Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-28 13:37

Chefen äter sist, men inte på Eskilstunas omsorgsförvaltning

"Chefen äter sist!"

En ledare och även den som bara är en chef med personalansvar ser till att i första hand måna om sina underställda, istället för att tränga sig före. Fast det gäller inte i Eskilstuna kommun, där flera chefer låtit vaccinera närstående istället för sin personal.

Pfizers vaccin mot Covid-19

Pfizers vaccin mot Covid-19 levereras i dosen om fem stycken per ampull, vilket gör att det ibland kan bli 1-4 doser över när man nu vaccinerar på äldreboenden. Dessa doser går istället lämpligen till personal då de annars måste slängas, och i Eskilstuna är rent av regelverket specifikt sådant att man ska ringa in personal till vaccinering för att få användning av samtliga doser när det blir över.

Jag fick i lumpen lära mig att chefen äter sist. Som chef ställer du dig sist i matkön när det är skaffning, för att säkerställa att maten räcker till alla, åtminstone första vändan. Du ska som chef (=person med ansvar för underställda) och ledare (en person som folk följer frivilligt) inte gå före, utan måna om dina underställda.

I Eskilstuna har nu åtminstone fyra småpåvar inom vård- och omsorgsförvaltningen vaccinerat sina anhöriga istället för personalen på äldreboenden när det varit doser över. Eller som det heter vid sitt rätta namn: korruption och uselt ledar- och chefskap.

Eskilstuna har publicerat ett pressmeddelande om korruptionen.

"Vård- och omsorgsförvaltningen ser allvarligt på det som har hänt. Vaccindoserna ska gå till de prioriterade grupperna enligt Region Sörmlands vaccinationsplan. Blir det doser över vid ett tillfälle ska dessa doser erbjudas till vård- och omsorgspersonal eller andra prioriterade grupper.  

– Det är dock väldigt viktigt att man i dessa situationer inte agerar på ett sätt så att det kan uppfattas som att man skaffar sig fördelar på grund av den position man har. Det kan skada allmänhetens förtroende för vård- och omsorgsförvaltningen. Därför måste vi nu noga utreda vad som har hänt."
Något tal om konsekvensutsättning av de så kallade cheferna nämns inte, utan det hela ska alltså utredas. Ett förslag kan ju annars vara att cheferna slutar vara chefer och t ex kan erbjudas en tjänst som utförare i hemtjänsten.

Om nu all personal var vaccinerad, så fanns det definitivt andra i riskgrupp eller för den delen personalens anhöriga. Som chef är det sist i kön som gäller, eller så kan man lämpligen ställa sin chefstjänst till förfogande åt någon riktig ledare.

Nåja, man får hoppas att dessa chefer inte också äter upp maten hemma innan barnen får något.

Antagligen är Eskilstuna bara toppen på isberget och ska väl egentligen gratuleras för att faktiskt tagit tag i frågan om korruptionen inom chefskåren, medan andra kommuner antagligen bara låtsas som att sådant här inte pågår.

25 kommentarer:

 1. Fast kan ju vara ett sätt att tala om för anti-vaxxers "att vaccinet är ofarligt - titta jag vågar själv och min fru ta det"!

  (Det narrativet hade i alla fall jag spelat om jag hade blivit påkommen med handen i kakburken).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var därför HM Carl Gustav tog sprutan, trots att han inte tillhörde prio 1.

   Radera
  2. Han har väl alltid haft hemtjänst?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Av samma anledning så tar alltid regimen i fattiga länder all mat. För att visa folket att maten inte är förgiftad

   Radera
  4. Men med foliehatten som anti-vaxxers kan antas ha så får det ju antas att det är något annat än vaccin han tar. Vaccinets ofarlighet styrks ju inte av att en direktör tar lite knark eller vad det nu kan antas vara i sprutan.

   Radera
 2. Det här inlägget slår an en sträng som faktiskt är ganska viktigt att lyfta, nämligen den alltmer tilltagande bristen på integritet i dagens ledarskapsskikt. Personligen kan jag outa att jag är chef, jag är inte supertoppchef men tillräckligt högt upp för att se insidan (jag sitter i ledningen för division i internationell koncern men inte i koncernledningen utan rapporterar till person i koncernledningen).

  Den exakta procenten av chefer som idag lever enligt devisen "chefen äter sist" vet jag inte men dristar mig till att killgissa att den är försvinnande liten (åtminstone i storbolagsvärlden). I mina egna anekdotiska observationer skulle jag säga mindre än 5%. Alltsom oftast omges man av personer som är mer intresserade av palatsbyggande, att promota sig själv och frisera utfall för att optimera personlig vinning i alla dess former än att faktiskt leverera något av värde för en organisation. Nu skulle man möjligen då kunna argumentera för att chefens personliga incitament och bolagets väl och ve går hand i hand men nä, mål idag är generellt så usla och lättmanipulerade att man i princip alltid kan maxa ut sitt eget utfall. Nu är det säkert någon som har turen att jobba i ett bolag/koncern där så inte är fallet och i så fall gratulerar! Jag har inte sett det men får ju också erkänna att jag aldrig orkat ta någon strid emot det då det enda som hänt då är att jag hade fått ett varmt avtackande så istället har jag stretat på och försökt ta hand om min personal efter bästa förmåga inom ramen för mitt tilldelade mandat och mitt i detta också seriöst försökt leverera något av bestående värde.

