Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2021-01-06

BREAKING: Dan Eliasson begär att få förflyttning från GD-posten för MSB - Försvarsmakten mfl myndigheter nervösa

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson uppger nu att han själv begärt att få lämna sitt uppdrag, vilket gör att Socialdemokraterna och regeringen inte behöver sparka sina egna ministrar som också brutit mot regeringens utskällningar, samtidigt som häxbrännarpöbeln får sitt.
Dan Eliasson
I ett pressmeddelande från MSB begär alltså Eliasson att få sluta som GD för MSB, i ett synnerligen lojalt beslut. På så sätt slipper regeringen och S ta ansvar för Eliasson, och använda samma rättesnöre mot sina egna ministrar.

Specifikt begär han förflyttning från tjänsten som generaldirektör. Det betyder att han istället ska få ett annat GD-uppdrag. 

MSB skriver (bloggens fetstil_):
"Eliasson i dag bett om förflyttning från sitt jobb som myndighetschef och generaldirektör för MSB. Regeringen kommer att fatta ett beslut i frågan inom kort."
Häxbrännarpöblen får därmed sitt och Eliasson har lojalt offrat sig för regeringens och partiets skull. Han hävdar i premeddelandet att initiativet är hans eget, men det är förstås så att regeringen gett honom ett annat erbjudande mot att han offrar sig och på så sätt bränns på bål för Löfvens och Johansson shopping, och Anderssons skidåkning.

Istället ska ha förflyttas till en annan tjänst. Bland annat är tjänsten som GD för Försvarsmakten ledig, vilket gör försvaret och även andra myndigheter med avgående eller ledig GD-post mycket nervösa i det här läget. Som GD för MSB och tidigare Polismyndigheten är han känd och har haft omfattande kontakter med Försvarsmakten, bland annat under åren när Polismyndigheten och Försvarsmakten inledde sitt samarbete vid terrorism, vilket gör honom till en kandidat till posten. En annan möjlig post är den nya myndigheten för psykologiskt försvar, men det kan förstås bli en ambassadörspost eller landshövdingepost någonstans.

Initialt kan han förstås hamna några veckor på den sk elefantkyrkogården för att svalna lite tills häxjägarna har lugnat ner sig.

42 kommentarer:

 1. Synd bara att folk inte bryr sig om sådant här, dom fortsätter att rösta på S oavsett vad deras politiker gör. Folket har väl redan glömt Löfvens hycklande, Aftonbladet gör väl allt i sin makt för att "ignorera" allt Löfven gjort, för att inte tala om det han inte gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket parti hycklar inte? För makten gör man allt och det är snarare en fråga om vilket parti som hycklar minst man ska analysera ifall detta nu är viktigt när man röstar.

   Radera
  2. Många moderata riksdagsledamöter var också ute och reste under julhelgen.

   Radera
  3. Ja, lite som att svärjisarna fortsätter rösta på ett parti vars företrädare gång på gång ertappas med att vara rasister och nazister. Eller moderater fortsätter att rösta på ett parti vars företrädare klagar på politiska motståndare i gallerior samtidigt som de själva sitter i solstolar i Spanien. Eller miljöpartister som fortsätter rösta på ett parti som förespråkar miljöansvar och själva använder miljöfarlig bottenfärg. Eller kristdemokrater som fortsätter rösta på ett parti vars företrädare anklagar regeringen för att med berått mod ha dödat människor i pandemin för att några veckor senare festa loss på Stureplan. Inte lätt att leva som man lär eller vara konsekvent och ärlig...

   Radera
  4. Bara ett tips, snurrigt nog så är det inte S utan M som gev denna S-märkta tjänsteman de första av hans GD-uppdrag. GD-uppraget på försäkringskassan 2011 - 2014 presenteras tex av dåvarande socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Migrationsverket 2007-2011 vart också M (de kom ju till makten 2006).
   Sen tog S över:
   Presentationen av Dan Eliasson som ny rikspolischef skedde vid av inrikesminister Anders Ygeman.
   MSB också S så klart.

