Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-12 15:56

Foton: Hur ser det egentligen ut på en vintersportort under pandemin?

Det klagas på en del håll på att utomhus vintersport skulle vara någon form av smittkälla för pandemin. Samtidigt går det att följa sunt förnuft och göra så att risken att smittas är större hemma i din mataffär än på skidsemestern. Och hur ser det egentligen ut med trängseln på de fullbokade vintersportorterna? Bloggen har tagit foton och även pratat med personal.
Klövsjö, Vemdalen klockan 17:17
I själva verket ser det väldigt glest ut i backar och liftar. Skidåkarna verkar följa rekommendationer och håller avstånd. Detta trots att åtminstone det anekdotiska exemplet Skistars anläggning i Klövsjö, Vemdalen, enligt personalen är fullbokat.

Bokningsläget såg svagt ut i början på december, men sedan släppte det och över jul och nyår, såväl som framöver är man fullbokade. Vilket bara visar hur gott om utrymme det är i backar och liftar.

Olika kompisgrupper eller familjegrupper av åkare håller sig i sina grupper och blandas inte. 
Försiktighetsåtgärder på skylt i kön vid stolsliften i Klövsjö.

Stolsliften har en kapacitet på sex personer, men generellt åker bara ett sällskap åt gången. Ibland sitter det bara en person i liften. Skidåkare frågar andra små sällskap om 1-2 personer om de kan få sitta i andra ändan, så ibland är det två säten upptagna till vänster, två lediga och två upptagna till höger. Eller tre säten mellan sällskapen 1+2 eller rent av 1+1.

Man uppmanas hålla en stavlängds avstånd, men i praktiken blir bara skidspetsarna större avstånd än så i köer och ibland kan köerna ha gap på 5-6 meter.

Kö knapplift. Ett familjekluster tätt vid inpassagen, i övrigt rejäla avstånd.

I backarna är det glesare än på stan och i synnerhet glesare än på en ICA-butik eller köpcentrum, där man dessutom är inomhus.

Klövsjö. Grön backe klockan 10:34.

Klövsjö uppe på toppen nära stolsliften. Notera tre olika kluster av skidåkare och avstånden mellan dessa. Man håller sig till de sina och blandar inte grupper vid pauser eller i liften. Tidpunkt 10:56

Klövsjö, blå backe klockan 11:02.

Klövsjö 17:22. Huvudlös skidåkare.

Skistar tar allvarligt på smittskyddet och avskedade på dagen förra veckan ett antal säsongsarbetare för att de hade samlats på sitt boende för att titta på sport-teve.

För att komma in i skidbutiken och hyra skidor måste man ta kölapp och vänta utanför i kylan. Skistar har en entrévärd som upplyser om detta och ser till att kunderna går ut och ställer sig med sina kölappar, så det är bara de som får service inomhus och ingen köbildning inne i värmen. Besökarna följer uppmaningarna och på morgonen kan man se en väl utspridd samling av skidåkare som väntar på sin tur utanför butiken.

Skistars artige entrévärd i Klövsjö.

Skärm med könummer så de som är ute i kylan kan se sitt nummer.

Räddningspersonalen konstaterade på bloggens fråga att det varit betydligt färre skadefall i år. Det verkar som folk tar det lugnare i backarna, och särskilt att man håller sig borta från andra minskar risken för de annars ofta farliga krockarna i backen. Men det har varit skadeutfall ändå, och går antagligen inte att undvika helt.

Restaurangerna har hämtmat och afterski är helt tomt. Det är tämligen glest även på restaurangerna, motsvarande hur det ser ut i stan. Alltså större risk att smittas på ICA eller apoteket.

Afterskibaren på Klövsjö hotell är helt tom.

Tre gäster i restaurangen som nog tar uppåt 150 personer.

Överlag är det stora avstånd och folk verkar rent av ta mer allvarligt på att hålla avstånd under skidsemestern än till vardags. De stora ytorna och att man är utomhus bidrar antagligen. Och man hör inte en enda hostning eller nysning ens i liftköerna, så åkarna verkar friska.

Det är inga som helst problem att hålla ordentliga avstånd till andra skidåkare. Och väljer man att åka längd eller randonné så pratar vi om kilometers avstånd till andra.

Det är inte som under sportlovet i Alperna förra året, när noll säkerhetsåtgärder togs med väntat utfall, eller den efterföljande svenska melodifestivaldeltävlingarna och finalen i Friends Arena den 7:e mars.

