Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-01-16 13:37

Bitcoinbubblan uppblåst av obackade Tether - saknas 25 miljarder USD

Bitcoinbubblan har den senaste tiden blåsts upp av att det har skapats Tethers - en kryptovaluta som påstår sig vara uppbackad av verkliga dollartillgångar - utan backning. Underskottet ska vara runt 25 miljarder USD och 70% av handeln i Bitcoin sker i denna bluff. När Tether spricker kommer de fiktiva värdena i Bitcoin att försvinna och även Bitcoin kommer krascha brutalt.
Någon som faktiskt plockat ut pengar
Detta framgår i en TL;DR-artikel av Crypto Anonymous (CA), där det också finns bevis. Artikeln är lång och sakförhållandena är komplicerade, men för att sammanfatta så sedan amerikanska myndigheter har inlett en granskning av Tether Ltd har det givits ut enorma mängder Tether utan den påstådda backningen av USD. Det finns helt enkelt inte dollar nog på bankerna på Bahamas för att matcha det Tether påstår och underskottet ska vara runt 25 miljarder USD och en stor del av likviditeten i handeln med Bitcoin.

CA:
"From January 2020 to September 2020, the amount of all foreign currencies held by all the domestic banks in the Bahamas increases by only $600 million — going from $4.7B to $5.3B. (The table is in Bahamian dollars, but the Bahamian dollar is pegged to the US dollar, so 1 BSD = 1 USD.) But during the same period, total issued Tethers increased by almost $5.4 billion — going from $4.6B to $10B!"

Rusningen i Bitcoin den senaste tiden matchar utgivandet av nya Tether i princip exakt. Cirka 70% av transaktionerna i Bitcoin sker genom växling till Tether, och eftersom ingen synar bluffen och tar ut mer riktiga pengar ur systemet har det ännu inte kraschat. Istället köper och säljer bubbelspekulanterna mellan Bitcoin och Tether och känner sig rika.

Kraschen kan ske på en av två sätt. Antingen att de amerikanska myndigheterna stänger ner Tether Ltd, som just nu teoretiskt trycker vad som inom Bitcoin-kretsar uppfattas som amerikanska dollar.

CA:

"To be clear, US authorities should be extremely concerned about this. To a good approximation, there is currently an unregulated, foreign entity printing dollars with impunity. There’s a case to be made that this constitutes a direct, adversarial attack on the USD — and the longer it goes on, the more it risks impugning the integrity of the entire US financial system."

Det andra är att en hedgefond tar en negativ position i Bitcoin mot Tether, och säljer dessa på en av de få ställen man kan lösa in Tether mot riktiga dollar tills Tether Ltd inte längre kan betala, så kommer hela korthuset falla när 70% av transaktionerna i Bitcoin försvinner över en natt.

Nej, det är inte centralbankernas penningpolitik som driver Bitcoin. Det är det faktum att det ges ut Tether utan den påstådda backningen som driver bubblan.

Nu kommer förstås ingen inne i bubblan acceptera detta, utan sitter kvar och drömmer om ännu mer pengar - tydligen finns det sajter man kan handla Bitcoin till 100x hävstång på, naturligtvis utan att kunna få ut vinsterna som något annat än Tether - men det räcker alltså att någon förvaltare bestämmer sig för att tjäna pengar på att knäcka systemet. Eller att amerikanska staten ingriper.

Kom som vanligt ihåg att innan du tagit vinsten och omsatt den till något verkligt har du bara tjänat siffror på en skärm.

Och nej, har inte ångrat för en sekund att jag gav bort mina Bitcoin 2011 efter att ha identifierat att tekniken inte uppfyllde en enda av de punkter dess förespråkare hävdade, och nej jag står fast vid att som företagare finns det noll anledningar att acceptera Bitcoin som betalningsmedel - innan de faktiskt långsamma transaktionerna gått igenom över till verklig valuta på ett riktigt bankkonto kan man tappat 10-20-40% av värdet och alltså sålt en vara eller tjänst med förlust. En valutas stabilitet är förutsättningen för att den ska fungera som valuta. Bitcoin är bara spekulation i ettor och nollor, om man nu inte ska köpa knark, vapen eller barnpornografi för ettorna och nollorna. Tether hade varit vettigt som handelsvaluta med en stabil växlingskurs mot dollar, men syftet har istället varit att blåsa upp Bitcoin genom inbillad likviditet i dollar.

