Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-01-06 12:20

Det kan ta tid för samhället att läka från coronahäxprocesserna - konfliktlinjen går rakt genom både ideologi och familj

"Hur kunde man förr bränna oskyldiga på bål som häxor?"

Att samhället ska läka från pandemin kan gå fortfare än det kan ta att läka de sociala och mänskliga sår som skapats i de konfliktlinjer som skär rakt genom politiska partier och ideologier, mellan (fd) vänner och rakt genom familjer. Hårda ord och fördömanden skeppas ut av en del väldigt högljudda och häxprocesserna i sociala medier är igång för fullt. 

After ski klockan 20:30 på en svensk skidort just nu. Läsarfoto.

Jag har goda vänner som inte längre uppdaterar vad de gör i sociala medier. Inte för att de sitter hemma, men många vågar inte ens skriva att de hämtar hem mat från en restaurang, än mindre att de åkt till sin egen fjällstuga och åker längdskidor eller kvällsåkning i tomma skidbackar. Eller för den delen besöker något annat än ett apotek eller mataffär. Eller tränar på ett tomt gym.

De har ingen lust att bli angripna av allt mer hysteriska så kallade vänner i sociala medier. Det är uppenbart att det finns en del som är genuint rädda, och tar ut det i högljudda och aggressiva former på sin omgivning. Något sköt dig själv och följ reglerna under eget ansvar verkar inte finnas, utan det huggs aggressivt åt alla håll.

Att de förmanande och överlägsna politikerna gör det samma - tvärt emot vad de själva skäller ut folket för - har bara accentuerat konflikten och häxprocesserna.

Det finns inte heller någon politiskt ideologisk linje kring hur man hanterar en pandemi - så konfliktytorna skär rakt genom inte bara vänner och familjer, utan också rakt genom politiska partier. En del vill ha hårdare tag, andra mjukare, en del tycker det är lagom, en del tycker det är fel oavsett vad som görs.

Ibland blir det ren satir, som när M:s partiledare Ulf Kristersson kräver att Dan Eliasson ska avsättas för att ha åkt till Kanarieöarna, samtidigt som framträdande M-politiker har rest till Mallorca. Populism, gräl och häxprocesser har blivit vardagsmat. Och likt häxprocesserna handlar det framför allt att bränna de man ogillar eller ens fiender på bål, och skylla på att de är häxor. Själv kan man göra samma sak.

Senast igår blockade jag någon som försökte smeta ideologi på mig för att jag publicerade data om pandemin och kallade mig obalanserad. Att presentera fakta är tydligen fel i det nymoralistiska Sverige.

Gamla mysiga filterbubblor där alla dunkat varandras ryggar spricker nu över alla gränser.

Man kan misstänka att de som skriker högst i själva verket vill rikta uppmärksamheten bort från deras egna nödvändiga resor. Moralism och särskilt nymoralism åtföljs alltid av en dubbelt så bra dubbelmoralen.

Jag skrev kring detta redan i höstas - bränn inga broar. Just nu kanske du skäller ut in bästa vän, som valt att inte publicerea att de åker skidor ifrån en hyrd stuga med självhushållning och håller avstånd enligt regelverken för att du är helt hysterisk.

Sköt ditt, håll avstånd, håll hygien, undvik trängsel, res ingenstans som kräver att du träffar andra om du blir sjuk (=res endast med bil), och stanna hemma om du är sjuk. Och på frågan hur man kunde bränna folk på bål som häxor förr i tiden, så behöver du bara titta i spegeln.

Höstblot 2020 med uppenbar social distansering

Men oroa er inte. Den 10:e får regeringen allsmäktig makt att stänga ner vad de vill, inklusive tidningsredaktioner om det är för mycket folk på jobbet. Och de kommer populistiskt använda detta för att tillfredsställa alla som skriker högt om hårdare tag.

Hur gör du själv? Har du tagit bort sk vänner från sociala medier och håller du käften om vad du själv gör numera och tar sådant muntligt med personer du litar på istället för att lägga ut så häxjägarna kan se?

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Bra skrivet - och vansinnet med pandemilagen hoppas att vi slipper

  SvaraRadera
 2. Utanför Sverige utökas restriktionerna. Tyskland:

  "De nya reglerna innebär bland annat att det endast är tillåtet att träffa en annan person i allmänheten. Enligt nuvarande restriktioner är det tillåtet att träffa fem personer från två hushåll.

  De nya åtgärderna ska utvärderas den 25 januari"

  SvaraRadera
 3. Känns lite som det har blivit lite DDR känsla runt om i Europa. Där grannar spanar på varandra och ingen kan lita på varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är verkligen detta något nytt?
   Sociala medier bygger på att företagsägarna spanar på kunderna/användarna.
   Kunderna/användarna i sin tur spanar på varandra och skapar konflikt och trafik som i slutändan driver reklam in till företagsägarna.