Följer man tankar kring coronasäkrare vintersportsemester är det nog större risk att bli smittad hemma i lägenhetens trapphus när du ska gå ut med soporna eller hämta posten.

Ovanstående är förstås anekdotiskt från Klövsjö i Vemdalen. Det kan se annorlunda ut på andra platser och vid andra tillfällen. 

Under tiden skyltar ICA Maxi nu med "högst 600 kunder i lokalen samtidigt", dvs en per 10 m2.
Bloggaren i -26 grader. Blå backe. Uppknäppt för att få fram telefonen.

26 kommentarer:

 1. Mitt gym hade en skylt där det stod max 50 personer i lokalen samtidigt innan lagen klubbades, nu har dom bytt ut sina skyltar till max 150 personer. /Facepalm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 person per 10 kvm på gym är verkligen för mycket, måste väl i stort sett vara en person/maskin eller stång på ett normalt gym. Mitt gym hade maxgräns redan i november tror jag på 50 Pers, med de nya reglerna hade de fått in 100 men valde ändå att behålla 50. Försöker dock träna på tider när det ligger mellan 10-20. De släppte även en graf så man själv kunde kolla ungefärligt antal.

   Radera
 2. Huu kallt. Vi pratade om att åka skidor, men flera familjemedlemma kunde inte vara utan värmestugan. Du nämner den inte, men hur är det med den när det är -26 grader, måste ju vara knökfull om den inte är stängd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var stängda. Besökte dem iofs inte, kan funnits caféer som var öppna, men jag hade utrustning avsedd för Kilimanjaro och Mont Blanc. -26 (-27 som kallast) var inga problem, åkte hem på lunch.

   Fanns utomhus grillplats med kolbädd och tak, men inte värmestugor som sagt.

   Radera
  2. Var rent av lite för varmt klädd där ett tag, så jag fick gå ner lite i ambition. Gröna dunjackan som syns under skaljackan fick åka av, var för mycket.

   Radera
 3. Din buff ser effektiv ut, märke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Buff Heavyweight Merino Wool Neckwarmer Solid Denim

   Ja, den är kompetent.

   Radera
  2. Vad har du på fossingarna för att behålla värmen?
   Någon form av stödvärme?
   Kanske är förmiddagsåkning > möjlighet att värma pjäxor på lunch > eftermiddags /kvällsåkning samt 1+1 lager strumpor tillräckligt för att undvika känselbortfall.

   Radera
  3. Innerst ett par vanliga svarta bomullsstrumpor från Dressman. Sedan sjujävla yllestrumpor av arktisk modell, värsta dyraste rekommenderade av min "anfallen av isbjörn" hustru och som jag hade på Kili i -10 grader och stormvind.

   Sedan pjäxor. Var aldrig ett problem faktiskt. Fötternas temperatur påverkas också av hur väl varm man är på benen. Där var det tekniskt underställ, sedan merinounderställ, sedan RevolutionRace GPx Pro byxor, sedan överdragsbyxor från Marmot (vind- och vattentäta). Allt väl omlott, inga möjligheter till glipor.

   Radera
  4. Låter varmt och gôtt - tack för redogörelsen!

   Sist jag åkte utför i liknande temperaturer var jag antagligen 13-14 år och sett till förbränning och värmeavgivning, tycktes kroppen på den tiden fungera enligt andra fysiska principer än vad den gör idag...
   Var som jag minns det lite bitigt i kinderna, men resten av kroppen höll sig varm trots endast 3 respektive 2 lager på över- och underkropp av enkla skidkläder troligtvis inhandlade från B&W/Coop.

   Radera
 4. Spenderade v1 i Idre fjäll med omgivande skidorter och instämmer i mycket av det du skriver. Mycket folk i Idre, bitvis rejäla köer vid liftarna. Dock var folk bra på att hålla avstånd. Reagerade också på avsaknaden av nysningar och hostningar. Väldigt lugnt i Fjätervålen (som är trevligare) och även i Himmelfjäll. Värmestugor öppna (tempen pendlade mellan -10 och -23) men avgränsningar i antal personer, ingen trängsel och god respekt.

  SvaraRadera
 5. Nu är det väl skola igen så då blir det väsentligt glesare i backen. Var i Kläppen v1 och där var hyfsat mycket folk. Folk var lite dåliga på avstånd när kön spillde ur fållorna men annars så hade anläggningen delat upp det fint så att man fick hyfsat separerade enkelköer.

  SvaraRadera
 6. Vemdalen är inte fullbokat. Hittar 103 olika boenden för 4pers kommande Torsd-Sön/Mån. Kom igen med en trängselrapport vecka 9 istället för nu när skolterminen precis börjat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rapporten är från i tisdags. En vecka sedan.

   Radera
 7. Var i Orsa Grönklitt över julledigheten. Överlag fungerade det väldigt bra. Bra avstånd i liftköer/lift etc. Men en sak som ändå slår en är hur löjligt inflexibla många är och hur svårt det är att anpassa ett invant beteende. Trots pandemin så måste alla in och äta i toppstugan samtidigt. Spelar ingen roll hur lång kö det blir - alla måste ha mat i magen samtidigt. Allvarligt, hur svårt kan det vara att skippa lunchträngseln. Fixa lite käk och ta med i en ryggsäck. Stoppa en macka i innerfickan. Eller ät senare när de flesta börjat dra sig hemåt. Man överlever. Barn som vuxna. Jag lovar...

  SvaraRadera
 8. Hade samma upplevelse när jag var i Klövsjö veckan innan de stängde för påsklov i våras.

  SvaraRadera
 9. Var i Åre/Duved från Jul till efter trettonhelgen. Mycket folk både i backarna och på restaurangerna,långa liftköer men med bra separation.
  Nästan tomt i Duved efter Nyår.
  Gick mest på topptur upp på högfjället när det var liftköer,så det går fint att undvika liftköerna, bara att sätta på stighudarna och gå uppför. Dessutom betydligt mindre köldgrader på högfjället vissa dagar nästan 20 graders skillnad. Turskidor på de rösade vinterlederna var också fint.

  SvaraRadera
 10. Simhallarna med olympisk mått får ta 125 personer, men de flesta håller fortfarande stängt. 1-2 per bana hade inneburit 10-20 personer, minimal smittspridning.

  Men eftersom Simhallarna primärt är kommunala (och suvensionerade) är det enklare (billigare?) att hålla de stängda.

  Bra för folkhälsan?

  SvaraRadera
 11. Fina bilder! Får mig att längta efter fjäll, snö och minusgrader... Grått och regn här i skåne...

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar

  1. Positivt med minskade skadefall. Många kanske inte tänker på att skadade skidåkare konkurrerar med covid patienter om sjukvårdsresurser.

   Radera
 13. Var i Säfsen några dagar strax efter nyår.
  Personal påminde om att hålla avtsånd i liftköarna när det ibland blev lite kö.
  Det fanns faktiskt en del som hängde vid borden i baren på kvällen men inget som upplevdes som alls trångt.
  Värmestugorna var stängda tycker det kunde ha räckt att de begränsade antalet besökare i dem istället. Synd för småbarn med kalla fötter

  SvaraRadera
 14. Var i Säfsen några dagar strax efter nyår.
  Personal påminde om att hålla avtsånd i liftköarna när det ibland blev lite kö.
  Det fanns faktiskt en del som hängde vid borden i baren på kvällen men inget som upplevdes som alls trångt.
  Värmestugorna var stängda tycker det kunde ha räckt att de begränsade antalet besökare i dem istället. Synd för småbarn med kalla fötter

  SvaraRadera
 15. Välordnat i Lindvallen (Sälen) förra veckan.

  Liftköer som tillsynes var långa men mycket på grund av att man ordnat så att de blev mer utsträckta.

  Kö till skiduthyrning utomhus, kösystem via app -> ingen trängsel.

  Vakt i dörren på ICA för att se till att endast 1 person per sällskap gick in och handlade.

  Bordsplacering och max 4 personer/sällskap på restauranger.

  Ingen afterski.

  Sammantaget OK.

  SvaraRadera
 16. Ja lite märkligt hur många som inte verkar inse vad som driver smitta,Knappast vintersport i sig. Att det var just alperna var mest otur för dom och tillfälligheter. Antagligen mindre smittspridning än om det varit en sommar turist destination. Eller storstad. Tror generellt att Europa hade lite tur första omgången nu är det mer allmänt spritt och ger då lite fler fall. USA har nog haft en mer väntad utveckling med stor spridning i new York initialt, lite senare så de fick någon månad att förbereda sig.

  SvaraRadera