För övrigt är den som tror att jag skulle suttit med några Bitcoin i tio år dummare än tåget och saknar självkännedom. Jag hade i bästa fall sålt med 10x vinsten, endast en oerfaren idiot sitter och jämför affärer man aldrig gjorde med det teoretiskt bästa utfallet. 

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

60 kommentarer:

 1. Vara kul om satoshi säljer allt på måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde det inte vara enkelt för storägarna att kursmanipulera? Eller syns det då?

   Radera
  2. Jag har en vänligt råd. Betänk hur TV-mediahus och Tidnings-mediahus avfärdade Internet som ofarligt och nåt för löjliga amatörer. Betänk hur bilindustrin log när elbilar från ett nystartat företag som hette Tesla togs upp som ett möjligt existentiellt hot.

   Gör inte samma misstag. Dra inte en snabb slutsats utan plöj igenom vad Bitcoin är eller vad kryptovalutor är. Sedan kan du tycka och fatta beslut. Om du avfärdar detta summariskt utan att vara påläst är sannolikheten för att du gör en tabbe stor. Inget vet idag hur det slutar. Men var och en bör söka info och bilda sig en åsikt grundad på åtminstonde några timmars efterforskningar. För en sak är säker, tillräckligt stort är detta för att värt värt dessa timmar. Sen hur det går får framtiden utvisa.

   Radera
  3. @Patrik

   Är det lätt eller svårt för storägare att manipulera kursen? Eller syns det då?

   Radera
  4. Jag tror man mest manipulerar kursen på Bitcoin med nyheter och analyser i så fall och mindre med orderläggning. Men jag är ingen expert.

   Radera
 2. Intressant förändring i narrativet,inte längre narkotika och barnporr som driver bitcoin...


  "Det andra är att en hedgefond tar en negativ position i Bitcoin mot Tether, och säljer dessa på en av de få ställen man kan lösa in Tether mot riktiga dollar tills Tether Ltd inte längre kan betala, så kommer hela korthuset falla när 70% av transaktionerna i Bitcoin försvinner över en natt"

  Varför har inte detta skett ännu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, i artikeln så står det något i stil med att en liten liten del av Bitcoin så att säga används på riktigt för köp av knark och vapen etc. Resten är bara en spekulationsbubbla.

   Varför det inte skett än? Ingen som är intresserad av det hela har upptäckt "the big short" än.

   Radera
  2. Fast nu har ju bitcoin"bubblan" varit konstant sedan ruta ett enligt vissa förståsigpåare liksom bostads"bubblan". Vad är problemet med att erkänna att man hade helt fel?

   Radera
  3. Kan det bara så att det hittats en ny naturlag?

   När bubblor blir tillräckligt stora så kan de helt enkelt inte spricka, eller så hade vi bara inte kommit på det sambandet i slutet på 1990-talet. Det är bara blåsa på...

   Radera
  4. Snarare energislag. Kolla in Michael Saylors youtube-videos. Mannen är ett geni: https://youtu.be/1Ms7ql_S63A

   Radera
  5. En googling ger att Tether backas upp av USD i form av valuta eller andra tillgångar. Ingen hedgefond ger sig på att blanka något innan de vet vad dessa andra tillgångar är. Kan bli en dålig stämning bland investerarna annars.

   Radera
  6. @cornu. Bitcoin eller rättare sagt BTC kursen har varit föremål för spekulation sen Cypern "kraschen" , så det är helt korrekt men inget nytt.

   Att det förekommer ex narkotika köp i bitcoin är bekräftat, transaktionerna är dock en bråkdel om man jämför mot narkotika affärer utförda med fiat. Vilket är förståeligt, då transaktionern i ( pappers) fiat är mycket svårare att spåra än transaktioner I stort sett samtliga kryptovalutor.