   Radera
  2. Östergren, det nya är att konfliktzonen skär helt brutalt utan någon hänsyn till tidigare relationer.

   Radera
  3. Det var tråkigt att höra. Har inte sociala medier längre. Det var ju redan på den gamla goda tiden tämligen brutalt.

   Radera
  4. Senaste gången vi hade en politisk fråga som skar rakt igenom olika grupper borde vara folkomröstningen om kärnkraft 1980.

   Radera
 4. Ja det är inget lätt dilemma, folk är skrämda och andra som med distans hävdar stora överdrifter i medias rapportering och farlighet samt samhällets hantering av viruset anses som oansvariga.

  Men virus kan vara den perfekta osynliga fienden om man vill skrämma eller påverka en befolkning.

  SvaraRadera
 5. Skrotade sociala medier för flera år sedan, det är lättare att örfila någon hysterisk till sans när man sitter öga mot öga.

  SvaraRadera
 6. Det är länge sedan ledarskapet var på riktigt allvar, jag ser gärna att det som inte funkar hamnar i skamstupstocken även om det stänker vidare på min klick och mig.

  När andra vågen lägger sig lär vi återkomma till politiskt bearbetande av de dagliga skjutningarna, rånen och de som av förvirring eller missriktad godhet stödjer denna kultur.

  När det har kulminerat borde den övergripande frågan bli hålen i ekonomin.

  Själv skulle jag helat hålla på med klimat och miljö och bygga lösningar, men går det att heja på detta skitsystems förnyelse så tar jag den chans som ges, vad skall jag annars hoppas på?  SvaraRadera
 7. I Lund är barnintensiven full och ett hundratal barn har drabbats hårt av följdsjukdom av Covid19, MIS-C, (multisystem inflammatory syndrome in children associated with covid-19). Ett trettiotal har varit livshotande sjuka.
  Ja det finns behandling, man försöker dämpa inflammation och det immunologiska angreppet, men idag vet nog ingen om dessa barn i framtiden trots tillfrisknande kommer få hälsomässiga konsekvenser. Var ansvaret för detta ligger beror på hur man ser t ex på om Sverige borde varit på hugget redan förra vintern och varit mer restriktiva vad det gäller gränsen, och t ex avrått från utlandsresor och sett till att låta alla som kom in i landet vara i karantän och idka noggrann smittspårning. Hade myndigheterna rekommenderat inte bara att tvätta händerna och att hålla avstånd, utan också att vi ska göra vad vi kan för att stärka immunförsvaret, med t ex vitamin D, C och zink, hade kanske betydligt färre avlidit; istället har både media och företrädare för myndigheter hävdat att man inte kan påverka sitt immunförsvar och varnat för användning av kosttillskott, apropå coronaviruset. Redan under sommaren, men allt starkare i höst har medicinen Ivermectin seglat upp som den riktiga coronavirusdödaren och alltfler studier pekar på att de som tar den förebyggande inte blir sjuka i Covid19 och att den här parasitmedicinen från 70-talet, som belönades med Nobelpriset 2015, är oerhört effektiv vad det gäller att bota personer som insjuknat, i alla stadier i sjukdomen. Vem bär ansvaret för att vi inte får använda denna medicin i Sverige, både förebyggande och vid Covid19? Regeringen eller Läkemedelsverket hade kunnat utverka ett nödgodkännande av Ivermectin. Men istället föredrar man att folk dör i Covid19 och barn drabbas av livshotande sjukdom. Ivermectin är i Sverige bara godkänt för veterinärt bruk, trots att det används sedan många år i många länder där parasitsjukdomar är vanliga. Idag är väl flertalet föräldrar okunniga om Ivermectins potential, dels pga att etablissemanget förtiger denna billiga medicin, och dels pga sociala mediers censur - många videos på Youtube och Facebook om Ivermectin har tagits bort, även om de kommer från trovärdiga källor.
  https://bulletin.nu/nyheter/all/ett-trettiotal-barn-har-blivit-livshotande-sjuka-i-sviterna-av-covid-19
  https://covid19criticalcare.com/medical-evidence/ivermectin/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra skrivit.Stromectol som innehåller invermectin kan köpas på nätet men jag avstår och håller mig till naturmedel Andrographis Paniculata som är storsäljare i Thailand.Breaking: Cannabis aktier rusar nu på Wall Street med demokraternas seger i Georgia. Tech aktier faller. Sektorsändring? Vår för bankaktier med stigande räntor.