   Hela hans karriär är ju en soppa av ryggdunkningar och gentjänster, synd bara att han verkar vara desto sämre på att leda stora organisationer jämfört med hur bra han är på att skaffa sig topposter.

   Radera
  5. Stoffe: Och sedan så finns ju också den aspekten att Eliasson beömes vara en särdeles duglig ämbetsman, erkänd av både Alliansregeringar och nuvarande Regering, som levererar exakt vad som förväntas av uppdragsgivarna och som inte bryr sig ett dyft om vad kreti & pleti i kommentarsfälten på internet eller för den delen underställd personal har för åsikter om det hela.

   Radera
  6. Får man inte med den underställda personalen är man dömd att misslyckas med sitt uppdrag.

   Radera
  7. Carl-Fredrik: Underställd personal ges under alla omständigheter rätt till information, förhandling och samverkan enligt MBL och kollektivavtalade samverkans-/samråds-procedurer. Verksamhetens mål och inriktning och de former i vilka dessa sker är en beslutsnivå som ägs av Ledning/Exekutiv.

   Radera
  8. Det stämmer väl att han är duktig på sina uppdrag, vilket många tolkar är att förtöra myndigheten han blir placerad på.
   Hoppas han blir GD på skatteverket framöver.

   Radera
 2. Man får hoppas att regeringen gör en Juholt och utser honom till ambassadör på nån avlägsen ö. Får verkligen hoppas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt honom också bli lika lycklig och fri som Juholt.

   Radera
  2. Typ Storbritannien.

   Radera
  3. Kan han inte få ställa sig till den öppna arbetsmarknadens förfogande?

   Radera
  4. Carl-Fredrik: Varför det? ... Anställningen inkl. anställningsförmånerna kvarstår i enlighet med LAS och anställningsavtalet. ... Förordnande som Myndighetschef förändrar inte det grundläggande anställningsavtalet.

   Radera
  5. Lustigt, jag tänkte just föreslå Hederskonsul på Tristan da Cunha!

   Där kan man käka hummer varenda dag. Det och potatis. Så det är redan synd om invånarna.

   Radera
 3. Jag tycker han är som klippt och skuren som GD för Jämställdhetsmyndigheten ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja där behöver det kvoteras. Sitter väl bara kvinnor i den myndigheten om jag minns rätt.

   Radera
  2. Nja, inte riktigt 100% jämställt ännu. Det finns fortfarande några män i ledningen ;-)

   Radera
 4. Det är i princip omöjligt att avskeda en GD, senast var det transportstyrelsen GD som avskedades p.g.a. IT-skandalen. AD ogiltigförklarade avskedande. Det som händer nu är att Eliasson får sitta av tiden under regeringskansliet med full lön. Eliassons oavsett kompetens/person har knappast åsidosatt satt sitt uppdrag så att det finns lagligt grund för avsked. Nivån för det är skulle vara något värre än it-skandalen med tanke på domen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjunkbomben: Balanserad kommentar ... oavsett vad åsikt om Eliasson man hyser.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Dan Eliassons agerande samt övriga i regeringsmakten har fått mig övertygad att hela Coronaskiten är fejk. Dom om några sitter med all nödvändig information om hur farligt Coronan är, och genom att se hur dom själva agerar drar jag slutsatsen att nedstängningarna inte grundar sig på corans farlighet utan på annat. Makt makt och mera makt, (förmodligen) eller nått annat men det är inte det som är det intressanta utan att coronans farlighet inte är av den graden som makten själva kommunicerar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror inte att det är det gamla vanliga "det händer inte mig" och en övertro på sin egen förmåga att skydda sig? Vet inte vilka nyheter du följer och vilka bekanta du har men att Covid-19 är farlig, för 0,1%-1% av befolkningen, är för mig en påtaglig självklarhet.

