Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-01-20 10:41

"Fyll på träsket!" - Trump hävde förbudet mot lobbyarbete och arbete åt främmande makt efter tjänstgöring

"Fyll på träsket!"
På sista dagen av hans ämbete upphävde idag avgående president Donald Trump sin egen presidentorder (eng executive order) om etik gällande de som utsetts till positioner inom statsförvaltningen av Trump som förbjöd de som tjänstgjort att inom fem år ta anställning i lobbygrupper eller arbeta åt utländska politiska organsiationer, den sk "drain the swamp"-ordern.
Flaggan på Trump Tower på Manhattan
Order 13770 var en av de första som klubbades av Donald Trump en vecka efter att han tillträdde som president för att uppfylla hans valslogan "töm träsket" (eng drain the swamp) som refererade till att Washington är byggd på fd träskmark och avsåg hur fd statsanställda och folkvalda efter tjänstgöring gick över till att jobba som lobbyister eller åt utländska politiska organsiationer och utländska regeringar. 

Den förbjöd också att ta emot gåvor från lobbyister och innebar även en frysbox på två år för att få jobba åt privata uppdragsgivare med det man jobbat med statligt. Frysboxen mot lobbyism gällde i fem år.

Detta för att hindra korruption och att man skulle kunna tjäna pengar på sin fd karriär som presidenttillsatt tjänsteman eller minister.

Idag upphävde Trump order 13770 och hans före detta medarbetare på presidentposten får därmed fylla på träsket och jobba som lobbyister eller rent av på uppdrag av främmande makt. 

Hans följare kommer förstås hylla beslutet och töm träsket gällde förstås inte Trump-administrationen. Inte egentligen.

Sedan är väl mest frågan vilka organisationer - förutom från Ryssland - som är intresserade av att anställa fd Trump-utsedda. En annan fråga är om Trump vid tillsättning av t ex ministrar under bordet sagt att order 13770 skulle upphävas om han inte fortsatte som president, och mest var till för syns skull, så hans utsedda inte löpte någon risk att sakna möjlighet till de stora pengarna om han förlorade valet.

I övrigt benåde Trump officiellt cirka 140 personer från åtal och gav dem åtalsimmunitet. Till det kommer hemliga benådningar som inte kommer bli kända förrän man försöker väcka åtal mot de personerna. Varför man nu ska benåda sin personal, vänner, finansiärer och eventuellt hemligt även familjemedlemmar om dessa inte begått några brottsliga handlingar?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Snyggt hade väl varit om han benådade samtliga som sitter i fängelse för cannabis i de stater där det legaliserats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En legalisering borde ju som default även innebära att alla tidigare straff upphävs med omedelbar verkan. Man borde inte kunna sitta i fängelse för något som som inte längre är olagligt.

   Radera
  2. Nu kan jag ju inte varenda enskilt fall men jag kan gissa att när den stora bilden diskuterades så hade fängelseföretagens lobbyister bråda dagar att övertyga beslutsfattarna att redan utdömda straff inte skulle benådas. Det hade ju negativt påverkat intäkterna och därmed vinsterna.

   Radera
 2. Kanske han benådar och ger immunitet preventivt eftersom han upplevt hur demokraterna använder lawfare mot meningsmotståndare och bortser från/ignorerar gällande lagstiftning? (Russia gate, Flynn, kräva avsättning av exvis Josh Hawley för agerande inom ramen för valprocessen osv)

  SvaraRadera
 3. Antar att dina Trump-inlägg agerar bra click bait, men kan vi försöka hitta nya samtalsämnen? Det saknas ju inte direkt andra ämnen som är nog så angelägna för oss Svenskar. I dag svärs Biden in som president och då kanske alla de som lider av TDS kan börja läka.

  Förstår att det har varit fyra traumatiska år, men nu när det amerikanska folket får en demokratisk president och demokraterna kontrollerar både senaten och representanthuset så kommer allt bli bättre, 100%. Även Sverige (som utgör den 51 delstaten, åtminstone medialt) kanske kan börja läka.

  <3 <3 <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer det inte bli men vi slipper åtminstone en amerikansk president som ville oss illa - som motarbetade väst.

   Nulli secundus

   Radera
 4. Vilka ur Trump administrationen har fått erbjudande om anställning eller motsvarande från Ryssland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde de redan var anställda :)

   Radera
 5. Sen är det väl upp till Biden att återinföra den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar ju som att alla tidigare presidenter börjat sin mandatperiod med att införa en sådan lag. Trump fick kritik för att han inte skrev en egen utan rakt av kopierade Obamas lag.

   Radera
 6. Ett exempel på ett system där korruption är inbyggd i det officiella systemet. Och Trump utnyttjar det till max och benådar sina vänner. De som blir benådade är förstås skyldiga honom en tjänst i framtiden om den inte redan var utförd och det var pga den som de behövde benådas.

  Frågan är om systemet någonsin kan bli bra för folket med all den snedvridning och fördyring som den inbyggda korruptionen medför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl lite som här,hör ger man sina parti polare fina tjänster på myndigheter.

   Radera
  2. Nejdå vi är inte ens i närheten av att vara på samma nivå.

   Radera
 7. Kan en president, rent teoretiskt om han/hon vill jävlas extra mycket, benåda ALLA som just nu tjänar ett fängelsestraff? På så sätt släppa ut alla i förtid.

  En annan version på Draintheswamp liksom. DrainTheprisons

  SvaraRadera
  Svar
  1. Presidenten kan bara benåda dom som begått federala brott.
   Den övervägande majoriteten i usa är dömda av delstaterna och dom kan han inte benåda.

   Radera
  2. Varför inte DrainTheprisons på alla grova våldsbrottslingar för att ge Bidens administration en svårare start?

   Radera
  3. Ja, men bara dom som sitter i federala fängelser för federala brott, inte på delstatsnivå.

   Radera
  4. Ahh okej! SÅ teoretiskt skulle han kunna benåda alla som sitter i federala fängelser i USA. Med andra ord ganska många om man ska tro Google. Majoriteten sitter dock i state prisons.

   "How many federal prisons are in the United States?
   110 federal prisons

   The American criminal justice system holds almost 2.3 million people in 1,833 state prisons, 110 federal prisons, 1,772 juvenile correctional facilities, 3,134 local jails, 218 immigration detention facilities, and 80 Indian Country jails as well as in military prisons, civil commitment centers, state psychiatric ..."

   Radera
 8. Hur blev det nu, benådade han Joe Exotic?

  SvaraRadera