Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-01-28 19:04

Enminutschart GameStop - och vad har Robin Hood med saken att göra?

Lägger väl en ögonblicksbild av hur det går för alla pajasar som håller på med Gamestop åt ena eller andra hållet. Och lite funderingar kring den amerikanska gratismäklarappen Robin Hood.
Enminutschart Gamestop

Gamestop har både handelsstoppats och även stoppats för köp via den amerikanska gratismäklarappen Robin Hood, där man dock får sälja. Varför skyddar någon som kallar sig Robin Hood storkapitalet?

Vilket väcker några frågor.

Vad tjänar Robin Hood pengar på?

Kan det vara så att Robin Hood har lånat ut kundernas aktier till blankare för att få några intäkter? Ironimätaren slår i så fall i taket.

Om det senare gäller, så finns ju inte kundernas aktier egentligen längre, utan är utlånade. Vilket kan vara lite trist för Robin Hood, och i slutändan kunderna om kursen sticker iväg ännu mer. 

Enklare för de som Robin Hood lånat ut aktierna till om kursen faller, så Robin Hood faktiskt kan leverera de aktier som kunderna säljer genom att blankarna köper tillbaka dem när den de ursprungligen lånat från säljer?

Eller?

34 kommentarer:

 1. Jag blev lite intresserad av Gamestop caset när du hade första inlägget, visar sig att RobinHood inte bara stoppat handel med Gamestop utan också med AMC, BlackBerry, Bed Bath and Beyond, Koss headphones och Nokia (alla tydligen populära bland short sellers).

  För att ytterligare spä på konspirationen så visar det sig att Ken Griffin, en av grundarna till Citadel som är en av firmorna som tillförde Melvin Capital ca 3 mdr USD, både köper tjänster av och är en investerare i RobinHood.

  Låter det som en gris, luktar som en gris och ser ut som en gris så är det nog en gris och inte en enhörning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommenterar grymt.

   Radera
  2. Namnet Citadel låter för övrigt välbekant från TSLA-kretsar. Ett av bolagen i kretsen skaffade en väldigt stor post, ett tag, vilket väckte viss uppmärksamhet. Tankar om kurspåverkan har antytts.

   Why not Ask Dr Stupid, på twittret då ;-)

   Radera
  3. Rykten från Ross Gerber och Bloomberg om möjligen förestående konkurs för Robin Hood. Mig rör det inte, och jag har ingen aning.

   Men den som har intressen i RH bör nog orientera sig, hurtigt! Lycka till.

   teslamotorsclub.com/tmc/posts/5299806/

   Lite pikant att AOC och Don Jr råkat hamna på samma linje i denna fråga :-)

   Radera
  4. Preciserande tillägg/källa:
   Doctor Stupid @AskDrStupid · 7h
   twitter.com/AskDrStupid/status/1354806814806667264

   Radera
  5. Men tack! Det var vänligt sagt och dito.

   Såg också att ytterkanterna AOC och Don Jr verkar ha gått "full cirlce" och mötts på toppen. Kommer ogillandet av finansmarknaderna till sist vara det som enar folket i USA, man får väl ändå säga att "big banks" kungligt kör över den lilla människan (inte ref. Svanbergs legendariska "the small people") oavsett om det är en höger- eller vänsteranhängare.

   Radera
 2. Inte en aning.
  Dock är det ju lite lustigt att det krävdes en bulgar för att att få det amerikanska folket att handla aktier via en app.
  Vad gäller köpstopp så har det varit så länge i vissa aktier på Sthlms-börsen som bara går att sälja via nätet.

  SvaraRadera
 3. Läste att de nu enbart tillåter sälj i AMC och GME? Snacka om marknadsmanipulation isf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir spännande att se hur hårt Reddit kan gå åt silverbolagen.

   Radera
 4. Spännande nedgångar nu....

  SvaraRadera
 5. Får se hur lång tid det tar innan sheriffen stänger ner Robin hood liknande verksamhet även i staterna. Inte många utposter kvar för den fria markanden.....

  SvaraRadera
 6. Vi får se vart det slutar.

  Är det inte olagligt av Robinhood så borde det vara det.

  Alla tradera och sparare med självrespekt hoppas jag såklart straffar Robin hood med fötterna och byter plattform.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.independent.co.uk/news/world/americas/aoc-robinhood-app-gamestop-stocks-shares-b1794276.html

   Radera
 7. Någon som har information om silverbolagens rusning i dag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går alltid rykten om manipulation av silver av storbanker som JP Morgan. Svårt att veta vad som är foliehatt eller inte. Drar silver så följer aktierna med även om de inte skulle vara hårt blankade.

   Radera
  2. Det är väl knappast rykten?

   Radera
  3. Kanske det som är problemet, kanske en vanlig foliehat inte räcker. Kanske ska det vara en i silverfolie.

   Radera
  4. Silver har ju av okända anledningar halkat efter guldpriserna i många år. Kanske dags för en korrigering?

   Radera
  5. Silverhärvan är mig veterligen över. Institutionerna som var "marknadsplatsen" är tagna på bar gärning och åtalade.

   Hur det än är, ligger silvret efter tack vara en mycket långtida korruption...därmed är en större uppsida sparad åt alla andra. Kan man köpa guld, så kan man köpa silver.
   Därmed finns egentligen inget retard-case i silver.

   Radera
  6. Korrekt är att silver hajpades på reddit. Av konton utan tidigare historia på subredditen.
   Dessa har sedermera stängts av och silvertramset har debunkats.
   Om det var en psyop eller bara en hederlig pump n dump av bagholders från förra silverpumpen i somras får vi nog aldrig veta.

