Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-05 17:53

BREAKING: Amerikanska Gröna baskrarna stationerade heltid i Sverige - tränar hemvärnet i gerillakrigföring mot rysk ockupation

"We will never surrender" - svensk översergeant vid 18:e stridsgruppen, Gotland
Enligt Wall Street Journal (WSJ) är de amerikanska specialförbandet Gröna baskrarna stationerade heltid i Sverige, där man utbildar det svenska hemvärnet i att planera sabotage, eldöverfall och andra insatser för att störa en rysk ockupation. 
Svenskt stridsfordon 9040

WSJ skriver:
"A U.S. Army Green Beret team is stationed full time in Sweden to help the country's 22 000 strong Home guard plan sabotage, ambush and other operations to disrupt any attempted occupation."
Gröna baskrarna är den amerikanska arméns specialförband, och är alltså statoinerade  heltid i Sverige för att hjälpa hemvärnet i gerillakrigföring mot en rysk ockupation, framgår i en artikel som handlar om Sveriges återrustning för att möta den aggressiva diktaturen Ryssland.

DEVGRU:s (felaktigt kända som Seal Team Six) tidigare närvaro i höstas var alltså bara en tillfällig förstärkning från den amerikanska marinens specialförband, medan Gröna baskrarna tillhör armén.

I artikeln pekas också specifikt 76:e luftlandsättningsdivisionen i Pskov ut som den ryska enhet som först kommer landsättas på Gotland vid ett överfall mot Sverige, något som förstås aldrig svenska politiker eller ens Försvarsmakten öppet skulle säga till svensk press.

Man får se artikeln i WSJ som strategisk kommunikation. USA har specialförband permanent stationerade i Sverige och hjälper hemvärnet i planering sabotage, eldöverfall och andra insatser mot en rysk ockupation av delar av landet.

WSJ:s artikel ligger bakom en betalvägg.

49 kommentarer:

 1. Du menar nog Wall Street Journal? För jag har WSP och hittade det inte där.

  SvaraRadera
 2. Intressant! Hela artikeln verkar gå att läsa gratis här
  https://www.wsj.com/articles/russian-aggression-spurs-neighbors-to-rebuild-defenses-11609859853
  Det kommer upp en fråga om prenumeration men klicka på krysset i fråge-rutan så får man läsa artikeln en gång verkar det som.

  Lite intressanta citat.
  "For several weeks this fall, an American Green Beret team worked with Gotland’s Home Guard detachment to practice resistance operations, a plan that leans heavily on the part-time soldiers’ intimate knowledge of the area. In one training scenario, a Home Guard soldier tapped his network of friends and family to find a mock enemy infiltrator; the soldier’s brother reported by cellphone that the man was hiding in the backyard."

  "During one training exercise, a U.S. Special Forces team flew by helicopter from Estonia to Muskö, a Swedish naval base built in a vast network of underground docks and tunnels, for a rendezvous with Swedish commandos and Home Guard soldiers.

  Over several days, they traveled back roads in civilian vehicles and cruised the Stockholm archipelago in high-speed patrol boats hunting for an enemy command-and-control vessel. They dodged enemy maritime patrols, evaded enemy search dogs and sidestepped civilian deer hunters stalking through the mock combat zone.

  The Swedish and American commandos spotted the enemy ship docked at a civilian harbor and called in a simulated Tomahawk missile strike from the USS Ross, a destroyer. Swedish Home Guard soldiers extracted the Americans by boat and hid them in a cabin until a U.S. helicopter picked them up."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hade jag väl tur :)

   Radera
  2. Jo, det funkar. Tryck på "Sign in" och gå sedan tillbaka en sida igen, så dyker det upp en ruta där du kan trycka på krysset i övre högra hörnet och voilá, artikeln dyker upp i sin helhet (åtminstone en gång).

   Radera
 3. Enligt Wikipedia var ovan nämnda 76:e luftlandsättningsdivision bland de första ryska trupperna på marken när man invaderade Krim.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krim hade redan 20.000 ryska soldater

   Radera
 4. Sid 38 i försvarets Forum

  ttps://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/tidningar/forsvarets-forum/

  SvaraRadera
 5. Vad menas med "stationerade på heltid"?

  Var de heltid i två veckor när artikeln skrevs eller är de fortfarande stationerade här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte precis posta din fråga, undrar också vad heltid betyder.

   Radera
  2. Heltid de byts ut så måste det tolkas. Hurra nu är vi äntligen med i NATO. Vi halkade in tack vare försvarsminister Hultqvist.

   Radera
 6. Kul att min gamla försvarside verkar vara på väg att bli lite realitet. "En kort (och billig) gerilla-värnplikt för SAMTLIGA medborgare så att varje steg i Sverige blir kostsamt för främmande makt."

  SvaraRadera
  Svar
  1. du menar att landet skall försvaras av insurgenter och illegala stridsmän i strid med Genevekonventionen?

   Eller skall regeringen ta beslut om allmän mobilisering vilket innebär att samtliga vuxna medborgare har militär status som stridsmän?

   Radera
  2. Det är inte olagligt. Bär vapen öppet precis före och under ett eldöverfall samt ha någon sorts kännetecken, typ en armbindel. Då är det lagligt.

   Radera
  3. Sedan skall man inte ha några illusioner om den ryska traditionen att följa internationella regler för krigföring. Vad de kallar olagligt och vilken terror de känner för att använda mot civilbefolkningen behöver inte ha någon som helst koppling till hur svenska kombatanter beter sig.

   Sedan skall givetvis vi följa regler, ingenstans i världen får man det så bra som i Sverige när man ger upp. Så skjut ditt befäl och åla över obeväpnad, här får du trygghet, käk och kan skicka brev till mamma.

   Radera
  4. Patrik, du måste vara en officiell stridsman, dvs införd i landets försvarsorganisation det räcker inte att du själv hittat på det.
   Rent teoretiskt då, i praktiken skjuter ryssarna alla oavsett uniform eller eller ej.

   Radera
  5. Jag håller med Dej David. När jag gjorde lumpen spilldes mycket tid på exercis och en massa trams. Med effektiv utbildning hade det räckt med tre månader. Om alla fick 3 månaders utbildning i vapen skulle en ockupant veta att det skulle kosta. 3 månadens utbildning kunde ske hemma och detta kunde bli hemvärnets uppgift. Synd att alla kpistar är sålda. De skulle dugt till våran gerilla-hemvärnsarme. givetvis ska De andra vapenslagen finnas kvar. De gör att ett angrepp blir dyrbart. Men att det efter en seger och ockupation ska det inte bli en lugn stund. Se hur De haft det som försökt ockupera Afghanistan. Där kan folk hantera vapen.

   Radera
  6. @Stigw, har de avpolleterat kpisten? Vem köpte? (Lite känslomässig angånde kpisten då det var det var det vapen jag utrustades med på 90 talet)

   Radera
  7. Regler gäller i fredstid. Jag tror inte vare sig ryska meniga eller spetsnaz plockar fram regelboken och dubbelkollar paragrafer innan de skjuter. De lär skjuta på allt som inte har rysk uniform; om ens de själva har det utan istället övergår till att skjuta på allt som de inte vet vad det är.

   Radera
  8. Jag har för mej att en massa kpistar såldes till Egypten. Synd för det var ett bra vapen. Jag såg på TV om en amerikansk soldat som använde en Svensk kpist i Vietnam. Han var mycket nöjd med den bössan.

   Radera
  9. Om man har djungel omkring sig ja. På Gotland totalt värdelös

   Radera
 7. Som jag skrivit om tidigare hade vi på 80-talet egen utbildning av gerillakrigare. Då var det bla Norrlandsjägarna som hade den rollen. Syftet var att fördröja sovjets framryckning genom Norrland.

  En typisk operation var att antingen via tolkning med bandvagn eller med helikopter strategiskt utplaceras för anfall som inte går att vinna, men för att fördröja. Och sedan återgruppera för nya anfall.

  Anfallet förbereds med flyktvägar, minor som apteras när man flyr, strategiska platser där en del av styran kan hålla tillbaka fienden, kanske bara tillfälligt.

  Sen anfallet. Från en högre position ger minst 2 Carl Gustav eld mot första och sista fordonet i konvojen. Samtidig eld med allt vad man har i ca 2 minuter tills fienden börjar organisera sig. Sen flykt och aptering av preparerade personminor på vägen.

  Tror inte att hemvärnet klarar att göra det på den nivån, eller ens alls.

  Det här är helt enkelt en politisk attrapp, en potemkinkuliss.

  Att ta till utländsk personal är bara för att det har bra politisk tyngd, men helt utan praktisk betydelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att HV inte skulle klara av ett eldöverfall med minor? Exakt det du beskriver övas regelbundet med ganska stor framgång.

   Radera
  2. Fördelen är att det finns hemvärnare utspritt över riket och många fler än ett relativt liten styrka jägarsoldater. De har dessutom hyfsad lokalkännedom.

   Naturligtvis räknar man inte med samma effektivitet utan det får duga med vad man kan göra utan stående styrkor.

   Radera
  3. Du menar att HV inte skulle klara av ett eldöverfall med minor? Exakt det du beskriver övas regelbundet med ganska stor framgång.

   Radera
  4. Nicklas, Du tror väl inte på fullt allvar att något som tränats in över flera månader av en utvald skara fysiskt exceptionella exemplar skulle kunna efterapas framgångsrikt av lönnfeta bönder.

   Min beskrivning var det korta versionen, i en eller två meningar. Du har uppenbarligen en förståelse utöver den vanliga, varför du ifrågasätter. Men din förmåga att koppla den till verkligheten lämnar en del övrigt att önska. Men oroa dig inte du blir säkert bra kanonmat.

   Radera
  5. Svinto 2021-01-06 00:47
   Du får nog tänka om igen. Jag har insyn och det är inga "lönnfeta bönder" vi talar om. Visst finns en och en annan som kanske inte hade sprungit stridshinderbanan lika snabbt som ett av dina "fysiskt exceptionella exemplar", men förmågan att utföra ett eldöverfall enligt din beskrivning finns garanterat (och mer därtill). Ett gäng erfarna HV-soldater skulle säkert även kunna slå de unga gossarna på fingrarna när det gäller planering av ovan nämnda överfall. Förstår inte var du fått din negativa inställning från.

   Radera
 8. Eller så är dom här för att skydda "Tech Jättarnas" intressen / infrastruktur.
  "Amazon <3 Pentagon"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då fick vi ju någon nytta av de där datacentren trots allt.

   Radera
 9. Hur ska Sverige försvara sig mot ryska kärnvapen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man inte. Annat än att hoppas på att världsopinionen går nuts. Eller så beväpnar man sig motsvarande, och på ett trovärdigt sätt med vedergällningskapacitet.

   Kärnvapenstyrkorna växer alltså snabbt i omfattning och insats till en jättelik gökunge, där några fällbomber på Jas39 inte är i närheten av att vara tillräckliga. Vedergällning = strategiska mål djupt in i ryskt territorium. Ett anfall på Klaipedia skulle bara tolkas som casus belli för Ryssland att eskalerar från taktiska till strategiska mål.

   Slutsats:enda trovärdiga försvaret mot ryska kärnvapen är antingen att ge sig omedelbart innan insats med dylika vapen, eller medlemskap i Nato.

   Radera
  2. Klaipedia skall naturligtvis vara Kaliningrqd/Baltijsk. Klaipedia har inte varit rysk/sovjetisk militärbas på ett bra tag.

   Radera
  3. T ex genom att informera att amerikansk trupp är stationerad i Sverige. Attackeras jänkarna med kärnvapen så blir det vedergällning. Avskräckning alltså.

   Radera
  4. Det går ju inte. På femtitalet fanns det mycket skyddsrum. Vet inte om de är kvar.

   Radera
  5. Det har varit en fråga sen sexitalet. Vi står under USAs kärnvapenparaply. Enligt avtal. Det gäller bara att aktualisera avtalet. Anfaller Ryssland så är USA eller om det var NATO skyldiga att svara.

   Radera
 10. Rysslands hot drunknar nu annars i nyheter om pandemin. Upplever att det inte finns kvar ens. Kinas ambassadör har däremot hörts av på ett sätt som om det gällde Rysslands ambassadör skulle manat till den totala upprustningen. Två procents mål skulle vara ett minne blott. Men det handlar bara om det vi läser i media. Eller är Ryssland verkligen ett hot?

  SvaraRadera
 11. Hotet om eldsvådor drunknar i rapporteringen om pandemin. Är eldsvådor verkligen ett hot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju mest på sommaren. I USA hade miljörörelsen hindrat borttagning av brännbart löv och det gav upphov till ohejdade bränder. Ursprungsfolket visste om det men förhindrades av miljöaktivister att samla upp torra löv. Så kan det gå.

   Radera
 12. Gerillakrigsföring?
  Troligare i USA än i Sverige.
  Vi får se vad som händer när Trump vägrar lämna ifrån sig makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När elektorskollegiet har gjort det officiellt och Biden svurits in som president så lämnar makten Trump vare sig han vill eller inte. USA är inte en bananrepublik.

   Radera
  2. Verkar som USA hsr blivit en bananrepublik ändå.
   Capitol Hill stormat.

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Varför skulle "gröna baskrarna" vara nödvändiga för att utbilda i gerillakrig? Hemvärnet och armén är fullt kapabla till detta själva.
  Handlar snarare om samarbete med svenska specialförband för att lösa avancerade uppgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är utbildning i egen regi fullgod i de grundläggande krigskonsterna, vad som faktiskt övas med HV är dels att nivån på HV verifieras för att sedan kunna planeras och ledas med de resurser GB har till förfogande.
   Lokal kunskap och volym från HV med den bästa uppdaterade taktiska lägesbilden GB har tillgänglig (satelliter, drönare, etc.) är ju en faktisk förmågehöjning. Detta utesluter ju inte SOF samarbeten i andra områden i olika krigsskeden.

   Radera
  2. Tror inte det finns någon krigsmakt i världen idag som har lika rik och mångårig erfarenhet av att möta irreguljära fiender som USAs vapengrenar.

   Radera
 15. bor i norrtälje får väll hoppas dom inte ryssarna tar stockholm

  SvaraRadera