Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-01-27 11:26

Betalar din arbetsgivare för ditt kaffe nu när du jobbar på distans?

När man jobbar på ett kontor brukar arbetsgivaren stå för framför allt kaffe, men också fruktkorgar och kanske ibland även lite tilltugg som fika. Men nu när du jobbar på distans under coronakrisen, betalar din arbetsgivare för ditt kaffe? Eller köper du kaffe för dina skattade pengar?
Kaffe till blogginlägget
En arbetsgivare får stå för fika på arbetstid, så länge alla anställda ges samma möjlighet. Vanligast är kaffe och té, men även fruktkorgar är ju populära då de symboliserar hälsa. Men det är även okej med exempelvis kakor, bullar och godis. Till och med läskedryck kan arbetsgivaren stå för på arbetsplatsen, även om just det brukar vara lite ovanligare. Har dock gamla kära barndomsminnen om att det senare var något jag alltid fick ur drickabacken i fikarummet på pappas företag när jag var liten.

Även du som egenföretagare i aktiebolag har möjligheten att betala kaffet och fika på arbetstid via bolaget, då du betraktas som anställd. I enskild firma går det förstås inte, eftersom du är samma juridiska person som firman. Den företagsformen är som alltid missgynnad. 

Men idag jobbar många på distans på grund av coronakrisen. Betalar du ditt kaffe själv numera eller skickar arbetsgivaren med kaffe hem? Det blir nog någon tusenlapp skattade pengar om året om du ska betala själv vid distansarbete.

Relaterat så står ju även arbetsgivaren för toalettpappret när du är på jobbet, vilket gav upphov till vårens tidiga brist på toalettpapper när tillverkarna behövde gå över från företagsförpackningar om 200 rullar till konsumentförpackningar när arbetsgivarna slutade köpa företagsbalarna. Jag killgissar att väldigt få arbetsgivare skickar hem toalettpapper åt sina distansarbetare.

Själv har jag alla dessa år missat att jag kan ta kaffet på bolaget. Hade ju blivit en slant, med tanke på att jag jobbar 10 - 16 timmar om dagen sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Just nu närmare 18 timmar per dygn pga bokdeadline (ja, min enda paus är gymmet, vilket räknas som arbetstid då min personalhandbok uppger att en timmes träning om dagen är tillåten). Därav ingen marknadsrapport i morse då jag råkade försova mig efter att ha lagt mig 0130 i natt. Kanske kan man gnälla över "dålig arbetsplanering", men det är jag som är författare med sexsiffrigt antal böcker sålda om året. Kanske är det viljan eller förmågan att jobba som jag gör som krävs för det? Inget är gratis här i världen.

35 kommentarer:

 1. arbetsgivaren står för kaffe på jobbet betalar själv hemma. (mycket bättre kaffe)
  Inga fruktkorgar och inget annat heller på kontoret

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade "Pauskaffe" på vår statliga myndighet, det billigaste kaffet som fanns att köpa. "Avskrap från rosterigolvet" kallades snålkaffet av oss anställda.

   "Tjänstefrukten" kom senare, det var bra pga att även de gamla, inpyrda gubbarna lärde sig att äta frukt. Alla rusade fram till fikarummet, när tjänste-frukten bars in i korgar och vaktmästaren ropade: "Kom och befrukta er!"

   Nu som "distansare" har jag sovmorgon varje morgon och Jar-Jar Binks kommer till mitt hus varje morgon från sin stuga och kokar kaffe kl. 9:00. Efter det tänder han en eld i braskaminen. Sedan fyller han på vedkorgen både ute och inne med torr ved. Han lagar även lunch kl 12:45 och kaffe till oss båda. Utan att jag ber om det (han är en nybliven pensis).

   Egentligen skulle han vilja göra dessa saker till en dam i Sundbyberg, men hon är ombytlig av sig. Men ibland får han ta henne ut på en "luftning" med utelunch och kondis och en stor bukett med röda rosor därtill.

   På universitet fanns även "tjänste-mjölk", som hade en faslig efterfrågan och man försökte hitta "kalven" eller "kalvarna" bland de fattiga latte-drickande sydeuropeiska studenterna. På universitetet försvann det mesta, böcker, laptop, instrument, verktyg osv.

   Radera
 2. Dricker inte kaffe, så jag ser mig som diskriminerad på jobbet som inte får denna förmån. I coronahemarbetet så ser jag då naturligtvis till att diskriminera mig själv. I kränkthetens tidevarv känns detta helt rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du inte be din chef om att bli befruktad som kompensation för det bortvalda tjänstekaffet? En frukt-check varje dag på Pressbyrån, typ?

