Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-01-26 19:17

Dagens Industri: IT-angrepp bakom Swedbanks problem med Internetbanken

Swedbank och Sparbankerna har haft stora problem med sin Internetbank idag och igår lönemåndagen den 25:e januari. Vad man skulle kunna tro bara handlar om överbelastning runt lön är "enligt obekräftade uppgifter till DI" överbelastningsattacker mot banken. Swedbank vill inte kommentera.
Utsatt för IT-angrepp enligt DI
Dagens Industri skriver:
"Enligt obekräftade uppgifter till Di beror den senaste tidens störningar i alla fall delvis på så kallade överbelastningsattacker mot banken, men Swedbank vill inte kommentera huruvida det är korrekt."

Det finns en kultur att inte medge när man utsatts för IT-angrepp, vilket leder till en olycklig brist i kunskap- och erfarenhetsöverföring mellan olika företag, organisationer och IT-avdelningar, såväl som till myndigheter. Swedbanks vägran att kommentera är således normalt, men man kunde tycka att de bara kunde säga "nej, det är fel" om så inte vore fallet.

Man vill dock inte ge angripare tillfredsställelsen att medge eventuella problem, som om angriparen inte redan fått det bekräftat genom att bankens tjänster upplever så stora störningar just nu.

Swedbanks Internettjänst, som också används av de flesta av de fristående Sparbankerna, har fungerat mycket dåligt de senaste dagarna. Det har även varit problem med kortbetalningar kan bloggen själv anekdotiskt notera, men vet inte om det senare varit vanligt förekommande.

Det tål att påminnas om att inte göra sina bankärenden i sista minuten och gå och spara på räkningar till man fått sin lön, såväl som att ha en mindre mängd kontanter tillgängliga för sådana här tillfällen, alternativt ha kort, konton och pengarhos flera olika banker. Naturligtvis förutsatt att man alls har de finansiella musklerna och inte har tomt på alla konton dagen innan lön.

Vad exakt någon har att tjäna på att jävlas med Swedbank och Swedbanks kunder runt lönen efter det som brukar kallas årets fattigaste månad är oklart. Det finns dock olika sorters hackerlogik, som t ex prestige och möjligheten att skryta.

Att Swedbank inte vill berätta varför banken har problem inger inte direkt förtroende. Antingen vet de, eller så vet de inte. 

12 kommentarer:

 1. "Vad exakt någon har att tjäna på att jävlas med Swedbank"

  Tja, att förhindra penningtvätt kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört talas om utpressning?
   Om ni betalar lite i kassan så kommer vi sluta med D-dos attacker. Inte särskilt ovanligt. Bästa sättet att hindra dem från att nå servrarna är att ha system som detekterar detta i kommunikationsutrustningen (routrar och switchar), men många är för snåla och/eller inkompetenta för att köpa dylika system.

   Radera
  2. Var det inte Swedbank som stängde konton för flera alternativmedia på högerkanten med motiveringen pengatvätt?

   Radera
  3. "Tja, att förhindra penningtvätt kanske?"

   Det är knappast bara Swedbank som tjänar pengar på penningtvätt...

   Radera
 2. Problemen berörde även ICA-banken och Länsförsäkringar Bank. Så man undrar ju i så fall hur de tre sitter ihop rent tekniskt eller vad elakingarna hade emot just den skaran banker?

  SvaraRadera
 3. De använder förmodligen en del system hos Swedbank, precis som Avanza använder delar av OMX NASDAQ's handelssystem.

  SvaraRadera
 4. Eller så har det att göra med att Linde just nu skall TILL Ryssland och skälla på Putin...

  SvaraRadera
 5. Den här Reddit-grejen med Gamestop osv verkar ju lite lätt okontrollerbar... Hur ska detta sluta? Alla moders krasch? Vem vågar investera i hedge fonder efter detta? Kan de vinna denna fighten eller blir det självmord på wall street?

  SvaraRadera
 6. Tyvärr finns det ju en utbredd olat i näringslivets ledningar att så länge man har en tjock bibba papper i form av en IT säkerhetspolicy producerad av något klassiskt PP/word producerande företag som EY, PWC etc. så är allt honky dory. Dessutom är det ju skönt att ha lite "normala" människor i kostym från handels som lägger upp riktlinjerna, att dom sedan inte har en susning om IT säkerhet är en annan fråga men det är ju så jobbigt att behöva träffa en massa långhåriga, skäggiga, t-shirt klädda människor som pratar nätverk, servrar, OS versioner och annat och dessutom ska ha en massa pengar till att göra saker när dom borde förstå att dessa pengar behövs till bonuskassan. Jodå, mer än en gång man fått höra den diskussionen om än klädd i lite andra och finare ord. Inte konstigt att dom inte uttalar sig, dom begriper inte vad som händer till stor sannolikhet. Dessutom råkar jag ha lite insight i Swedbank och jag är inte förvånad att just dom åker dit.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länk till rassemedia raderad. Välj om du vill bränna din vitlistning på den kullen.

   Radera
  2. Det är inte lätt att veta, vad som är tillåtet eller ej i dagens Sverige. :-(

   Radera