   Radera
 8. Detta är ju något av en paradgren på sociala medier, oavsett ämne. Det går tydliga trender i vad man får och inte får lov att stå för. Tidigare var det ju resor, från en månad till en annan byttes likes mot "näthat" när offentliga profiler postade bilder från någon exotisk kritvit paradisstrand. Så redan då var det väl många som slutade göra det, och njöt av sin semester i fred utan att försöka skörda likes från vattenbrynet.

  Vetefan hur det är fatt med folk egentligen men det verkar som att måendet blir bättre om man får tvåla till någon rejält på sociala medier. Och då gäller det ju att man gör det enligt gällande normer eftersom det är fri jakt på dem som bryter mot nuvarande regelverk. Verkar vara det enklaste sättet att utmåla sig själv som en bra människa helt enkelt, tar bara ett par minuter att skaffa sig den bekräftelse man behöver.

  Angående Corona så är jag helt säker på att de flesta uträttat små ärenden här och var, men att man skrattar risken för sina egna små ärenden mycket lägre än om man tex ser en bild på en minister i ett köpcentrum. Det är väl lite som med bilkörning, de flesta skattar som egen körförmåga som högre än genomsnittet och andra trafikanters körförmåga som lägre än snittet. Jag kan lätt köra ett par 10-20kmh mer än tillåten hastighet för jag vet ju vad jag gör men kolla på den jäveln vad han kör! Det spelar ingen roll om jag kilar in lite snabbt på M.O.S. för att plocka upp en julklapp till frugan eftersom jag förstår att hålla hålla avstånd etc men vad i helvete gör allt folk HÄR mitt i en pandemi?! etc.

  SvaraRadera
 9. ”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne.”
  Joh. 8:1-11

  SvaraRadera
 10. Vi ska moralisera över alla som inte sköter sig och "slänga dem på bål". Befolkningen förstår verkligen inte hur farligt C19 eftersom myndigheterna inte lyckats kommunicera ut detta.
  En oberörd och iskall Tegnell hjälper ingen.
  Är riktigt förbannad på hur illa svenska myndigheter hanterat detta. Och hur folk beter sig. Runt om oss ser vi nedstängningar, men ack inte i Sverige för vi tar inte något på allvar då vi svenskar är osårbara och fruktansvärt naiva.
  Det kommer säkert en nedstängning men alldeles försent. Speciellt som den nya C19 varianten kan dominera. Innebär en än mer fruktansvärd period för svensk sjukvård som kommer tvingas prioritera bort folk som kan överleva. Och många övriga får inte vård o kommer avlida i diverse obehandlade sjukdomar. Vi ser det redan nu.
  Migrationskrisen eller "EU:s lägsta arbetslöshet 2020" är bara en susning av hur C19 hanteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det går ju inte så dåligt för Sverige... Utan lockdown och med rimliga åtgärder har vi klarat oss lika dåligt som andra. Så rätt åtgärder är nog tyvärr svåra att hitta ens i efterhand

   Radera
  2. Dan, jag föreslår följande formulering:
   Sverige ligger inte helt i samma sjukdomsfas som i andra länder och pandemin är pågående. Utan lockdown och med rimliga åtgärder har vi klarat oss bättre eller sämre än alla andra. Bra eller dåliga åtgärder får analyseras i efterhand.

   Radera
  3. Dan, tycker vi bör jämföra oss med länder i utkanten i Europa, inte tätbefolkade nav som Tegnells käpphäst Belgien. Eller Nederländerna el Italien där det startade.
   Vi kan vara snälla och ta Danmark som tillämpade nedstängningar. Sverige har bortåt 3 ggr så många döda. Och vad gäller antal IVA dygn är Sverige totalt överlägset. Och i broderlandet är smittan på väg ner. I Sverige upp.

   Radera
  4. Vi får väl se om det blir någon rättning i ledet iom Eliassons avgång.

   Radera
  5. Taktiken är väl helt ok men kommunikationen kunde varit bättre framförallt via FoHM. Tegnell och co gör sig inte jättebra framför kameran och det blir mer ett försvarstal och inte tydliga besked. Inför framtiden behövs lite mer ELI5 tänk så det passar mottagarna.

   Gillar generellt Sveriges uppdelning av ansvar mellan regioner osv men i kris letar ju människor efter en ledare och det blev tegnell samt tydliga besked.

   Nyhetskonsumtionen har ju även förändrats och den fokuserar mycket mer på sociala medier och många få har upp information från väldigt många mediakanaler och avsändare.