   Radera
 3. Får inget kaffe eller bulle från arbetsgivaren :(
  Personligen går det åt ca 2.5 paket kaffe extra i månaden här hemma dvs ca 100 spänn.
  Men det är klart att lägger man till filter, ström, slitage på möbler osv så har det nog kostat mig en slant senaste året.

  Busskortet om 930:- väger dock med råge upp detta så jag klagar inte.

  SvaraRadera
 4. Det blir 4 Nespressokapslar per dag om kanske 4 kr st. Å andra sidan slipper jag skatta för parkeringsgaraget, samt slipper bensinkostnad och slitage på bilen. Så jag tror jag går plus på att jobba hemma även om jag betalar kaffet själv.

  SvaraRadera
 5. Har tagit upp detta med närmaste chef, närmast som ett skämt. Ingen frukt. inget kaffe och inga eftermiddagskakor med transfett. Frågade om det var OK att ta ett glas vin när man jobbat sent(p.g.a. av kollegor i andra tidszoner) som kompensation. Frågan blev obesvarad, men kommenterad med att man jobbar under eget ansvar. Vänta bara, med hemarbetet kommer snart ett alkolås på datorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett alkolås på datorn låter bra. Hur många av oss har suttit och svamlat vid datorn och skickat oanständiga bilder typ "dick pics" till andra sidan av jordklotet? "Du vårdar väl din trädgård omsorgsfullt" typ.

   Radera
  2. Kompisen Jar-Jar Binks var trapp-snigel på posten i Subdbyberg och de hade alkolås på postcyklerna.

   Radera
 6. El , värme och vatten och utrustning är väl dyrare än kaffe?
  Nej arbetsgivaren har inte nämnt något om kompensation.

  SvaraRadera
 7. Sparade länge rätt mycket pengar på att duscha på jobbet, men det var långt före covid dök upp.

  SvaraRadera
 8. Vad jag förstår är beloppet ca 25-35 kronoer per dag så ca 5-10 000 per anställd och år beroende på antal arbetsdagar. Flera företag jag arbetat med har haft interna kafféer eller kaffavagnar där man kan beställa olika typer av kaffe, bullar, smörgåsar, snacks osv. ÄVen varuautomater förekommer. Det kanske fortfarande går att dra av om man tänker slår ut snittet på alla anställda, men i praktiken är det ju inte alla som använder servicen, och i vart fall inte varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag pratade med en som jobbar som redovisningskonsult (driver själv AB) så tyckte hon att 25-35kr var lågt (vilket är det jag själv hållit mig runt) och att närmare 50-60kr var en mer rimlig siffra. Men samtidigt påpekade hon att ibland kan Skatteverket vara lite konstiga, t.ex en smörgås med ost och smör för 60kr kan vara okej, men var det salami på så räknades det som mera "matigt" och var då en lunch istället...

   Radera
  2. En slät bulle till fikat kunde gå för sig meddelade Skatteverket på Bosse Ringholms tid, vill jag minnas. Mer än så skulle räknas som löneförmån.

   Bosse nyttjade själv varken kaffe eller te, men strongt nog röstade han som nykterist mot att avskaffa mellanölet. Om jag minns rätt, det var väl 50 år sen (BB, Before Blogger). Principfast. Rigid säger en del.

   Radera
  3. Ingen "hosta" mitt i bullen låter snålt.

   Radera
 9. Nej men jag klagar inte.

  Intressant tangentbord/trackpad-lösning du har förresten. Ser ganska lik ut de inbyggda varianterna fast större trackpad. Funkar det bra? Finns det nån fördel jämfört med det inbyggda?

  SvaraRadera
 10. Med två hemförlovade skolbarn är kostnaden för lunch högre än för kaffe.
  Och skolorna sparar en massa pengar.
  Det blir nog snart sänkt kommunalskatt...

