Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-24 09:38

Europadomstolen dömer Ryssland för folkrättsbrott efter Georgienkriget 2008

Ryssland fördöms av Europadomstolen för mänskliga rättigheter för folkrättsbrott efter Georgienkriget 2008. Bland annat tortyr av krigsfångar, rättslösa frihetsberövanden och förnedrande av civila, samt etnisk rensning där man vägrat fördrivna georgiska flyktingar att återvända hem. 
Gata i Batumi, Georgien
Europadomstolen för mänskliga rättigheter (Europadomstolen) fastställer att Ryssland har ansvar för det som sker i de ockuperade delarna av Georgien genom att ha militär kontroll över området, och därmed ansvar för bland annat den tortyr som georgiska krigsfångar utsattes för efter kriget. Man har också ansvar för rättslösa frihetsberövanden och gripanden av georgier, inklusive 160 civila som hölls under svåra omständigheter i två veckor i augusti 2008. Ryssland fördöms också för etnisk rensning då man hindrar cirka 23 000 med våld fördrivna georgiska flyktingar från att återvända hem.

Domstolen har beordrat Kreml att utreda brotten mot de mänskliga rättigheterna under och efter kriget.

Ryssland har vägrat att lämna ut krigsdagböcker och hävdat att de är statshemligheter, vilket gör att man inte kan fälla dem för anklagelserna om krigsbrott under själva kriget. Georgien vände sig till Europadomstolen på grund av mord, felbehandling, plundring, fördrivning av civila och nedbrännande av bostäder, skolor och bibliotek utförda av de ryska trupperna under kriget.

Domen är en påminnelse om att Ryssland aldrig följer och inte kommer att följa krigets lagar och de mänskliga rättigheterna, och att svenska krigsfångar vid ett ryskt anfall mot Sverige kommer utsättas för tortyr om de inte avrättas, och att civila kommer behandlas mycket illa. Det tål att tänkas på när en del femtekolonnare rakt ut säger att de vill att Kreml tar över Sverige.

2 kommentarer:

  1. Deessutom ett brott som fortsatt pågår. Ryssland smugtar mark från de som lever på georiska sidan i gränstrakterna. De som ghör motstånd misshandlas svårt.

    Femtekolonnarna som förskönar Kreml. Schvärje"vännerna" och fredsrörelsen är verkligen sånna nyttiga idioter som mer eller mindre aktivt understödjer detta beteende från Ryssland.

    SvaraRadera
  2. Får det några konsekvenser med tex någon form av bestraffning?

    SvaraRadera