 10-15 år sedan. Kul minnen när kidsen var i Wii och Xbox 360 ålder (vilket var mitt alibi).

  Att kolla igenom backarna med begagnade spel ihop med kidsen var kul. Det fanns alltid några fynd att göra. Kanske borde damma av de gamla konsolerna. Allt funkar ju och spelen är kvar.

  SvaraRadera
 16. "WE CAN STAY RETARDED LONGER THAN YOU CAN STAY SOLVENT " WBS GANG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men seriöst dock, reddit gruppen blev bannad fråm deras Discord pga svenska motsvarigheten "Hets mot folkgrupp". Men tydligen ska en hel del blankningar löpa ut nu på Fredag

   Radera
 17. Köpte en (1) gamestop för exakt hundra dollar. Ser den inte som en investering, eller ens lottsedel. Kommer inte att sälja utan mer att kunna titta på och säga att "jag var med".

  SvaraRadera
 18. Låter som det skulle vara något kriminellt att via ryktesspridning köpa aktier när man läser detta. Faktiskt har småfolket som du kallar dem inte gjort något olagligt alls. Däremot får ju de som blankar skylla sig själva, man uppmärksammade att GameStop var blankat till 130% vilket är fler aktier än vad som getts ut. Inte konstigt det kraschade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan det vara blankat till mer än antalet aktier?

   Radera
  2. Långt svar på kort fråga:

   Blankaren säljer inte aktien utan ett löfte, eftersom den inte är hans egen utan lånad. Köparen kan inte avgöra skillnaden.

   Sen kan den köparen i god tro låna ut till nästa spekulant. Kedjan kan bli lång innan något händer som tvingar blankarna att lösa in (verkliga) aktier för att uppfylla sitt löfte. Problem då löftena är fler än riktiga papper. Se nedan.

   Grejen är att marknadsmakarna (betrodda storbanker) kan missbruka sin rätt att ställa ut såna löften för att utan dröjsmål kunna sälja optioner till dem som vill köpa. Optioner är kontrakt att sälja eller köpa 100 aktier till ett visst pris en viss dag, som brukar vara en fredag, och har ett värde som funktion av dels aktiepriset för ögonblicket, dels återstående löptid, och kan handlas som ett eget värdepapper, s k derivat. "Amerikanska" optioner kan på begäran inlösas i förtid, men inte "europeiska".

   Marknadsmakaren kan ibland, med tillräckligt kapital i ryggen, styra aktiekursen till lämpligt belopp (Max Pain) så att många av honom utställda optioner förfaller värdelösa, för att slippa betala dem som köpte. Här kommer en form av blankning in: säljer han t ex många "aktier" så går priset ner lagom till fredagsstängning, och sen har han tre dagar på sig att jämka i boken med pengarna han slapp betala ut. (Eller byta med en likasinnad kumpan/konkurrent.)

   Ungefär så har jag fattat det hela.

   Kråksången med Tesla i somras var att man gjorde en UTDELNING av nyemitterade aktier, 5 för 1 (samma värde), i stället för pengar. Alla pengar är lika, men av sådana nya aktier fanns det inga andra än äkta, och många blankare blev då tvungna att panikköpa den gamla sortens aktier för att få tillgång till de nya som enbart delades ut (av Tesla) till (hos Tesla) registrerade ägare en viss tidpunkt. Efterfrågan > tillgång = högre kurs. Där satt blankarna med sina shorts och måste köpa tillbaka dyrare än de hade sålt lånta fjädrar, när de i stället hade tänkt köpa billigare. Snopet!

   Där startade Short Burn Of The Century.

   Radera
  3. Kan tillägga att derivatens egenskap att utöva hävstång medelst positiv feedback förstärker kursens rörelser, genom att marknadsmakaren (helt korrekt) ser till att hedga för att minimera egen risk. Han ska ju formellt sett vara opartisk och inte göra egna affärer utan bara just möjliggöra handel genom att tillhandahålla värdepappren. Det är uppdraget från marknadsplatsen, typ Nasdaq, till några utvalda institut.

   Radera
 19. Jag är i princip överens med dig om analysen, även om jag tycker att det skulle kunna problematiseras mer vilken rätt ekobrottsmyndigheteten skulle ha att ingripa mot financial flash mobs. Vad skiljer dem i princip från finansissidornas stalltips? Även om de grundar sig i företagsfakta kan de för småspararen få samma effekter, alltför många hänger på det goda tipset, aktien blir övervärderad och de nytillkomna som drar sig ut för sent gör förluster. BOrde inte spelreglerna på börsen vara just de att du inte skall ge dig in där utan att veta vad du håller på med. Vilket ansvar har staten att se till att ingen gör förluster? Samma sak borde för övrigt gälla insättningar i räntefonder. Vill han ha ränta bör man även kunna riskera förluster. En kapitalism utan förluster är som en kristendom utan helvete. Vad skall man då med Jesus till ?

  SvaraRadera
 20. Sent uppvaknat tillägg till diskussionen om GME & RH. Tänker att det kan vara relevant ännu.

  Solving the Money Problem (Steven Mark Ryan) har 1 feb lagt upp en 25 min video (sorry, Lars) där han kommenterar en Clubhouse-intervju med Robin Hoods CEO Vlad T -- den del där Elon Musk kopplar in sig och ställer spetsiga frågor. Börjar med att kalla karln "Vlad the Stock Impaler" :-) Riktigt drivande frågor som blir allt svårare att klara.

  Vlad väcktes kl 03 med ett krav på 3 GUSD, omgående, från clearinghouse. Prutades dock genast med hälften, sen hälften igen. (Fänrik Stål?)

  Elon frågar: Are you being held hostage right now? Blink twice." :D

  www.youtube.com/watch?v=8-tqDt_TKtI

  SvaraRadera