  SvaraRadera
 11. Vi handlar oftast på ICA, och självscannar då uteslutande vilket gör att det blir jobbigare att lägga undan varor som man potentiellt kunde ha tagit på företaget (driver eget AB, IT-konsult). Nu när jag läste inlägget slog slag i saken och handlade helt enkelt kaffe, te på nätet med hemleverans istället. Att jag inte tänkt på det tidigare :)

  SvaraRadera
 12. Det gäller att slacka lagom mycket extra för att kompensera för denna effekt. Fikat / kaffet / bullarna hemma går väl på några hundralappar i månaden. Och så skriver man upp någon timme extra. Mycket enklare och mindre admin än att bokföra massa kvitton och grejs. Dessutom blir fikat pensionsgrundande så det är ju alltid positivt ;)

  SvaraRadera
 13. En av få som har något att vinna på coronan är en del arbetsgivare. De som inte drabbas av nedgångar vill säga. Mitt företag är ett gott exempel.
  Hittills har de ställt in midsommarlunch, julbord, företagsträffar, samtliga utbildningar och konferenser med alla dess kostnader. Därefter även skjutit på löneförhöjningarna. Nu spar de även kaffet, frukosten, frukten och slitaget på kontoret nu när alla jobbar hemifrån.

  Eftersom jag druckit en kopp beskattat kaffe idag, tillverkad av min egen inköpta elektricitet, skriver jag ett extra långt inlägg här på betald arbetstid som ren hämnd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Oergonomisk arbetsplats och egenköpt kaffe. Förjävligt att vi inte ens fick julbord men löneförhöjningen kom ändå retroaktivt på eget bevåg då dom tröttnade på förhandlingarna som aldrig kom i mål.

   Radera
 14. 🤩... fruktkorgen borta sedan flera år.
  Kaffe etc Ja, men inget annat på kontoret.
  Hemma fårvi allt köpa/brygga själva.

  SvaraRadera
 15. Jag spara massvis med pengar på att arbeta hemifrån, köper med glädje kaffe själv. kör ca 10 mil Tur & Retur till kontoret. Spara mil på bilen servis värdeminskning. Kan alltid laga mat hemma så jag behöver aldrig köpa dagens lunch längre.

  SvaraRadera
 16. Min kund ger sina anställda ca 4000 för att köpa något till sitt hemmakontor tex an bra stol eller skrivbord, antar att arbetsgivaren gärna ser att det finns i egna sortimentet men är absolut inget krav.

  SvaraRadera
 17. Med Eget AB så bekostar arbetsgivaren "enklare förtäring". Dricker inte kaffe så det är andra koffeinfria drycker så som vatten etc.

  SvaraRadera
 18. Har inte jobbat hemma alls denna tid då man tydligen klassas som "kritisk person" på arbetsplatsen. Så jag har hinkat massor med kaffe på min arbetsgivares bekostnad.

  SvaraRadera
 19. Slopat månadskort, ingen restid och billigare luncher väger upp gratis automatkaffe med råge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här med slopat månadskort och ingen restid. Fisbyxor på dagarna och en gammal T-shirt under hela dygnet (byte efter varje dusch). Ingen hårklippning eller smink, men en hårborstning efter dusch med scrunchie som håller det midjelånga håret på plats. Kläd-konto några tior och frisör-konto noll.

   På universitetet skulle man ha vit kofta på sig, svarta långbyxor, håret uppsatt, fransk manikyr, eye-liner och mascara. Varför jag sa upp mig där var att de konfiskerade alla mina forskningspengar, som jag hade dragit in med svettigt, manuellt arbete och de uppmanade mig att skaffa lika mycket nya pengar och "de skiter i hur jag gör". När ett antal kemi-företag la ner eller flyttade verksamheten utomlands (de brukade ge oss mycket pengar), uppstod ett stort budget-underskott, som togs från oss som hade extern finansiering och inte undervisningspengar. Det var inte populärt, så den ena forskaren efter den andra drog som en avlöning därifrån. Nu är det inte många kvar där, utom bitterheten.

   De krävde att industri-firman som jag jobbade åt skulle betala dubbelt, men de vägrade givetvis. Professorn blev helt vansinnig och hoppade upp- och ner och gjorde "Hulken", flaxade med armarna och skrek att det var VÅRA pengar du stal (att säga upp sig är alltså lika med att stjäla) och du hade ingen rätt att säga upp dig! Inte? Jag fick ingen lön under uppsägningstiden på tre månader, förstås. Plus att professorn skickade en faktura på 40.000 kr till industri-firman, som de vägrade betala och i så fall tvingades jag betala även den fakturan. Jag gick utan lön ett halvår. Aldrig mer forskare på universitetet!

   Radera
 20. Vår redovisningskonsult var emot kaffe på AB när man har företaget hemma så jag har skippat det i alla år. Kanske dags att leva lite mer on the edge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsätter förstås att du har separat åtskild arbetsplats osv. Du får inte blanda privat och jobb isf.

   Radera
 21. Betalar själv, men det är ok eftersom jag slipper reskostnaderna till jobbet.

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera