Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2021-01-04

Börsåret inleds mestadels positivt i de asiatiska tidszonerna under måndagmorgonen - guldpriset stiger

I de asiatiska tidszonerna är börserna uppåt under måndagmorgonen, utom Tokyobörsen. På valutamarknaderna verkar det mestadels lugnt, men guldet stiger och tar sitt första ordentliga kliv bortom 500-kronorsnivån på ett tag.
Stiger

I Australien stängde ASX 200 på +1.47%, medan Hong Kongs Hang Seng just nu handlas på +0.53% och Singapores Straits Times på +0.17%. Bland de index bloggen följer är det bara Nikkkei 225 som faller och Tokyobörsen går därmed -0.84%.

Valutarörelserna är små och inte anmärkningsvärda, däremot tar guldet ett rejält skull och kostar nu 507:- SEK per gram eller 1912 USD per troy ounce.

Exakt varför kan man sia om. 

I USA har telefonsamtal där avgående president Donald Trump uppmanar valkommissionen i Georgia att valfuska och ändra valresultatet efter omräkningarna publicerats, samtidigt som tio före detta försvarsministrar går ut i en debattartikel i Washington Post om att det vore mycket olycklligt och destruktivt att militären dras in i valprocessen. Underförstått tolkas detta som en reaktion på att Trump överväger att kalla in militären och behålla makten i en militärkupp. Den amerikanska militären har dock inte svurit sin trohet till en president, utan den amerikanska författningen (grundlagen) och som utlandsrösterna från militärbaserna har visat så saknar Trump i princip helt militära väljare. Oro finns ändå att det kan bli inbördeskrig, vilket kanske förklarar rörelsen i guldet.

Annars gott nytt börsår!

17 kommentarer:

 1. Hu, ett steg närmare domedagen om det sker.

  SvaraRadera
 2. FTSE 100 upp 1.3% valutajusterat
  OMXS30 upp 1.1%
  Guld upp 1.25% valutajusterat

  Rörelsen i guld är alltså i linje med övriga rörelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitcoin upp nästan 10% idag :)

   Radera
  2. Bitcoin är galet just nu. Hur länge håller det kan man ju undra.

   Radera
  3. Japp. Kul för dom som köpte på sig i Mars förra året.

   Radera
  4. Det är faktiskt bitcoins 12-e födelsedag idag.
   Hurra hurra hurra!

   Radera
  5. Bitcoin ner 10.7% i skrivande stund.
   Dryga 30 k USD är dock i högst grad respektabelt. Nådde ATH tidigare idag på 34 k USD.

   Radera
  6. Vad är det som driver bitcoinpriset egentligen? Är det sån hög efterfrågan på knark? :P

   Radera
  7. Finns tex fonder som köper upp Bitcoin och det minskar antalet som cirkulerar. Paypal är också inne och ställer till med ofog.

   Radera
  8. Enligt CNBC har professionella aktörer börjat köpa in sig i bitcoin.

   Radera
  9. GBTC Greyscale är en sådan börsnoterad fond som lockar professional/institutioner. Går ej handla i KF hos NN, vad jag vet.

   Radera
  10. Känns dock som att utvecklingen nu på senare tid sker p.g.a. momentum. Fler rider vågen men alla vågor har ju en dal också. Kurvan ser ut att gått spikrakt upp detta året. Be fearful when others are greedy myntade väl Warren. Men jag har väl fel som vanligt.

   Radera
 3. Värdet på pengar sjunker snabbt nu. Snart hamnar vi i ett läge där fler kommer försöka gra sig av med pengar i pappersvaluta så snabbt som möjligt för att ha något som bevarar köpkraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får centralbankerna förbjuda allt annat än fiatvaluta och aktier/räntor. I USA förbjöd man ju handel med guld för några årtionden sen. Kanske kommer igen och likaså med crypto. Alternativt höjer man räntan så att fiat blir intressant igen men då kraschar ju ekonomin så rätt väg att gå är nog att tvinga in folk i regimkontrollerade system.

   Radera
 4. Om jag minns rätt så hade Biden ca 41%, Trump 37% och 3:e part resten om man tittade på militären i stort. Det som jag inte minns nu, dvs. jag kan alltså ha fel, är om detta var utfallet i valet eller om det var en undersökning. Jag tror att det var en undersökning och således kan utfallet ha blivit annorlunda. Kan ha varit i Military Times jag läste det faktiskt.

  SvaraRadera
 5. Lyssnar man på hela samtalet på en timme med Trump, Raffensperger och deras legal team så framgår något helt annat än de ihopklippta ca 4 minuterna som släpptes först. Tid, plats och fakta verkar dock inte spela någon roll i media. Klick är det som spelar roll och då kan man köra sin egna Marjasin i ljudfilen och knåpa ihop en klickvänlig story.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överlämningen av makt i en demokrati handlar om att övertyga den andra sidan att man är legitim. Det har jobbats aktivt att inte övertyga MAGA-rörelsen att Biden är legitimt vald, inget av bevisen Trumps advokater har lagt fram har tagits upp i någon domstol utan har blivit bortkastad pga. teknikaliteter.

   Ser man hur MAGA-rörelsen pratar om den 6:e så säger de adjö till sin barn som man gjorde innan de drar iväg till Irak eller Afghanistan. En sak jag sett är att de ska tacka sin representanter när de har röstat rätt "jag kan hjälpa dig att tacka din om du hjälper mig tacka min" "Oj, jag hoppas att de är riktigt ödmjuk för mycket tackande kommer gå runt".

   Men Trumps största stöd kommer från 238+ tusen aktiva i Marinkåren i donationer, armen stödjer honom inte like starkt. Ska Trump in i fängelse bara för att man hatar honom så varför ska han inte slås, kasta tärningen enda som hindrar honom är brist på heroiskt vilja. Men Trump kan röra män till handling.

   Radera