Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2021-01-01 13:43

Ericsson vill att Kina ska avlyssna svenska företag, myndigheter och allmänheten

"Jag försöker verkligen göra vad jag kan, Börje. [...] Vi kan väl höras i närtid. Anna" - handelsminister Anna Hallberg (S) i SMS till Ericssons VD
Dagens Nyheter inleder året med avslöjandet att Ericssons VD personligen hållit en omfattande SMS-kommunikation med handelsminister Anna Hallberg om att regeringen måste hindra PTS och Säpos försök att stoppa den kinesiska statens telekomleverantör Huawei att avlyssna Sverige. Anledningen är att Ericsson annars inte får sälja till Kina, och VD:n hotar med att Ericsson ska lämna landet.
Ericsson på Lindholmen, Göteborg. Passande en företagslogotyp som snart är osynlig.
Eftersom Huawei anses avlyssna och rapportera trafikdata (t ex vem som kommunicerar med vem, varifrån och när) till den kinesiska diktaturen har bland annat USA förbjudit bolaget från att leverera telekomutrustning i USA, och sagt att man kommer dra in säkerhetssamarbeten med länder som gör detta. PTS och Säpo har därför velat sparka ut Huawei från att leverera 5G-utrustning i Sverige, men har blivit överkörda av de som inte värnar svenska intressen.

I dagarna har Jacob Wallenberg gått ut och gett sitt stöd till Huawei och nu avslöjar DN att Ericssons VD haft personliga samtal med handelsminister Anna Hallberg via SMS, vilket DN har fått ut via offentlighetsprincipen.

Ett antal av SMS-svaren från handelsminister Hallberg har sekretesstämplats och det är uppenbart att man även pratat på exempelvis telefon eller direkt som personer, vilket inte omfattas av offentlighetsprincipen. Varför Hallberg inte bara rakt av skrev "vi har inte ministerstyre i Sverige och jag betackar mig från denna typ av påtryckningar och motarbetande av svenska säkerhetsintressen" lämnas som en övning. Istället skulle man höras och göra allt man kan.

Sverige är en skitsak för Huawei ekonomiskt och skulle bara stå för promille av bolagets omsättning, men för Ericsson i Kina är förstås Kina viktigt, liks om för alla underleverantörer Ericsson är beroende av i Kina. DN kallar det hela för en privat lobbyingkampanj från VD:n, men så är det förstås inte. VD:n på Ericsson agerar som VD, även om det är han personligen som messar ministern. Man kan nog misstänka att det även sker andra kontakter mellan och inom politik och näringsliv, i en organiserad informell kampanj uppmuntrad eller rent av dolt betalt av Huawei. Bland annat har man fått med sig den alltid lättköpta blaskan Dagens Industri. Det viktiga för Huawei är snarare dels att få avlyssna i Sverige, dels så split mellan USA och Sverige, och dels att Sverige inte ska få vara ett gott exempel för andra viktigare EU-länder.

Grejen med att ge med sig för diktaturer och mobbare är att det bara kommer mer och mer krav när beroendet blir starkare och starkare.

Lämplig läsning är Philip Anstréns artikel hos Frivärld om hur Australien till slut satte ner foten mot diktaturen i Beijing, något som även EU och Sverige måste göra. Inget kommer gratis, och den som inte är beredd att göra uppoffringar kommer bara bli diktaturens kreatur och lydiga underdåniga slav. Ericssons VD skriver att "det är gott om fegisar", men det finns bara en fegis i sammanhanget och det är den som inte vågar säga nej till diktaturen. Och det av den lägsta av anledningar, nämnligen profit.

Som kineserna sagt - "kapitalismen kommer sälja oss repet vi kommer hänga den med". Och det vet Kina. Ericsson är ett bolag som är bäst förut, och som fortfarande inte återhämtat sig till aktiekursen från IT-bubblans tid, till skillnad mot en lång rad andra bolag. I själva verket kan bolagets aktieägare sägas inte fått någon avkastning på aktiekursen sedan 2004, då bolaget har gått sidledes sedan dess. Det kanske säger en hel del om ledningen i bolaget, och deras oförmåga att vara framgångsrika på en telekommarknad som fullkomligt exploderat, och där alla visioner från IT-bubblans tid uppnåtts och med råge överträffats. Att krypa för diktaturen i Kina kommer inte ändra på den oförmågan att smida medan järnet är varmt och bekräftar snarare att Ericsson är en allt marginellare och desperatare spelare.

När Ericsson nu aktivt arbetar mot svenska säkerhetsintressen och går diktaturens ärenden kanske man ska fundera på om bolaget alls ska vara kvar som leverantör till svenska staten. Kanske bör bolaget klumpas ihop med Huawei ur det perspektivet, en slutsats som kanske kommer dras av andra länder framöver. Vad kommer t ex USA tycka om Ericssons trovärdighet och amerikanska leverantörsrttigheter när VD:n på detta sätt stöder Huawei?

Kinas maktspel handlar om inget annat än världsherravälde - man behöver inte använda aktivt militärt våld för att ta över världen - och grodan ska kokas långsamt, där Kina initialt ska informellt bestämma kring yttrandefriheten i Sverige, samt införa sin övervakningsdiktatur även här.