   Varför tar du inte negativ position själv? Enkla pengar, kan du ju betala av Teslan innan året är slut ;)


   @turlasvante.
   Intressant! Är det ingen annan tillgång som redovisas förutom USD?

   Radera
  7. Rickard L, som jag skrivit många gånger förr så tar jag aldrig negativa positioner, och jag spekulerar inte heller längre.

   Och Teslan är förstås redan betald, leasingen är bara till av momsskäl - man får inte dra av momsen om man köper en firmabil, bara om man leasar den. Högsta första förhöjd leasing var 40%.

   Radera
  8. Såg dåligt ut med redovisning av tillgångar, gissningsvis hittas orsaken till myndigheters intresse där.

   Man får förmoda att värdet på en sådan coin där utgivaren påstå sig backa den med 1$ inte är värd en dollar utan så mycket det finns i kistan för tillfället beroende på hur spekulationerna med tillgångarna går. Att det spekuleras är min spekulation.

   Radera
  9. @cornu. Låter sunt.

   Gammal hederlig skatteplanering alltså:)

   Radera
 3. Det intressanta är att det finns en del bekanta som "känner" de som varit väldigt tunga i BC.
  Och ingen av dessa har lyckats med konststycket att få ut alla dessa påstådda miljoner i en riktig valuta.

  Vad är nyttan med att vara miljardär i BC om du inte kan köpa hus, bil eller annat som en normal människa värderar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har de inte försökt tillräckligt väl. Eller hur många miljoner pratar vi om? Finns ju OTC, och det är ju inte så att det inte finns ett underliggande köptryck.

   Radera
  2. Har man rent mjöl i påsen är det inga som helst problem att sälja även stora mängder

   Radera
  3. Dessa kompisars kompisar är nog rena fantasifoster. Har aldrig hört talas om någon som inte kunnat omsätta/växla sina BTC till konventionell valuta. Men det är klart, gör man sina krypto affärer med prinsar från Nigeria kan det säkert uppstå bekymmer

   Radera
  4. Gäller det också alla som hävdar att de tjänat hundratals miljoner kronor? Att Sven Svensson, som tjänat tiotusen kronor kan omsätta är en annan sak.

   Radera
  5. Nej, jag kan såklart inte med säkerhet säga att alla som hävdar att dom tjänat hundratals miljoner faktiskt har det.
   Mkt märklig fråga

   Radera
  6. Att växla storleksordningen hundra miljoner är inga problem. Vardagsmat för de stora aktörerna.

   Radera
 4. En fråga. Vilka möjligheter har myndigheterna ( i länder som eventuellt kan ha intresse av det), att blockera eller t o m stänga ner handel i kryptovalutor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga reala men de kan försöka sig på regulatoriska som att förbjuda sina inhemska banker att ha samröre med kryptobörser.

   Radera
 5. Tråkigt inlägg som visar på bristande förståelse, det kommer tyvärr inte åldras särskilt väl. Det som jag tror Cornucopia främst missar är nätverkseffekten samt att paradigmskiften kan vara svåra att se i början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återkom när du kan betala den egna insatsen på en bostad med Bitcoin.

   Radera
  2. Det behövs inte så länge det finns en fungerande valutamarknad vilket finns i form av kryptobörser.

   Radera
  3. Lars, du måste se Bitcoin som guld 2.0, inte som en valuta. Ja, den har valutaliknande egenskaper men då skatteverken i de olika länderna klassat bitcoin som en tillgång så kapitalskattas den och lämpar sig inte som valuta. Dessutom finns det finns även tekniska begränsningar (antal transfereringar mm). Det är ett store of value som är lättare att överföra än guld, lättare att dela i mindre bitar en guld och bättre inflationsskyddat än guld (nybrytning). För dagliga transaktioner funkar fiat-valuta utmärkt. Men för att skydda sitt kapital och slippa gambla vilket annat tillgångsslag som för stunden är lämpligt eller är likvid mm så erbjuder bitcoin ett konkurrenskraftigt alternativ.

