Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2021-01-19

Foton: Leveransvirket färdigt vid bilväg

Dags för lite foton. Gallringen är nu klar och leveransvirket är utlastat vid bilväg och anmält för hämtning till Södra.
Värötall närmast kameran, barrmassa bortanför.
Eller klart och klart. Alla grenar och toppar ligger kvar, så det blir en del arbete med det. För liten gallring för att det skulle bli något att göra till flis och sälja för energi, då framkörnings och processkostnaderna kräver några hundra kubikmeter för att vara värt det hela.
Barrmassan närmast kameran.

Sedan ska diverse stängsel sättas upp igen vilket för stunden är lite svårt med tjälen.

Angående anledningar till att leverera virke utan att det nödvändigtvis blir något större gallringsnetto, så finns det en anledning till som medlem i Södra. Nämligen insats och emissionskapital. Upp till en viss gräns utifrån hur många hektar mark man har betalar man några procent av leveransbruttot i insatskapital till föreningen, ungefär som en nyemission. Södra är en ekonomisk förening där man äger andelar bestående av insatskapital och emissionskapital. Det senare delas ut som avkastning. Bägge kan också handlas, även om insatskapitalet först får säljas om man utträder ur föreningen.

Södra delar förenklat ut runt 10% på insats- och emissionskapitalet och ägandet i Södra är alltså en rätt lönsam alternativ investering i en faktisk verksamhet. Sedan kan man diskutera tillväxt- och lönsamhetspotentialen i takt med att bruket av papper blir allt mindre när tidningarna blir digitala. Dock behövs ju allt mer förpackningar för e-handel istället och skogen kan också användas för att skapa plast och textilmaterial numera, vilket Södra både forskar kring och genomför.

Är man medlem i Södra, dvs har (haft) tillräckligt med skog för att gå med och levererar virke dit så kan man köpa emissionskapital som andra medlemmar vill sälja. På grund av ränteläget får man betala överpriser, t ex 120:- SEK för 100:- SEK i insatskapital. Vid 10% utdelning på de hundra kronorna blir alltså räntan 8.33% och det tar två år innan man får tillbaka överpriset. Dock kan man kanske i framtiden i sin tur sälja till överpris. Det högsta jag har sett har varit typ 150:- SEK för 100:-.

Sedan kan förstås en skyldighet att göra insatser om verksamheten blöder följa med ägandet av kapital i Södra, motsvarande nyemissionsbehovet i ett aktiebolag.

Likväl så kan det över åren särskilt för stora skogsägare eller den som aktivt köper mer insatskapital leda till en rätt stor och lönsam investering borta från börsen och finansmarknaderna, och bara bransch-, konjunktur-, klimat- och särskilt Miljöpartirisk. Det senare är dock större risk att drabba dig personligen som skogsägare än Södras industriverksamhet. Sköter du din skog för väl så den blir för fin kan Skogsstyrelsen och staten i praktiken stjäla den från dig utan ersättning genom att förbjuda avverkning på grund av naturvärden.

Så det gäller att odla Ful Skog (TM) istället för Vacker Skog (TM). Annars kan det bli en hundraprocentig förlustverksamhet.

Jobbar man småskaligt så behövs inte något tillstånd för avverkningar under en halv hektar om jag minns rätt, och inte heller för gallring, dvs där man tar typ 40% eller mindre av virkesbeståndet. Men den lönsamma storskaliga slutavverkningen kan du inte göra om skogen är för fin och kräver tillstånd från staten för att genomföras.

Att avverkad skog växer upp igen och blir fin återigen, samt att avverkningarna massivt gynnar den biologiska mångfalden bryr sig inte de storstadsuppväxta politrukerna sig om. Välstånd och välfärd kommer av att ta in skatt till sista kronan och betala ut bidrag, inte av jobb och företagande som basindustrier och skogsindustrin. Det är sen gammalt.

Blogger for size, glad som vanligt

19 kommentarer:

 1. Är det inte lönsammare att behålla virket som ved hemmavid? Men det kanske är lite mycket för en liten stuga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där fanns många bitar som kanske hade gått att sälja som huggkubb till glada sommarstugeägare.

   Säg 500 kronor stycket för en 50 cm hög kubb.
   Tolv sådarna i en grov 3 meters stock.

   Do your math?