Bli inte förvånad om Kina och diktaturen i Beijing kommer bestämma mycket i Sverige om 10-20 år, och bland annat styra vad som får sägas om Kina i landet. Något man redan börjat med.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Ja det är tydligt för vilka vinsten går före integritet, koncentrationsläger, tvångsaborter och nationens säkerhet.

  Det Kina sysslar med mot Uigurerna kommer framstå som vår tids stora skam. Att som företagsledare sätta pengarna först och liera sig med Xi och/eller Putin kommer ge ett fint eftermäle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men förstår despereationen. Sen 2006-03-20 har man gått ner 35% i börsvärde. Man ligger och tuggar på rätt dålig avkastning för aktieägarna när resten av världen ser hur sina investeringar ökar i värde.

   Radera
  2. Svårt att gå med vinst när man betalat för mutbrott i andra länder

   Radera
 2. Om Ericsson vill lämna landet är det väl bara be dem att flytta till Kina. Ekholm kan säkert bosätta sig i Peking med sina barn om det nu är så fantastiskt viktigt och fint Land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, och de har ju redan en gåbg flyttat från Sverige tror det var 2000 som de stack London men det varade väl ett år sen kom de tillbaka. Gräset va visst inte grönare på andra sidan...

   Radera
 3. Låter inte bra om Ericsson skall tvingas flytta utomlands. Då kanske man köper ett kontor på, säg, St James Square i London och flyttar dit ledning inklusive finans och marknad. Igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extra troligt att Ericsson flyttar till London precis när Brexit är klart i praktiken.

   Radera
 4. Panda electronics har ett udda-samarbete med Ericsson,då dessa sägs leverera utrustning till Huawei.
  Om det nu kan stämma,låter konstigt.
  "Pentagon" påstår även att Panda har kopplingar till Kinas militär.
  Weird.
  Någon som kan förklara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "I ett samriskföretag med kinesiska Panda Electronics använder Ericsson 5G-utrustning som riskerar att komma i kontakt med den kinesiska militären. Det skriver australiska tidningen News, som betonar att Panda finns på en amerikansk myndighetslista över Kinesiska företag med militärkopplingar.

   Ericsson använder viktiga komponenter i sin 5G-utrustning från ett samriskföretag ihop med kinesiska statsägada Panda Electronics. Det handlar om samma Panda Electronics som USA:s försvarsdepartement, Pentagon, har på sin lista över 20 kinesiska företag med militärkopplingar till Kina, skriver australiska News.

   Att News lyfter fram detta beror på att samriskföretaget tillverkar den 5G-antennutrustning som de australiska mobiloperatörerna Telstra och Optus använder.

   Uppgifterna blir ännu mer anmärkningsvärda när man tar i beaktning att Panda ska ha nära kopplingar till Huawei, enligt The Washington Post. Tidningen påpekar att företagen har samarbetet kring en rad projekt de senaste åtta åren.

   Huawei är sedan tidigare svartlistad av USA för spionagemisstankar åt Peking. Ericsson, och Nokia, har därför i västerländska ögon betraktats som de säkra alternativen till Huawei."

   Radera
 5. "Ericsson är ett Amerikanskt säkerhetsintresse"

  Om Huawei kan avlyssna länder igenom sin tekniska plattform, vad är det som säger att Ericson inte redan gör det samma?

  Man behöver inte Mimers brunn om man redan vet vad som händer/hänt.

  SvaraRadera
 6. Om 10 år kan vi inte gå in här för att se om Cornu hade rätt det här gången.

  SvaraRadera
 7. "Huawei anses avlyssna och rapportera trafikdata"

  Echelon skall inte ha nån konkurrent, så enkelt är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker att USA och Kina är lika illa. Föreslår att du flyttar till Kina om det är så föredömligt där.

   Radera
  2. Har hört att Kina är rätt nice för västerlänningar så länge man håller sig borta från politik.

   Radera
 8. Viktig diskussion. Men snackar man om avlyssning visar man att man inte fattat vad det egentligen handlar om.

  SvaraRadera
 9. Det där att Kina ska ta över låter som en konspiration. Kan dom ligga bakom viruset också?

  SvaraRadera
 10. Vad jag minns så var det Trump-administrationen som gjorde omvärlden uppmärksam på säkerhetsproblemet medans Cecilia Malmström grät krokodiltårar för EU:s räkning och inte ville störa världshandeln.

  SvaraRadera
 11. Gammal svensk tradition att samarbeta och sälja diverse produkter till diktaturer så att de kan fortsätta med sina vidriga verksamheter både inom och utom sina gränser. I flera av dessa "fall" har Wallenbergsvären haft fingrarna i syltburken. Kortsiktiga vinster väger tydligen tungt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är knappast beroende av svenska produkter för att fortsätta sin verksamhet.

   Radera
  2. Nä men om de köper så behöver de dom ju till något..

   Radera
 12. Tror inte att vi behöver vara oroliga för att USA ska betrakta Ericsson som en säkerhetsrisk. De har ju sålt sin data från Europa till USA i åratal.

  SvaraRadera