   Subredditen hart vuxit paraboliskt de senaste dagarna och nytillkomna läser en ticker och handlar loss.

   Radera
  7. Nokia är en ren valueplay baserat på att de kommer tjäna bra i framtiden på 5G.
   BB är även den en valueplay. Flera nya kunder lär tillkomma efter solarwindshacken.
   Locket är på för allt vad tygen håller om sw pga att det kommer att bli en shitstorm av lawsuits. Plus QNX
   AMC är min tolkning att det är som SAS på steroider och rena dumheter.

   Radera
 8. Heltsjukt! Aktien var ner med $44 men är upp $33 i efterhandeln.
  Ska man gå in?

  SvaraRadera
 9. "Step 0: Citadel pays Robinhood for order flow. Citadel gets to see RH's orders a few milliseconds before they're filled. Citadel may choose to front-run some of those trades." -hittat på twitter

  "Order flow revenue at Robinhood surged 227% in 2018, according to research from Alphacution. Robinhood has faced criticism over that piece of its revenue model, which relies on selling customers' orders to high-frequency trading firms like Citadel Securities and Virtu." -cnbcartikel från 2019

  SvaraRadera
 10. Side note: när institut lånar ut aktier till t ex en HF, så kan dom alltid kallas åter T+2. Dvs institutet som äger aktierna, eller mäklaren som sitter emellan ägaren och blankaren, kan när som helst ringa kortsäljaren och kräva aktierna åter som en normal del av verksamheten. Standard i alla aktielånskontrakt och kräver ingen förklaring varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min poäng är: högst troligen lånar Robin Hood ut aktierna som finns i deras kunders depåer. Samma som t ex Avanza. Men dom själva står inte risken. När deras kunder säljer och innehaven således minskar så begär dom bara tillbaka motsvarande mängd aktier ifrån kortsäljaren. Detta sker automatiskt..

   Radera
 11. Den omvända Robin Hood, när de stora investerarna riskerar att förlora pengar då ändras reglerna till deras fördel, verkar väldigt riggat.

  SvaraRadera
 12. Fantastiskt.

  "Det är gratis att handla med oss, ibland får du köpa och ibland får du sälja!".

  SvaraRadera
 13. Minst sagt shady business det där. Att vi som retail clients i stort sett alltid blir blåsta i slutänden har gjort att jag numera endast handlar de riktiga terminerna (ES, NQ, YM, RTY, CL, GC osv). Där är risken för manipulation minst (även om den säkert förekommer ibland).

  Det värsta jag varit med om är hur sjukt riggad hela CFD-marknaden är. Mäklare täljer verkligen guld där, både genom manipulation men också med alla avgifter som äter upp retail traderns kapital. Folk snackar så gott om t.ex. IG Markets eller CMC Markets, men de har bara inte märkt hur blåsta de blir.

  SvaraRadera
 14. Robin Hood tjänar pengar på att sälja orderdata till bland annat Citadell. Dessa orderdata gör att man kan smita emellan och tjäna några cent i mellanskillnad.

  Citadell gick in med 2,75 miljarder dollar i Melvin, en av fonderna som blankat Gamestop.
  Det kan även spekuleras i att Citadell sålt call-optioner, rätten att senare köpa aktier till ett förutbestämt pris. När aktien rusat så är risken att man inte hunnit köpa in aktier i tid för att skydda sig och att man därför måste köpa in aktier till förlust.

  Dock så har optioner en löptid, och om man kan pressa ned priset från nu till på måndag så kommer en stor mängd optioner förfalla eftersom man inte kommer att nyttja en rätt att köpa aktier ÖVER marknadspris.

  De som blankat aktien sitter fast tills de täcker. De som sålt optioner har ett slutdatum att förhålla sig till och har därför intresse av att tillfälligt pressa ned priset.

  Robin Hood och andra aktieplattformar har i huvudsak skyddat sig mot sina kunders risker genom att höja marginalkraven. Däremot sitter de i knät på de clearing-houses som hanterar deras ordrar. För Robin Hood råkar det vara till huvudsak Citadell som sköter det.

  Huruvida man konspirerat eller inte låter jag vara osagt. Men det finns nog en del incitament som pekar åt samma håll oavsett så det kan det bli att folk drar åt samma håll utan att konspirera. Oavsett vilket så är det mycket intressant.

  Sökord för vidare läsning:
  delta hedge, gamma hedge, delta squeeze, gamma squeeze.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag hört i veckan när jag kollat.
   Användarna är produkten...

   Argument som "ras", "trumpism", "nazism" och "alt-höger" om sina användare avslöjar snarare Robin Hood som deltagare/anhängare el. liknande i den mycket toxiskt korrupta ekonomin.

   Att hindra folk från att fritt använda de tryckta sedlarna som de ändå får betala dyrt för är bortom allt förstånd.
   Haffas någon för att ha varit marknadsdrivande kommer deras rättsstat vara avslöjad som korrupt, när miljardärer gråtit ut i TV under pågående börsras och tjänat massor på "realisationen" de själva drivit.

   Radera
 15. Det är något suspekt om det shortats fler aktier än vad som finns utgivna. Sonen har just köpt sina första aktier. 2 (!) Nokia som han inte tänker sälja oavsett uppgång (det får vi väl se han håller fast vid om den skulle gå upp på riktigt). Kan man sopa till någon finansvalp så kan det vara värt det

  SvaraRadera
 16. Kan tyvärr inte gå i god för vad den här personen postar på reddit, men onekligen ser det ut som sprängstoff. Ja, lite sent ute men som bakgrund betraktat kanske? Styrker vad andra här har berättat.
  På utrikiska såklart:

  www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/l7bpf5/30_seconds_from_triggering_market_nuclear_bomb/

  SvaraRadera