Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-01-02 15:41

Eliasson (MSB): Fira jul på Kanarieöarna med familjen nödvändigt och berättigat

Myndigheten för samhällskydd och beredskaps generaldirektör Dan Eliasson uppger till Expressen att hans resa till Kanarieöarna över jul var nödvändig och berättigad, eftersom han annars inte hade kunnat fira jul med familjen. Så var det med den saken - att fira jul med familjen är nödvändigt och berättigat, om nu någon avstod från detta över helgerna.
Teneriffa på Kanarieöarna
Till Expressen säger Eliasson att han "gjort bedömningen att resan är nödvändig" och på frågan om resan är berättigad svarar han "absolut"

Anledningen till resan var att han annars inte kunde fira jul med sin dotter och familj. 

Det är alltså nödvändigt och berättigat att resa och fira jul med familjen. Om nu någon trodde något annat och avstått från detta över jul eller nyår, eller råkat fått intrycket att endast nödvändiga resor inte omfattade saker som julfirande.

Så var det med den saken och bra att fått ett förtydligande kring definitionen av nödvändigt.

Sedan påtalar Eliasson att smittorisken är lägre på Kanarieöarna än i Sverige, vilket förstås bloggen håller med om och skrivit om tidigare. Det bästa är således att stanna kvar där nere och inte resa tillbaka till Sverige. UD har hävt sin reseavrådan till Spanien (Kanarieöarna räknas till Spanien) och man får rent av åka på icke-nödvändiga resor dit enligt UD. Fast nu var just Eliassons resa dessutom nödvändig.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Sicken jubelåsna! Snacka om ”adel”, alla restriktioner gäller alla andra. Att han är kass vet vi sen tidigare, men detta slår det mesta. Här hemma har vi avstått från mycket, inklusive resa till sonen i Skåne (bor själv i VG), men det var tydligen helt onödigt?

  SvaraRadera
 2. Nästa fråga att kolla upp om han som statsanställd tagit ut semester eller om han "jobbat" hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte han har något som skulle kallas "semester" annat än ledig med full betalning, han anses vara i tjänst alltid. Så detta är nog inget undantag. "Adeln" har så mycket fler förmåner än vi kan ana, man behöver oftast inte sjukskriva sig tex. Tro heller inte att han skulle ha kostnader för resor till och från arbetet, dessa sker med eskort av SÄPO i väl vald bil. Kostnader för lunch eller frukost under arbetsdagen lär knappast heller förekomma. Sen tillkommer säkert en hel del annat. om någon tvivlar så se bara hur de som finns i EU-parlamentet har det, och inte ska de som är på hemmaplan ha det så mycket sämre.

   Radera
  2. Det kanske fungerar bättre då när han är på annan ort och de som är kompetenta på riktigt sköter verksamheten.

   Radera
 3. Jisses vilken groda han gör. Inte för att det spelar någon roll, han får aldrig sparken.

  SvaraRadera
 4. Bra, nu vet vi var ribban ligger.

  SvaraRadera
 5. Det är klart att det är nödvändigt. Hur skulle de annars kunna träffas? Man får anta att Eliasson bor i en etta i en utanförskapsförort, som god socialdemokrat, för att lära känna sin valkrets. Och för att undvika trängsel måste de helt enkelt åka utomlands där det finns mera plats. Svårare än så är det inte, för utlandet är ju jättestort.

  SvaraRadera
 6. Vi for se vad folket säger om dessa ledare i nästa opinionsundersökning.
  Jag har iallafall tappat förtroendet för dem.

  SvaraRadera
 7. Det sägs att dåliga tider skapar goda ledare. Vi får se vilka goda ledare är.

  Visst har vi ekonomiskt klarat oss bra under pandemin även om vi har haft många dödsfall. Och det är därför kronan har varit den starkaste valutan gentemot dollar under 2020 då den har vuxit mest procentuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vi klarat oss ekonomiskt bra har inget med politiker att göra. Basindustrin tuffar på som vanligt och försörjer hela panikindustrin.

   Radera
  2. Vi har inte haft full lockdown som i andra europeiska länder. Det är di.se som skriver om detta och inte min egen analys.

   Radera
  3. Bonnier-ägda DI är ju verkligen en neutral analytiker av den svenska ekonomin...

   Radera