  Jag får också erkänna att det, ekonomiskt, tjänat mig relativt väl på ett privat plan så egentligen är jag nog lägsta formen av kålsupare, en Quisling som fullt medveten om systemets ruttenhet dragit dess alla fördelar men ursäktat det för mig själv med att jag egentligen inte tycker om det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl talat.
   Jag vill påstå att det fungerar exakt sådär i offentlig verksamhet.
   Det är väldigt lätt att manipulera resultat för politiker som har brist på kompetens.
   PS. Mitt närmsta befäl/arbetsledare har varit militär,och han "äter sist"

   Radera
  2. Är ytterst tacksam att jag har två chefer c och biträdande som resonerar att de "äter sist". Ingen av dem har militär bakgrund utan tror att deras mentalitet har kommit sig av att de har jobbat på golvet och upp så de vet hur det är. Så när det kommer till vaccination så ska personalen ha först, där efter administration och sist chefer. Detta verkar även gälla för avdelningarna de har under sig, dvs närmast "problemet" först och sedan resterande efter hand.
   Ska tilläggas att jag jobbat statligt så det finns bra chefer där med. :)

   Radera
 3. Vem är förvånad? Inte jag tyvärr.

  SvaraRadera
 4. På äldreboendet där frugan jobbar, i Göteborgs Stad, så var det först cheferna, sen administratörerna och sist undersköterskorna som fick del av överskottsdoserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter smått otroligt. Tänker att cheferna och administratörerna kan jobba på distans och inte riskerar utsätta de boende/intagna för smitta. Borde vara smartare att vaccinera de som måste vara på plats, typ uskor och städpersonal i så fall.

   Radera
  2. Det är ett arbetsmiljöbrott anser jag.

   Tyvärr har alliansen vingklippt möjligheterna att sätta dit arbetsgivare för sådana saker och straffen är löjligt låga.

   Radera
  3. Dom tycker väl att dom har högre viktighetsindex...
   Kanske att dom tror att verksamheten stannar utan chef :-)

   Radera
 5. Citerar ” – Det är dock väldigt viktigt att man i dessa situationer inte agerar på ett sätt så att det kan uppfattas som att man skaffar sig fördelar på grund av den position man har.”

  Vadå så att ”den kan uppfattas”.

  Hur ska man uppfatta det då, kan det uppfattas på något annat sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det verkligen "fördelar" att ta för sig av arbetsgivarens material och resurser för privat vinning? Är inte detta ett solklart fall av stöld från arbetgivaren, och en klar anledning till direkt avsked?

   Radera
  2. Ja, stöld och vänskapskorruption. Förtroendet hos arbetsgivaren måste vara förbrukat.

   Radera
 6. Ska inte chefer/politiker (och andra i maktpositioner) föregå med gott exempel? Vara det goda exemplet, och någon att moraliskt se upp till? Det fick jag lära mig i skolan. Har jag blivit bedragen?

  SvaraRadera
 7. Den som vill veta om nästa twist i den globala covidsoppan kan ju googla "China rolls out anal swab coronavirus test" som redan ger 510 000 träffar på Google.

  Där kan vi snacka om kö man inte vill stå först i!

  SvaraRadera
 8. Så klart chefen äter först men manskapet kan få tro något annat. Är chefen trött och hungriga så kan dåliga beslut tas med förödande konsekvenser.

  SvaraRadera
 9. Fick första dosen tillsammans med min personal i dagarna på ett föredömligt sätt. Vaccinationssköterskan ringde med tio minuters varsel "jag har doser över, kom!" Hela personalstyrkan gick runt hörnet till den lilla nyöppnade satellitmottagningen. Sköterskan kommer insladdandes superstressad, vaccinerar alla och drar till nästa ställe "doserna kasseras om 30 minuter jag måste vidare till nästa ställe" ropar hon. Arbetsmoral!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt får en att känna tacksam glädje!

   Radera
 10. Det är ju också en fråga om organisation och planering, så långt som möjligt:

  https://vardgivarguiden.se/globalassets/utveckling/corona/vaccination/rutin-for-hantering-av-overblivna-vaccindoser.pdf?IsPdf=true

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, givetvis saknar cheferna på vård och omsorgsförvaltningen möjlighet/tid att snabbt hitta kontaktuppgifter till prioriterade anställda, särskilt de som deltar i hantering av vaccinationsprogrammet. Det går fortare att kalla in familjen för vaccination.

   Radera
  2. Ja, givetvis så finns det brister i organisation och planering (förmåga) om man akut ska behöva springa och leta efter personer för vaccination.

   Radera