   Public service kan ju bli viktigare än nånsin i framtiden men dagens upplägg är ju så galet förlegat och lyckas inte klämma sig in i allas flöde än

   Radera
  6. Om våra myndigheter hade rekommenderat FLCCC protokollen så hade jag respekterat dom. Ska man nu ta det på allvar får man f*n va snabbare på att hitta lösningar, och lockdown är inte en lösning. Frågan är om våra politiker vill.

   Radera
 11. Du blockar kommentatorer som inte håller med dig, är inte det att ytterligare polarisera debatten, begränsa meningsutbytet och öka avståndstagandet till meningsmotståndare?
  En polarisering mellan människor du troligen inte önskar accentueras än mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag minns från detta forum så brukar det gå bra att käfta emot i sak. Monomana propagandister och folk som saknar förmåga att lyssna medan de för ut sina budskap kan skärpa sig.

   Radera
  2. Jag återger ur dagens bloggpost:
   Senast igår blockade jag någon som försökte smeta ideologi på mig för att jag publicerade data om pandemin och kallade mig obalanserad. Att presentera fakta är tydligen fel i det nymoralistiska Sverige.
   En bedömningsfråga om detta är att käfta emot i sak eller monoman propaganda, resultatet blev för den talträngde i vilket fall blockering, dvs. cancelering från detta fora.

   Radera
  3. Nä, den blockningen var på Twitter.

   Radera
 12. Man kan ändå inte låta bli att fundera? Varför gick MSB´s SMS inte ut till regering, och den egna chefen? Vem är skyldig?

  SvaraRadera
 13. Nu fick han sparken, Eliasson. Eller som det heter i myndighet(S)kretsar, begärt förflyttning. Till nästa toppjobb, kan man anta? Eller blir det elefantkyrkogården, den här gången?

  SvaraRadera
 14. Det hela är väldigt enkelt, de som inte ser till att undvika smittspridning blir de som verkligen försöker undvika det förbannade på. Inte så konstigt eftersom det räcker med en superspridare som struntar i att ta ansvar (hålla avstånd, använda relevant munskydd där det behövs etc.)för att många ska bli smittade.

  SvaraRadera
 15. Jag håller med om det mesta.

  En sak skär dock igenom som ett absolut fel. Du blockerar personer som har en verklighet skild från din. Det är en av grundorsakerna till viruset kallat "splittringen av Sverige".

  SvaraRadera
 16. Resa i bil är ok så länge man är ensam i bilen. Är man flera i bilen och en är sjuk i covid, är det stor risk för smittspridning till övriga passagerare. Dags att ladda batteriet till elcykeln.

  SvaraRadera
 17. "Läkning" förutsätter att det finns ett normaltillstånd att återvända till genom läkningen. Det finns inget att återvända till så läkning kan inte ske. Det enda som finns att göra är att skapa nya verkligheter.

  SvaraRadera
 18. Själv reste jag från Österrike för att fira jul med familjen här i Sverige. Bor ensam där och har saknat mina goa föräldrar och de har saknat mig. Först hade jag mycket ångest om att åka. Det känns ju lite fel. Men jag gjorde det i alla fall för jag kände att det var rätt för mig och familjen. Dock skulle jag aldrig påstå att den var "nödvändig".

  Jag tog alla säkerhetsåtgärder jag kunde, inklusive sitta på flygplats och plan med mask i nästan 8 timmar (inte så farligt som man kanske kan tro), träffar relativt få släktingar (föräldrarna vill träffa hel släkten inom några dagar! Så jag sa ifrån och såg till att det blev färre och med utspritt tidsmässigt), etc.

  Jag håller med att man måste se efter sitt eget främst och vara försiktig med att fördöma andra. Det är just därför det är förjävligt när politiker står och förmanar folk vad de inte ska göra, men sedan gör det själva. Jag vet ju själv hur svårt det är att följa all regler och rekommendationer, då behöver man stöd i form av en förebild. Det verkar tyvärr saknas i Sverige. Då blir det lätt att man inte bryr sig längre och skiter i deras förmaningar.


  SvaraRadera
 19. Har inte blivit blockad på fejan av någon men det beror förmodligen på att jag inte vågar snacka om annat är mat, katter och trädgård. Har många åsikter men är en "shy voter" av just de anledningar som bloggaren nämner i början av inlägget.

  SvaraRadera
 20. Har inte blivit blockad av någon vad jag vet, ändå är jag ganska öppen med hur jag ställer mig i corona frågan. Det vill säga, jag är inte speciellt orolig för mig eller för någon i familjen (vi har troligen redan haft covid-19 men ej bekräftad). Följer restriktionerna så gott det går med handtvätt, mask, avstånd m.m. Inte för att skydda mig men för att respektera andra samt att om jag mot förmodan bär på viruset inte smittar andra.

  SvaraRadera