   Radera
  4. Problemet med kryptovalutor är att tekniken är ny och det kommer hela tiden nya varianter. En dag sitter man där med en kryptovaluta som är värdelös om 15 år. Sedan finns stora politiska risker i kryptovaluta, vilka helt enkelt kan förbjudas. Listan med liknande problem kan göras rätt lång, även om jag inte betvivlar att någon form av kryptovaluta blir standard i framtiden. Kanske dock inte just bitcoin som ju var lite av en pilot.

   Radera
 6. Jag är old school och håller mig till guld som har funnits i evigheter och inte har samma volatilitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fysiskt guld? Eller hur äger du guld?

   Radera
  2. Och även aktier i bolag som har fyndigheter och som producerar.

   Bitcoin är extrem spekulation och raka motsatsen till store of value om man kan tappa 10% på en förmiddag.

   Radera
  3. I vilken form äger du ditt guld? Fysiskt? Certifikat? annat?

   Radera
 7. Jag har plockat ut rätt stora belopp till mitt riktiga bankkonto i år. Är en gammal myt att det inte går eller är svårt att omvandla. Tog max 20 sekunder från Bitcoin på Coinbase till Euro på Revolut.

  Den som tror på Tether-krasch kan låna dessa (på exempelvis Aave) casha ut via Coinbase till riktig fiat och vänta på kraschen. Då kommer din skuld vara noll men du sitter på massa riktiga pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man inte problem med skatteverket när man handlar kryptovalutor? T.ex. låna ut eller byta/växla mellan olika kryptovalutor ska beskattas per transaktion och måste förstås betalas med "fiat"-valuta. Sedan finns den vanliga omkostnaden som drar ner vinsten vid många transaktioner.

   Radera
  2. Tror inte nåt registreras. Eller? En bekant köpte alla TV kanaler i världen i princip. Oftast dålig bild eller hackade. Pengarna hamnade i Pakistan när vi kollade.

   Radera
  3. Dina insättningar i FIAT registreras, och alla transaktioner med BTC är spårbara per definition. Oavsett ska de definitivt beskattas, och om du inte gör det kan du ändå bli sköntaxerad om du har inkomster du inte kan förklara.

   Radera
  4. SVT.se 20 januari 2019: "Skatteverket tiofaldigade sin jakt på bitcoinmiljonärer". Samtidigt menar skatteverket att mycket handlas anonymt. Men det syns förstås om kontot ökar mycket på kort tid.

   Radera
 8. Ja, Bitcoin är osannolikt dumt. Bränn pengar på el och datorer för att "skapa" valutan. Det normala är att man lagrar tillgångar i en centralbank och ger ut valuta som motsvarar tillgångarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det "normala" borde snarare vara att marknaden bestämmer både vad pengar är och vad de är värda. Jag har aldrig förstått varför det behövs en centralbank.

   Radera
  2. Man bränner el och datorkraft för att verifiera transaktionerna, att det skapar nya Bitcoin att göra detta för närvarande är en belöning för de som upplåter sin datorkraft.

   Det må vara dumt och Bitcoin kanske inte är den mest effektiva blockkedjan men det nämns sällan i diverse jämförelser hur mycket det kostar att driva det nuvarande finansiella systemet med fiatvalutor. Det är såklart förhållandevis mindre men det är inte försumbart.

   (Jag är inte Bitcoinfrälst om någon skulle tro det)

   Radera
  3. Du kan köra en hel bank på en vanligt PC, Freddo. Finns Bank-in-a-box. Det är en ENORM skillnad mot det energislukande missfostret som kallas Bitcoin.

   Radera
  4. Alright Cornu. Det var dålig info jag hade där.

   Radera
  5. Och hur ställer ni er till Gold mining som även det kräver stora mängder energi?

   Radera
  6. Går nog att köra en bank på en PC men köra ett globalt betalsystem kräver mer. Inte för att bitcoin skulle funka som globalt betalsystem heller...

   Radera
  7. 78 TWh per år...

