Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-01-03 17:33

Bloggläsarenkäten 2020

Dags för en stor bloggläsarenkät. Ni svarar nedan.
Tangentbord
Jag kan inte se något annat än de uppgifter du svarar på, förutom tidpunkten för svaret, och har inget sätt att koppla detta till dig som person. Jag kan inte ens se din IP-adress.

Det är rätt många frågor, så det tar runt en minut att svara på dem.

Tack för dina frivilliga svar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Ser fram emot att så småningom ta del av bloggens mantra om sambandet mellan låg utbildningsnivå och röstande på SD, återigen bekräftas, genom denna högst vetenskapliga enkät.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl bekräftat av oändligt antal undersöknignar redan. Det enda vi använder det till nu är att se hur kränkta svärjevännerna blir när det gnuggas i ansiktet på dem ;)

   (Det är roligt att de är så flitiga med att läsa denna blogg fast de hatar åsikterna på den)

   Radera
  2. Jasså är det så?
   Det måste vara hedersamt att få företräda samhällsbärande yrkesgrupper undersköterskor, barnskötare, poliser, militärer,brandmän mm.

   Radera
  3. Turboprop, tydligen ser SD:are ner på folk utan högre utbildning, eftersom de ser det som något negativt. Väljare som väljare tänker jag att de borde tycka.

   Man är inte sin utbildning, man är vad man gör med sitt liv. Lika lite som man är var och av vem man är född, eller vliken hår och ögonfärg man har.

   Jag har vad jag vet bara lagt ut utbildningsnivå och partisympatier, att sedan SD:arna går i taket över den faktan får stå för dem. PRoblematiskt att se ner på sina väljare kan man tycka.

   Radera
  4. Dubbla signaler här: jag tolkade det som att Nik och Sebastian "såg ner" på lågutbildade väljargrupper.   Radera
  5. Cornu, ser du ner på dilletanter?

   Radera
  6. Vad innebär lågutbildning? Egentligen? Att individer som har en hög utbildning är bättre än de med sk lägre utbildning? I min erfarenhet -NEJ. Individen bakom deras roll eller kategorisering enligt utbildningsnivån spelar en stor roll, en individ med lägre utbildning kan ha ett mycket större driv än den med hög utbildning.

   I Sverige är vi experter på att kategorisera människor enligt olika kriterier som ofta blir trubbigt.

   Vi kan ta Statsministern som exempel, han är svetsare och har då ingen högre utbildning, gör detta honom automatiskt till en dålig statsminister-Nej. Det i mina ögon som gör honom till en dålig statsminister är att han i mina ögon inte är trovärdig som individ i rollen, han lyckas dock sitta kvar vid makten och därigenom är han kompetent-låt så vara till priset av trovärdighet.

   Radera
  7. Jag är av den bestämda uppfattningen att man bör skilja på utbildning - som "vem som helst" kan skaffa sig med lite jävlaranamma och hårt arbete - och bildning, vilket kräver en helt annan inställning och förmåga till reflektion.

   Radera
 2. Alternativ G och H i frågan om sysselsättning är identiska. Jag gissar att H skall vara "Privatanställd högre tjänsteman (chef)"

  G. Privatanställd högre tjänsteman (chef)
  H. Privatanställd högre tjänsteman (chef)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller Offentlig då... :)

   Radera
  2. Bara en notering. Här står det uttryckligen högre tjänsteman (chef). Men det finns andra karriärstegar som jag även skulle karaktärisera som högre tjänsteman.

   Exempelvis har man på många företag en indelning där man går in på standardnivå och sedan levlar meritokratisk upp ett antal steg tills man slutar som expert eller specialist. En sådan person kan ha tekniskt ansvar för en avdelnings eller ett företags utveckling inom sitt område, leda sitt område, och driva företagets intressen externt utan att för den skull ha något personalansvar.

   Radera
  3. Precis, de flesta svenska traditionella storföretagen tex Ericsson, Volvo, ABB med flera har speciallist/Expert spår där man får högre lön och stort ansvar för utveckligen men inget personalansvar.
   Är dock inte jättemånga såna tjänster.

   Radera
 3. Hoppas kunna ha möjligheten att svara dilettant i en snar framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, prova det! :-)
   Dilletant, som enkäten stavar det, betyder väl fnoskigt fruntimmer? SIWOTI kan i alla fall stava ...

   Radera
 4. Jätte-offtopic, kan du inte köra ett inlägg med boktips igen. Har med din hjälp återupptäckt tjusningen med technotrillers! Plöjde genom Ghost Fleet väldigt snabbt och gled därefter igenom Red Storm (Clancy) och sedan de något undermåliga men ändå helt ok Red Phoenix och Red Phoenix Burning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriver själv just nu, så jag har inte tid att läsa just nu. Återkommer i februari.

   Radera
 5. Inkomst av tjänst och kapital - skrivfel med 2019? Iofs har man inte deklarerat för 2020 ännu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taxerad 2019, 2020 är inte taxerat än, plus lite speciellt år som kanske inte ska ses som representativt.

   Radera
 6. Tyvärr, jag kommer inte ihåg när jag började läsa bloggen och det var en obligatorisk fråga.

  SvaraRadera
 7. Saknade en rad om tjänst, jag är privatanställd högre tjänsteman, men inte chef (det finns tekniska ledare, specialister som går i samma kategori som chefer, du vet), så den går tyvärr inte att svara.

  Och kommer någon ihåg vad de röstade på 2018?!

  SvaraRadera
 8. Det var många och detaljerade frågor så jag struntar i svaren. Därmed slipper jag ljuga i hälften av svar. Jo, jag brukar ljuga i undersökningar på denna blogg. Inspiration kommer härifrån:


  "Annars brukar jag ha en policy att ljuga i undersökningar."

  cornucopia.cornubot.se/2014/06/deltog-i-konjunkturinstitutets.html

  SvaraRadera
 9. Du och Lundin Oil har gjort min tillvaro ganska bra.

  SvaraRadera
 10. Lite oklart med barn.. Men räknade de som bor här även om de strikt inte är mina.. Även skulder blir jag lite fundersam men räknade CSN.. Och numera är det väl mer "lån" än bostads lån ;-)

  SvaraRadera
 11. Som boende utomlands svårt att lämna svar avseende lön då den innehåller boende, pension, bil, skola mm. Blir en rejäl summa men om jämföra med svensk lön så bör man iallafall dra bort skola/pension mm. Uppskattade en justerad lön.
  Kör hårt 2021 och gott nytt!!

  SvaraRadera
 12. Det borde gått att välja två sysselsättningar, det är ju inte ovanligt med både anställning och företagande.

  SvaraRadera
 13. Hehe, vad är det med svenskar och enkäter.... det finns alltid en vilja/önskan att de skall bli perfekta...

  SvaraRadera
 14. Ska man ange sin del (50%) av sin kapitaltillgångar och skulder om man är gift utan något äktenskapsförord?

  Liknande fråga med bilar, om det gifta paret har 2 bilar, ska jag då skriva att jag har 1?

  SvaraRadera
 15. Blir rätt stor skillnad på kapital om tjänstepension tas med, kan vara 6-siffrigt för en som jobbat 30 år med hyfsad lön. En del har säkert en privat lösning där man själv kan placera tjänstepensionen.

  SvaraRadera