Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-01-19 09:56

Bostadspriserna upp 50 - 66% i Skellefteå på två år tack vare Northvolt - hos förloraren Västerås bara 3 - 17% - bostadsägare kan missat miljonbelopp

Sedan beskedet om Northvols etablering i Skellefteå efter att Västerås sålt ut sin elnätkapacitet för en handfull vaktmästarjobb på en Amazon-serverhall, har bostadspriserna i Skellefteå rusat extremt. En analys visar tydligt att det handlar om de 10 000 jobb som Northvolt kommer ge och alla kommunpolitikers dröm om rusande bostadspriser lär fortsätta i ett Skellefteå som tids nog kan få priser som en av Sveriges större städer. Och bil en stor stad med inflyttningen till Northvolt. Med Amazons serverhall kan Västerås kommun blåst sina kommuninvånare på miljonbelopp i prisuppgångar på bostäderna.
Hur mycket bostadsprisuppgång har Västerås kommun blåst ägarna av dessa nybyggda lägenheter på genom Amazons serverhall?
Låt oss jämföra bostadspriserna i Västerås och Skellefteå, samt med riket och Skellefteås grannkommun, universitetsorten Umeå, tillika trettonde största stad. Vi tittar även på nästa större kommun norröver, Piteå, som är granne till Skellefteå. Datat för småkommunerna runt Skellefteå brister på grund av för få affärer.

Alla siffror från Mäklarstatistik.

I Västerås kostar en villa 29 472:- SEK per m2 enligt senaste tre månadernas statistik. En bostadsrätt kostar i snitt 23 765:- SEK. Då har man en timme med tåg rätt in till centrala Stockholm, eller lite drygt det med bil på motorväg (sans köer) och hittas i den förmodat attraktiva Mälardalen och har ett antal attraktiva arbetsgivare som ABB, ICA:s centrallager, Westinghouse mfl.

Bostadsrätter i Västerås har på ett år december 2019 - december 2020 stigit +3.1% och på två år december 2018 - december 2020 stigit +5.9%. Villor har stigit +11.4% på ett år och +17.3% på två år.

I universitetsstaden Umeå kostar villorna 29 443:- SEK per m2 och bostadsrätterna 29 956:- SEK. Bostadsrätter har fallit med -5.9% på ett år och gått +6.6% på två år. Villorna har stigit i pris +13.2% på ett år och 20.7% på två år. Umeå är grannkommun med Skellefteå och som universitetsort mer attraktiv än Västerås när man ser på lägenhetspriserna, medan villapriserna är likartade.

I Skellefteå kostar villorna nu 17 445:- SEK per m2 och bostadsrätterna 21 921:- SEK. Bostadsrätter har stigit med +16.0% i pris på ett år och hela +66.3% på två år. Villapriserna har stigit +19.4% på ett år och +50.6% på två år.

I Piteå kostar villan 15 995:- per m2 och har stigit +0.3% på ett år och +7.8% på två år. Bostadsrätter kostar 15 405:- SEK per m2, men det går inte att säga något om prisutvecklingen då det bara sker enstaka affärer om året. 

Priserna har en bit kvar till Umeå.

Summering nedan.

Villor pris och två års utveckling

Västerås 29 472:- +17.3%
Umeå 29 443:- +20.7%
Skellefteå 17 445:- +50.6%
Piteå 15 995:- +7.8%

Bostadsrätter pris och två års utveckling

Västerås 23 765:- +5.9%
Umeå 29 956:- +6.6%
Skellefteå 21 921:- +66.3%

Det är tydligt att etableringen av Northvolt driver upp bostadspriserna i Skellefteå i jämförelse med grannkommunerna och gjort kommunens bostadsägare till vinnare. Då bostadspriserna och känslan av att därmed vara rik är bland det viktigaste som finns i Sverige idag så har antagligen Västerås kommun genom att låta Amazons serverhall hindra Northvolts etablering i kommunen blåst sina kommuninvånare på kanske miljonbelopp i fiktiva vinster på sina villor och lägenheter.

Sedan får man hoppas att Skellefteå bygger utav - ursäkta uttrycket - bara helvete så man kan svara upp mot behovet av inflyttning för att fylla upp de 10 000 arbetsplatserna på Northvolt, vilket är minst sagt en utmaning. På kommunens hemsida uppges det byggas 709 lägenheter, fyra kommunala villatomter och fyra radhus. Booli rapporterar 229 bostäder till salu i kommunen varav 18 obebyggda tomter.

Arbetslösheten i Skellefteå är redan idag bland de lägre i landet med 5.3%. Överlag är det låg arbetslöshet där uppe vid Bottenvikens västra kust. Umeå har 5.1% arbetslöshet och Piteå 5.7% enligt Ekonomifakta. Under tiden har Västerås 8.4% arbetslöshet och Skellefteås 5.3% är alltså innan Northvolts fabrik ens är igång. SCB uppger 8.6% i arbetslöshet i Sverige.

Men Västerås fick i alla fall en serverhall från Amazon och en handfull jobb. Något att tänka på nu när Trollhättan ska sälla sig till orter som framöver måste tacka nej till riktiga och tusentals jobb och istället får en serverhall med vaktmästare för viruset SAP. Just Trollhättan kanske pga vattenkraften och tidigare industrier som Saab, Volvo Aero, Nohab, Ferro, Wärtsilä mfl faktiskt har elnätkapacitet även för riktiga jobb.

På tal om arbetsmarknad - det är Northvolt själva som ska ha 10 000 anställda enligt deras kommunikationschef Wigart. Till det kommer alla jobb som skapas kring detta och den gigantiska fabriksanläggningen. Kanske kommer Skellefteå inom en överskådlig framtid ha fler invånare än Västerås? Särskilt invånare med jobb.

Västerås kommun kan snacka om att ha satt kommunen på kartan med en serverhall bäst de vill och hur många jobb (det aldrig blev), men bostadspriserna och arbetslöshetssiffrorna är hårda siffror. Särskilt för Västerås kommuns beslutsfattare och skattebetalare. Och bostadsägare.

Antalet parkeringsplatser vid Amazons serverhall i Västerås är sjutton stycken. Anläggningen drar lika mycket energi som hela Västerås. Sjutton parkeringar säger en del om hur många jobb det blev.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Västerås 29 472:-
  Skellefteå 17 445:-

  Så även med uppgången så har Skellefteborna som äger hus förlorat runt 1,5 miljoner kronor?

  See what I did there? ;)

  SvaraRadera
 2. Skulle säga att stora delar av norra delen av norrlandskusten inte haft en lågkonjunktur på länge. När man ändrade bidragssystemen under Alliansens första år fick man ut en stor del av den arbetskraft som ägnat sitt liv åt att köra skoter och fiska och nån gång då och då gå ett program för att få nya akassepengarn. Dessa jobbar nu i en industri som sväljer folk i rasande takt (till skillnad från många andra områden i offantliga sektorn så har man faktiskt behov av att nyanställa i takt med pensionsavgångar).

  Att det nu kommer en gigantisk etablering (Tittar man på kommunens storlek kan man jämföra detta med 100.000 plus jobb i Sthlm) av hyffsat välbetalda industrijobb är en game changer.
  Det kommer skapa stora ringar på vattnet redan under byggtiden.

  Skellefteå är ju en välmående kommun som kunnat finansiera mycket med hjälp av pengarna från Skelleftekraft. Förhoppningsvist kan man skala upp och bygga nya bostadsområden och förfina de delar som förfallit (Skelleftehamn)

  Det tar lite drygt en timme med bil till Piteå så det är definitivt pendlingsavstånd för vissa yrkeskategorier.

  Som Bloggarn skriver är det vansinne att ge bort den billiga el vi har till serverhallar som skapar vaktmästarjobb. När det är sånna här etableringar man behöver.  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis, du fick med nästan alla fördomar i ett inlägg, källa jägarna?

   Radera
  2. Det var bättre förr :)

   Radera
  3. Källa: Född och uppvuxen i Norrbotten.

   I have seen them all.

   Radera
 3. Västerås flygplats hänger väl på repet också.
  Skellefteås lär ju inte läggas ner så det bidrar till Västerås bakvatten.
  Annars är det fint vid Mälaren men kusten vid Skellefteå duger med.

  SvaraRadera
 4. Ingen chans att få ut mer pengar för elen till Amazon?

  SvaraRadera
 5. Villapriserna i Norrland ligger fortfarande långt under nybyggnadspris. Lite sund skepsis kan vara bra att ha innan man gör sin livs investering i ny villa i Skelleftå.

  SvaraRadera
 6. Någon som vet var gränsen norrut går för att få leverans på en dag med t.ex. Postnord från de större centrallagren Örebro, Jönköping, Stockholm etc?

  Man kanske borde dra sig norrut?

  SvaraRadera
 7. Hur ska Sverige kunna bygga batterier billigare än Kina?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kompetens, kyla och prisvärd el.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. 10000 personer lär ju knappast vara tekniska doktorer allihopa, så frågan är berättigad.

   Radera
  3. Importtullar löser problemet

   Radera
 8. Värt att notera att Luleå kommun som är väldigt lik Skellefteå (industristad med samma mängd invånare) har ett snittpris på ca 25000 kr/m2 och har haft en prisutveckling på 10% senaste 12 månaderna. Enligt mig så är Skellefteå fortfarande alldeles för billigt. Före Northvolt borde de ha legat någonstans mellan 23000 och 27000 kr/kvm. Med Northvolt är de nog rimligt att de ligger i nivå med Umeå då de är väldigt välbetalda jobb inom industrin.

  De man egentligen kan säga är att Skellefteå varit extremt billigt i förhållande till storlek och utbud. Att de har legat närmare i pris till Piteå som är halva storleken säger ganska mkt.

  Ska väl även nämnas att Luleå är en så kallad "server" stad också. Visst är inga 10 000 jobb men de är inte heller en handfull man pratar om för att driva dessa anläggningar.
  Tycker även de ofta glöms bort vad miljönyttan är att placera serverhallar i ett kallt klimat med nära tillgång till energiproduktionen. Tycker de är helt korrekt investerat (som en världsmedborgare). Däremot är de ju galet att vi ger ett subventionerat elpris för detta. Men detta är ju inte omöjligt att ändra på med tiden.

  SvaraRadera