   Radera
  2. Så hur gör de för att fylla sjukhusen med tusentals statister?

   Radera
  3. Har det varit 100000 människor i Sverige som vårdats på intensiven för covid-19 under ett år?

   Radera
  4. @Magnus: Finns ju krav på motprestation när man medverkar i arbetsmarknadspolitiska program. Hitta-på-jobb är vi världsmästare på by far.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Försvarsmakts-GD är en skrämmande tanke, dubbelt så då det inte är uteslutet.

  SvaraRadera
 9. Dagens industri ger sig på näringsministern:

  "En svensk tiger: Baylan är mästare på att ducka intervjuer
  Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är en mästare på att avböja intervjuer i pressade situationer. Men den svenska näringspolitikens svenska tiger kan straffas av tystnaden, som gör honom osynlig för väljarna."

  SvaraRadera
 10. Intressant beteckning "häxbrännarpöbeln" varmed tydligen avses vanliga väljare, som har fräckheten att förvänta sig att även chefen för myndigheten för samhällsskydd och beredskap (!) borde följa de begränsningar i bl.a. resande, som basuneras ut från regeringen och FHM.

  SvaraRadera
 11. Söker inte ön Tristan da Cunha någon chef av något slag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pallar inte kolla var det ligger men det låter för varmt och skönt.
   Har vi inte ett konsulat i Norilsk?

   Radera
  2. Haha, hade inte läst detta när jag gjorde mitt inlägg ovan. Jag lovar.

   Ön ligger mitt i Sydatlanten. Tala om isolerad ö! ;-)

   Radera
  3. Skulle vara en utmärkt reträttpost för att desarmera Eliasson, det eller nån slags konsul i något land vi har extremt liten handel med som t.ex. Tchad, Burundi eller Komorerna.

   Radera
 12. Vore trevligt om någon har tid och ork att räkna på när han påbörjade respektive avslutade de olika positioner han suttit på genom åren och dra ett genomsnitt på dagar, så att vi ungefär vet om när det blir "Eliasson o'clock" nästa gång.

  SvaraRadera
 13. Så fyller vi på elefantkyrkogården med ytterligare en världsomseglare!

  SvaraRadera
 14. Våra barnbarn kommer inte att ha en aning om vem Eliasson var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 15. Någonstans är det väl värre om en folkvald politiker fipplar till det än en tjänsteman. Typ som Löfvén, Andersson, Wallmark etc. De arbetar ju ändå på uppdrag av oss väljare. Wallmark är ju speciellt anmärkningsvärd i och med sin profilering i försvarsfrågorna, vilket jag kopplar till generell risk och säkerhet.

  SvaraRadera
 16. Fin summering av situationen!

  Kan tillägga att Aftonbladet lydigt utbildar och kollar hur lydig befolkningen är genom denna undersökning: "Är det rätt av Dan Eliasson att avgå? JA/NEJ".

  SvaraRadera
 17. Fortfarande aktuell :)
  https://youtu.be/pGT-zvUK9ms

  SvaraRadera
 18. Vill inte framstå som homofobisk men det har visat sig att Dan’s primära syfte verkar ha varit att gå på bögklubb när han var på Gran canaria. Ingen av mainstream massmedia skriver såklart om detta.

  ”Stoppa pressarna ”kunde berätta att Eliasson firade nyår på en balkong i Las Palmas. Enligt bilder från Instagram umgicks Eliasson med SVT-reportern och gayaktivisten Erik Galli, samt medie- och gayprofilen Fredrik Söderholm. Efter att Eliasson besökt en bögklubb tillsammans med en yngre norsk man blev han anklagad för att vara snål.”

  Att dottern skulle varit där är alltså inte det primära syftet om hon alls var där. Dottern är för övrigt, vuxen, gift och bosatt i Stockholm.

  SvaraRadera