   Som jämförelse producerade svensk vattenkraft 2018 64 TWh... vattenkraften plus vindkraften tillsammans räcker dock! Puh :)

   Radera
  8. Wow, 296 kilo co2 per transaktion! Det kan man dra visa kortet 657 000 gånger för!

   https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption

   Radera
  9. Problemet är att guld inte är ett dugg bättre än bitcoin ur energisynpunkt.
   Sen om det verkligen är ett problem kan ju diskuteras.
   Är mest fascinerad över att diskussionen är som att lyssna på tre överförfriskade herrar på Gröne Jägaren som diskuterar vilka som är bäst av Bajen, Gnaget och Järnkaminerna. Alla har rätt samtidigt och den som inte samtycker är en idiot.

   Radera
  10. Bitcoin mining kräver mycket el eller energi oavsett vad det benämns för av petiga personer. Det viktiga är att de söker sig till Sverige och får skattelättnader för el. Nästan ingen skatt. Är det ens lagligt i EU? Det skulle väl i så fall vara för att ingen annan vill ha dem i sitt land så de bryr sig inte. Sverige har dock tagit emot dem med öppna armar. De sabbar alla kalkyler och överföringskapaciteter. Så ett ansträngt läge blir ännu värre och nya elledningar måste byggas för miljarder. "Norrland har fått ett nytt gruvföretag – KNC Miner. Företaget startar vad man hävdar är världens kraftfullaste serverhall för brytning av den kontroversiella och märkliga valutan bitcoin." De gick i konkurs men nya tar över.

   Radera
  11. Betydligt mer lönsamt att köra in överskotter från solcellerna i en "X"coin-miner, än att "skänka" den tillbaka till elbolaget. På vintern behöver man värme. I sämsta fall så är din elkostnad noll, eller så går du plus.

   Radera
 9. Påpasslig bild du fick tag i! :-D

  SvaraRadera
 10. Skulle nog skriva TSLA på min. 😂

  SvaraRadera
 11. Man kan tjäna riktigt bra med stålar på skit. Det betyder inte att skit är en bra investering.

  Med det sagt är Yara min största position.

  SvaraRadera
 12. Hur många gånger har inte bitcoinbubblan redan spruckit? Jag fattar inte riktigt det här men jag vet att fler och fler erbjuder försäljning i crypto och har du rent mjöl i påsen är det ju inga konstigheter att växla in eller handla till din adress. Hundratusentals kronor är inga som helst konstigheter att få till fiat.

  Oavsett är det intressant med ett riktigt kritiskt granskande öga på det här och det uppskattar jag mycket. En del av mothuggen är även de intressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitcoin kraschar titt som tätt, roligt visualiserat här https://youtu.be/CvlQeTmRjM8

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den som är länkad, citerad och refererad i blogginlägget.

   Radera
 14. Så länge spreaden mellan USD och USDt fungerar, och det går att få ut USD från bitfinex, kommer förtroendet bestå. När spreaden börjar skeva, har vi en indikation på att det inte går att växla USDt till USD längre. När denna situation uppstår kommer priset på bitcoin att rusa ytterligare. De som har USDt kommer vara desperata av att bli av med dem oavsett pris. Samma sak hände när priset gick från 100 till 1200 i samband med att Mt Gox slutade tillåta uttag av USD. Folk blev desperata att köpa tillbaka bitcoin och göra uttag den vägen. Spreads mellan börser växte. Andra kom in och försökte göra arbitageaffärer, för att i nästa skeede få samma panik med att köpa tillbaka sina mynt. On it goes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var faktiskt tvärt om i mtgox. Bitcoin hållna av mtgox dök i värde jmf med dollar i mtgox när konkursen närmade sig. Folk trodde av någon anledning att fiat skulle gå lättare att få ut därifrån.

   Radera
 15. Jag tror att crypto är här för att stanna och det kommer bara växa kommande år. Bitcoin kommer nog också alltid vara grunden. Jag och många med mig tycker det är en stor skillnad nu när stora bolag som paypal och slack anpassar sig och även stora fondbolag, ETF:er banker och investeringsbolag även hoppat på tåget.

  2021 ska enligt cyklerna vara en bull år för krypto. Det blev en bra start, mitt mål för btc är 150k innan julen.

  SvaraRadera