   Radera
  2. Ved, virke och kåda luktar väldigt gott. Jag bor granne med ett sågverk, som tyvärr slutade såga på 90-talet. Nu ser det ut som fastigheten ska säljas, kanske redan till våren, eftersom han håller på att tömma huset. Ägaren brukade fälla träd åt oss och andra och han tog trädet som betalning. Vi fick bakar (vankanter) av honom gratis till ved och sågspån till hönshuset. Vi köpte virke av honom och pappa byggde bastu av det. Grannen var dålig på att ta betalt, så vi fick spika fast sedlarna i hans källare eller lägga en sten på dem utomhus. Synd att jag inte kan krama om honom, innan han försvinner, pga coronan.

   Radera
 2. Kanske inte rätt att byta till lövskog då..

  SvaraRadera
 3. Vsrd det vädret eller nettot som ger den glada minen 😉 Nåjå intressant med lite riktig verksamhet, till vilket även författandet går räknas

  SvaraRadera
 4. Man blir ju nyfiken, har bloggarn fällt, apeterat och skotat på egen hand?

  SvaraRadera
 5. Vi hade en väldigt fin, populär och stor skog bakom mitt hus. Den har tyvärr avverkats fläckvis under de senaste åren och "slaktats", med ett ganska förfärligt resultat. De har inte plockat bort grenarna och riset, så varken ornitologerna eller orienterarna kan gå eller springa på ett stort område där. Marken har "paketerats" till små delområden, som är tänkta att bli bostadsrättsföreningar, med tusentals femvåningshus i hela skogen. Lyckligtvis vill kommunen inte planlägga skogen eller bevilja byggrätter till femvåningshusen, där många tusen personer kunde få ett boende.

  Trafiksituationen är redan ansträngd, med många och långa bilköer och det kommunala vattnet i det gamla vattentornet och i ledningsnätet räcker inte heller. Nu ska ett nytt vattentorn byggas i utkanten av skogen och nya VA-ledningar ska dras från stan för Mälarvattnet. Det finns en stor efterfrågan på hus och lägenheter på Värmdö, inte minst pga att tunnelbanan håller på att dras från Kungsträdgården till Nacka Forum.

  SvaraRadera
 6. Skogen mår bra av att gallras, träna växer bra sen när det blir luftigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är en myt.

   Skogen växer inte snabbare, de största träden blir inte grövre och skogen skogen blir inte friskare.

   Radera
  2. Jaså? Tillväxtborren ljuger alltså :/

   Radera
 7. Tog in för mig ny bank, dvs inte min normala husbank vid övertagande av skogsgård förra året. I övertagandet ingick det en hel del Södrs insats och emmitterat kapital och som väl förra året gav ca 10%. Min nya bankman tappade hakan när han blev medeveten om det.
  Pengarna är ju mer låsta än om du sitter och handlar på börsen, men är själv supernöjd att samtidigt som du kollar tillväxt får en naturupplevelse.

  (Just nu glömmer vi barkborrar, skogsnrand, snöbrott och storm)

  SvaraRadera
 8. Ser ut som en stor väg. Allmän? Avgift till trafikverket betald?

  SvaraRadera
 9. Lars, vilket var skälet till beslutet att gallra. Uppenbart var det inte av ekonomiska skäl!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tallarna uppe på berget hade börjat självgallra, totalt hade hela sex stycken dött de senaste två åren, så dags att ta ner dem innan något trillar på huset, ladan, fordon eller annat.Stod alldeles för tätt i förhållande till det fåtal cm jord som fanns där, hade nått sin potential under omständigheterna. Lämnade ekarna som blir friställdr. För att finansiera det hela gallrade jag även ut en del tallar som skuggade gårdscentrum eller stod i beteshagar, som blir ren löv istället, samt några grova tallar som stod farligt nära elledningarna eller vägen. Träd jag stört mig på eller sett som en allvarlig risk för infrastruktur, fordon, djur eller människor vid oväder.

   Produktionsskogen lämnades orörd.

   Radera
  2. Huset överskuggades av tallarna på berget förut, har stört mig på dem i snart femton år nu, men nu åkte de till slut innan de faller på huset eller ladan, eller faller och kanar ner på huset eller ladan.

   Radera
  3. Så estetiskt och praktiskt.

   Radera
  4. Låter som bra skäl. 😉

   Radera
  5. Tycker det blir fint när man rensar gårdscentrum och en bit ut runtom gården ordentligt.


   Jämnar man marken och täcker diken ordentligt blir det även fritt skjutfält, men det är mer jobb med det.

   Radera